Hoppa till innehåll
Anime.se

Fantasy - korta rekommendationer


Korinthian
 Share

Rekommenderade inlägg

Tänkte starta en tråd för oss som gillar att läsa fantasy, då jag upptäckt att jag inte var ensam om detta intresse här på forumet.

 

Här kan du som läst en bra fantasybok rekommendera denna till andra med samma intresse. Men för att göra det hela bättre så får man skriva en beskrivning av det boken handlar om, "Sagan om ringen är bra" säger liksom inte så mycket.

 

I din rekommendation ska du ha med:

 

Författarens namn.

 

Bokens namn.

 

Seriens namn (om någon).

 

Betyg på en skala mellan 1-10 (realistiska bedömningar)

 

Kort sammanfattning.

- Manlig el kvinnlig huvudperson?

- Begynnelseberättelse? (Man får följa en person från ung ålder till ändre).

- Typ av värld? (Typisk Tolkien-värld eller nåt som utspelar sej ute i rymden tex)

- Magi? (Finns det någon magi i bokens fantasyvärld?)

- Kända karaktärer? (Drizzt kanske dyker upp någonstans)

- Intressanta raser av intresse (Drakar tex, någon kanske bara älskar drakar och vill läsa alla böcker med såna i)

 

Saknas det nån punkt så fyll hjärna på själva.

 

Korinthian

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Jag vill rekommendera massor av serier så här kommer några få av dem jag läst och gillat mer än andra:

 

1. Sanningens Svärd.

Författare: Terry Goodkind

Boken: det finns 11 stycken jag rekommenderar serien i helhet

Seriens namn: Sanningens svärd

 

Serien börjar med att presentera Rickard, en helt vanlig "skogsvägvisare" (citat ur boken :P). Han lever ett stillsamt liv och guidar dignitärer genom skogen i Västlandet där han bor.

 

Men allt ändras när han i jakt på svar efter sin fars mördare träffar den underbart sköna Khalan, som är jagad utav en ond trollkarls soldater. Khalan och Rickard ger sig ut på en jakt efter den "Första Trollkarlen" som Khalan hoppas ska utnämna en "Sökare" som ska stoppa den onda trollkarlen.

 

Världen i sig är uppdelad i tre länder till en början, med gränser som håller tre olika folk avskilda från varandra, Midland, Västland och Dahara heter dessa. Själva scenerna (rekvisitan :D) kan man beskriva som medeltida med inslag av magi. Böckerna innehåller allt en Fantasy ska göra så som, drakar, Troll och andra magiska varelser.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

2. Mördarens lärling med flera ;D

 

Nästa serie jag rekommenderar är Robin Hobbs fantasy Triologi ala 4 böcker plus en avslutning på 3 böcker á 500 sidor styck :D.

 

Författare: Robin Hobb

Boken: Det finns (snart) 7 böcker uppdelade i två serier; Sagan om Fjärrskådarna och den gyllene mannen (kommer inte ihåg exakt).

 

Första boken heter Mördarens lärling och förklarar väll i stort vad hela serien handlar om.

 

Sonen är en numera faderlös (oäkta) son till den tidigare blivande kungen i ett mindre land bestående av flera härtigdömmen. Han bor hos stallmästaren i den kungliga borgen. Sonen avskys utav många pågrund av sin börd, men kungen beslutar sig för att ta sig till honom. Sonen blir därför den hemliga lärlingen till kungens bror som är "spindeln" i nätet. Den unga pojken får lära sig att mörda, blanda gift men även politik.

Men situationen är inte alls bra, kungariket är ständigt hotat av pirater som med hjälp av en okänd magi tömmer människor på sina sinnen. dessa "smidda" river upp samhället ifrån insidan. Det enda som verkar kunna rädda det hela är ett giftermål mellan den nya kronprinsen och den sköna bergrikes drottningen. Men någon verkar vilja (dam dam daaaa) lägga hinder i vägen...

 

Boken innehåller spänning, intressant och fängslande språk, roliga karaktärer, Psykologiska draman och dessutom en mängd onda illvillga personer som arbetar för att mörda kungen och ta över makten.

 

magik finns självklart men inte i så stor utsträckning, jag utlovar även drakar och vargar som kan tala till dig i ditt sinne.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Vet inte om det är någon som läser fantasy som inte hört talas om eller läst detta, men ändå:

Författare: Terry Pratchett

Seriens namn:Discworld. Fins hittills ungefär 30 böcker (på engelska) i serien.

Betyg: Varierar från bok till bok, men många tior och aldrig under sju. Har inte läst alla dock...

 

Discworld (på svenska Skivvärlden) är en slags fantasy-komedi och något av det roligaste man kan läsa oavsett genre. Men det är inte bara humor och skojj hela tiden, tvärtom. Handlingen är alltid intressant och det kan vara riktigt spännande och otäckt ibland, mer tillochmed än andra i andra fantasyböcker (läs Wyrd Sisters så förstår ni. Läskig där ibland... huga)

Bokserien har fått sit namn av att den utspelar sig på en platt, skivformad värld som bärs på ryggen av fyra enorma elefanter som i sin tur står på ryggen på den gigantiska stjärnsköldpaddan A'tuin som långsamt simmar genom rymden. Det är en mycket magisk värld och den vilda otyglade magin spelar ofta en stor roll i böckerna.

Böckerna är så gott som fristående från varandra och handlar för det mesta om olika personer från bok till bok men vissa personer fins med i flera böcker, tex den misslyckade trollkarlen Rincewind.

Det är svårt att rekomendera någon särskild bok i serien men det bästa är väll att börja från början med The color of magic. Och en sak till, om du kan läsa engelska så läs dom på engelska. Det faller bort otroligt mycket roligt i översättningen till svenska.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...