Hoppa till innehåll

Anonym2

Medlemmar
 • Innehållsräkning

  398
 • Blev medlem

 • Senaste besök

 • Dagar vunnit

  11

Allt som postas av Anonym2

 1. "Högsta domstolen frikänner den tilltalade i det s.k. Mangamålet"
 2. Anonym2

  Var inhandlar jag anime? [Länkar]

  Är det inte olagligt för Axel att betala tillbaka pengar? Alla fordringar ska väl vara lika högt prioriterade vid en konkurs så att inte exempelvis kunder får något företräde framför exempelvis hyresvärdar och distributörer?
 3. Dessa bilder är lagliga att se på, distribuera och inneha enligt Högsta domstolen. I annat fall hade bilderna varit inlåsta i någon mörk håla i Högsta domstolen så att ingen kan komma åt dem.
 4. Anonym2

  Var inhandlar jag anime? [Länkar]

  Om du betalat med kort kan du eventuellt reklamera köpet hos din bank. Fråga banken hur man går tillväga. Är det inte Planet Axel som har en stor videobutik på Köpenhamns centralstation? Vad händer med den nu?
 5. Observera att PDF-filen även innehåller de bilder som friades i hovrätten. Bilder friade i hovrätten är märkta "ej sekretess" medan bilder som först friades i högsta domstolen är stämplade med en röd stämpel som säger att bilden är hemlig.
 6. Vänta lite... Arino Hiroshi (ありのひろし), var inte det samme person som gjorde bananbilden?
 7. DN visar upp en av de friade bilderna på sin hemsida: http://www.dn.se/Images/2012/06/16/mangamanga.jpg Även i större format på sida 4 i papperstidningen. Det står dock i tidningen att bilden är beskuren.
 8. Måste man inte ändra på regeringsformen för att förbjuda orealistiska teckningar? I så fall krävs det två riksdagsbeslut med val emellan, så det går åtminstone inte att göra över en natt.
 9. I USA tror jag att varje delstat har rätt att förbjuda teckningar som är obscena (med eller utan barn). Väldigt otydlig lag verkar det som. Jag undrar om det är möjligt att knata upp till HD och be att få se på den 39:e bilden på plats i studiesyfte. Det stod att sekretessen hävdes på de 38 friade bilderna, så dem lär nog folk hämta ut och lägga ut på nätet snart.
 10. Kontakta Svea hovrätt och be att få se domen i mål B 6389-10, så skickar domstolen över en PDF-fil. Annars kan jag skicka en länk till domen, men det står att du har fullt i din brevlåda, så det går inte att skicka några privata meddelanden till dig.
 11. Enligt Högsta domstolens dom (punkt 5, sida 4) heter den verklighetstrogna bilden "g24.jpg". Är det någon som har någon aning om vad den bilden föreställer?
 12. Enligt HD ska dom tydligen meddelas kl. 08:45 på fredag. Källa
 13. Högsta domstolen verkar inte ha meddelat någon dom ännu. När dom meddelas kommer den förmodligen att postas här så att man kan ladda ner och läsa den. I och med att det varit så mycket skriverier om fallet i media lär också tv och tidningar skriva om utfallet.
 14. Anonym2

  Sitt namn på Japanska?

  Kan du tala om hur efternamnet skrivs med det internationella fonetiska alfabetet?
 15. Anonym2

  Sitt namn på Japanska?

  För det första måste man veta hur namnet uttalas för att kunna transkribera det. För det andra ska det vara katakana, inte hiragana.
 16. Jättebra! Om jättemånga drabbas av lagen kanske det leder till större proteststormar mot lagen så att det kanske blir lättare att få den ändrad.
 17. Anonym2

  Anime-blindtest

  10 & 15 är koreanska.
 18. Vad exakt menar du (och lagen) med ett konstnärligt verk? Det finns en definition i 1 kap. 1 § i upphovsrättslagen. Omfattar vanligtvis inte foton (och därmed inte barnpornografiska foton) vilket medför att foton förvisso får upphovsrättsligt skydd men inte ett lika långt sådant som andra skapelser. Omfattar däremot amerikanska ficklampor (HD-dom). Och en annan fråga: vad händer om polisen skulle upptäcka en miniatyrbild på datorn? Bilder måste ha sparats aktivt för att kunna dömas och miniatyrbilder skapas automatiskt av vissa datorprogram (t.ex. Microsoft Windows och Mac OS X, jfr. Wikipedia). Om man innehar en sådan miniatyrbild (som skapats automatiskt av ett program) kan det väl inte innehavet rimligtvis räknas som en aktiv handling, såvida man inte t.ex. aktivt flyttat bilden till papperskorgen från den plats där bilden automatiskt skapades? Själva existensen av sådana miniatyrbilder bevisar inte att något brott begåtts i Sverige; miniatyrbilderna kan ha skapats utomlands i något land som saknar förbud att titta på teckningar.
 19. Anonym2

  Gissa animen

  Det är dumt att använda bilder från Internet eftersom folk i så fall kan få fram svaret bakvägen genom att söka efter bilden på Google. Gå till http://www.google.se/, klicka på "Bilder" (eller 画像 som det heter för mig) på menyraden upptill, klicka på kameran till höger i textfältet och klistra in länken till bilden, så letar Google rätt på identiska bilder som finns någonstans på nätet. Utför t.ex. detta experiment med Vivimages bild ovan (http://puu.sh/wA2M.jpg) så kommer svaret genast upp. Jag hoppas att ingen satt detta system i spel i någon av "gissa"-trådarna, men det är ändå dumt att ha bilder som är sökbara i fall att någon skulle
 20. Det finns många knäppa beslut...
 21. Anonym2

  Clannad, dub vs sub?

  I första hand ska man se på ett verk med originaltal. I andra hand låter man bli att se på verket helt och hållet. Textremsorna ska i första hand vara avstängda. I andra hand (om textning av någon anledning inte kan stängas av) ställer man in textningen på att vara på något språk man inte begriper så att man slipper störas av textremsorna. I tredje hand (om man inte förstår ljudspårets språk) har man textremsor på något språk man förstår. Om jag ser på textad film slutar det alltid med att jag stirrar en massa på textremsorna hela tiden och missar allt som sker på resten av bilden.
 22. Hon ställer en intressant fråga: "När får en mangaflicka mens?" Japanerna har självklart tänkt till och framställt ett seriealbum där det förklaras vad mens är. Står svaret månne i det seriealbumet? För där måste det väl förekomma seriefigurer som har mens?
 23. Aftonbladet har en intervju med tecknaren som gjorde bananbilden som fälldes i tingsrätten men friades i hovrätten: http://www.aftonbladet.se/kultur/article14485603.ab
 24. Även i DN: http://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-vill-bekampa-riktig-barnporr
 25. http://www.hogstadom...ingar-vecka-20/
×