Hoppa till innehåll
Anime.se

Recension: Senran Kagura Burst Re:Newal (PC/PS4)


MathJuice
 Share

Rekommenderade inlägg

20190207085859_1.jpg

Vad är Senran Kagura?

Senran Kagura är en serie som handlar om högstadietjejer som studerar till att bli ninjor. Det finns både onda och goda typer av ninjor och olika skolor för dessa två grupperingar. Serien följer huvudpersonen Asuka som går på Hanzo National Academy, där följer vi hennes strapatser tillsammans med sina klasskamrater på vägen till att bli en superninja. Kortfattat kan det summeras som en shounen-serie där alla huvudkaraktärer är kvinnor och där ecchi går hand i hand med actionen.

Burst Re:Newal är mer en remake än en remaster av det första spelet i serien, Senran Kagura Burst för Nintendo 3DS. Serien är nu mer i stil med Shinovi Versus och Estival Versus och finns både för Steam och Playstation 4. Detta spel är endast single-player i kontrast till sina föregångare. En liten fotnot är att seriens återkommande "intimacy mode" inte finns på PS4 på grund av en policyändring från Sony.

Story

20190207094306_1.jpg

Spelet är den första i serien och berättar historien bakom gott mot ont i ninjavärlden, här representerat mellan skolorna Hanzo och Hejibo. Asuka och hennes vänner lever sina liv utan ett bekymmer i världen. De blir senare introducerade till Homura och hennes klasskamrater från Hejibo Clandestine Girls' Academy, en skola för elaka ninjor. Eleverna från Hanzo är omedvetna om deras bakgrund och syfte till en början, men blir sedan influgna i en kamp på liv och död...och deras framtid som ninjas vid Hanzo står nu på spel.

Detta är den grundläggande blocket inom seriens historia. En väl sammanfattad version kan också ses i animéadaptionens första säsong. Så om du vill ha en origin story, börja här. Som extra DLC så inkluderas även Yumi och Miyabi från Shinovi Versus (med framtida planer att implementera deras klasskamrater längre fram) och deras berättelse från innan alla fyra sidor möttes i Shinovi Versus. Storyn i sig berättas i klassisk anda som en hybrid visual novel men med mer interaktiva karaktärer. Just här i Burst Re:Newal har man gått ett extra steg och presenterat i nya filmvinklar, vilket är uppfriskande och väldigt tacksamt. Samtidigt så liter segmenten som bara innehåller text då de bara tågar på utan möjlighet att pausa, som i sin tur leder till stressläsning och att karaktärsdialog klipps av helt abrupt. Hur man misslyckas på en så enkel punkt som dom redan har utövat flera gånger om är en gåta men är oacceptabelt.

Gameplay

20190207091805_1.jpg

Burst Re:Newal går från originalets mer sidscollande ursprung och faller tillbaka till den klassiska hack and slash som man bekantat sig från Shinovi Versus. I kontrast till det systemet så är det en bekant historia med svaga och starka attacker i tandem för att slå ner en massa motståndare eller en boss. De första man märker är att detta spel har en viss tyngd bakom sig. Dina motståndare slår hårt samtidigt som dina svärdsving känns som att det verkligen hugger ner dom. Man ser nu fiendernas attacker i en form av orange markering, men det är fortfarande en utmaning att kunna svara om du möter snabba eller flertal attacker. Där har det nya pareringssystemet sin tid att glänsa. Parering är nu mer uppmuntrat att använda, det har blivit mer responsivt att trycka på pareringsknappen och det har även ett större fönster för när du kan göra en perfekt parering. Såna små förändringar gör att gameplayet är färskt men familjärt. Nytt för detta spel är dess Burst Mode (vet dock ej om det fanns med i originalet). När mätaren under och till vänster om porträttet är fullt kan man aktivera Burst med vänster trigger och dela ut en kavalkad av attacker och öka ens attackstyrka. När mätaren är slut exploderar du i en extra stark attack som riktigt rensar runtom dig. Riktigt rolig tillökning som ger lite mer djup i stridandet. Klassiska Shinobi Transformations och Secret Ninja Techniques är fortfarande i samma stuk som i Shinovi och Estival, med en liten ändring att Frantic Mode måste nu aktiveras innan du går in i uppdraget (och på så sätt är du fast med det till slutet).

20190207090159_1.jpg

Möjlighet att ändra din karaktär hur du vill är självfallet tillbaka. Kostymerna är mestadels återanvändning från tidigare spel med få nya varianter. Självfallet kommer mer DLC som går lite väl överstyr med hur mycket man kan trycka in i ett spel. Man ska kunna använda viss DLC från Estival Versus, men det är ej provat hur sömlöst det funkar via Steam som kräver originalspelet innan man ens kan hämta DLC. Förutom förmågan att lägga till en solbränna på dina favoritwaifus så finns det ingenting nytt i garderoben eller Intimacy Mode utöver det man haft i Estival Versus.

Grafik

20190207095118_1.jpg

Om man trodde att det inte gick att förbättra från de senaste spelen i serien så blir man positivt överraskad. Grafiken är silkeslen i 60 frames per second på PC och har det där lilla extra effekterna som gör att det ser ut som att det är plockat från en serietidning. Extra bloomeffekter och kontraster får det att stå ut från tidigare och ger en varmare, mjukare upplevelse. Cellshading har aldrig sett så bra ut i ett animéspel. Minuspoäng dock att optionsmenyn inte finns på startmenyn utan man måste vänta på att prologen spelas upp, samtidigt som man blir tvingad in i fönsterläge innan det är färdigt.

Ljud

20190207090031_1.jpg

Ingen större ändring från tidigare spel i serien vad gäller ljudeffekter och allas favoritröstskådespelare. Något som märks direkt dock är det nya soundtracket. Tidigare spel i serien har haft flera slingor som blir lätt irriterande när det ligger i bakgrunden, men Burst Re:Newal har ett helt nytt bagage som verkligen känns som att det platsar här. Så man kan äntligen säga att serien är som "musik för dina öron".

 

Sammanfattning

Det är mycket bekant från tidigare spel i serien, samtidigt som flera Quality of Life- ändringar och en stabil (origin) story verkligen ger mer värde än vad man tror. Vacker grafik, nytt fräscht soundtrack och ett trimmat gameplay garanterar timmar av roligt kaos. Perfekt både för dig som är helt ny till Senran Kagura och för återkommande fanatiker av serien.

Omdöme: Oppai Banzai/10

20190207095141_1.jpg

  • Uppröstad 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...