Hoppa till innehåll

Vi har nu en wiki! Kolla tråden!

Sidelnikov

Japansk fonologi

Rekommenderade inlägg

Måste bara ta och fråga er ni som kan japanska, om ni tittar på mitt account så ser ni att jag inte härstammar därifrån (Japan dvs, är 100% svensk om det säger något). Däremot så har jag en kompis som bor i Vladivostok , har inte varit där ännu men funderar på att åka dit, där är japanskan väldigt effektivt trots att det pratas ryska där.

 

 

Jag har själv läst ryska och deras uttal är väldigt klurigt ibland, deras sj ljud kan kopplas med ch-ljudet i engelskan så att säga "sköld" på ryska щит

Så finns det en bokstav som transkiberas Sjch och det är Щ

 

Över till Japanska, har ni någon koll om deras uttal egentligen? Vad jag kan se genom att goggla japanese phonology så kan vissa vokaler vara svåra att höra, deras Å-ljud kan tolkas som A eller O (som i Ost) samt att deras F-ljud är inte som våran, dvs att det uttalar F:et med samma position i munnen som när man skall vissla (rundat med andra ord, medan vi "biter" på underläppen)

 

Är det bara jag som vill ta reda på om deras uttal? :)

Bör tilläggas att jag läser inte japanska, dock så finns intresset kvar att läsa det, tyvärr så erbjuds det bara internetkurser på universitetet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Här är en uppläsning som följde med en lärobok i japanska. Ordningen går att följa på den här sidan: först grundljud, sedan tonande ljud och halv-tonande ljud. Sedan palataliserande ljud i samma ordning.

 

Du har nog sett den, men Wikipedia har en lång, engelskspråkig artikel just om japansk fonologi. Där finns många länkar till IPA-klassificeringarna av ljuden, där de beskrivs (typ "tungan mot gommen").

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att lämna en kommentar

Skapa ett konto

Registrera dig för ett nytt konto i vårt community. Det är enkelt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.

Logga in nu

×