Hoppa till innehåll
Anime.se

Kinesisk film! (inkl. hong kong)


Sanctuary
 Share

Rekommenderade inlägg

Tänkte skapa en tråd där man kan prata om kinesisk film, inklusive hong kong då även HK sen 97 har kommit tillbaka till fastlandet (även macau)

 

Den kinesiska filmmarknaden har både stor bredd och en lång historia, med alla sorters olika stilar. Det tog ganska lång tid innan kinesisk film började nå väst och då gjordes det i mån av stereotypa Wushu filmer, såna när folk flyger som crouching tiger, hero, och filmer där tjejerna bar "röda draken" klänningar. Sådana filmer brukar bli populära och satsas stort ekonomiskt, som t.e.x. Red Cliff (2008). Men faktum är att det finns ännu starkare titlar bakom dem som aldrig riktigt når rampljuset.

 

När det gäller Hong Kong hade man länge en blomstrande tid när det gällde film för att sen gå ner sig lite i slutet av 90-talet för att sen komma igen starkt runt 2003 igen. Idag slåss både HK och mainland China om vem som gör bäst filmer, och skillnaden på stilarna är ganska markant man märker ganska lätt. HK är traditionellt sätt starkare på action och lite lättsammare medans Kina specialiserar sig på draman och ofta mer allvarsamma, antagligen präglat efter människornas svårdare liv. Till skillnad från Hollywood och amerikansk film så används ofta mindre specialeffekter och istället ökar man ofta personliga skildringar. Naturligt kan tyckas då kulturerna som land antagligen är mer på de sätten samt vad man är bra på. (Du kommer aldrig se en kinesisk transformers)

 

Personligen gillar och rekommenderar jag just de här titlarna:

 

-Beijing rocks (2001) En film om underground rockmusik där en grupp talangfulla, inspirerande och passionerade men oerfarna hippiemusiker träffas för att följa sin stora dröm, hur ska det sluta? http://www.imdb.com/title/tt0312412/ ****/5

 

-Aftershock (2010) Drama i nyskildring av den stora jordbävningen där storyn sammanfogar generationernas öde efter katastrofen. ***/5

 

-Young and dangerous (1995) Kanske en av Hong Kongs mest charmiga och stilsättande gangsterfilmer, blev en stor succé och numera klassiker. Dessutom var det en serie (manga!) först. Uppföljaren är den bästa i serien http://www.imdb.com/title/tt0116456/ ****/5

 

-Flash Point (2007) Ny modern actionrulle med smått imponerande stunts. Inget nytt koncept men i bra förpackning ***/5 http://www.imdb.com/title/tt0992911/

 

-Through the moebius strip (2004) Kinas dyraste ANIME någonsin. http://en.wikipedia.org/wiki/Thru_the_Moebius_Strip

 

-The Killer (1989) John Woos klassika actionfilm som verkligen satte HK på kartan. Känns lite före sin tid. ****/5

 

- 24 city (2008) För lite äldre tittare med mer erfarenhet och förståelse rekommenderas dennna starkt. En vis och mycket intressant film för framtiden som inte är rolig eller innehåller någon underhållning men är ändå viktig. Krävs ett visst mindset. ****/5 http://www.imdb.com/title/tt1103963/

 

-Bird people in china (1998) Gullig film med fina naturscener. ***/5

 

-Infernal affairs (2002) Ingen har väl missat denna, skrivs och hörs om den överallt. Den är helt ok men faktiskt inte riktigt i toppen med vad som faktiskt finns för andra titlar. ***/5

 

-Stormriders (1998) Hong Kongs då dyraste film och den är fortfarande klart sevärd! Fantasyinspirerad med specialeffekter. ***/5

 

Mer titlar kommer! Men det här var en start för diskussion

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Nja ledsen Klibbnisse, Jackie Chan är bara en clown men visst är man ute efter lättsam halvdålig underhållning enbart för stunden så visst. Ibland kan ju även det ge resultat tillfälligt. Han är OK som person inget emot honom men det vore ju bra om man kunde förmedla något viktigare i sina filmer än löjlig cirkusartisteri. Men ja det går ju an i enstaka fall för yngre tittare. Men någonstans måste man ta ett ansvar och göra viktigare filmer.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Må så vara, jag tänker inte ta upp någon diskussion om verkshöjd för det har vi haft så många gånger tidigare och man blir bara trött av det. Däremot förmodar jag att det säkerligen finns några som uppskattar Jackie Chans filmer, och jag är inte den som kallar någons verk för skit bara för att jag inte uppskattar dessa.

 

Vissa gillar väl lite lättsamma armvift-stunts anar jag, och vem är jag att döma? Det var väl ingen som sa att vi uteslutande skulle ta upp "tunga rullar"?

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Mm det är lugnt Klibbnisse jag håller med. Helt klart ska tråden få innehålla "vanliga" sorters filmer utan tyngd med och några av de titlarna jag nämnde var ganska lätta och kända med.

 

Underförstått var väl mest det att jag tycker Jackie Chan och liknande (.t.e.x. "in the mood for love") får alldeles för mycket tacksamhet, uppmärksamhet och berömmelse utan att egentligen förtjäna det, det finns andra som gör ett lika bra jobb eller t.om. är ännu duktigare och som inte får alls samma belöning för sitt jobb. Så är det väl över hela filmbranschen egentligen (med Oscarsutdelningar som inte har någon trovärdighet)

 

Och det kan ske av olika anledningar, att massmedia ibland helt enkelt bara pumpar ut reklam och profilerar enbart en person så att publiken helt enkelt bara inte känner till andra personer eller mindre kända filmer, utan istället känner man bara till Jackie Chan eller andra kändisar och tror att det är jättebra. Det är olyckligt att samhället är så, många andra fina kvalitéer går till misste som aldrig syns.

 

Därför är det viktigt att man är öppen och även letar andra möjligheter, tyvärr har folk inte alltid de resurserna, tålamod, intresse eller tid att göra det. Och just därför trycker jag ibland lite hårt på de punkterna för att få den rätta balansen och visa de möjligheterna.

 

Slutmålet är som sagt (även i tråden) ändå att oavsett filmsort och produktionslag så ska det vara en trevlig upplevelse och där sköter Chan sitt jobb.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...