Hoppa till innehåll
Anime.se

Shinryaku! Ika Musume


Meatrose
 Share

Rekommenderade inlägg

fkz1l.png

Titel: Shinryaku! Ika Musume

Genre: Komedi

Säsong 1: Shinryaku! Ika Musume (oktober 2010 till december 2010)

Säsong 2: Shinryaku!? Ika Musume (september 2011 till december 2011)

Studio: Diomedea

Regissör: Mizushima Tsutomu (S1), Yamamoto Yasutaka (S2)

 

Anime.se Anime Awards 2010 (Shinryaku! Ika Musume):

NkAcg.png 79N0w.png

Anime.se Anime Awards 2011 (Shinryaku!? Ika Musume):

uQ14a.png

 

Förbered dig på invasion

 

Denna anime är en adaption av mangan med samma namn. "Shinryaku" betyder "invasion" och den som står för den (nåväl, hon försöker i varje fall) är en bläckfiskflicka. För många av oss slog den här serien ner som en blixt från en klar himmel. Det blev en av kvartalets två stora snackisar på animeforumen och seriens huvudroll spred sig som en löpeld på nätet, såpass att många kände igen henne utan att ha någon koll alls på serien.

 

Animen är i vanlig ordning baserad på en manga. Just den här skrivs och tecknas av Anbe Masahiro och har givits ut kontinuerligt sedan 2007. Hittills har två säsonger sett dagens ljus men eftersom mangan fortsätter kan man nog räkna med att vi inte har sett det sista av bläckfiskflickan.

 

 

v0mQ0.pngMIx2h.png

Namn: Ika Musume ("Squid Girl" / "Bläckfiskflickan")

Röstskådis: Kanemoto Hisako

 

Ika är ingen vanlig tjej utan en tjej med diverse bläckfiskdetaljer. Hon är eller utger sig i varje fall för att vara en budbärare från havet. Utled på att se sitt vackra hav förorenas av lata, egoistiska, kortsiktiga och pengakåta människor bestämmer hon sig för att något måste ske. Hon tar därför sitt pick och pack och beger sig till ytan för att förslava hela mänskligheten. Det kan väl ändå inte vara så svårt?

 

Beväpnad med sin starka övertygelse och hennes hårtentakler som både är starka, snabba och som lyder hennes minsta vink landstiger hon vid Japans kust för att inleda sin invasion. Hon ser sig om efter första bästa byggnad som kan användas som bas. Hennes attacker måste utgå någonstans ifrån och hon får direkt syn på en byggnad på stranden, nära till vattnet och allt. Det visar sig vara en strandrestaurang och när Ika kliver in och meddelar vilka avsikter hon har så förväntar hon sig total underkastelse från det tjugotal människor som befinner sig på platsen.

 

Det tar bara några minuter för henne att inse hur lite hon vet om livet ovanför ytan och om vad som skulle krävas för att verkligen förslava mänskligheten. Att få reda på att det tjugotal personer som var i restaurangen i själva verket inte utgör en godtyckligt stor portion av mänskligheten utan att de faktiskt är kring 7 miljarder till antalet gör henne knäsvag. Hennes försök att sätta skräck i personerna på plats slutar i ett fiasko när hon enkelt övermannas av restaurangens ägare. Det enda som hände var att hon lyckades göra ett hål i restaurangens vägg och nu måste hon jobba på restaurangen för att betala av sin skuld.

 

 

9fKsU.png770LE.pngfzgbx.png

Familjen Aizawa: Chizuru, Eiko och Takeru

Röstskådisar: Tanaka Rie, Fujimura Ayumi och Ootani Miki

 

Restaurangen drivs av de tre syskonen Chizuru, Eiko och Takeru. Chizuru är den äldsta systern och hon är väldigt vänlig och artig. Hon har dock en mörkare sida som få får uppleva. Chizuru är övermänskligt stark och snabb och det var hon som enkelt avstyrde Ikas invasion. Trots att Chizuru (nästan alltid) är snäll mot Ika och bara visar sin andra sida när det verkligen behövs så är Ika livrädd för henne och hyser stor respekt för henne.

 

Eiko är mellansystern och är den som Ika med tiden får den närmaste relationen med. Eiko är den som är mest kritisk till Ika och hennes agerande vilket kanske delvis kan förklaras med att de delar rum med varandra. Ika behöver någonstans att bo nu när hon är en i personalen och hon flyttar därför in hos syskonen Aizawa. Eiko är mer av en pojkflicka än vad storasyster Chizuru är och hon gillar exempelvis att spendera fritiden framför spelkonsolen.

 

Takeru är lillebrorsan i familjen. Han tycker att det är hur häftigt som helst att ha någon som Ika i sin närhet och han leker med henne så ofta han kan vilket ofta leder till att Ika själv lär sig något nytt om livet ovanför ytan.

 

Komedi i bläckert utförande

 

Shinryaku! Ika Musume slog ner som en bomb och blev oerhört populär på kort tid. Det är en renodlad komedi där varje avsnitt består av tre korta, ofta fristående historier. Det mesta utspelar sig i och kring restaurangen och karaktärerna samt deras interaktion med varandra klarar utan vidare av att underhålla tittaren. Det går ingen direkt röd tråd genom handlingen utan man får istället följa karaktärerna i alla möjliga olika situationer.

 

Något som verkligen är till seriens fördel är att det känns som att de som stod för produktionen var både "hungriga" och inspirerade när de satte igång med adaptionsarbetet och sådan kreativ glädje återspeglas alltid i slutprodukten. Vissa tycker att andra säsongen tog ett kliv tillbaka på den punkten men huruvida det stämmer är naturligtvis upp till var och en att avgöra. Den första säsongen plockade hem guldmedaljen för Bästa Komik 2010 samt silvermedaljen för Bästa Kvinnliga Karaktär 2010 och andra säsongen tog bronsmedaljen för Bästa Komik 2011 i Anime.se Anime Awards. Gillar man komedi så bör man med andra ord ge den här serien en chans.

  • Uppröstad 4
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...