Hoppa till innehåll
riyu

Fukumoto Nobuyuki

Rekommenderade inlägg

福本伸行

Fukumoto Nobuyuki

 

upHZVmecM.jpg

 

Född: 1958/12/10

Genre: Seinen

 

Historia

Troligen mest känd som mannen bakom Mahjonglegenden Akagi och Domedagsgamblern Kaiji. Debuterade 1980 som assistent åt Kazama Eiji för serien Hälsa på general Blåögd i månatliga Shonen Champion. Fick pris 1998 från Kodansha för serien Kaiji. Akagi är fortfarande igång sedan 1992, nu uppe i 21 volymer. Hans senaste serie heter Legenden om den överlägsna gamblern Zero, och startade 2007 i veckotidningen Shonen Magazine.

 

Stil

Som ni genast märker har han en mycket speciell stil med överdrivna, ofta spetsiga, näsor och hakor. Antagonister brukar ofta ha riktigt breda hånflin. Innehållet i hans serier handlar ofta om gambling, och han har gjort flera mahjong-serier. Ett annat av Fukumotos kännetecken är uttrycket "ざわ…" ("zawa..."), som han ofta använder för att visa ängslighet.

 

Kaiji

Kaiji är en fattig man med stora skulder. Han satsar sina sista pengar i hopp om att kunna vinna och betala tillbaka skulderna. Men blir istället skyldig änu mera. En presenterar sig en man för honom. Han får chansen att få stiga på båten Espoir - båten med hopp och begär. Kaiji tar chansen, men han är inte ensam. En sadistisk man har samlat ihop ett gäng djupt skuldsatta för att ta ut varandra. Kaiji försöker slå ihop sig med några likasinnade, men blir gång på gång bedragen. Trots det ger han inte upp.

 

Kaiji består av tre episoder. Den första - Domedagsgamblern - omfattar kapitlen Båten med hopp och begär samt Hopplöshetens slott. Hela episoden finns även i animérad version på 26 avsnitt.

Andra episoden heter Överträdelsegamblern och omfattar kapitlet Träsket av girighet. Det tar upp bl.a. mahjong och chinchirorin, ett slags tärningsspel med tre stycken T6:or och en kopp.

Tredje och sista episoden heter Gambling - Den sjunkande himmelen. Och sista kapitlet heter Det ivriga begärets blod. Här spelas det i pachinkohallen Sumpmarken, och spelet med landminor, som kallas 17 steg, introduceras.

 

Kaiji täcker många typer av gambling och spel. Både sådana som finns på riktigt, och Fukumotos egna påhittade, t.ex. E-Card, eller ovan nämnda 17 steg. Eftersom Kaiji har slut på pengar blir han erbjuden att satsa sig själv istället - låta sig bli utsatt för tortyr som den sadistiske antagonisten njuter av att se och höra.

 

Nu har jag faktiskt inte själv läst något av hans serier, utan bara sett animéversionerna av Akagi och Kaiji. Men efter att ha forskat lite så verkar mangaversionen av Kaiji och Kurosawa - Legenden om den starkaste mannen mycket intressanta. Och jag hoppas att jag öppnat upp ögonen för någon annan också.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Den här tråden förtjänar ett svar! Jag gillar både Akagi och Kaiji starkt, men även jag har bara tittat animeversionerna. Skulle faktiskt vilja att någon utav dessa två serierna blev licenserade (mangan då), jag hade med glädje köpt alla.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att lämna en kommentar

Skapa ett konto

Registrera dig för ett nytt konto i vårt community. Det är enkelt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.

Logga in nu

×