Hoppa till innehåll
Anime.se

Animé på TV


svempa
 Share

Rekommenderade inlägg

Tänkte göra en tråd där alla kan tipsa om det går någon anime på TV.

 

Kraven på ett tips är iallafall att man ska ha med tid, datum och kanal (och såklart vilken anime det är :P), sen är det ju alltid trevligt med en liten recension till (man behöver inte ha skrivit recensionen själv), så man vet om den är värd att se eller kanske tillochmed spela in.

 

Cowboy Bebop

 

Kanal: TV 1000 (viasat), TV 1000 +1

Datum: 10 Juli 2005

Tid: 04.00

 

Film: 10

 

Bild: 9

 

Ljud: 10

 

Bara en enkel prisjägare...

 

Spike är tillbaka, tack och lov! Som vanligt i sällskap med den buttre Jet, den vackra Fay, snillet Ed och hunden Ein, ej att förglömma. Återigen seglar denna otroliga samling karaktärer genom rymden i jakt på pengar. Den här gången är skurken farligare och mer fanatisk än vanligt, och det är inte bara pengarna som spelar roll i den här historien. När en vacker kvinna dyker upp blir bara saker och ting mer intressanta för Spike.

 

Detta är recensionen av filmen, här på dvdforum.nu finns även recensionen av tv-serien samt den begränsade utgåvan av boxen med hela tv-serien.

 

Spike och gänget har just anlänt på Mars för att arrestera några småskurkar. Tyvärr har de inte mycket pengar och magarna kurrar i kapp ombord på Bebop. De fyra funderar över hur de skall kunna tjäna några snabba pengar med hundens gnällande som ackompanjemang. Eftersom Halloween snart är här så har ju i alla fall Ed möjlighet att samla ihop lite godis att äta, men vad skall de andra göra?

 

På Mars är förberedelserna för Halloween år 2071 i full gång. Det skall bli parad, och pumporna säljer som smör i solsken. Barnen leker ”trick or treat”, och allt är frid och fröjd. Nästan. Men en mystisk olycka på en av motorvägarna stör friden, och snart är Spike och hans gäng någonting stort på spåren. En enorm belöning lockar var och en i gänget att gå sina egna vägar för att fånga skurken, men det är för mycket i görningen egentligen för att de skall kunna arbeta ensamma. Gänget får återigen lita på Ed’s fantastiska hjärna även om hon inte denna gången heller kan hålla koncentrationen uppe till 100%.

 

Allmänheten är i fara och myndigheterna står handfallna mot en uppenbarligen oerhört mäktig och välorganiserad terrorgrupp. Vad som saknas är bara motiv och någon grupp att skylla på, men det finns alldeles för få ledtrådar för att man skall kunna vara säker. Problemen hopar sig när gänget skall försöka håva in sina prispengar och statliga poliser börjar lägga sig i alldeles för mycket. Men vems sida är de egentligen på?

 

Bild

Bilden är bra, riktigt bra faktiskt. Det är kul att kunna skriva samma sak igen och igen, det känns inte långt från att vi måste definiera om betygsskalan för det är ofta filmer får väldigt höga betyg idag. Nåväl, här har ju filmen lite extra tillgodo eftersom det är en tecknad film, vilket är lite lättare att få riktigt bra bild på. Trots att det känns något lättare så är jag enormt imponerad av den här bilden. Alla färger sitter där de skall, svärtan är mycket djup och mycket bra, skärpa samt kontrast går inte att kritisera. Det är helt enkelt en helt lysande bild.

 

Jag såg några enstaka prickar i bilden på några ställen vilket gör att den inte får absolut toppbetyg, men det är väldigt nära en fullpott. Jag får säga att jag verkligen är mycket imponerad.

 

Ljud

Ljudet är även det mycket bra. Vi får en riktigt bra surroundmix både på engelska och på japanska. Basen är närvarande på ett mycket bra och intressant sätt utan att för den skull någon gång ta över eller bli för mycket. Musiken är enormt bra och förstärker filmen på många nivåer. Det är Yôko Kanno som står för musiken och hon har gjort ett riktigt bra jobb här.

 

När det gäller Cowboy Bebop så måste man också kommentera dubbningen. Originalet är ju på japanska och det är givetvis alldeles lysande med originalrösterna. Jag måste dock erkänna att jag personligen tycker ännu bättre om de engelska röster för jag tycker att filmen får ett lite bättre liv och djup eftersom jag anser att de engelska skådespelarna är bättre. Det är mycket möjligt att det är för att jag inte pratar japanska och inte till fullo kan tillgodogöra mig toner och betoningar i det japanska språket. Nåväl, normalt sett i Animevärlden så är den japanska originaldubbningen bättre än någon annan, men just när det gäller Cowboy Bebop så tycker jag faktiskt att den engelska är bättre. Jag har givetvis sett filmen med bägge ljudspåren och ljudet är lika bra på båda två.

 

Ljudet får helt enkelt full pott, det är verkligen ett underbart ljud med riktigt vettig bas. Underbart!

 

Omdöme

Efter att ha sett serien Cowboy Bebop var det här någonting man verkligen såg fram emot, och man blir inte besviken. Karaktärerna får lite mer kött på benen än i serien, vilket bara är positivt. Miljöerna är strålande, och som vanligt är animationen av extremt hög klass. Musiken i filmen är verkligen helt lysande. Vi får en frisk och intressant blandning av olika typer av musik, allting perfekt anpassat till filmen och handlingen just då. Ledmotivet i sig är en hitlåt som många gånger har gått i stereon hos mig. Som tur är har filmskaparna inte försökt ändra på karaktärerna, Ed är lika urflippad som vanligt, Fay har sina egna planer, och Jet är butter. Spike är som vanligt alltid lugn som en filbunke. Men här får han visa ordentligt vad han går för, och det håller på att gå riktigt illa.

 

Filmen har fått kritik för att alldeles för mycket fokusera på Spike och hans karaktär. Jag måste säga att det här är faktiskt en film som helt fokuserar på karaktären Spike och de andra får finna sig i att vara stödkaraktärer till huvudpersonen. Jag tycker absolut inte att detta är något negativt eftersom det även i serien är Spike som får mest utrymme. Även om filmen fokuserar på Spike så upplever jag att det är Ed som får mest karaktärsutveckling. Hon är fullstädigt tokig som vanligt, men får här lite mer djup och lite intressantare repliker (kantade av OHHH och IIIHHH som vanligt).

 

Plotten är sinnrik, trots att den är enkel, men det är jakten som är det viktiga här. Vad man måste tänka på är att detta inte är en barnfilm trots att den är tecknad. Det finns flera våldsamma partier och några stycken som är riktigt rejält blodiga. Ni som har sett serien vet säkert vad jag menar.

 

Filmen är placerad i slutet av sista säsongen men går att se fristående från hela serien om man vill. För er som vill följa serien från början rekommenderar jag att man väntar med filmen tills där den passar in i.

 

Filmen är strålande. Handlingen är mycket bra, och det finns inte en tråkig minut. Det här är anime när den är som bäst, både vältecknad, snygg och smart.

 

Recenserad av: Anders Linden http://www.dvdforum.nu

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...