Hoppa till innehåll
Anime.se
 • inlägg
  72
 • kommentarer
  49
 • visningar
  39 465

Best of Animé 2022


MathJuice

2 297 visningar

 Share

Wow, det här var verkligen ett år... Speciellt när det kommer till årets säsonger av Nihon animation. Jag har sett så extremt lite slice of life och ligger efter med så mycket att jag börjar bli lite orolig. Kan jag skylla det här på Warhammer 40k? Det tar tid att måla Ultramarines vettu.
Men jag ska bli bättre hoppas jag, även om min PTW växer och jag tappar lite fokus och intresse för vissa serier. Men här är de absolut, utan tvekan, nästan helt genuint, de bästa av de bästa från 2022!

 

Kriterier:

Deltagare ska välja den serie som (enligt dig) passar bäst i namngivna kategorin, därefter ska det motiveras varför du tycker att serien förtjänar det. Helst utan spoilers självfallet. En serie kan nomineras i flera kategorier.

Endast serier omnämns då filmer är mer glest mellan utgivningar och alla kanske inte har sett mycket långfilmer.

Serien ska HA STARTAT under 2022 för att kunna nomineras. Serier som fortsätter in till 2023 är godkända så länge de började under 2022. Serier som började 2021 räknas inte. Du behöver inte sett klart en serie för att nominera den.

 

Kategorier:

 

Bästa action: My Hero Academia Säsong 6

126005l.jpg

Hawks jobb som dubbelagent har gett resultat och nu vet polisen och hjältarna om League of Villains hemliga planer. En strategi tas fram för att slå till mot deras lya och stoppa Shigaraki innan han blir för övermäktig. Detta är en kamp mot klockan som klass 1-A inte varit med om tidigare. Kan deras tidigare erfarenheter med assistans från de främsta proffshjältarna hinna stoppa Shigarakis ödesplan?

Lite shounen-trötthet börjar märkas hos mig men som sagt så var säsong fem en enda stor uppbyggnad för detta ark. Och jisses fick vi en flygande start direkt från första avsnitt! Det är tokigt hur mycket kaos och energi dom spär på här. Så ja, My Hero Academia, du har min uppmärksamhet lite till då!

 

Bästa äventyr: Luminous Witches

108690l.jpg

Alla häxor kan inte vara flygaress, men alla kan göra nånting! Detta är mantrat som före detta officeren Grace Steward lever med nu när hennes magi runnit i sanden. Hon tror att trots Neurois invasion så kan man hjälpa befolkningen få tillbaka hoppet...med hjälp av sång! Så hon söker vilt och brett efter talanger för att starta sitt band och hittar några udda kandidater för detta ändamål. Men kan hon få deras röster hörda och vända på krigsmoralen?

Strike Witches är alltid välkommet, och udda nog så har vi en mjuk och skön spinoffserie med minimalt med action jämfört med de andra säsongerna. Men vad den saknar i action kompenserar den med charm, humor och fin musik. Den är också riktigt nybörjarvänlig för dom som vill få foten i dörren till detta universum.

 

Bästa drama: Love Live! Nijigasaki High School Idol Club Säsong 2

121947l.jpg

Idolfestivalen var en sån succé att idolklubben planerar att göra om det i år igen. Men det krävs mycket för att det ska klaffa: Nu när Yuu går musiklinjen, kommer hon ha tid över till att hjälpa till med förberedelserna? Och kommer den att krocka med skolans kulturfestival? Plus att vi har två nya rivaler att hålla ögonen på... utbytesstudenterna Mia Taylor och Lanzhu Zhong. Är dom här för att skapa oreda eller är dom villiga att sammarbeta?

Starkaste bland LL-serierna hittils, Nijigasaki är en musikal med ett tempo som alla kan följa med i. Nya experimenten med musiken är som grädden på moset. Det är inte det gravallvarligaste vad gäller drama men vem bryr sig! Äntligen en säsong där skolan inte behöver stängas för en gångs skull. Luta dig tillbaka och njut av denna musikfestival som verkligen får dig i gungning.

 

Bästa komedi: Kaguya-sama - Love is War (Ultra Romantic)

124771l.jpg

Sista året på Shuchiin akademin och sista chansen för kärleken att segra. Kommer Kaguya fråga ut Miyuki? Kommer Miyuki ge vika? Vad kommer demoncoachen Chika lära ut denna gång? Och var kom rap battlet ifrån?

Kaos som vanligt men den starkaste säsongen hittills. Fun fact: jag såg klart den här först innan de andra två, sedan andra säsongen och jag har fortfarande kvar att se ettan. Men kanske det är ett signum för hur bra just denna är, och tokrolig hela vägen. Och referenserna är så spot on, särskilt Bohemian Rhapsody och Starship Troopers!

 

Bästa thriller: The Eminence in Shadow

128729l.jpg

Minoru Kagenou har alltid sökt efter styrka men känt sig begränsad i vårt samhälle. Det finns vissa saker han helt enkelt inte kan överkomma, som exempelvis Truck-kun en olycklig kväll. Men turen är på hans sida för han återföds som Cid Kagenou i en värld med magi. Med dessa nya variabler kan han äntligen nå en nivå han bara kunnat drömma om i vår värld. Men Cids ambitioner är inte att bli världens kraftfullaste hjälte eller fiende, hans mål är att vara hjärnan som styr allt bakom kulisserna...

En verklig bubblare som dök upp från ingenstans och körde med mantrat "vi bryr oss inte hur urlöjligt det är utan vi kör på", och trott eller ej så verkar detta koncept funka. Det är komiskt rakt igenom samtidigt som den har en intressant intrig att följa. Cids karaktär gör allting så mycket bättre att man måste bara se det för att tro det!

 

Bästa romans: My Dress-Up Darling

119897l.jpg

Gojou har det udda intresset att göra traditionella hinadockor, något som han ärvt från sin morfars jobb med dom. Han skäms dock över sitt intresse då han är säker på att de andra i skolan skulle tycka att han är konstig. När Gojou dock blir påkommen att använda en av skolans symaskiner av klassens gyaru och snygging, Marin Kitagawa, så får han den omvända reaktionen att hon tycker att det är fint att han är så passionerad över något. Samtidigt erkänner Marin att hon är intresserad av cosplay (men dålig på att göra kostymer). Så hon ber Gojou om hjälp, och en ny form av vänskap blommar...

En mangaadaption till som verkar ha lyckats bra med sitt kliv till det rörliga mediet. Unik animation och riktigt mysig rakt igenom med lite fakta om just cosplay. Kemin mellan Marin och Gojou är skön och känns mer naturlig än andra mer överdrivna fall i romcoms. Wholesome gyarus är verligen bäst!

 

Bästa science fiction: Cyberpunk - Edgerunners

126435l.jpg

Det är inte lätt att vara fattig i Night City. David Martinez vet det bäst. Hans mamma sliter dag ut och in som ambulanssköterska för att han ska kunna få den bästa utbildningen och komma ur denna onda cirkel. Men Hon avlider dock under en "trafikolycka" och lämnar Davis ensam och utfattig. Men Davis hittar en avancerad cyberprotes som hon smugglat från en olyckplats som verkligen vänder hans verklighet uppochned. Sorgsen över sin mamma, trött på att vara fattig och förbannad över alla som ser honom som en utböling, Davis tar och opererar protesen in i honom för att visa Night City var skåpet ska stå...

Unik men fräsig. Riktigt fräsch animation och vass dialog som har det där naturliga flödet man önskat från andra serier. Trigger briljerar igen och det känns som att man kliver in i spelets värld, fast du slipper slösa på ett dyrt grafikkort för att få bästa upplevelsen här.

 

Bästa fantasy: Utawarerumono - Mask of Truth

124638l.jpg

Yamatos kejsare har avlidit och prinsessan har blivit förgiftad. Generalerna pekar ut Oshutoru som den skyldige, men allting känns som en komplott och han får ta skulden. Haku och vänner övertygar honom dock att fly till gränsen med prinsessan, men han kommer inte klara det. Som enda vittnen får Nekone och Haku höra Oshutorus sista önskan: "Ta min mask, och låt ingen få veta om mitt öde". Nu som den stora Generalen av Högern ska Haku lura sina kamrater att han är Oshutoru och att Haku var den som omkom. Samtidigt så måste han rusta för krig mot Yamato och försöka återta prinsessans plats på dess tron.

En verklig vändning mot förra säsongen och känns nu väldigt likt originalet i upplägg, väldigt välkommet. Samtidigt får vi se en riktigt cool karaktärsutveckling med Haku och spännande action och intriger i ett inbördeskrig där allting står på spel.

 

Bästa slice of life: My Dress-Up Darling

b2.jpg

Lysande rakt igenom. Den utstrålar lågmäld och tillbakalutad energi som värmer upp en inifrån. Det jobbar bra ihop med de romantiska elementen utan att sätta käppar i hjulet för det, även om det vardagliga tar mer plats. Yuss!

 

Bästa soundtrack: Love Live! Nijigasaki High School Idol Club Säsong 2

Starkaste låtlistan hittills inom LL i samma klass som Sunshine. Här experimenteras det med olika sub-units, mixar in lite engelska och mandarin och har ett mer modernt sound överlag. Även om bakgrundsmusiken får vara i skuggan av framträdandena så fyller den sin roll perfekt för seriens tempo. Perfekt överlag!

 

Bästa OP: BAD CANDY (Girls' Frontline)

Ett mobilspelsadaption gjord av WB var kanske inte en högoddsare, men verkar som att det var värt att lägga allt krut på introt. Verkligen synd faktiskt. Jag tar vad jag kan och denna gör en verkligen inte besviken.

 

Bästa ED: HORIZON (Girls' Frontline)

Ytterligare en banger, nu med elektroniskt dubstep-liknande sound. Väldigt fett dunk! Om nu serien var så bra som dessa två låtar...

 

Bästa animation: My Dress-Up Darling

b1.jpg

En verkligen unik stil men ack så den ser professionell ut! Rörelserna är så mjuka och flödet är så onaturligt bra. Även "idle-lägen" känns så naturliga. Plus att en serie som handlar mycket om tyger får det verkligen att se bra ut i rörelse!

 

Årets besvikelse: The Rising of the Shield Hero Säsong 2

121873l.jpg

Naofumi förbereder sig för nästa ankommande våg med sitt sällskap då helt plötsligt timern för vågorna stannar upp. Drottning Mileria meddelar Naofumi och de andra hjältarna om ett nytt hot som påverkat detta event: Själsköldpaddan har vaknat. Denna gigantiska best förgör allt i sin väg och det är nu upp till Naofumi och kompani att sätta stopp för den innan världen går under...

Hajpen tog kål på den! Det verkar som en förbannelse att denna serie inte kan slå sitt första ark. Denna gången hjälper det inte att man försöker trycka in så många nya karaktärer och gör en isekai i en isekai. Alldeles för stressat tempo och inga riktiga mål känns uppnådda. Synd...

 

Årets sämsta: Koroshi Ai

119329l.jpg

Song Ryang-ha är ex-maffia men innan han lämnade så rensade han hus i organisationen. Nu är han den mest eftersökta bland gangsters och prisjägare. En sådan prisjägare, Chateau Dankworth, verkar han dock fatta tycke för. Men varför är Ryang-ha så närgången och fascinerad av Chateau? Och hur kommer denna relation påverkas av alla lönnmördare som är efter honom?

Hade ett intressant koncept, men fastnade ganska fort i samma tröttsamma spår som upprepades gång på gång genom serien. Det finns inga direkta överraskningar och karaktärerna är oförsoningsbart tråkiga. Det kanske tröttsamma är nog... ja, se nedan för svar.

 

Årets värsta karaktär: Chateau Dankworth (Koroshi Ai)

460058.jpg

Jag trodde verkligen att vi skulle ha en stark men tystlåten en med Chateau, men det visade sig att hon är nummer ett när det kommer till damsel-in-distress. Känns som att hon hamnar i situationer där hon måste räddas av någon anledning. Får inte göra något själv utan måste följa en jargong med Ryang-ha annars händer ingenting. Tråkig är hon också. Och vem tusan kallar sig för Dankworth?!

 

Årets kvinnliga karaktär: Yor Forger (Spy x Family)

470899.jpg

Lönnmördaren som gör sitt bästa för att bli den perfekta mamman. Hon hade tuff konkurrens i denna kategori, men det är svårt att säga nej till någon som är så söt och som kan stoppa en skenande tjur i ett svep. Jättegullig när hon är full också. Hon skippade absolut inte leg day!

 

Årets manliga karaktär: Haku (Utawarerumono - Mask of Truth)

354687.jpg

Resan från en lat men vänlig prick till att lära sig att vara en general är en ganska lång en, men den är riktigt intressant. Haku vet att det krävs mer av vad han egentligen är kapabel till men fortsätter ändå mot alla odds då han lovade sin bästa vän det. Väldigt hängivet originalet samtidigt som man gör något nytt av det. Inspirerande!

 

Årets överraskning: Spy x Family

122795l.jpg

Grannationerna Ostania och Westalis är på helspänn då korruption och spioneri hotar att starta ett krig mellan de två länderna. Som Westalis bästa spion får agent Twilight sitt svåraste uppdrag hittills: Få upplysningar om Ostanias nationalistiska partiordförande Donovan Desmond. För att lyckas med detta uppdrag måste han göra något helt unikt för hans roll... starta en familj? Så i rollen som psykologen Loid Forger ska han med hjälp av sin surrogatfamilj komma närmare Donovan, men vem kunde ana vilka udda pjäser han har att spela med. Hans adoptivbarn Anya verkar vara begåvad med tankeläsning, och hans tillfälliga fru Yor Briar är i hemlighet en lönnmördare. Hur ska det gå med uppdraget?

En riktigt rolig serie som är mer random än faktisk action. Vi har tre udda karaktärer som ska samsas under samma tak, och kemin mellan dom är faktiskt så kaotiskt rolig som man kan tro. Den skryter även med riktig toppanimation och har som styrka dessa spurter av energisk humor. 

 

Årets darling: Luminous Witches

b3.jpg

Som sagt; Strike Witches är alltid välkommet. Även om vi inte har en adaption av Fuso Sea Incident eller One-Winged Witches så kanske det inte är långt ifrån. Personligen älskar jag en bra spinoff och även om det inte är LL-klass så är det fortfarande välkommet. Har också hört gott om den från andra som tyckt att de andra är för mycket fanservice (fair point), men jag kan förstå deras tankar och välkomnar dom så gärna in i denna familj av häxor som flyger utan byxor.

 

Best of 2022: Love Live! Nijigasaki High School Idol Club Säsong 2

b4.jpg

Även om det är ett klichémantra som går runt under showen att school idols är toppen så är det svårt att säga emot. Alla är toppen när dom står på scen och deras liveshower har aldrig sett bättre ut. De går inte tillbaka till standardformulan som serierna är kända att följa utan bryter ny mark och med det ett helt nytt galleri av älskvärda karaktärer och bästa musiken hittills.

 Share

2 kommentarer


Rekommenderade kommentarer

Jag åtar mig åter igen friheten att använda mina egna kategorier.

Bäst action: Akiba Maid War
bx151379-JxxgTgSViXZL.png

En serie med starka drag av en Tarantino-film. En typisk mafia/yakuza setting, med gatuvåld, shootouts med mera, men ersätt gängen med olika maid-caféer. Förvånansvärt bra skriven story, också.

Bäst fantasy: Danmachi Season 4
bx129196-aTsxb9hhaoqa.jpg

Säsong 4 överraskade mig med hur väl regisserad den var. Definitivt den bästa säsongen hittills, ser fram emot fortsättningen som börjar efter nyår.

Bäst komedi: Bocchi the Rock
bx130003-5Y8rYzg982sq.png

Ett praktexempel på hur man kan ta ett mediokert källmaterial och höja det till skyhöga höjder. Sättet som animationsteamet har tagit den magra komedin från mangan och expanderat den till helt nya nivåer är något jag inte tror jag någonsin sett förrut.

Bäst romans: Kaguya-sama Season 3
bx125367-bl5vGalMH2cC.png

Att denna säsong skulle vara bra var ingen tvekan om. I princip alla de bästa arcen i mangan hittas i rad i en viss sektion av serien, och det var just detta block som nu skulle animeras. Och studion lyckades att inte sjabbla bort sig.

Bäst slice of life: Akebi's Sailor Uniform
bx131548-4OXik3SWOaee.jpg

Det här är just vad jag vill se från en slice of life. Sköna vibes, ett cast av omtyckbara karaktärer, och precis rätt mängd med feels.

Bäst ecchi: Sono Bisque Doll
bx132405-qP7FQYGmNI3d.jpg

Jag funderade starkt på att helt enkelt nominera Bisque Doll för alla kategorier, men i slutändan så bestämde jag mig för att ge lite variation till min lista, för att ge lite spotlight åt andra serier. Det blev då dock svårt att hitta en plats åt Bisque Doll som inte exkluderade någon av de andra serierna jag ville nämna. Och nånstans måste jag ju få plats med min darling. En del ecchi har den, och var inte mycket mer på den fronten som var värt att nämna från året, så det får bli så här!

Bäst opening: The Peggies - Highlights (In the Heart of Kunoichi Tsubaki)

Runner up: Yoshiki Fukuyama - Akatsuki no Salaryman (Fantasy Bishoujo Juniku Ojisan to)
Runner up 2: Queendom - Chiki Chiki Bam Bam (Paripi Koumei)

 

Bäst ending: Minori Suzuki - Wherever (Black Summoner)

Runner up: Little Black Dress - Hakuu (Parallel World Pharmacy)

Årets överraskning: Lycoris Recoil
bx143270-iZOJX2DMUFMC.jpg

Det var helt galet hur stark karaktärsdynamiken i denna serie var skriven.

Årets besvikelse: Science Fell in Love Season 2
bx125124-FHz4ND4kJzqu.jpg

Denna artade sig till en riktig stark avslutning till serien, speciellt med det perfekta "säsongavslutnings"-avsnittet som kom några avsnitt tidigt. Men va fan var det där sista avsnittet som fullständigt bajsade över hela serien och allt den stod för???

Årets waifu: Marin Kitagawa (Sono Bisque Doll)
8a3c4095b3167a5db0a6f06b08daa46607df40a8

Gyaru life, gyaru love! 😍

 

Och så några extra kategorier:

Bäst couple: Fudou x Desumi (Love After World Domination)
Bäst sci-fi: Prima Doll
Bäst thriller: Summer Time Render
Bäst isekai: The Executioner and Her Way of Life
Bäst musik: Healer Girl

 

Anime of the Year: Kaguya-sama Season 3
bx125367-bl5vGalMH2cC.png

Hur mycket jag än vill sätta Bisque Doll som anime of the year så hade den helt enkelt för kraftig konkurrens från Kaguya. Delen från mangan som animen adapterar är ett mästerverk, och studion gjorde ett perfekt jobb med att översätta det till anime. Att den lyckades hålla en stadig position ovanför FMAB i över en månad efter att serien tog slut säger en hel del.

 • Tack 1
Länk till kommentar
Gäst
Lägg till kommentar…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

×
×
 • Skapa nytt...