Hoppa till innehåll
Anime.se

Recension: Dead or Alive 6 (PC/PS4/Xbox One)


MathJuice
 Share

Rekommenderade inlägg

DOA6 2020-03-08 15-44-44-70.jpg

Vad är Dead or Alive 6?

Sjätte (duh!) upplagan i en serie som haft en mindre skara fans än sina konkurrenter men som ändå tuffat på med sin nisch. Men i takt med att Koei Tecmo börjat hänga på "live service"- trenden så har även deras spel påverkats negativt, mest märkbart med releasen av Dynasty Warriors 9. Dead or Alive 5 började sniffa på konceptet men gick inte "full retard" förrän del 6. Det skulle också vara "mer seriöst" och "vara mer moget" än sina föregångare bara för att kunna smita in till EVO- scenen, men det föll pladask såklart när dom föll i bekanta spår.

Story

DOA6 2020-03-08 15-46-01-68.jpg

Antagonisten från första spelet, Raidou, har varit död i flera år, men M.I.S.T. har fått hjälp från professor NiCO i att återuppliva honom. Och han är riktigt sugen på hämnd gentemot sin gamla ninjaklan.  Samtidigt så håller Helena upp fasaden från DOATEC och anordnar Dead or Alive- turneringen i år igen. Däremot så ger hon en viktig uppgift till Marie Rose (svensk loli och Helenas piga): hitta en flicka vid namn Honoka. Hon bär på extrema krafter som inte bör hamna i orätta händer. Och hon råkar också vara dotter till Raidou...

Det är ett fightingspel, så självfallet är handlingen lite överallt med så många olika karaktärer att hålla koll på som antingen bara fokuserar på turneringen helt ovetande om det kommande kaoset, eller om de som faktiskt försöker rädda världen och skippar turneringen. Har samma upplägg som femman där olika karaktärers tidspunkter och vinklar kan spelas igenom. Om man mot förmodan ska spela med engelsk dub (varför???) så är det dåligt synkat med läpparna så ha kul med det.

Gameplay

DOA6 2020-03-08 15-50-40-58.jpg

Dead or Alive är mer likt Tekken om man ska beskriva det för nykomlingar. Du kan röra dig fritt i fyra riktningar och använda banans yttre område för mer skada mot din motståndare. Du kan även använda ett unikt kontringssystem som gör det möjligt att komma ur en motståndares kombo om du har rätt timing och kan läsa av vilken typ av attack den gör. För återvändande spelare så finns det en ny funktion: Break Blows. Det finns en ny mätare i fyra steg som laddas upp med slag och motslag likt andra spel i genren. Vid en full mätare använder man Break Blow- knappen och framåt för att riktigt sända iväg ens motståndare och förstöra deras frisyrer. Break Blows kan också användas som en counter, en stun, eller som en egen separat kombo som laddar upp mätaren. Överlag så är gameplayet intakt från tidigare installationer. Nytt för denna version är DOA Quest som ger en olika matchups där du måste göra olika saker under en match med en utvald karaktär. Exempelvis så måste du kanske ducka X attacker, göra X skada med en kombo eller göra ett särskilt move. Du får belöningar om du klarar alla kriterier, men jag går igenom det lite senare.

DOA6 2020-03-08 15-48-29-72.jpg

Det som saknas från tidigare spel är tag teams, så man kan nu inte spela 2v2. Egna lobbies finns inte heller att tillgå så det finns inget sätt att spela med kompisar. Online har varit problematiskt från start och har sett ett rejält tapp i spelare, och om man är likt mig mer fokuserad på single player så finns det inget som tilltalar en att stanna längre stunder. Det som verkligen tar emot dock är dess framstegssystem.

Dead or Alive 6 har nu en in-game valuta med guldpengar. Du använder dessa för att låsa upp kostymer och frisyrer med mera. Men innan du kan låsa upp en kostym med pengar så måste du låsa upp dess mönster. Efter varje onlinematch, varje arkad eller om du klarar alla kriterier i en match i DOA Quest så får du mellan 100 till ungefär 500 mönster beroende på vad du gör. Du behöver allt mellan 200 till 1000 mönster för att låsa upp en kostym. Men här är hållhaken: Du styr inte vilken kostym du låser upp! Så om du får mönster så delas det ut helt random till något plagg och du kan inte styra det. 90 procent av alla kostymer är återanvänt från tidigare spel och varje plagg har tre färgvarianter, så lycka till med att få din favoritkostym. Självfallet så kan du köpa DLC för att bygga ut ditt förråd, men det mesta av det är också återanvänt från tidigare. Dessutom så kommer de i olika season passes på upp till 900 (!) kronor. Du kan köpa ett bättre spel och ha pengar över till chips och toapapper, eller så kan du köpa kostymer som redan fanns i Dead or Alive 5. Men oroa dig inte, du kan låsa upp dom i separata pack, men det kostar flera hundra kronor styck och blir i längden dyrare utan ett season pass. Nyligen så kom en ny feature: Köp biljetter för 10 kronor styck så kan du låsa upp separata DLC- kostymer för två- tre biljetter. Plus att du kan ändra hårfärg med dessa också, men...Du sparar inte den färgen. Om du vill byta hårfärg igen så behåller du inte den förra, så varje gång du vill byta hårfärg så är det tio kronor. För att inte tala om att Nyotengu, Momiji och Rachel, huvudkaraktärer från femman, är låsta bakom en betalvägg. Det är katastrof nog att inte veta vad man låser upp, men sen vill dom mjölka en för kung och fosterland!

DOA6 2020-03-08 15-47-56-18.jpg

Om du känner för att bara prova på så finns gratisversionen Core Fighters som ett free to play- alternativ. Det är bara det att det kostar mera att låsa upp från den versionen än att köpa det från handeln. Om du vill låsa upp alla karaktärer plus story mode så går det uppemot 800 kronor. Det märks att detta spel är bara här för att gräva ett hål i plånböcker utan att förbättra gameplay. Skamligt upplägg.

Grafik

DOA6 2020-03-08 15-52-43-99.jpg

Dead or Alive 6 vill vara mer verklighetstroget i sitt utförande, på gott och ont. Karaktärsmodellerna är riktigt läckra och detaljerna kring slagen och all svett som flyger är imponerande. Det är det enda positiva jag kan säga egentligen. Banor och bakgrunder är tråkiga och extremt fula i design. Överlag så funkar inte deras försök att få det mer verklighetstroget då det känns mer uttorkat och grådassigt. Det är dessutom krävande överlag för dina maskiner. PS4 (icke-pro versionen) har bildmässigt svårt att hänga med ibland i fighter och filmsekvenser kan lagga hårt på PC. Har du ett grafikkort i stil med GTX 1050 eller sämre så kommer du ha en laggig upplevelse.

Ljud

DOA6 2020-03-08 15-52-51-98.jpg

Låter väldigt likt femmans soundtrack men ändå ingen större förbättring. Huvudtemat är fantastiskt och den som riktigt sticker ut, resten är inget som fastnar. Ljudeffekterna har inte direkt utvecklats från femman så på gott och ont är det bekanta ljud som dyker upp när du slår till någon.

 

Sammanfattning

Dead or Alive 6 skiter på de få fans som serien har och har skrämt iväg potentiella nykomlingar med dess hutlösa extra kostnader och ett belöningssystem som är det sämsta jag någonsin varit med om. Köp femman istället för detta skräp! 

Omdöme: Skit/10

DOA6 2020-03-08 15-52-28-46.jpg

  • Tack 1
  • Uppröstad 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...