Hoppa till innehåll
Anime.se

Kanske en dum fråga ang J-studier!


Hazuki
 Share

Rekommenderade inlägg

KTH har japanska i två nivåer (grundkurs + fortsättningskurs), men det är inte särskilt avancerat; 10 lektioner om 4 timmar på vardera kursen ungefär. Men man lär sig iaf kana, en del grammatik, japansk historia och kultur, och sisådär ett 50-tal kanji.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 3 months later...
  • 2 weeks later...

Det är inte bättre eller sämre att plugga på svenskt universitet eller japansk språkskola - utbildningarna har bara olika mål. Det är förstås viktigt att vara medveten om målet, för annars är risken att man vantrivs.

 

De olika skolornas mål

 

Det tänkta målet (se fotnot) för universitetsstudier i språk är forskning i samband med språket, t.ex. i lingvistik, historia eller kultur, och därmed ligger fokus på att lära sig läsa och skriva, och skriva uppsatser. Språket är naturligtvis skriftspråk och formellt talspråk eftersom det är det man har användning för i den akademiska världen.

 

En språkskola i Japan har istället som målsättning att så snabbt som möjligt bygga upp en allmän språkförmåga i nivå med japanska förstaårsstudenter på universitet. Det betyder t.ex. att det är betydligt mer fokus på talspråk än i universitetsstudier, och att språket och studierna inte är akademiskt inriktade. Många av de som läser på språkskolor i Japan, gör det just för att komma in på japanska universitet, och det är först därefter som deras akademiska studier börjar. Läser man japanska på ett svenskt universitet är man så att säga på akademiskt territorium redan från början.

 

Ditt eget mål

 

Tänk efter vad det är du vill lära dig, och vad det är du därefter vill använda din kunskap i japanska till. Ett företag blir t.ex. antagligen mer imponerade av att du kan formell och skriftlig japanska, även om du inte kan tala flytande, än att du kan tala flytande men inte kunna uttrycka sig formellt. Men det beror förstås på vad man tänkt jobba med och så.

 

Vad gäller talspråk så är det ingenting man lär sig via studier, det är någonting man inhämtar. Man måste helt enkelt vistas i en miljö där man är tvungen att kommunicera på japanska under en längre tid för att man ska kunna prata flytande (kunna formulera sig direkt på japanska istället för via svenska). Pluggar man i Japan och umgås med japaner får man ju detta gratis. I Sverige är det förstås inte lika lätt att hitta japaner att umgås med.

 

Skriftspråk måste man däremot nöta in för att lära sig. Det roligaste och effektivaste sättet är att läsa så mycket man kan. Serier, tidningar, böcker o.s.v., så lär man sig dessutom skillnaden mellan olika sorters texter och olika stilar på köpet. Det tar lång tid att lära sig, och om man gör ett uppehåll är det lätt att glömma mycket av det man lärt sig. Språkskolor i Japan har ett högt tempo, och av diverse faktorer, t.ex. att man troligen kommer att umgås med folk snarare än att sitta på rummet och läsa eller plugga kanji, finns viss risk för att man inte är så bra på att läsa och skriva när man har pluggat färdigt, även om man kan prata flytande. På ett universitet är det däremot just skriftspråket som man ägnar tid åt, och chanserna är betydligt större att man har tid att sitta och läsa och nöta tecken.

 

Om man väljer att plugga på universitet kan det vara bra att veta att de vanliga språkstudierna sträcker sig från A-kursen till D-kursen. I E-kursen blir det snäppet mer akademiskt, med kandidatsuppsats och studier i klassisk japanska. I F-kursen blir det ännu mer akademiskt, med magisterexamen och djupare studier i klassisk japanska och antagligen klassisk kinesiska (det var det i alla fall för mig). Om man bara vill lära sig prata men läser vidare av bara farten kan det komma som en chock och besvikelse, men om man är beredd på det är det jätteintressant, och ger en del insikter i varför modern japanska och vissa dialektala uttryck ser ut som de gör.

 

---

Fotnot:

 

I praktiken är det väldigt få som läser alla poäng av universitetens japanskakurser och går vidare med forskarstudier, men det är det som är det tänkta målet.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...