Hoppa till innehåll
Anime.se

Resident Evil: Apocalypse


Japs
 Share

Rekommenderade inlägg

Ok, innan jag börjar skriva måste jag varna för spoilers. Jag vet att filmen ifråga har varit ute ett tag. Men det kan finnas de som inte sett den än. Därför: Spoilervarning!

 

Igår bestämde jag mig för att gå och se Resident Evil: Apocalypse som jag tjatat om så länge nu. Och jag kan konstatera att filmen är bra, bättre än den första, men inte så bra som den hade kunnat vara. Om man är som jag, ett stort fàn av Resident Evil och allt som hör till (ljuspistolsspelen ej inräknade) kommer man ganska fort hitta saker som inte stämmer och liknande, vilket är förståeligt när man tagit konceptet filmlicensspel och vänt det ut och in.

 

Något som riktiga Resident Evil purister kan irritera sig på i filmen är en rad olika saker, oftast djävliga smådetaljer. Men när det gäller en så viktig karaktär som Jill Valentine kan man inte backa undan. Den Jill som vi får se i filmen är inte av samma stuk som den vi fått mosa zombies med i den övergivna herrgården. Hennes personlighet varierar mellan über bitch och äckligt godvillig. Skådespelerskan som fått i uppdrag att gestalta Jill, den enligt mig främste av spelhjältinnor jämte Samus Aran, har gjort ett något halvdant jobb.

 

Sambandet med den förra filmen är uppenbar medan sambandet med spelen känns väldigt långt borta. Om jag ska vara riktigt jävlig skulle jag nog våga påstå att filmen knappast är godkänd av Capcom. I alla fall inte av spelseriens skapare, Shinji Mikami. Jag grundar detta på att Capcom alltid har haft både en och två både sinnrika och finurliga samband och kopplingar mellan de olika spelen. Både hit och dit. Denna film har inga speciella samband med serien förutom några av nyckelorden. Det vill säga Jill, Nemesis, Raccoon City, G- och T-viruset, zombies och Umbrella förstås. Handlingen hänger inte alls i synch med storyn i spelen. Det känns som om filmbolaget hållit på sin licens och jobbat utanför Capcoms ramar för att skapa något som mer påminner om fanfiction än en genomtänkt utbyggnad på en så komplex historia som handlingen i Resident Evil.

 

Användningen av huvudmonstret från tvåan överraskade mig. Visst fanns den med i föregångaren också men denna gång fanns det inte en utan tre stycken sådana bestar med i filmen. Och jag måste säga att filmmakarna lyckades mycket väl med att väva in dem i handlingen. Även om de beter sig lite underligt med tanke på vilka grymma rovdjur de är. Undrar vad de var innan Umbrella började mickla med deras gener. Människor månne?

 

Vad de däremot lyckades markant sämre med var användningen av ökände Nemesis. I Resident Evil 3 Nemesis var den största fasan att stöta på honom i tid och otid. Mestadels eftersom han alltid dök upp i tystnad och var riktigt jäkligt snabb när det gällde. Vad vi har i filmen är en riktig klumpfot, vars fotsteg dundrar Ka-dlonk! Ka-dlonk! så fort han närmar sig. Inte riktigt lika läskig. Att han har fått en kulspruta som extra tillhygge utöver sin sedvanliga raketkastare gör sig inte enligt mig. Det hade väl funkat bättre om den hade varit en stor, tung, oljig och i överlag överanvänd tingest istället för en superpolerad skapelse med trettio lager sköldpaddsvax. Men det är inte det som är det största felet med honom, nej då. Han framställs här som ett robotmonster i sämsta imitera Terminator-anda. Och hans karaktäristiska raspiga uttal av S.T.A.R.S. har ersatts av en gurgeleffekt som får mig att tänka på munvatten. Att han sen ska verka mänsklig för att få en dramatisk vändning på slutet är ju en kul tanke, om man vore en magnat från Hollywood. Men nu är jag ju en inbiten gamer och dessa ändringar på Nemesis karaktär och roll gränsar till hädelse.

 

Kameraarbetet är mycket bra i de flesta av scenerna. Men där det är dåligt, är det riktigt dåligt. Ta scenen i kyrkogården t.ex. Mycket bra korrigerat enligt mig och den ständigt hoppande och flackande kameran ger en mycket bra känsla av scenens attityd. Stökig och brokig och smockfull med zombies. Men hoppar vi fram lite i filmen, till fighten mellan Alice och Nemesis kommer samma sorts kameraarbete in i bilden. Och denna gång funkar det inte alls lika bra som i föregående beskrivna scen. Inte alls är nog rätt uttryck. Här har vi en kamp en mot en. Då gör det sig bäst med statiska vinklar och snygga panoreringar istället för en kamera som beter sig som om en med muskelbesvär håller i kameran.

 

Nu låter det som om jag verkligen verkligen hatar den här filmen, men det gör jag inte. Jag tyckte om filmen och påpekar bara saker som jag känner skulle gjort filmen bättre.

Ett plus är ju att statisterna denna gång är bättre på att föreställa zombies.

 

Som i föregångaren slutar filmen med en början, så det verkar som om vi kan se fram emot ytterligare en film om zombies, Umbrella och allt därtill. Vad jag hoppas på är då att de använder sig av några av de monster som är de verkliga fanskapen i spelen, dvs BOWs, jättespindlar, kackerlacksspindelzombies etc etc. Kanske de förhatligt jävliga aporna från Resident Evil 0?

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Att du orkade skriva allt det där... :0

 

Hursomhelst, har inte sett filmen just av rädsla för att filmen skulle vara för olik spelen, och det verkar den ju vara.

Jag kastar den i den ständigt växande högen av taskiga filmer.

 

...Kanske ser den ändå.. :)

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 2 weeks later...

jag fattar exakt vad ni säger......FILMEN var helt olikt SEPLET vilket gör mig ganska förbannad..........kan dom inte bara rippa hela storyn från spelet???? Vill dom inte glädja dom riktiga fansen???? Jag har spelat alla spel ovan o innan och bara så ni vet så har han helt rätt (jill ska va en mes som alltid klarar sig...inte som i filmen) En sak till..Vem fan ä Alice??när kom hon, i vilket spel finns hon???Öh dumpa henne genast??? En till sak Styr umbrella nemesis?? Springer inte han runt fritt o dödar saker?? o dödar inte jill honom med en gigantisk laser kanon??? AAAA just det...gör en bättre film....

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...