Hoppa till innehåll

Om du vill men inte kan posta statusuppdateringar, gå till din profil, tryck på ”Redigera profil”, och på ”Aktivera statusuppdateringar?”.

avslutat. H.

Medlemmar
 • Innehållsräkning

  70
 • Blev medlem

 • Senaste besök

 • Dagar vunnit

  4

Inlägg postat av avslutat. H.


 1. Den 2020-02-12 vid 20:48 sa Niðarós:

  Lite som att ha Hitler på studiebesök i magen och han bestämde ALLT alltså, drack jag cola en dag fick jag ångra det i en vecka efteråt. Idag går det att dricka om jag gör det sällan, men jag får se mig för vad jag äter då det blivit vissa ärr av det hela, bland annat är min mage känslig för koffein och laktos nu.
  Alltså, jag kunde fan inte teckna för två år sedan, men hittade ju en liten challenge på det allsmäktiga Deviantart. 365-day challenge hette den och gick ut på att man skulle göra en kreativ sak om dagen, det kunde handla om hantverk, teckning eller vad man nu ville bli bättre på. Jag valde att teckna manga, mest Hetalia ur olika politiska och historiska perspektiv, med promarkers och vanliga pennor. Idag har jag helt gått över till att använda paint, paint 3D och Gimp. Den som säger att man inte kan göra snygga saker med billiga program som dessa har inget tålamod, det kan man säga.
  De Japaner jag pratat med har varit väldigt "va? Bryr du dig om mitt lilla språk? Men vad härligt!" Det och väldigt mycket "förlåt för att jag råkar existera i din närhet..." Lite, det här är förstås en kulturkrock då tror jag. Jag har alltid älskat Japansk kultur, när jag var liten smygsåg jag ju på TMNT då mina föräldrar inte ville att vi skulle kolla på det. Power rangers gick däremot bra. (Även det från Japan från början). 
  Fast jag tror att det är så överlag, berätta bara för en tysktalande att du kan tre ord på tyska, eller för en fransktalande att du kan lite franska, då skriver de metervis alltså.

  Det låter helt förskräckligt och mycket tråkigt. Det skulle inte förvåna mig att det händer något liknande någon annanstans i Sverige inom en snar framtid  verkligen hoppas att de kollar dricksvattnet noggrant. Intressant hur du utvecklade din stil, använder Gimp själv där i fotoredigerings syfte och är mycket nöjd med det gratis programmet. Njuter av din beskrivning kring Japaner, läser då och då i boken https://www.adlibris.com/se/bok/the-japanese-mind-9780804832953

  "The Japanese Mind" vilket jag starkt rekommenderar,  Den ger ett intressant perspektiv på hur den japanska mentalitet kan vara men boken säger också att det är generellt och dessa fenomen är i en ständigt utveckling. Det är viktigt att förstå hur globaliseringen påverkar hela världen hur mycket till exempel västvärlden har påverkat Asien och vice versa. I boken är man bekymrad över att gamla perspektiv håller på att försvinna och att gammal kultur ersätts. Till exempel hur de ser på konst och musik är fantastiskt, byggde mer på känslor än logik men åter igen så har det blivit en förändring med tiden. här det som tas upp i boken:  Aimai: Ambiguity and the Japanese Amae: The Concept of Japanese Dependence Amakudari: Decent from Heaven Bigaku: The Japanese Sense of Beauty Bushido: The Way of the Warrior Chinmoku: Silence in Japanese Communication Danjyo Kankei: Male and Female Relationships in Japan The Do Spirit of Japan Gambari: Japanese Patience and Determination Giri: Japanese Social Obligations Haragei: An Implicit Way of Communicating in Japan Hedataru to Najimu: Japanese Personal Space Honne to Tatemae: Private vs. Public Stance in Japan The Japanese Ie System Iitoko-Dori: Adopting Elements of Foreign Culture Ikuji: Childrearing Practice in Japan Kenkyo: The Japanese Virtue of Modesty Kisetsu: The Japanese Sense of the Seasons Newawashi: Laying the Groundwork in Japan Omiai: Arranged Marriage in Japan Otogibanashi: Folktales of Japan Ryosaikenbo: Good Wives and Wise Mothers: The Social Expectations of Women in Japan Sempai-Kohai: Senority Rules iun Japanese Relations Shudan Ishiki: Japanese Group consciousness Soshiki: Japanese Funerals Uchi to Soto: Dual Meanings in Japanese Human Relations Wabi-Sabi: Simplicity and Elegance as Japanese Ideals of Beauty Zoto: The Japanese Custom of Gift Giving. 


 2. 2 timmar sedan sa Yuri_Killian:

  Det var lite av ett helvete alltså. Jag kommer ju från Östersund som synes och 2009 någonstans då jag blev sjuk drabbades staden ganska rejält av Chryptosporidium. En varelse man helst inte vill ska ha sexuellt umgänge i tarmarna kan jag säga, det är först nu för ett par år sedan som jag kan kalla mig själv fullt frisk. 
  Ptjaa, jag lärde mig teckna ordentligt och sedan lärde jag mig också Japanska riktigt. Kan komma på mig själv med att titta på japansk film jag sett tidigare och skratta åt att jag hör något helt annat nu än jag gjorde för första gången. Hjärnan måste vara den coolaste kroppsdelen som finns!

  Har för mig att jag läste om detta någonstans låter mycket obehagligt helt klart, låter som en tuff resan men är glad att höra att det gick rätt väg. Fy f*n för såna varelser, nä usch. Härligt att du är frisk. Det glädjer mig alltid att höra när folk hittar olika områden att utveckla, inspirationen flödar. Att kunna teckna är underbart, inget jag bemästrar men tycker om att uppskatta andras konst. Att kunna Japanska måste vara fantastiskt, inte nog med att det låter fantastiskt och är vackert i både skrift och tal. Vilka världar det måste öppna upp, tänk på allt som går att lära sig om detta mystiska kultur och historiskt rika land.  Även i det sociala spektrumet där många Japaner verkar öppna upp sig mer för folk som talar japanska. Sen är det som du säger, hjärnan är cool.

  • Gillar 1

 3. Alltid trist att höra när sjukdomar stoppar människor. Att se det friska i det sjuka, ett bra synsätt enligt många, kort sagt att möjligheterna istället för hindren. Kanske kan träna folk? har ingen som helst kunskap inom området men många som slutar med idrott verkar hitta andra sätt att engageras sig på om de nu fortfarande har den önskan annars finns det förstås väldigt mycket att finna för den nyfikne i livet. Anime.se  är ju en kul plats \( ^o^)/

  • Gillar 1

 4. Provade det du postade! - får se vad som händer hoppas dom inte blir arga, självklart inget du behöver ansvara för hehe.

   

  Uppdatering: Det funkade helt klockrent! - Fick ett jättebra mottagande, då kan jag inte göra annat än att tacka (^ ^)  2020-02-12


 5. Jag krånglade nog till det lite och kanske inte finns några genvägar heller till att skriva enkel japanska, kanske måste sätta sig in vissa regler innan. Tänkte bara några standard fraser men om det finns lite folk som är intresserade så skulle det säkert vara nyttigt om du skulle göra så. Om ni skulle vilja posta några enkla bestämda fraser, så skulle jag givetvis mycket tacksam men vill inte vara krävande heller, har ni tid och lust så visst. Behöver inte vara många.

  Detta är några av mina vanliga scenarion, ser en bild på en måne.  Ser en annan bild på en katt. Lyssnar på ett musikstycke. Ser en bild  Mount Fuji. Ser en bild ifrån Sapporo. Lyssnar på ett annat musikstycke. så där brukar det vara. Talar om plattformen Twitter, men har meddelande kontakt med en del, Många tackar mig för mitt intresse, och svarar på ofta tillbaka med you are welcome eller thank you osv. En annan anledning till varför jag skrev här, var att min nyfikenhet tog överhanden och ville undersöka om det finns ett enkelt sätt att använda sig av Japanska, men förstod egentligen innan att jobbet måste göras.

  Om du vill så dela gärna lite fina fraser, skulle tycka om att fascineras och beundra detta språk även utan ett större syfte.


 6. Fantastiskt! låter verkligen trevligt! - Skulle gärna vilja se den men för min del är det inte möjligt, har ingen tid för det. Hoppas någon annan hakar på annars kommer du nog ha en makalös upplevelse, tror att det kommer att vara högintressant. Om du har orken så skulle jag gärna uppskatta att höra om hur det var och vad du tyckte.


 7. Det är ju en del av dem som är fotografer och några är musiker/kompositörer. Sen är det också en del som skickar bilder på sina katter eller kanske månen. Min önskan skulle vara att jag kunde belysa att bilden/musiken är vacker och intressant, för att sedan möjligtvis kommentera deras hantverk/skicklighet men får kanske akta mig för att det inte blir överdrivet. Kanske ett enkelt ganska neutralt och vänligt sätt skulle vara att föredra.

  Ifrån min begränsade kunskap så verkar uttrycken vara ganska annorlunda på japanska språket, som ett exempel där vederbörande skrev på engelska men enligt svensk översättning borde bli i stil med: Hej och tack för ditt vänliga stöd, dina vänliga ord blev min energi.

  Svenska exempel som självklart kan anpassas efter de japanska uttrycken :

  - Den här bilden/musiken är vacker/intressant/tilltalande/utsökt/tillfredställande/häftig/underbar, tack för att du delade den, eller kanske att jag fick ta del av den.

  - Intressant komposition/bild/konst/text den ger mig inspiration och glädje/energi  ?

  - Uppskattar verkligen ditt hantverk/komponerande.

  - Härlig måne/katt/växter

  - Tack så mycket för att du uppskattade musiken/bilden/konsten

  - ingen orsak.

  Det som skulle kunna vara värdefullt för mig är: att tacka och uppskatta något eller någon, att dela känslan i något och förmedla det, sen när någon säger tack, att då kunna svara på det som exempel ingen orsak, men sen vet jag inte förstås, om så är fallet i Japan.

  Angående de två sista förslagen, så går det att googla fram hur det går säga det men saken är den att det kanske inte passar i sammanhanget. Har chansat lite ibland men vet inte om det blir rätt.  Kanske de har lite överseende med att de snackar med en gaijin som tur, men lite är förstås härligt att kunna. Svårigheten ligger kanske också i att kunna orientera sig vem det skrivs till? som nämndes tidigare honorifiks?

  Finns det enklare sätt eller ett annat perspektiv, så det förstås också välkommet.

  Tack på förhand till alla intresserade och självklart @Sceleris med flera för hjälpen.

   

   

   

   


 8. Undrar om någon vill hjälpa till med en sak, kan verkligen inte mycket japanska, och är då inte ett lätt språk att bemästra. Det jag ber om däremot kan vara desto enklare. Skulle vilja veta hur jag kan kommentera andras bilder på ett artigt och neutralt sätt. Några förslag? Vet att det är noga med hur det uttrycks och vilka ord som används. Även hur tilltal fungerar som har nämnts tidigare.

  De personerna jag skriver till är internet vänner, som jag har haft en längre kontakt med men aldrig träffat i verkligheten. De är ifrån Japan och vi har använt oss av engelska språket, men de hävdar själva att kunskapen är begränsad då det inte är något språk de använder så ofta.

  Detta är förstås inget jätteviktigt inlägg, vi klarar oss med engelskan men de skulle nog uppskatta om jag kunde lite grann.  Om ni har tid och lust kan ni ju skriva några förslag men är okej med om inte så blir fallet.

  Mvh 

  hautahauta


 9. Detta enligt min mening är något som kommer att saknas i världen, bra diskussioner inom anime på svenska språket. Helt fantastiskt! - Om jag skulle drömma skulle jag även vilja ha fler ämnen, som berör Japan och kanske till och med fler länder i Asien som tex Syd Korea!?. Jag tycker om lyssna på svenska, blir något magiskt på något vis, känns så nära hemma. Vet ingen som gör samma grej? Hoppas ni kommer på någon nytt eller startar upp igen i framtiden, för jag tycker verkligen om att lyssna. Ska följa denna utveckling. 😊

  • Uppröstad 1
×