Hoppa till innehåll
Anime.se

Redline


Meatrose
 Share

Rekommenderade inlägg

PvWBh.png

Titel: Redline

Genre: Action

Premiär: 2010-10-09 (Japansk bio), 2011-12-14 (Blu-ray)

Studio: Madhouse Studios

Regissör: Koike Takeshi

Längd: 1:42

 

JYjH7.png 9DVj1.png

RgXwt.png

 

Med denna film gjorde Koike Takeshi sin debut som regissör. Från början var det tänkt att Redline skulle vara den fjärde och sista av de filmer som Madhouse hade för avsikt att skeppa ut mellan sommaren 2009 och våren 2010. Den skulle alltså följa efter Summer Wars, Mai Mai Miracle och Yona Yona Penguin men jobbet drog ut på tiden vilket ledde till att Redline hade japansk biopremiär först i oktober 2010. Det har sagts att man jobbade med filmen under 7 års tid och att produktionen omsatte 100 000 handgjorda teckningar.

 

Filmens titel - Redline - kommer från en term som syftar till det område på varvräknaren där visaren slår över från det vitmarkerade ("säkra") området till det område som är rödmarkerat. Titeln lovar egentligen redan där höghastighetsaction. Vilken tur att filmen lyckas infria löftet då... för det gör den.

 

Själva racingen i Redline påminner i vissa avseenden om den "pod racing" vi får se i Star Wars Episode I: The Phantom Menace. Om du ogillade de inslagen så behöver du ändå inte oroa dig, likheterna är att det går riktigt fort, de tävlande ställer upp med unika fordon och det finns väldigt få regler över huvud taget vilket gör det extremt farligt.

 

Filmen har två huvudroller, en manlig och en kvinnlig. Det är dock den manliga huvudrollen som är filmens protagonist. Han kallas för JP och är en racingfantast som till skillnad från många andra förare väljer att inte installera vapen och dylikt i sitt fordon. Han synar motståndarnas arsenal med bollar av stål och höjer med hastighet och en god portion skicklighet.

 

Filmens kvinnliga huvudroll heter Sonoshee och hon introduceras lite senare. Bägge två har samma dröm; att vinna Redline - den mest prestigefyllda av alla racingtävlingar. Vägen till tävlingen är kantad med kvaltävlingar och faror och väl där lär de känna varandra som konkurrenter. Eftersom det rör sig om en fristående film som dessutom fokuserar på action och racing inses lätt att man varken har tid för någon utstuderad handling eller någon egentlig karaktärsutveckling. Det gör å andra sidan inte så mycket när den visuella biten är så pass välgjord. Du serveras här en och en halv timme riktigt snygg och explosiv racing-action med skön attityd varvat med interaktionen mellan färgstarka karaktärer i en fiktiv värld man gärna skulle vilja se mer av.

 

Och snyggt är det verkligen. Madhouse har valt att inte använda sig av den 3DCG som man i regel kan förvänta sig nuförtiden när det handlar om animation av fordon i den här utsträckningen. Nej, här är de gjorda "för hand" vilket är ett enormt plus i kanten. Visst, rörelser blir inte lika perfekta men det blir så mycket mindre stelt och sterilt. Det blir så mycket mer levande på det här sättet.

 

Du behöver inte gilla racing för att gilla Redline. Gillar du action över huvud taget så är det ganska svårt att hitta bättre sätt att spendera en och en halv timme på. Ge Redline en chans och upplev själv anledningen till att den plockade hem guldmedaljen i kategorin Bästa Visuella Prestation samt silvermedaljer i kategorierna Bästa Action och Bästa Produktion & Regi i Anime.se anime Awards 2011.

  • Uppröstad 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...