Hoppa till innehåll
Anime.se

Robot Carnival


Gogo
 Share

Rekommenderade inlägg

img_main.jpg

 

Robot Carnival är en animé från 1987. Relativt okänd inom dagens animékretsar, dock hyllad och älskad av de som var med i svängen då animé inte var lika "mainstream" som det är idag.

 

Vad är det som är så speciellt med denna animé? Redan på pappret ter den sig litet annorlunda mot allt annat som finns ute på marknaden. Regissörer som Katsuhiro Otomo (Akira, Metropolis, Steamboy), Koji Morimoto (Magnetic Rose, Noiseman Sound Insect) och Takashi Nakamura (Fantastic Children, A Tree of Palme och animations direktör för Akira). Musik komponerad av Joe Hisaishi, Isaku Fujia och Masahisa Takeichi.

 

Vad är Robot Carnival för något då? Jo, det är en animélångfilm med temat robotar. Varje regissör stod för ett segment var, totalt nio stycken. Endast två av dessa nio segment innehåller tal; Presence av Yasuomi Umetsu och A Tale of Two Robots -- Chapter 3: Foreigner Invasion av Hiroyuki Kitakubo.

 

Det som speciellt utmärker Robot Carnival är dess mycket höga kvalitet på den handgjorda animationen, något som knappt är möjligt i dagens animeindustri. Då, på 80-talet, hade man råd med traditionell cellanimation, men nu är det CG och datormålade animationer som gäller, vilket i mitt tycke är oerhört trist, eftersom den äldre sortens animering kändes mer levande och personligt.

 

Här har ni ett exempel på den ypperliga animationen, från segment tre "Presence".

 

narvaro.png

 

Musiken är ett kapitel för sig. Typisk 80-tals musik säger vissa, men jag älskar den. Som alla vet är Joe Hisaishi ett geni på att skapa musik, men de två andra kompositörerna, som för mig är okända, gör också ett mycket bra jobb. Tillexempel låten "ORA" av Isaku Fujita till segmentet Cloud av konstnären Mao Lando. Musiken sätts i fokus ty enbart två av de nio segmenten innehåller tal.

 

I Robot Carnival gavs regissörerna i princip fria händer, de fick göra vad de ville, bara de hade någon sorts koppling till robotar. Det är nog detta som fattas i dagens animé, allt nytt görs endast för att kunna sälja merchandise, nästan. Massproducerad animé för ensamma "otakus" sprutar ut ur studierna, den ena animén lik den andra. Dock finns det som tur är undantag, som tillexempel Studio 4°C, som faktiskt har en andlig uppföljare till Robot Carnival på gång, Genius Party.

 

Min favorit av de nio segmenten är segment sju, A Tale of Two Robots -- Chapter 3: Foreigner Invasion av Hiroyuki Kitakubo. Det speciella med denna är att en engelsman gör rösten till den excentriske uppfinnaren John Jack Volkerson III , vilket ger det hela en speciell karaktär. Om jag inte minns fel så var Robot Carnival den första animén med en utländsk röstskådespelare. Han som gjorde rösten heter James R. Bowers.

 

 

Slutsats: Robot Carnival är en högst egen animé, och vi lär förmodligen aldrig att få uppleva något liknande igen, om det inte händer något som ändrar hela den moderna animéindustrin.

  • Uppröstad 2
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Har bara sett en utav "filmerna", robot-frankenstein. Måste säga att det knäppte allt jag sett tidigare på näsan när det kom till animationer. Ska se allihopa någon dag då de är som du säger väldigt säregna.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 4 years later...

Min favorit av de nio segmenten är segment sju, A Tale of Two Robots -- Chapter 3: Foreigner Invasion av Hiroyuki Kitakubo. Det speciella med denna är att en engelsman gör rösten till den excentriske uppfinnaren John Jack Volkerson III , vilket ger det hela en speciell karaktär. Om jag inte minns fel så var Robot Carnival den första animén med en utländsk röstskådespelare.

 

Doktor Kinisky i Ashita no Joe 2 spelades av en tvättäkta gaijin flera år tidigare.

  • Uppröstad 2
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...