Hoppa till innehåll

Om du vill men inte kan posta statusuppdateringar, gå till din profil, tryck på ”Redigera profil”, och på ”Aktivera statusuppdateringar?”.

Gogo

TV för animé

Rekommenderade inlägg

Har inte köpt en ny tv på snart tio år och börjar bli sugen på en större och bättre sådan. Undrar därmed ifall någon är insatt på vilken teknik som är lämpligast för animé, LED eller OLED?

  • Gillar 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Jag har inte jämfört, men jag kan inte tänka mig att kalkylen behöver ta med något annat än bildkvalitet överlag (och pris, förvisso): ju bättre bild oavsett material, desto bättre bild även för anime. OLED och QLED och såna nyare tekniker är nog i genomsnitt bättre än LED för färgåtergivning och kontrast så att man kan urskilja detaljer i skuggorna. Men jag kan tänka mig att de bästa LED-TV-apparaterna är bättre än de sämsta OLED-TV-apparaterna, så det kan nog löna sig med vägledning; Rtings.com är pålitliga, tror jag, och systematiska. https://www.rtings.com/tv

Sen gäller det förstås att ha en 4K-Blu-ray-spelare och den nya Honneamise-remastern!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Tack för input!

Läste på ett forum dedikerat för TV-apparater att OLED inte skulle vara fördelaktigt för animé, av någon anledning. Iddes inte sätta mig in i deras diskussion, men är det något som stämmer tro? Är annars sugen på LG C1 vilket verkar vara en bra TV. 
 

Oh, den blåstrålen måste man ju införskaffa!

  • Tack 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Aha, när jag googlar så ser jag att det verkar handla om bildfrekvens. En person skrev att OLED-pixlarna har så snabb responstid (alltså byter färg nästan direkt, relativt sett), att det för anime- och filmmaterial (~24 Hz) blir en ”såpoperaeffekt” som LCD inte har, särskilt märkbart med horisontella panoreringar. Det låter som att det känns som med sådana där äckliga interpoleringslägen som TV-apparater kan ha. LCD är i jämförelse så långsamma att bildrutorna smälter ihop en aning vilket inte ger samma effekt. Sägs det.

Så problemet verkar vara att OLED är så bra att man ser material som det verkligen är: ryckigt. 🤔  Lite som hur man började kunna se klumpiga teckningar och penseldrag som ingen tidigare kunnat se när man gick över från att titta på lågupplöst CRT till högupplöst LCD.

”Anime is definitely one of the weakest things on OLED. White out transitions are common and huge areas of bright flat colors trigger abl. Also anime is low frame rate content, so what makes gaming motion good at 60+fps produces judder in 12fps anime unless you enjoy motion interpolation settings.” (ABL är ”auto-brightness limiter”, när TV:n begränsar ljusstyrkan. Så helvita bilder på OLED kan vara mörkare än på LCD.)

Knepigt. Någon hade förslaget att sätta lite provmaterial på en USB-sticka och testa i butik. Det var inte en dum idé. (Men kanske lite pinsamt?) Såg en snubbe som specifikt rekommenderade LCD-TV:n Sony X90J för en animetittare. Kanske något att kolla in.

Tack för att du drog upp det här, jag hade aldrig ens tänkt att det kunde vara en nackdel med OLED!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att lämna en kommentar

Skapa ett konto

Registrera dig för ett nytt konto i vårt community. Det är enkelt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.

Logga in nu

×