Hoppa till innehåll
Anime.se

Aqua och Aria av Kozue Amano


Sceleris
 Share

Rekommenderade inlägg

JIaXvVnZE.jpg

 

Aqua och Aria behöver väl egentligen ingen introduktion -- men för den goda sakens skull så skriver jag väl en ändå. Det är en berättelse om vardagslycka. Året är 2301, och på vår terraformade grannplanet Mars -- numera "Aqua", då ytan täcks till 90 % av vatten -- anländer femtonårige Akari till Nya Venedig, en replika av den forna vattenstaden på jorden. Akari har kommit ända från Japan för att träna sig till att bli en av stadens berömda turistguider, de gondolåkande undinerna. Vi följer Akari och hennes vänner och mentorer när de njuter av de utsikter, utflykter, traditioner och magiska ögonblick som Nya Venedig erbjuder.

 

Förtjusande små historier och huvudpersoner. Akari är oemotståndlig i sin öppna anda och sin starka uppskattning av sin omvärld, Alice är på en nivå mellan barndom och ungdom som gör henne bedårande, medan Aika är den förståndiga och viljestarka av dem som samtidigt är den mest "tjejiga" i gruppen. Den magpösige marskatten direktör Aria Pokoteng (en marskatt är en katt med en intelligens som närmar sig en människas) är seriens maskot -- och i den verkliga förlagan en av tecknaren Kozue Amanos inspirationskällor --, men blir aldrig odräglig så som maskotar ofta blir. Direktör Aria, vars mentala tillstånd ofta kan liknas med ett lätt efterblivet barns, har ofta små egenheter för sig i ytterkanterna för bildrutornas fokus, som en söt, rolig bonus. (Ett exempel där Akari ska designa företagets nya ankarpåle: ett, två.)

 

Amanos teckningar av ett idylliskt Nya Venedig och dess invånare är en stark tillgång för serien, och hennes undiner är vackert stilfulla i sina uniformer. En välgjord undincosplay med rätt människa (långa ben~) skulle ha en otrolig potential...

 

Seriens tema är att som vuxen finna en uppskattning, värde, lycka och magi i allt, och Kozue Amanos serie lyckas verkligen förmedla den känslan, ungefär som hur Kiyohiko Azuma lyckas förmedla en barnslig glädje och underhållning i Yotsuba to!. Även inför svåra förändringar uppmuntras en framåtblickande anda som samtidigt minns tillbaka med värme.

 

Och jag kommer att fortsätta minnas Aria med värme. 9/10

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...