Hoppa till innehåll
Anime.se

Recension: Girls und Panzer - Dream Tank Match (PS4 Import)


MathJuice
 Share

Rekommenderade inlägg

Girls und Panzer Dream Tank Match_20180512101156.jpg

Vad är Girls und Panzer?

Girls und Panzer är en serie som fokuserar på en kampsport utövad av tjejer världen runt: Senshado. Sporten kan beskrivas som att spela paintball, fast med stridsvagnar från andra världskriget istället. Serien följer Miho Nishizumi som förföljs av hennes familjenamn som väger tungt inom senshado. Trots hennes tvekan till att återvända till sporten så blir hon övertalad att hjälpa hennes nya kompisar i Ooarai High School.

Dream Tank Match är ett spel för Playstation 4 och är endast tillgängligt som importvara. Spelet är regionsfri och med engelsk textning, dock så fungerar inte onlinefunktioner som Playstation Store med ett svenskt PSN-konto. Du kan köpa via Play-Asia eller om du vill ha ett lite närmre alternativ så kan du boka via Spelbutiken.se eller Webhallen.

Story

Girls und Panzer Dream Tank Match_20180513140752.jpg

Spelet utspelar sig efter filmen. Alla karaktärer samlas för att ha en genomgång av de matcher som skedde i filmen, och därefter återupplevs det för spelaren. Scenerna utspelas genom klassisk visual novel- stil innan själva gameplay- biten tar över för att representera vad som skedde i filmen. Har man inte följt serien och/eller filmen så är det dels svårt att koppla sig till karaktärerna då man förlitar sig att spelaren har sett det innan och vet vem alla är, dels så är det massiva spoilers om man går in blind. I klassisk japansk stil så är det mycket exposition och berättande och gameplayet lider lite av det emellanåt. Är man insatt i GuP så känns det som en skön bonusepisod eller kommentatorsspår till filmen. Alla ursprungliga voice actors är också på plats för att återuppliva ens favoritkaraktärer.

Gameplay

Girls und Panzer Dream Tank Match_20180513142108.jpg

Senshado har i regel två lägen: Annihilation (förstör alla motståndarens tanks) eller Flag Battle (förstör ledartanken). Detta är mer för de olika extraslagen och multiplayer då kampanjen är ett direkt återskapande av striderna från filmen. Som spelare går man igenom scen efter scen och kan välja olika sidor för mer variation. Vill du spela som Darjeeling i hennes brittiska Churchill Mark VII eller Nonna med sin sovjetiska T-34 så kan man göra det, om de är med i den scenen som utspelas. Stridsvagnen styrs med vänster styrspak och tornet med höger styrspak. Kameran är fastmonterad till tornets riktning men styrningen följer fortfarande kroppen, så framåt är alltid i vagnens riktning och inte kamerans. Knepigt till en början att lära sig men överlag är det likt spel som War Thunder och World of Tanks. Simulatorrealism finns till viss del här också. Alla stridsvagnar beter sig olika och har i regel starkast pansar rakt framifrån. Skjuter man mot banden kan dom gå sönder och de blir ett lättare mål. Stridsvagnar som körs av huvudkaraktärer brukar dock vara starkare än de namnlösa mobsen, så var noga med vilka mål du väljer. En liten nackdel är att man inte kan köra igenom terräng vilket begränsar rörelserna något, även om det bara är en halvmeter hög mur. Det finns även en snabbomladdning om man träffar skjutknappen på rätt område likt den mekaniken som fanns i Gears of War. Denna är dock svårare att hantera då hela pjäsen ska vara inom det röda området för att få en perfekt omladdning, och det finns ett visst delay innan tryckningen. Blir en jättejobbig börda om man missar med större tanks som redan laddar om rätt så långsamt. Något unikt för GuP är att man kan drifta och utnyttja tankledarens specialtalang (ej prövat vid skrivandets stund).

Girls und Panzer Dream Tank Match_20180513145652.jpg

Du kan även skräddarsy de olika stridsvagnarna vad gäller färg, dekaler och dess besättning. Så vill du blanda besättning och tanks från olika skolor så kan du göra det, dock så gäller det inte för kampanjläget. Olika besättningsmedlemmar ger bonus till olika färdigheter. Vill du ha bättre rörlighet eller fart så skaffa en dedikerad förare, mera skada skaffar du en skytt etcetera. Man får extra bonus om man håller ihop teamen, men det är ju inte lika roligt som att blanda elever från St. Gloriana och Saunders!

Grafik

Girls und Panzer Dream Tank Match_20180513143356.jpg

Dream Tank Match kör en vacker blandning av cell shading och animé- estetik likt spel från Hyperdimension Neptunia och Senran Kagura. Likt serien är det färgrikt och med mycket karaktär i designen. Stridsvagnarna ser dock lite sämre ut på nära håll jämfört med exempelvis karaktärsmodellerna. Väl inne i matcherna kan det bli lätt kaotiskt med ett rätt så rörigt användargränssnitt. Allting ska synas på en och samma gång och kan göra det svårt att hitta sina mål. Med alla explosioner och rökridåer från allt som smäller känner man verkligen senshado- andan när man spelar. Sammanfattningsvis så blir det inte mer animé än så här!

Ljud

Girls und Panzer Dream Tank Match_20180513145317.jpg

Som tidigare nämnt kommer allas favoritskådisar tillbaka i sina roller för spelet. Musiken är densamma som i serien med sina glada toner som marscherar ikapp, Pravdas klassiska stycke inkluderat. Det låter precis som i serien och man känner det direkt man hoppar in. Dock av någon anledning så är musiken hög och rösterna låga. Någon har missat det i mixen.

 

Sammanfattning

Har man sett filmen och tänkt "det där vill jag prova" så kan man nu göra så. Spelet fångar verkligen vad som gjorde serien rolig samtidigt som man får ett mellanläge till vad som annars bara fanns i free-to-play- spel. Det finns mycket innehåll för dig som fokuserar på single player. Helhetsbetyget dras ner av ett fullproppat och kaotiskt användargränssnitt och det faktum att man måste ha följt serien för att hänga med i storyn. Annars så får du ett riktigt roligt tankspel med vacker art direction.

Omdöme: Panzer Vor/10

Girls und Panzer Dream Tank Match_20180513141200.jpg

  • Gillar 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...