Hoppa till innehåll

Om du vill men inte kan posta statusuppdateringar, gå till din profil, tryck på ”Redigera profil”, och på ”Aktivera statusuppdateringar?”.

Don

Medlemmar
 • Innehållsräkning

  16
 • Blev medlem

 • Senaste besök

 • Dagar vunnit

  1

Don vann senast dagen den maj 28 2014

Don hade det mest gillade innehållet!

Communityanseende

3 Neutral

Om Don

 • Rang
  Novis
 1. Don

  Lättromanköp

  Har avhållit mig från Spice and Wolf alla dessa år för att först läsa lättromanen i sinom tid. Den ligger dessvärre för närvarande ganska långt ner på prioriteringslistan. Vad tycker du om den av det du läst hittills? Hur är animen i jämförelse till lättromanen? Här är iaf min senaste skörd från Japan. Innehåller förvisso lite manga och någon enstaka roman eller två, men annars är det bara lättromaner. -Namn, köpta volymer/släppta volymer- AURA ~Maryuuin Kouga Saigo no Tatakai~ Copcraft 3/3 Denki Circus Ebiten Kitan Kitan Eisenflügel 2/2 Fate/Zero 6/6 Fate/Apocryphe 3/3 Fire Girl 4/4 Hana Sakeru Arial Force Iriya no Sora, UFO no Natsu 4/4 Jinrui wa Suitai Shimashita 2/8 Kaidan to Odorou, Soshite Anata wa Kaidan de Odoru Kaijin no Kara-Shehr Kara no Kyoukai 3/3 Kemonogari 3/7 Kyoukaikaisenjou no Horizon 2/14 Murasakiiro no Qualia Phenomeno 4/4 PSYCHE Red Dragon 1/6 Saredo Tsumibito wa Ryuu to Odoru 3/14 Satsuriku no Matrix Edge Shakunetsu no Kobayakawa-san Shigatsu no Majo no Heya Shitai Dorobou Shunkyoku no Thurai Tsuki no Sango Youkou Hibun Hagane Endast läst Eisenflügel, Satsuriku no Matrix Edge och Shitai Dorobou hittills. Blir mycket att plöja igenom de närmsta månaderna (åren?)...
 2. Jag tycker att man bör skilja på hur ordet 'otaku' används i väst och hur det används i Japan. Som de flesta redan sagt syftar man i Japan på en person som är besatt av ett särskilt intresse. I väst, däremot, skulle jag anse att ordet snarare har betydelsen av en person som starkt intresserar sig för anime, manga, eller annan form av media med liknande drag vad beträffar tecknarstilen. Ta bara en titt på begreppet 'manga', till exempel. Utanför Japan skulle nog de flesta definiera det som japanska serietidningar, medan det på originalspråket egentligen hänvisar till serietidningar i största allmänhet. Ett annat lustigt exempel är det japanska ordet サラリーマン (sarariiman/salary man, kan vagt definieras som en företagsanställd). Vad i helskotta är en salary man på engelska? Med andra ord, lånord behöver inte nödvändigtvis motsvara den ursprungliga betydelsen. Kan även tillägga att man kan läsa manga som en galning utan att bli klassificerad som en otaku i japan, så länge man håller sig till "socialt accepterade genrer". Du kan däremot bli sedd som en otaku om du håller dig till lite mer udda genrer, trots att du inte alls läser så mycket. EDIT: Det sista exemplet jag drog fick mig att tänka till lite. Egentligen tycker jag att man kan säga att otaku kan innebära två saker på japanska: en person som är besatt av ett särskilt intresse, eller en person som är intresserad av ett avvikande ämne som ses ned på av samhället av varierande grad.
 3. Don

  Har du träffat japaner i Sverige?

  Har hänt någon enstaka gång att jag stött på en japan på gatan bara sådär. Annars träffade jag japaner ganska regelbundet på språkkaféer och via sidor för språk- och kulturutbyte för några år sedan, men det avtog i samband med att jag började behärska språket och tala japanska med min partner (som är japan, fast henne lärde jag däremot inte känna varken i eller via Sverige). Min kusin har också en japansk flickvän som är bosatt i Sverige och som jag träffar med jämna mellanrum. Vore dock trevligt att utvidga sina japanska vänskapskretsar här i Svearike.
 4. Don

  Läsning och föreställningsförmåga

  Intressant att du nämner det. Normalt sett när jag läser lättromaner föreställer jag mig oftast karaktärerna som de framställs bildligt i böckerna, det vill säga tecknade. Jag läste däremot en lättroman av Yōsuke Karabe häromdagen, Shitai Dorobō, som skilde sig markant i stil och prosa från den typiska lättromanen, och efterliknade snarare en vanlig roman. Trots att illustrationerna var tecknade målade jag istället upp en mer verklighetstrogen bild av miljöerna och gestalterna, som faller rätt bra in på din beskrivning av hur du ser berättelsen framför dig. Jag tror alltså, åtminstone i mitt fall, att det har mycket att göra med författarens bruk av klichéer förekommande i anime och dylik media, och att den stilistiska faktorn spelar stor roll.
 5. Såg premiären i Japan för ett par månader sen. Blev direkt en favorit. Till skillnad från de flesta andra ghibli-filmer har denna en mycket mer allvarlig/vuxen ton, och kanske inte riktigt skulle kunna klassificeras som en barnfilm (är dock inte på Eldflugornas grav-nivå). Personligen var jag hur som helst tillfredställd med filmen som Miyazakis sista verk. Kul att den kommer till den svenska biografen! Edit: Insåg precis att jag sa precis samma sak som TriArt kommenterade på Facebook...
 6. Don

  K-POP / J-POP

  Lyssnar inte så mycket på modern J-pop och ännu mindre K-pop. Ska man dock rangordna de få artister/band jag lyssnar på så: 1. Ikimonogakari 2. Supercell 3. Yanawaraba 4. Hitomi Shimatani 5. KOTOKO 6. Kyary Pamyu Pamyu Är egentligen mer för japansk 80-talspop, såsom Saki Kubota, Hiroko Yakushimaru, Junko Sakurada, Tomomi Nishimura etc. Min last.fm kan för övrigt finnas här.
 7. Don

  Övriga köp

  Kommer förmodligen ta ett antal månader att läsa igenom allt ^^;
 8. Don

  Övriga köp

  Light novels (med undantag för Proust)
 9. Don

  "Drottning" i katakana?

  Ska man argumentera om vilket ord för drottning som e ballast vinner ju 妃 racet med hästlängder imo.
 10. Skall läsas så småningom, dessvärre ligger den rätt långt bak i backloggen för närvarande ^^; Prioriterar just nu Mahoutsukai no Yoru och Kajiri Kamui Kagura
 11. Don

  Vilken manga läste du klart senast?

  Sayuri Skriven av Rensuke Oshikiri (2 volymer) Genre: Skräck Efter många års sparande har fadern Akio äntligen skrapat ihop tillräckligt med slantar för att flytta in i sina drömmars hus tillsammans med sin familj. Alla är lyckliga och allt verkar vara i sin ordning, ända fram tills den ena familjemedlemmen efter den andra dör en mystisk död. Vad är det för gast som hemsöker huset, och vad var det för personer som bodde i det innan dem... Jag kan inte riktigt säga att handlingen var särskilt märkvärdig. Ett spöke som hemsöker hus har man hört om många gånger, men för att ha ett sådant klichéartat tema var den ändå hyfsat skriven, även om jag förvisso anser att karaktärsutvecklingen kunde ha finslipats. Men om det var något som jag riktigt fastnade för var det tecknarstilen. Rensukes groteska stil ger ett skräckinjagande intryck som samtidigt lyckas vara vackert vilket gör Sayuri unik trots dess enformiga handling. På det stora hela tycker jag att Sayuri är förtjänt 7/10.
 12. Don

  Mangaköp

  Det var på tiden man tog och började läsa den här serien...
 13. För tillfället spelar jag: Stepmania League of Legends Para-sol Supreme Candy Ougon Musou Kyoku Persona 3 Ser fram emot: Diablo 3 Daiteikoku och this
 14. Don

  Presentationstråden

  Tjena! Mitt namn är Daniel, 17 år och bor i Stockholm. Jag har två och ett halvt år kvar ut av min gymnasieutbildning. På fritiden pluggar jag japanska och spelar TV-spel. Det händer även att jag kollar på anime och läser manga då och då men det har minskat med åren dessvärre. Om jag ser/läser något håller jag mig för mestadels till komedi/drama/skräck/slice of life (diggar särskilt Naoki Urasawa). Trevligt att råkas!
×