Hoppa till innehåll
Anime.se
 • inlägg
  68
 • kommentarer
  46
 • visningar
  33 355

Best of Animé 2021


MathJuice

3 745 visningar

 Share

Åren går men covid består. Hoppas att ni alla har undvikit smittan och samtidigt sett många bra serier. Tänkte lista några här i vår årliga bästa inom animé. Reglerna för vad som väljs är simpelt, men just för i år har jag två speciella regler:

 1. Vi pratar inte om Redo of Healer.
 2. Vi pratar INTE om Redo of Healer!

I övrigt är det ganska straightforward. :ttgl:

 

Kriterier:

Deltagare ska välja den serie som (enligt dig) passar bäst i namngivna kategorin, därefter ska det motiveras varför du tycker att serien förtjänar det. Helst utan spoilers självfallet. En serie kan nomineras i flera kategorier.

Endast serier omnämns då filmer är mer glest mellan utgivningar och alla kanske inte har sett mycket långfilmer.

Serien ska HA STARTAT under 2021 för att kunna nomineras. Serier som fortsätter in till 2022 är godkända så länge de började under 2021. Serier som började 2020 räknas inte. Du behöver inte sett klart en serie för att nominera den.

 

Kategorier:

 

Bästa action: My Hero Academia Säsong 5

113611l.jpg

En tid har gått sedan All Might pensionerat sig, men samhället verkar inte vant sig ännu med tanken. Nu ligger pressen på nya stjärnskott och de topp starkaste hjältarna att bära den tunga bördan som han efterlämnade. Endevaor, nu rankad som nummer 1, har legat i samtidigt som han försöker lappa ihop sin trasiga relation med resten av sin familj, speciellt Shoto. Shoto har å andra sidan tillsammans med de andra i klass 1-A på UA Academy gått tillbaka till skolbänken. Det är dock med en tvist då 1-A och 1-B står mot en klass-mot-klass utmaning om vem som verkligen är bäst...

Efter fem säsonger så känner man lite tröghet denna säsong, men den har fortfarande ljuspunkter som det allra första arket. Det som händer är att denna säsong är en enda stor uppbyggnad mot nästa stora ark som kommer verkligen skaka om universumet. Vissa fightingscener har också fått sig en uppiffning i det visuella. Kort och gott så kan man säga att det fungerar bra än. Även om man börjar bli lite trött så kommer nog nästa stora ark att få den tillbaka till toppen igen.

 

Bästa äventyr: That Time I got Reincarnated as a Slime Säsong 2

109841l.jpg

Konungariket Tempest har växt mer och mer och njuter just nu av lite lugn och ro. Rimuru försöker utöka sitt lands inflytande i vanlig ordning och är nu i fulla förhandlingar med att alliera sig med grannationen Eurazania. Men det verkar som om kyrkan inte gillar att ett gäng monster helt plötsligt ska bli självständiga och ha det gött. Och vi får inte glömma att Clayman fortsätter spinna sina trådar. Hur ska slimet fixa det?

Efter en första säsong där mycket har hänt så kommer ännu mera tvistar här! Det är tveksamt om första eller andra säsonger är bättre, men det finns mycket nytt och saftigt här. En av få isekaiserier (i min mening) värd att dedikera sin tid. Om jag säger mer så går vi i spoilerterritorium och det vill jag undvika. Jag säger upplev det själv för det händer grejer hela tiden! 

 

Bästa drama: Hige wo Soru. Soshite Joshikousei wo Hirou.

113477l.jpg

Yoshida bjöd ut sin chef och kärleksintresse Gotou ut på middag en lördagskväll för att fria till henne. Efter ett avslag och några tröstande öl stapplar han sorgset hem. Utanför sitt hem under en lyktstolpe sitter en flicka i skoluniform ensam, hon säger att hon inte har någonstans att ta vägen men att om hon får stanna med honom så kan hon göra vad han vill med henne. Detta väcker ilska och avsky i Yoshida men samtidigt så kan han inte lämna henne ensam på gatan. Så den kvällen får Yoshida en tjej med sig hem, och en massa bekymmer som bör lösas utan att han krossar sin sensmoral...

En serie som tar tag i de svåra frågorna utan att göra det obekvämt för tittaren. I dagens animéklimat så är det krångligt och känsligt med kärlek, och denna serie med kanske en av de längre och skummaste titlarna drar sig inte för att adressera dem. Dom spelar fortfarande lite säkert men det skadar inte helheten och man har velat vara med hela resan för att se hur det slutar. Yoshida är också en skön fläkt vad gäller huvudpersoner, speciellt hans mantra "äldre kvinnor är bäst".

 

Bästa komedi: I've Been Killing Slimes for 300 Years and Maxed Out My Level

113723l.jpg

Azusa har bara jobbat och jobbat tills hon slutligen dör av övertrötthet. Innan hon går till efterlivet så möts hon av en gudinna som frågar om vad hon kunde ändra om hon fick en ny chans. Azusa svarade med "jag vill vara odödlig, snygg och ta det lugnt!" Sagt och gjort så blir Azusa isekai'd till en fantasyvärld där hon som häxa dödar lite slime och slappar om dagarna. Men efter 300 år så har hon maxat sin nivå och är nu en av de starkaste varelserna i världen. Hur ska det nu gå för Azusas lugna vardag om ryktet sprider sig?

En light novel adaption som känns lågbudget men som har största vikten i både manus och karaktärer, vilket denna serie absolut briljerar med. Azusa till exempel har som VA Aoi Yuuki, mer känd som Tanya the Evil. Bara det är hur roligt som helst! En lugn långsamtgående slice of life med både hjärta, karaktär och extremt mycket garv garanterat!

 

Bästa thriller: 86

117507l.jpg

San Magnolia är en republik i fullt krig med Gadianska imperiet, men invånarna kan vara lugna då kriget anses vara slut om ett par år och att de själva "inte haft något dödsfall på krigsfältet." Major Vladilena Milizé ser dock igenom propagandan och vet den bistra sanningen som republiken försökt dölja. Som en handledare styr hon styrkorna från San Magnolias distrikt 86- utstötta som inte bär samma blod som resten av landet och som skickas i strid mot imperiet och deras outgrundliga legioner av drönare. Just hennes nya grupp är ett speciellt fall med en mystisk figur som ledare, kodnamn "Undertaker"...

Denna gav mig lite Psycho Pass vibbar om en serie som ifrågasätter ett samhälles ideal men med mer desperation i mixen då det finns en ovisshet om det alls kommer att ta slut. Man verkligen känner varje smäll och andetag när den är i full swing. Med Sawano Hiroyuki på soundtracket är det svårt att hitta skäl till att inte se den. Det är en bergochdalbana av känslor med massa action och intriger.

 

Bästa romans: My Next Life as a Villainess - All routes Lead to Doom! X

116439l.jpg

Snabb recap: ung flicka går bort alltför tidigt men blir isekai'd till sin favorit visual novel, men som spelets protagonist Catarina Claes. Här måste hon kämpa sig igenom sitt liv för att undvika dödsflaggorna från spelet. I denna säsong har Catarina undvikit alla flaggorna och kan nu bara ta de lugnt resten av livet! Men det verkar som att det finns en hemlig komplott mot kronan, och Catarina dras in i det hela. Samtidigt så tätnar kampen om hennes hand bland hennes vänner. Vem kommer vara den lyckligt lottade?

Kan börja med att informera att jag fortfarande inte sett Fruits Basket 3, så denna är mitt andraval. Men vilket andraval ändå! Gillade första säsongen av "Bakarina" och mer av samma skadar ju aldrig. Min favorit bland reverse harems där man faktiskt har svårt att hata den korkade protagonisten.

 

Bästa science fiction: 86

b1.jpg

Om det psykologiska i 86 kan beskrivas som Psycho Pass kan man nog beskriva striderna som Girls und Panzer möter Attack on Titan. Har alltid svårt för mechaserier, men jag har inget problem med dessa Reginleif combat walkers. Grafiskt är det mixat in friskt med 3D som inte stör utan ser imponerande ut. Den slår tungt mellan striderna, den slår tungt under striderna och backas upp av Sawano Hiroyuki under hela spektaklet. Den är bitvis deprimerande men ack så effektiv att få fram känslor och samtidigt ha grymt coola stridssekvenser.

 

Bästa fantasy: That Time I got Reincarnated as a Slime Säsong 2

vlc 2021-02-06 23-09-35-05.jpg

Att ha ett så stort mångfald av raser händer inte så ofta, ej heller att de samarbetar. Dessutom har vi en överlägsen protagonist som inte strävar efter att vara så hemsk som möjligt utan försöker göra så gott han kan för sitt folk. Isekai Slime ligger på en gräns där action, humor, äventyr och överdrift samlas och får en att må bra när man ser den. Lätt att komma in i, mysig nog för en att stanna kvar i och nog med fart för att få adrenalinet att pumpa.

 

Bästa slice of life: Yuru Camp Säsong 2

110636l.jpg

Det nya året närmar sig med stormsteg och campingtjejerna deltidsjobbar inför nästa äventyr. Vad för platser får vi se nu? Vad för gott bjuds på att äta? Och vad tycker Nadeshiko om idén om att solocampa?

Världens mysigaste slice of life är tillbaka! Denna turistguide i förklädnad visar ännu mer ställen och maträtter. Det finns till och med lite dramatik denna gång. Om man ska börja med något lätt och mysigt så börja här...eller rättare sagt med säsong 1, men kom sen gärna tillbaka och se mer!

 

Bästa soundtrack: Yuru Camp Säsong 2

Något mysigt och lekfullt att lyssna till när man sätter upp tältet eller lagar hot pot. My Hero Academia har ett solitt pumparalbum och 86 har Sawano Hiroyuki att falla tillbaka på, men det är svårt att slå något så rofyllt parat med de vackra vyerna runt Japan.

 

Bästa OP: Seize The Day (Yuru Camp Säsong 2)

Kanske inte riktigt en Shiny Days, men riktigt nära är den. Mera livligare och gladare skulle jag nog säga till och med.

 

Bästa ED: STORYSEEKER (That Time I got Reincarnated as a Slime Säsong 2)

Riktigt chill. That's it!

 

Bästa animation: Miss Kobayashi's Dragon Maid Säsong 2

115539l.jpg

Livet runt Kobayashi och hennes drakkompanjoner fortsätter med olika små äventyr och missförstånd emellanåt. Men helt plötsligt verkar det som att ytterligare en ny drake har kommit till vår värld. Vad är hennes intentioner?

Mera Kobayashi & Tohru för dem som vill helt enkelt, men vad som står ut mest är hur animationen drastiskt fått sig ett lyft. Första säsongen var nog imponerande tack vare att KyoAni ligger bakom, men denna går verkligen above and beyond som man säger på ren svengelska. Utan att överdriva så har denna serie bästa animerade fightingscenerna i år. Men den fungerar även fortfarande bra som en rolig slice of life, plus mera Kanna!

 

Årets besvikelse: Muv-Luv Alternative

118439l.jpg

1973 börjar en utomjordisk ras kallad BETA sin invasion av jorden, och under 2000-talets början har dom utplånat mer än hälften av befolkningen. Vårat främsta vapen är mechas kallade Tactical Surface Fighters (TSF) och de piloter som kör dem. Takeru Shirogane, en japansk student, vaknar upp från en "dröm" där BETA helt tagit över och där han själv stridit som TSF-pilot. Problemet är att det inte var en dröm utan minnen från hans framtid. Kan han utnyttja denna kunskap till att vända kriget till mänsklighetens fördel?

Adaptionen av kanske världens mest älskade visual novel lever inte upp till hajpen. Animationen känns mycket svagare än spinoffen Total Eclipse, dess längd på 12 avsnitt gjorde att takten var alltför stressad och det är alldeles för lite action mot BETA och för mycket politik/träningsmontage likt många mechaserier före den. Det största problemet var dock själva adaptionen. Originalet hade två halvor med kanske världens största plot twist som ledde till det vi ser i serien, så det blev ett stort fokus på tidsresor/alternativa världar som dels krystar fram en alltför stressad handling och dels exkluderar alla som inte läst visual noveln. Apropå den så verkar fansen av originalet inte så värst pepp heller på hur dom skött detta.

 

Årets sämsta: How Not to Summon a Demon Lord Ω

113703l.jpg

Isekai-demonlorden Diablo är tillbaka! Denna gång stöter de på kyrkans högsta prästinna Lumachina och en komplott bland prästerna och paladinerna att förgöra henne då hon anser att kyrkan blivit alltför korrupt. Så nu är det upp till Diablo att skydda Lumachina, vända uppochner på kyrkans lakejer och sen inte-ligga med sitt ständigt växande harem!

Första säsongen var briljant! Andra säsongen...pannkaka. Blixten slår verkligen inte två gånger på samma ställe i detta sammanhang. Diablo denna gång är alltför passiv i sitt agerande och slutresultatet blir mindre imponerande/roligt. Sen så är de nya karaktärerna hemska och inte engagerande alls. Förutom Rose. Rose var den enda ljusglimten.

 

Årets värsta karaktär: Horn (How Not to Summon a Demon Lord Ω)

428823.jpg

Gör inte så värst mycket och säger att hon gör allt för sina vänner samtidigt som hon gnäller om hjälp från dom i alla fall för hon är så värdelös. Apropå hon så trodde alla först att hon var en han, vilket var skrattretande. Nej, tråkigare än så är det svårt att vara.

 

Årets kvinnliga karaktär: Keke Tang (Love Live! Superstar!!)

458836.jpg

Utbytesstudent från Shanghai som reser till Japan exklusivt för att bli skolidol, Keke (i serien säger dom Kuku) är en energiboll som är så extremt charmig med sin entusiasm. När hon blir extra upphetsad så börjar hon prata mandarin. Extremt rolig karaktär som bär mycket av serien. Bra sångröst också.

 

Årets manliga karaktär: Akio Ootsuka (Yuru Camp Säsong 2)

58117.jpg

Vad är detta? En voice actor är bästa karaktären? Precis! Akio gör rösten både till berättarrösten och Rins morfar i Yuru Camp. Morfar är fåordig men bryr sig verkligen om sitt barnbarn, och som berättarröst får vi den där bekväma förklaringen till alla campingtips och matlagning, ibland med extra humor som kryddning. Utöver det så har han varit riktigt aktiv i år som All For One (My Hero Academia) och en annan morfar i My Senpai is Annoying. Big props till denna man!

 

Årets överraskning: Ijiranaide, Nagatoro-san

110097l.jpg

Naoto från andra årskurs är medlem i skolans konstklubb men är oftast sedd ensam. Han brukar jobba med sin egna manga mellan håltimmarna och en dag blir han påkommen och retad över det av ett gäng förstaårselever. Dom går sedan vidare och lämnar honom ensam, men en viss Nagatoro har bestämt sig för att fortsätta retas med sin senpai...

En av flera stora mangaadaptioner från detta år, Nagatoro var riktigt välgjord och engagerande. Många snackar mycket om Komi-san men denna var i min mening mer iögonfallande. Rolig, charmig, fint slice of life tempo och håller sig trogen källmaterialet. Helt klart värd att se.

 

Årets darling: Love Live! Superstar!!

115692l.jpg

Kanon har en extremt bra sångröst men också extremt mycket scenskräck. Detta stoppar henne från att komma in på Yuigaoka Girls' High Schools musikprogram, så hon får nöja sig med den allmänna linjen. På väg till skolan på första dagen sjunger hon för sig själv men blir påkommen av den nya utbytesstudenten Keke Tang, som av en slump kommit från Kina för att bli skolidol. Så självfallet när hon hör hur bra Kanon sjunger så vill hon ha med henne på denna resa. Men hur ska det gå när Kanon har scenskräck? Och kan dom stå emot musiklinjens press att förbjuda skolidoler?

Mer Love Live är alltid bra, men just Superstar är en frisk fläkt i formulan. En mindre rollista leder till en mycket tightare grupp och deras personligheter verkligen strålar. Animationen och skämten från Sunshine märks här och musiken är på topp. Bästa idolserien på länge och en bra comeback till form för franchisen.

 

Best of 2021: Yuru Camp Säsong 2

vlc 2021-05-20 20-56-07-03.jpg

Mer av det vanliga, fast bättre! Ett mjukt soundtrack med sköna öppnings/endingteman, nya platser att utforska och nya maträtter att lära sig. Det mixas även friskt med dess gamla hederliga formula och nya intryck som verkligen smälter in bra med resten av seriens lekfulla teman. Vill du ha det mysigt och se något lättsmält så kan du inte gå fel med denna!

 Share

1 kommentar


Rekommenderade kommentarer

Fuskar jag om jag kör egna kategorier? Jag kör i alla fall egna kategorier.

 

Bäst drama: Heike Monogatari

119979.jpg

Väldigt gripande skildring av The Tale of the Heike, vilken följer den unga flickan Biwa, som blir adopterad av Taira-klanens ledares äldsta son. Där får hon vittna klanens öde, i dess kamp över makt med de andra stora klanerna i en väsentlig del av Japansk historia. Serien har många kraftiga moment, och hade det mest mind-blowing sista avsnitt jag sett på ett tag.

 

Bäst fantasy: Kobayashi's Maid Dragon S

115539.jpg

Älskade redan första säsongen, och denna lyckades rent av överträffa säsong ett. Fokuset på karaktärernas backstory gav serien en mycket välkommen balans till dess komedi. Blev också överaskad av hur väl introduktionen av Ilulu hjälpte till med att stärka dynamiken mellan seriens karaktärer.

 

Bäst romans: The Duke of Death and His Maid

Shinigami Bocchan to Kuro Maid

Vad får man om man kombinerar en så introvert kille att han literally dödar allt som kommer i närheten av honom, och en riktigt kåt tjej med absolut noll dödsrädsla? En väldigt feel good romcom! Medan de inte kan röra vid varandra utan tjocka lager med skyddsutrustning så bygger serien upp deras förhållande samtidigt som de letar efter ett sätt att bryta förbannelsen som ligger över huvudkaraktären.

 

Bäst komedi: Welcome to Demon School! Iruma-kun Season 2

Mairimashita! Iruma-kun 2nd Season

Ännu en sequel som överträffade sin prequel. Till skillnad från säsong ett som hade ett rätt svagt arc i mitten så var denna säsong fylld av bangers. Mer fokus på huvudkaraktärer och sidokaraktärer, flera fantastiska arcs, och en hel del saker som jag inte visste att jag behövde i mitt liv.

 

Bäst slice of life: Yuru Camp Season 2

Yuru Camp△ Season 2

Mer chill vibes precis som första säsongen, svårt att slå det. Jag kan också alltid uppskatta när Kurosawa Tomoyo får roller i serier jag tycker om!

 

Bäst mystery: Odd Taxi

Odd Taxi

Mycket likt en Quentin Tarantino-film så tar denna bisarra serie en mängd olika plotlines som från första anblick inte ser ut att ha något med varandra att göra, men sakta väver ihop de olika trådarna till en komplett bild, sedd från ögonen av Odokawa, en valross som jobbar som taxiförare i staden.

 

Bäst sport: Uma Musume: Pretty Derby Season 2

Uma Musume: Pretty Derby (TV) Season 2

Att skifta fokus från Special Week till seriens bästa karaktär Tokai Teio var redan ett otroligt lyft, men det som serien sen gjorde med Teios story långt överträffade alla förväntningar. Många nagelbitare där seriens högst rankade löpare kämpar för att ta förstaplatsen och uppnå sina egna personliga mål, följt av riktigt tunga scener där man verkligen kan känna av karaktärernas känslor, både positiva och negativa.

 

Bäst horror: Higurashi: When They Cry - SOTSU

Higurashi no Naku Koro ni Sotsu

Under en stor del av första säsongen av Higurashis remake/spinoff/sequel/alternate universe/whatever så förstod man inte helt varför som det här var en grej, eller vad målet med att göra denna serie var. Men där mot de sista avsnitten så släppte de en twist som fick en att säga "Oh. OHH!". Att få Gou's förvirrande delar kontextualiserade i SOTSU's answer arcs förhöjde serien till samma nivåer som orginalet. Seriens avslut kan vara en hit eller miss, beroende på hur man ser på de olika karaktärernas motiv och handlingar, men oavsett så var det en väldigt intressant resa.

 

Bäst isekai: Mushoku Tensei

Mushoku Tensei: Isekai Ittara Honki Dasu

Måste ju få in denna kontroversiella serie här. En isekai som till skillnad från de flesta inlägg i genren har en väldigt utvecklad värld/lore, och ett mycket detaljerat magisystem. Animeringen av Studio Bind är i toppklass. Karaktärerna... det finns en hel del personer som inte tycker om.. vissa av personerna i serien. De ser dock inte serien för vad den är menad att vara, en berättelse om en väldigt bruten person som bestämt sig för att försöka bättra sig. Den gör ett bra jobb på att visa honom sakta mogna allt eftersom hans förhållanden med de andra karaktärerna växer.

 

Bäst idols: Selection Project

Selection Project

Var osäker vad jag borde tycka om serien medans jag såg på dess första halva. Den försöker sig på ett upplägg som skiljer sig från de flesta andra idol-serier, men det blev rätt snabbt uppenbart att det konceptet inte funkar i praktiken. Jag var orolig att de bara skulle ignorera det och i princip falla tillbaka i samma spår som alla andra idolserier. Men, serien började därefter tackla problemet, och löste det på ett väldigt smart sätt.

 

Bäst opening: MindaRyn - Like Flames (That Time I Got Reincarnated as a Slime Season 2 Part 2)

 

Runner up: EXiNA - DiViNE (Blue Reflection Ray)

 

Bäst ending: Yuiko Ohara - Kaze to iku michi (Mushoku Tensei Part 2)

 

Runner up: 9-tie - Only One Yell (Selection Project)

 

Årets honorary mention: Blue Reflection Ray

Blue Reflection Ray

Visuellt så var serien kanske inte en höjdare, men ser man förbi det så var Blue Reflection Ray en väldigt väl berättad Mahou Shojo-serie som tacklar teman om mental ohälsa.

 

Anime of the year

Tredje plats: Odd Taxi
Andra plats: Uma Musume: Pretty Derby Season 2
Första plats:

Spoiler

Shiguang Dailiren!

Shiguang Dailiren

Wait what, är det ens en anime? Den har numera fått en lokalisering till Japan, så de tycker att den räknas som en. Serien handlar om två killar som tillsammans har förmågan att hoppa in i fotografier, och kan uppleva händelserna från fotografens ögon, i en unik take på tidsresor.

De har en shop som erbjuder en service där de går in i fotografier för att uppfylla kundens önskemål. Det kan handla om att reda upp ett missförstånd, lämna ett meddelande, eller hitta en försvunnen person. De måste återuppleva tragedier som utspelade sig i det förflutna, men får inte aktivt förändra händelserna.

 

 • Gillar 1
Länk till kommentar
Gäst
Lägg till kommentar…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

×
×
 • Skapa nytt...