Hoppa till innehåll
Anime.se

Recension: Starship Troopers -Terran Command (PC)


MathJuice
 Share

Rekommenderade inlägg

ab92d8d6-7593-4c5b-80f6-909e9d95a53c.jpeg

Vad är Starship Troopers - Terran Command?

1959 skrev författaren Robert A. Heinlein boken Starship Troopers som är en science fiction roman om a) ett futuristiskt rymdkrig mot insektsliknande utomjordingar, och b) en parodi/kritik om militärisk statsform. I boken beskrivs ett samhälle där Federationen är huvudstyret över jordens nationer där endast medlemmar av denna federation har rösträtt och medborgarskap. I sann anda så är en väg till medlemskap att gå med i deras militär, Mobile Infantry. 1997 släpptes den populära filmatiseringen med Casper Van Dien i huvudrollen, men med mer fokus på insektsvåldet och det överdrivna regeringsparallellerna flög överraskande nog över de mesta av publikens huvuden. En japansk OVA-serie (ej fullständig) släpptes 1988 och två 3D-animerade filmer, Invasion och Traitor of Mars, släpptes 2012 respektive 2017, och där har vi vår animékoppling!

Story

sh1.jpg

Efter att Federationen misslyckats med invasionen av Arachnids huvudplanet Klendathu faller man tillbaka till idén att försvaga fienden i grannsystemen. Under detta krig så hamnar gruvkolonin Kwalasha i klistret när insekterna dyker upp och röjer. Du följer överste Hawthorne när han leder sitt Mobila Infanteri i att rensa planeten från alla kryp och återställa ordningen på planeten.

Innan varje uppdrag spelas en propagandafilm i Live2D/bildspel om vad som sker härnäst och likt källmaterialet inte reflekterar hur det går på plats. Samtidigt möter man verkligheten in-game när officerare berättar vad som verkligen händer och vad som krävs av dig. Simpelt och inte så djupt, men i sann Starship Troopers-anda gällande propagandaklyftan som skildras i filmerna.

Gameplay

sh2.jpg

Terran Command är ett real-time strategispel där du styr grupper av olika infanteri mot alla olika sorters kryp från filmerna och animationerna. Glöm dock allt du lärt dig från klassiska strategititlar, för här finns mer kurvbollar än ben på en Tigerbug! Till att börja med så byggs inga baser utan du startar eller tar över utposter runtom banan. Dessa kan uppgraderas med utbyggnader som gör att du kan kalla ner olika truppslag från omloppsbana. Du har dina klassiska Moritatrupper, anti-tanktrupper, ingenjörer med eldkastare som kan reparera byggnader och bygga maskingevärsposter med mera. Alla dina trupper har varsitt unikt ability och kan levla upp genom erfarenhet. När dom når nivå 3 kan dom välja ett till ultimat ability som kan hjälpa dig rensa lite Arachnids (oftast granater eller artilleri, men jag klagar inte). Själva gameplaycykeln är också extremt icke-traditionell: attrition är agendan för dagen. Dina soldater kan inte skjuta igenom andra trupper, så positionering är det första man lär sig. Du ska placera dina trupper så att du har en frizon där alla soldater kan meja ner inkommande kryp. Krypen har ett massivt övertag i antal, men majoriteten av dom behöver komma i närstrid så det balanserar ut det lite och därför är position A och O. Line of sight är också viktigt då infanteri kan inte se eller skjuta uppför kullar eller runt hörn man inte ser, så rör dig metodiskt och ha uppsikt över dina truppers siktlinjer. Mycket bygger också på att kontra de olika insektstyperna med rätt vapen/infanteri. Ha även i baktanke att du har begränsat med resurser per uppdrag så var noga med vad du spenderar på och din anfallsvinkel.

sh3.jpg

Själva nötningen kommer från Arachnids spawnpoints, deras nästen som pumpar ut kryp ända tills de rensas. Ett näste kan ha olika extra knutpunkter och du behöver få alla utrensade innan du kan rensa huvudentrén. Varje nav av ett näste har krypantal och en spawntimer kopplade till sig och du måste lura ut dessa antal för att nästet måste generera nya trupper. Först när alla nav är "i cooldown" kan man rensa huvudnästet och stoppa dom från att spawna därifrån. Detta gör att fokus ligger mycket på placering och stötvis framskjutning från spelaren, vilket kanske inte faller alla i smaken gällande RTS. Det är också en hel del "håll linjen" eller "försvara din position" genom kampanjen. Du har också bara tillgång till en kampanj och några scenarion och du kan inte heller spela som Arachnids, så ha det i åtanke innan du köper.

Grafik

sh4.jpg

Inte det mest krävande, men inte heller så pjåkigt. Många partikeleffekter från explosioner och kryp som faller samman. Animationerna för Arachnid är likt källmaterialet och det uppskattas verkligen. Det finns några brutala dödsanimationer för dina soldater, men är svåra att se och uppskatta för det mesta. Hade dom gått fullt ut med det likt filmen så hade det varit MVG.

Ljud

sh6.jpg

Det konstanta ljudet av maskingevär, explosioner, kryp som dör och framförallt de brutala skriken från dina fallna trupper uppskattas verkligen. De mer irriterande inslagen kommer från varningspingen som skrapar insidan av örat som en fil. Överlag har du en fin ljudbild över dina soldaters klassiska ramsor som "I'm doing my part!" Musiken är också tematiskt trogen till filmen med pampig orkester med lite propaganda/heroiska undertoner. Voice acting är lite stelare och ger bara minimum story, men det är inget som störde eller hade större betydelse. Man förstod vad man gjorde och man kunde enkelt se kontrasten mellan vad som händer och vad folket får veta. Topp propaganda!

 

Sammanfattning

Starship Troopers - Terran Command är ett icke-traditionellt RTS som är mer en form av dragkamp och placering än någonting annat. Många kommer tappa intresset av en mer kontringsfokuserad spelstil kopplat med bristande multiplayer, men dom som tar klivet kommer att få en autentisk upplevelse av hur man gjorde parodi av militärpropaganda under 90-talet (och krossa tonvis med insekter samtidigt).

Omdöme: Would you like to know more/10

sh5.jpg

  • Gillar 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...