Hoppa till innehåll
Anime.se

Den legendariske gamblern Tetsuya


riyu
 Share

Rekommenderade inlägg

勝負師伝説哲也

Den legendariske gamblern Tetsuya

 

GVHgzTSnj.gif

 

Genre: Gambling, Shounen

Studio: Toei

År: 2000-2001

Avsnitt: 20

 

Handling

Året är 1946. Kriget har precis tagit slut, och den unge grabben Tetsuya har tagit sig till Shinjuku för att pröva lyckan. Under kriget spelade han mahjong en farbror som lärde honom att allt handlade om tur. Men när Tetsuya upptäcker att nästan alla i Shinjuku fuskar, så tvingas han att ändra sin syn på mahjong. Han stöter på den gamle gubben Boshu, som är en mästare på att fuska, och tar till alla möjliga fula metoder för att vinna vadslagning. Boshu tar efter många om och men emot Tetsuya som sin lärjunge, och spelet blir allt mer allvarligare.

 

En annan viktig detalj med Tetsuya är vad de kallar för bainin-waza - gamblingtekniker. Nästan alla spelare fuskar genom att bygga upp sin egen mur så att brickorna hamnar där de vill dem. På så sätt kan de nästan garantera sig en vinst. Värsta tricket av allt är tsubame-gaeshi - Svalans återkomst. Den går ut på att givaren bygger upp sin mur så att en vinnande hand finns i nedre raden. Innan spelet börjar byter han ut de brickor han fått mot brickorna i nedre raden på sin egen mur, så att han får den vinnande handen och därmed Tenho - Himlahanden. Signaler används mycket också. Små gester vid ansiktet liknande de som ges av coachen i baseball. En massa andra tekniker tas upp, och Tetsuya och hans partner tvingas att använde de mot nästan alla sina motståndare. Det här gör spelet mycket otrovärdigt, eftersom spelarna får högsta möjliga poäng i nästan varje avsnitt. Matcherna är korta och det hinner spelas flera rundor i varje avsnitt, olikt Akagi, där rundorna dras ut i 3-5 avsnitt. Trots det finns det ändå en liten spänning där eftersom Tetsuya hela tiden måste hitta på ett nytt sätt att vinna över sina motståndare på.

 

Karaktärer

Under åren träffar Tetsuya på många olika typer av spelare. Deras bakgrundshistoria spelar ofta in en stor roll till varför de spelar. Många handlar om kriget, och några av de är sorgliga. Det märks att man har velat berätta lite hur det var under de här åren efter kriget. Gemensamt är att alla har någon form av specialitet - en fuskteknik de är mästare på, och gladeligen använder för att vinna. Här är några av de många karaktärerna som Tetsuya träffar.

 

JfFUBDvMT.jpg

 

Tetsuya

Som kaxig snorvalp kommer han till Shinjuku och tror att han kan vinna med turen på sin sida, men lär sig snabbt av Boshu vad en riktig gambler är. Den obestridliga huvudpersonen i serien.

 

Specialitet: "Rätta till muren" - ta två värdelösa brickor från sin hand och flytta de till muren. Samtidigt tas två nya från andra sidan av muren.

 

AOMygtzib.jpg

 

Boshu

Boshu är den gamle mannen som lär upp Tetsuya hur man tar till sig alla knep för att vinna. Även om bara för en liten stund, blir de tillsammans det legendariska radarparet.

 

Specialitet: Tsubame-gaeshi

 

aUuiDRVLQ.jpg

 

Danchi

Danchis föräldrar drev ett kafé när han var liten. Men efter en mahjong-runda mot ett gammalt par förlorar de allt de äger, och i hopp om att bli bättre och vinna över gamlingarna börjar Danchi att spela. Till en början är han jobbig och förföljer Tetsuya, men likt Tetsuya och Boshus första möte blir dessa två strax ett radarpar.

 

Specialitet: Tolka signaler och sno brickor

 

oqCmLlCDw.jpg

 

Innami

I Tetsuyas tidiga år spelade han Hanafuda mot denna man. Hanafuda är en typ av kortspel, som går ut på att bilda par. Sen dess har Innami blivit beroende av Hiropon, en mycket stark och farlig drog som idag är förbjuden. Han går till lånehajar och ber om pengar för att köpa mera, eftersom han påstår att han inte kan spela utan drogen.

 

Specialitet: Memorera brickor genom baksidan.

 

nCSescfro.jpg

 

Lisa

Lisas pojkvän lämnade henne under kriget. Han var mahjong-spelare, och i hopp om att hitta honom igen började även Lisa att spela. Men pojkvännens avsked blev en chock, och Lisa tappade rösten.

 

Specialitet: Defensivt - inte spela ut några vinnande brickor och känna när en fara är nära

 

Slutord

Personligen är jag väldigt intresserad av mahjong, så detta var en mycket underhållande serie för mig. Men jag tror att även om man inte är så förtjust i själva spelet, så kan man finna spänning i gamblingen. Och om inte annat är det bitvis en gripande historia om de hårda åren i Japan efter kriget.

 

ggtxfcaOh.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...