Hoppa till innehåll

Stekeblad

Medlemmar
 • Innehållsräkning

  485
 • Blev medlem

 • Senaste besök

 • Dagar vunnit

  40

Allt som postas av Stekeblad

 1. Stekeblad

  NärCon Sommar 2020

  Sista helgen i juli (tors 23 till sön 26) hålls NärCon Sommar 2020 i Linköping. Jag planerar att vara där ett par dagar, är det fler härifrån som ska dit och kanske vill träffas där? Om ni inte planerar att vara där under hela eventet, vilken eller vilka dagar ser bäst ut för er så vi kan bestämma när vi träffas? NärCons schema är (så vitt jag vet) bara tillgängligt i deras app efter man loggat in och registrerat sig. Mer saker tillkommer efterhand i schemat men om man väntar för länge med att bestämma sig så kanske biljetterna tar slut eller hotell/sovsalar blir fulla.
 2. Stekeblad

  NärCon Sommar 2020

  Jag läser att NärCon ställer in i år igen. På deras hemsida står det nu 28-31 juli 2022
 3. Stekeblad

  Gissa animen

  Krabbor? Aiura?
 4. Stekeblad

  Gissa animen

  Får mig att tänka på huvudpersonen i Shakugan no Shana
 5. Avsnitt 49 (välj mig) Vad var det som hände i rummet med alla Ryuzu? Jag hängde inte riktigt med men så plötsligt försvann kristallen. Behövde kristallen försvinna för att barriären helt skulle försvinna? Är originalet borta för alltid eller flyttades kristallen bara någon annan stans? I detta avsnittet rörde de också till om vem Roswaal egentligen är. I Beatrice tillbakablick får vi se när hon flyttade in i biblioteket och tiden som följde. Efter Echidna försvann (dog?) började Roswaal komma till biblioteket för att läsa om själar och vad man kan göra med dem. Tiden går och Beatrice berättar att en dag kommer det in en annan Roswaal som introducerar sig som den nuvarande Roswaal, Roswaal B. Mathers, och att han har hört talas om Beatrice från sin föregångare. Först kan man tänka sig att det är Roswaals son som kommer in, men som han introducerar sig och använder ordet föregångare istället för pappa så tror jag inte så är fallet. Över de århundraden som följer så kommer och går andra Roswaal tills berättelsen kommer till nutid. Eftersom dagens Roswaal verkar minnas för 400 år sedan som om han själv var där så tror jag inte på att det kan vara genom en berättelse som har berättats inom familjen från generation till generation utan det är nog snarare samma Roswaal som flyttar sin själ till en yngre kropp för att som människa kunna leva i över 400 år. Den "första nya Roswaal" i tillbakablicken introducerade sig som Roswaal B. Mathers medan dagens Roswaal (enligt MyAnimeList) heter Roswaal L. Mathers. Hur Roswaal än föryngrat sig, om det är använda sina biologiska barn eller någon form av klon, så kan bokstaven vara ett slags "versionsnummer". Att nå L, alfabetets 12:te bokstav, på ca 400 år är rimligt i förhållande till hur länge människor lever. MyAnimeList listar visst en Roswaal J Mathers som var en kvinna (är med i en sidoberättelse). Det kan vara henne och styrker i så fall bokstavsnamngivningen ("farmor" J, "pappa" K (okänd), "nuvarande" L). Annars, en paus i stridigheterna detta avsnitt. Det ser ut att kunna bli mer av det nästa vecka. Det var mer känslor, mest från Beatrice sida.
 6. Avsnitt 9 Nu är det sagt rakt ut, det är en skillnad på 15 år mellan Kumokos berättarspår och resten av klassen. Hjälten Julius halsduk är gjord av Kumokos trådar och ägget hon hittade vid något tillfälle kort innan hennes "my home" brändes samma ägg som Fei senare kläcks ur. Jag funderade tidigare på om det finns en eller flera demonfurstar. Under demonernas krigsmöte står det i textningen flera gånger demonfursten (bestämt form, singular). Jag tolkar det som att det bara finns en i hela världen men detta ska inte ses som absolut fakta och kan vara fel. Att det bara kan finnas en demonfurste styrks av att Shun säger att det bara kan finnas en enda som kan ha titeln hjälte. Mot slutet av avsnittet får vi höra demonfursten säga: "As bad as I might feel for Yamada-kun" Yamada är en av de reinkarnerades japanska namn! (men vems hittar jag inte). Det kan inte vara många som kan det namnet. Kan demonfursten vara Kumoko? Ett par repliker före denna så sades det också "At the time, I would've never imagined we'd end up in this kind of arrangement.". Det är från en konversation mellan demonfursten och en av demonerna från krigsmötet, en demon som jag är lite osäker på men skulle kunna vara samma som levererade telefonen med administratör D till Kumoko i grottan. Om Yamada är han som bröt in när Kumoko blev mobbad i tillbakablicken till utelektionen i parken (och Kumoko är demonfursten) så finns det underlag för att vilja skona honom när ett anfall mot människorna inleds. Med fortsättning på dessa antagande, vad skulle göra så att Kumoko vill föra krig mot människorna när hon tidigare var en av dem? Är det så att hon inte bara var mobbad utan riktigt hårt mobbad innan återfödelsen till spindel kan det motivera hat mot människor och klasskompisarna som inte gjorde något för att hjälpa. Jag tycker inte det passar in på hennes attityd/personlighet dock. Kanske är det press från administratörernas sida? Att hela tiden göra något intressant för att underhålla dem för att inte bli kastad åt sidan när de tröttnar på henne. Med ett tidsgap på 15 år finns det dock mycket att fylla i och vad som helst kan ha hänt som lett fram till denna situationen.
 7. Stekeblad

  Gissa animen

  Är det en bildrebus? Bild 1 och 2 ---> Food Wars?
 8. Avsnitt 46 Veckans detalj: Efter att jag lade märke till att Roswaal blundade med ena ögat medan han pratade med Emilia i början av avsnittet så lade jag för mycket uppmärksamhet på när han blundade och när han hade ögonen öppna, det gav inget mer än slutsatsen att Roswaal blundar ganska mycket... Emilia har vuxit mycket från att ha klarat första delen av prövningen och fått tillbaka sina minnen. Det är dock två prövningar kvar, vad kommer hända i dem och hur kommer det påverka Emilia? Kommer hon glida genom dem, finns det plats att växa ännu mer eller slår det kanske tillbaka mot hur det var när hon misslyckades gång på gång? Det sista tror jag inte på. Om inte de kommande prövningarna klipps ner kraftigt eller bort helt så skulle jag vilja se att det är en liten uppförsbacke i alla fall när första till slut flöt på så bra. Tiden är knapp. Roswaal verkar försöka dra igång snöstormen. Under konversationen med Ram pratar de om att den sista sammandrabbning/striden är nära. Vad det är för strid säger de inte men Roswaal säger flera gånger att slutet är nära. Från vad vi sett i tidigare loopar så är att överleva attacken mot herrgården, förhindra snöstormen och besegra den stora kaninen de närmaste kända striderna för team Subaru. Den teorin får ett bakslag, Roswaal: "This is the precious young girl who offered her own life to save her friend by becoming the Sanctuary's core but my objective does NOT involve her" Du, det var du Roswaal som attackerade Ram och Rems by! Det avslöjandet kom inte som en överraskning. Jag försöker tänka tillbaka på tillbakablicken till när de var små och vad som hände men kommer inte ihåg mer än att attacken hände. Roswaal blir hemskare och hemskare, är han på väg att knäckas och bli galen efter några ytterligare avsnitts uppbyggnad? Sedan kan man också fundera på löftet mellan Ram och Roswaal och vad som hållit henne runt honom så länge. Introt, är det andra gången det visats nu? Jag gillar låten riktigt mycket! Ytterligare tanke om tidigare avsnitt: Vad tänker Echidna om Roswall? Bara en hjälpreda som kunde hjälpa till med den magin hon höll på med för länge sedan. kanske lite komiskt över Roswaals potentiella kärlek till henne (obevisat och omdiskuterat 😁) för det verkar som att han inte sett henne sedan attacken och uppsättandet av barriären. Med tanke på hur många gånger Subaru blivit bjuden på te så kan jag inte tro att hon inte skulle kunnat bjuda in Roswaal om hon velat. Hon kanske inte känner att hon behöver. Drar Echidna i trådarna genom visdomens bok(?)(Tome of Knowledge). Men Echidna skulle inte vilja släppa lös snöstormen i helgedomen som hon uppfann en barriär för att beskydda. Vet vi om snöstormen är kopplad till någon karaktär?
 9. Avsnitt 45 Vi får reda på lite mer. Roswaal nämnde sina föräldrar bara några minuter in i avsnittet när han i tillbakablicken pratade om hur Echidna räddade honom. "Instead, I bested my parents and siblings to overtake the Mathers family, all thanks to her." Interaktionen Roswaal <--> Echidna och Roswaal <--> Subaru krossar teorin om att Roswaal i tillbakablicken inte är samma som i nutiden. Senare säger Roswaal dessutom till Subaru "I didn't come through these 400 years only to bend to a change of this degree". Vi fick dock inte reda på något om hur han tillbringat de senaste 400 åren och om man har behövt några magiska trick för att kunna leva så länge eller om han är naturligt långlivad. När Roswaal ligger nertryckt på marken under fighten med Hector, the Devil of Melancholy (ytterligare en ny mystisk karaktär som är mycket stark, tillräckligt stark för att oroa Echidna) så hör jag något från Hector som är så typiskt Roswaal, en replik med utdragna vokaler. Jag vet inte om jag försöker hitta detaljer som inte betyder något eller om jag har en ledtråd till något som kommer. Men, när Hector drog i vokalerna slogs jag av tanken att jag inte tror jag har hört Roswaal dra ut sina vokaler någon gång i tillbakablicken Vi får inte se hur fighten slutar i detta avsnittet efter att Echidna lägger sig men Roswaal är slagen. Om Hectors beskrivning om hur slagen han är korrekt (krossade ben, mosade inre organ och punkterat hjärta) så behövs det ett mindre under för att rädda honom. Kan det finnas en länk mellan nuvarande Roswaal och Hector från tillbakablicken? Innan Hector anländer till helgedomen föreslår Beatrice att de kan fly med hennes dörrmagi. Kan hon i nutid öppna en dörr mellan Roswaals herrgård och helgedomen? Ja/Nej eller endast efter att barriären rivits? Roswaal berättar mer i avsnittet, även lite om vem Emilia är: "Born with the curse of sharing the same lineage as the Witch of Envy, it's inevitable that she will be scorned as a witch!" En U-sväng i handlingen: De kanske vill vi ska tro att Roswaal älskar Echidna. Med allt prat om att vara svag får mig att vilja kasta fram en teori. Den han älskar är egentligen Ryuzu som i hela tillbakablicken framställs som svag. Det har tidigare berättats om att Roswaal brukar besöka helgedomen där Ryuzu-originalet är instängd i barriärens kärna. Instängd sedan den dagens hans hjärta var punkterat. Jag citerar Roswaal: "And even after being without her for so long, her image is forever burnt into me. It never stops burning my soul! My heart is still in pieces, as it has been since the day we parted. Nothing has changed for me!" --- Men just nu är detta bara en vild teori.
 10. Avsnitt 7 Nu händer det grejer! Här är tre saker att fundera på: Vad är så farligt med att nå för hög nivå och låsa upp nya förmågor? "Administratörer"?! Vad håller elvan-sensei på med som de andra inte vet om?
 11. Demonfurste låter bättre, ska börja använda det istället för demonherre. Jag kommer att tänka på ordet häxmästare.
 12. Avsnitt 6 I slutet av avsnittet så får man reda på vem nedan karaktär från introt är alltså en demonherre (Eller kanske Demonherren, om det bara finns en) Demonherre, fast en tjej. Vad blir det för ord då? Demondam låter för fint tycker jag. Demonhertiginna låter lite mörkare, lite ondare, men jag vet inte. Det spelar kanske ingen roll för demonherre fungerar bra, men jag tycker det är lite roligt att fundera på ord ibland. Spoilervarning för kommande händelser:
 13. Avsnitt 43 Det började med en berättelse om hur Helgedomen såg ut förr. Echidna bodde där tillsammans med Ryuzu och Beatrice. Vi fick också se Roswaal komma på besök. Vid den punkten han jag tänka "Är det bara Subaru som inte är flera hundra år gammal eller ännu äldre?"(Han är inte den enda men det många karaktärer som är mycket gamla.) innan Ram avbröt med förtydligandet att det var en Roswaal från flera generationer tidigare. Men det kanske bara är vad han har fått henne att tro? Jag kom att tänka på något Sceleris skrev tidigare i tråden: Den största delen av avsnittet utspelar sig dock i Emilias förflutna där vi får träffa en häxa jag inte tror vi fått se tidigare: Pandora, Witch of Vanity (fåfängans häxa). Hon kommer i sällskap med Regulus som dök upp redan i förra avsnittet. Regulus kallar Geuse för "some worthless spirit", vad säger det om Geuse? Vi bet fortfarande inte vad exakt som hänt med Emilias föräldrar men vi får ytterligare en ledtråd att nysta med när Fortuna säger att det är Pandora som är inblandad "Be om ursäkt för vad du gjorde mot min bror och hans fru!" Språkliga nyanser kan ha ändrats av översättningar men för mig låter det som att det inte är så enkelt som att de fick en snabb död utan mer i riktningen mot att ha förvandlats till något eller skadats allvarligt mentalt/psykiskt. Något som får konsekvenser för Emilias föräldrar i många år eller resten av deras liv. Det sista Fortuna säger innan hon skickar iväg Emilia tillsammans med Archi är "Lia, I love you." Lia, den enda andra karaktären jag kan komma på som säger Lia är Puck... Poäng igen till Sceleris. Som jag minns det så har Emilia blivit utfryst när hon besökt någon människoby och i städer, byn i skogen där hon växte upp fick jag intrycket av att vara en alvby. Där känner de flesta antagligen henne och har ingen anledning att vara rädda. Det hade dock kunnat vara en Naruto-situation: byborna visste att en hiskelig kraft förseglades i barnet, en kraft som en gång orsakade en tragedi och kan göra det igen, och det färgade deras attityder mot barnet. Vi har kanske fått fel intryck. När Archi flyr genom skogen tillsammans med Emilia så säger hon mellan tårarna att hon har känt sig hatad, utfryst och ensam i byn. Archi svarar att så inte är fallet, men det tror jag bara är för att försöka trösta henne. Archis liv tar dock slut kort senare när de springer på Den svarta ormen som gör sitt första uppträdande i serien. Innan han dör beskriver han den som "The crucible of diesease... The plague-bearing mabest" Det verkar räcka med en beröring för att man ska smittas och dö minuter senare. Hur kan man i så fall besegra den? Kan den smitta dig om du rör vid den med skugghänder? Tillbaka till Geuse, innan han försöker på sig att slåss mot Regulus och Pandora så plockar han fram en liten ask med skugghänder. Häxfaktorn. Han låter häxfaktorn inta honom och han får skugghänder. Häxfaktorn verkar ha eget medvetande av något slag, vi får förklarningen att den valde Geuse (dessutom skyddade den Subaru tidigare innan han ens visste han hade den). Häxfaktorn gör fler saker med Geuse, en som var lätt att lägga märke till var att han började avsluta sina meningar med "desu" och är antagligen det som senare drev honom galen.
 14. Tack för fina förklarningar! Den lösare användningen av bror och syster har jag lagt märke till flera gånger i olika serier men inte vetat hur långt den sträcker sig. Språk är komplicerat och det är verkligen intressant vad mycket du lyckats gräva fram om Fortunas och Geuses relation genom deras val av ord och läsa mellan raderna! När det kommer till deras ålder igen så får raderna du valt ut det att låta som om de båda tror att de är äldre än den andra. Fortuna: "Jag är gammal jämfört med en ung pojk som dig" Geuse: "Jämfört med hur långlivad jag är så är till och med Fortuna ett barn". Jag köper poängen, Geuse kan vara flera hundra år gammal. Frågan är nu "Vem är Betelgeuse?". Får se om vi får reda på mer i kommande avsnitt. En småsak, men, försäljaren säljer inte äpple, utan äppla (på japanska säger han ringa istället för ringo)
 15. Jag noterade också hur Geuse pratade om Emilia, först med -sama och senare om att bli frälst, välsignade och så vidare när han träffades henne för första gången. Tror inte det är något speciellt med att hon blir kallad för liten prinsessa, det är vanligt att kalla små flickor det. - När Fortuna i början pratade om Emilias föräldrar så kallade hon dem för storebror och storasyster. Emilias pappa är hennes bror men han är knappast gift sig med en av sina systrar. Geuse rättar Fortuna med att säga "din bror och hans fru". Så varför kallar Fortuna Emilias mamma för syster? Är det ett berättartrick för att slippa säga hennes namn? Ett smart trick i så fall, jag tvivlar på att det finns en djupare mening med det. Som jag minns det så har Emilia blivit utfryst när hon besökt någon människoby och i städer, byn i skogen där hon växte upp fick jag intrycket av att vara en alvby. Där känner de flesta antagligen henne och har ingen anledning att vara rädda. Geuse är människa och inte av någon långlivad ras. Utöver att han ser ut att vara människa så utläser jag från hans konversationer med Fortuna att han påpekar skillnaden i hur länge deras raser lever. Om din teori är sann skulle han vara över 400 år gammal när han dog. Det skulle bara fungera om längre liv är en effekt av häxfaktorn eller liknande. (Vilket i så fall kan vara ett plus för Emilia och Subaru, så länge faktorn inte gör honom galen.) ... Vänta! Va? Vad har jag missat eller missförstått!? Annat: I början av avsnittet nekades Geuse att få träffa Emilia. (Eller var det bara något han bestämt själv?) Men efter de träffats i skogen gjorde Fortuna inget synligt försök sära på dem
 16. Avsnitt 3 På spindelsidan: Två nya förmågor, trådkontroll och lättare kunna upptäcka faror. Den senare avfärdade hon snabbt som trasig, och tillbringar resten av avsnittet från att springa från fiender mycket starkare än henne själv. Jag tror den förmågan liknar klassifieringsförmågan genom att börja hemskt dålig men bli bättre och bättre över tid med att den går upp i nivå. På människosidan: Under magiträningen tyckte jag det verkade som att samtliga reinkarnerade var flera steg över resten av klassen i skicklighet, vad kan det bero på? Är det en bonus för att ha kommit från en annan värld? Som jag sett det är alla kungliga eller landade i andra fina familjer. (Har inte sett någon replik i stil med "Varför hamnade ni i fina familjer medan mina föräldrar är fattiga bönder?", det närmsta är draken) Är det likt hur det är i Black Clover att adliga och kungligheter har en större medfödd magisk förmåga? Tror inte det, passar inte riktigt in i level-baserad värld om inte adliga är en annan underart av människa. Troligare i så fall att de kunnat få specialundervisning eftersom de är från rika familjer och därför är bättre. Eller så har jag missat något och detta stämmer inte alls. Det kanske är på väg att börja hända lite mer i människodelen av historian. Efter bråket om vem som skulle vara den som besegrade det attackerande monstret och få äran är det tydligt att en av dem är missnöjd, min känsla är att det är början till något större.
 17. Jag har försökt fundera lite på Subarus nya förmåga, och tajmingen för den att visa sig. Jag försöker också tänka tillbaka på vad som hände när Subaru träffade alla häxorna i drömvärlden och om han kan ha fått förmågan där, inte som en följd av att ha besegrat Betelgeuse. Det är flera månader sedan nu men vill minnas att Subaru skadades eller slogs ut på något sätt och fick behandling av någon häxa. Kanske var det läkemagi eller villa huvudet på ett knä men där kan det ha funnits tillfälle att göra något med honom. Tillfälle men kanske inte någon tydlig anledning eller motiv..? Hur lång tid har det gått sedan Betelgeuse besegrades i serien? Två stora händer, locka ihop dem, och sedan bara KLAPP. Är det för enkelt kanske? 😁
 18. Gick tillbaka snabbt för att dubbelkolla i avsnittet, hon är lika gammal som de andra men ser yngre ut på grund av att hon är alv
 19. Bra efterforskning Sceleris! Håller med, glöm inte läraren (alven) som är mycket äldre än 15 år.
 20. Precis sett avsnitt 2 och här är något jag funderar på: Hur länge har de som återföddes till människor varit i kropparna de flyttade in i? Det känns som att de inte bara flyttat in utan har fått sina identiteter sammansmälta med kroppens förra ägare sett till hur de agerar. Inte det lättaste att förklara kanske men en av dem har en storebror (i den nya värden, men inte deras gamla) som är hjälte och det känns som han talar om sin riktiga storebror. Antingen har han hatt lång tid på sig att vänja sig, är en skicklig skådis (många normala runt om honom, får inte verka för konstig -- även om de rakt ut säger att de är återfödda..?..) eller så har de faktiskt slagits ihop. De har inte visat någon förvirring eller att de är obekväma över att vara på en ny plats utan ser inte ut att ha några problem med att passa in. Den första sökträffen jag provade påstår att det generellt tar några veckor innan spindelägg kläcks för de flesta arter så förutsatt att de båda spåren av storyn ligger parallellt med varandra på tidsaxeln och det inte sker några tidshopp när det hoppas mellan dem samt att de landade vid samma tidpunkt när de återföddes så har anpassningstiden varit kanske en månad som längst.
 21. Andra halvan av säsong 2 har börjat Avsnitt 40
 22. Stekeblad

  Mitt animeår 2020

  Det finns många sätt man kan sammanfatta vad som hänt under ett år, det finns flera sätt även om vi begränsar det till anime. Man kan till exempel lista favoritserier som man sätt under året eller de bästa intro- och avslutningssångerna, men jag har något annat att sammanfatta. Jag gillar siffror så jag har under hela 2020 fört anteckningar över hur mycket anime jag sett varje dag och nu sammanställt lite statistik. Kallar mig siffer-snille eller nummer-nörd om ni vill, men detta är sant! Jag började faktiskt föra denna statistiken redan i början av 2019 och för ett år sedan postade jag en statusuppdatering med lite statistik för 2019. Nu har jag en blogg så då tänkte jag att jag kan posta statistiken här denna gången. Datan som kommer presenteras är för perioden måndag vecka 1, 2020 till söndag vecka 53, 2020 och innehåller därför ett par dagar av både 2019 och 2021. Med det förtydligandet avklarat, låt oss börja med att titta på hur det sett ut vecka för vecka: Ovan ser vi tre toppar, två stycken vid årsskiften 2019/2020 och 2020/2021 samt en som inträffade under semestern. Inte så konstigt att det finns mer tid för anime när man är ledig. I min marginal har jag även en anteckning för den bottennoterade vecka 10 som förklarar att jag den veckan såg många avsnitt av en serie som inte är anime vilket gjorde att det fanns mindre tid kvar för just anime den veckan. Låt oss näst titta på när under veckan det blev som mest och minst anime: Ovan kan vi se att fredagar är den veckodag jag såg minst anime på under förra året, onsdag och torsdag kommer inte långt ifrån. I snitt mindre än 3 avsnitt per dag dessa veckodagar. Några andra veckodagar som ligger nära varandra är måndag, tisdag och lördag då det blev i snitt ca 3,5 avsnitt/dag. Söndag sticker ensamt upp och då blev medelvärdet över 4 avsnitt per dag, närmare 4,5. Låt oss ta en snabb titt på några största, minsta och medel-/medianvärden: - Flest avsnitt sedda på en dag: 20 stycken (4 januari / lördag vecka 1) - Antal dagar utan någon anime: 31 dagar - Flest sedda avsnitt på en vecka: 60 stycken (vecka 31) - Minst sedda avsnitt på en vecka: 9 stycken (vecka 10) - Medel (avsnitt/dag): 3,32 (avrundat till 2 decimaler) - Median (avsnitt/dag): 3 - Medel (avsnitt/vecka): 23,25 (avrundat till 2 decimaler) - Median (avsnitt/vecka): 21 Räknar man ihop alla avsnitt så blir det 1232 stycken under veckorna som tillhör 2020. Räknar man med att varje avsnitt är 25 minuter (det är kanske lite att runda upp) så blir det 21 dagar och 9 timmar med anime, eller ungefär 5,8% av 2020. Innan jag avslutar blogginlägget vill jag göra en snabb jämförelse med 2019. Veckomedlet för 2020 är ca 3 avsnitt lägre än det var 2019. Fredag tog platsen för veckodagen med minsta anime från torsdag som hade den titeln förra året, söndag håller kvar platsen som veckodagen med mest anime. Hur mycket anime såg du 2020?
 23. Stekeblad

  Animeköp

 24. Stekeblad

  Gissa animen

  Kitakubu Katsudō Kiroku eller Chronicles of the Going Home Club är rätt!
×