Hoppa till innehåll

Vi har nu en wiki! Kolla tråden!

A-lan

Vad tycker folk: "japanska serier är mer fokuserade på repetetiva händelser"

Rekommenderade inlägg

Jag tyckte det vore intressant vad folk här anser om en viss persons argumentation om manga och anime, på ett annat forum jag är på.

 

Det kommer från en tråd vid namn Japan suger (Oroa er inte. Den var skapad av någon som är väl känt som lite av ett troll [något han själv erkänner], och ingen håller med honom, hur som helst. Den inspirerade t o m en tråd om vad folk gillar med Japan)

 

Det börjar här, men jag lägger in det senaste inlägget från killen som för detta argument (OBS: ej den trolliga trådstartaren)

När sedan ett ark är färdigt så kommer nästa ark. Detta ark kommer ha i stort sätt samma upplägg som det tidigare arket. Och så forsätter det in absurdum. Om serien sedan läggs ner, så kommer skaparen sedan starta en ny serie, oftast med nästan exakt samma karaktärer. Det som hänt är att man ändrat lite i utseende och bakgrundshistoria.

 

Jävla japaner. Kan inte hitta på något eget. Marvel och DC borde stämma skiten ur dem.

 

Seriemässigt så baseras större delen av Disneyköret, Marvel, Knasen, DC, 91:an, Kronblom, Åsa-Nisse, Spirou, Asterix, Tintin och Bamse på karaktärer som utan större utveckling hållit på med i stort sätt samma saker sedan de skapades under eller till och med före kalla krigets dagar. Den enda revolution som väl egentligen hänt är väl att Marvel insåg det storymässigt djupa med muterade tonåringar...

 

Status quo är kung.

 

Att nämna Spirou i detta sammanhang är direkt felaktigt och visar på att du inte har så stor koll på vad jag menar. I ett avsnitt av Spirou kan Y hända som löses av X, nästa avsnitt så skulle Z hända och det löses genom A. Dvs olika scenarion och upplägg på berättelsen. I en japansk serier skulle Y hända som löses av X. I nästa skulle Y hända som löstes av X. I trejde avsnittet skulle Y hända som löstes av X. Berättelsen handlar helt enkelt om att i viss mån variera hur de olika scenariona(Y, X) händer.

 

Japanska serier ÄR mer uniforma. Grundserien följer specifika konceptet. Återkommande repetetiva inslag är vanligt förekommande. Historien bärs ofta framåt av att någon person agerar på ett sätt som de alltid gör. I västerländska serier så bärs historien fram på ett helt annat sätt. I Spirou så kan historien lösas av något som Nick gör eller något som Spirou gör. Eller något som någon annan person gör. De olika avsnitten kan också ha helt olika upplägg. Det har inte japanska serier.

 

Visst, Gaston har ett återkommande tema om att försöka göra löderlös tvål som alltid slutar i att tvålen löddrar något så bissart. Men detta återkommer kanske i var 10 stripp. En japansk motsvarighet skulle HELT bygga på att han försöker göra tvål som inte löddrar.

 

Marvel tar vi inte ens upp, eftersom det är en ända lång såpopera.

 

Men japanska serier är mer fokuserade på repetetiva händelser.

 

Detta är så okontroversiellt att när en svensk serietidning som bara publicerade manga kom ut, så förklarade de att detta var grundskillnaden mellan manga och västerländska serier. Dvs det handlar inte så mycket om hur man igentligen tecknar, så som hur man bygger upp en serie och vad man fokuserar på.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att lämna en kommentar

Skapa ett konto

Registrera dig för ett nytt konto i vårt community. Det är enkelt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.

Logga in nu

×