Hoppa till innehåll
Anime.se

Japanska namn


Volbla
 Share

Rekommenderade inlägg

När man hör en japan högst formellt introducera sig för någon för första gången så specificerar dom också med vilka kanji deras namn skrivs. Har börjat undra lite vad det finns för regler kring såna grejer. Det som fick mig att tänka på det först var Light i Death Note. Det skrivs med kanji för måne men uttalas light? Hur går det ihop sig? Kan man bara hitta på lite vad som helst? "Jag heter Klas men det stavas som Albert".

 

Och inte bara att ett uttal kan stavas på flera sätt, men kan en stavning uttalas på olika sätt också? Bara undrar.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Kinesiska tecken ("kanji") kan uttalas (utläsas) på olika sätt i olika ord. Ta till exempel 火. När tecknet står ensamt utläses det "hi" och betyder "eld". När det ingår i sammansättningen 火星 (kasei = planeten Mars) utläses det dock "ka".

 

Även samma teckenföljd kan utläsas på olika sätt vid olika tillfällen. Detta är extra vanligt i namn. I Ōsaka finns det till exempel en plats som heter Nippombashi ("japanska bron"). I Tōkyō finns det en annan plats som heter "Nihombashi". Båda platserna skrivs med samma teckenföljd: 日本橋.

 

Ett och samma namn kan ofta skrivas med olika tecken. Namnet Jirō ("andre sonen") ser man ibland som 二郎 och ibland som 次郎. Jämför med svenska namn där stavning ibland också kan variera. I namn av grekisk härkomst skriver man ibland "f" och ibland "ph" där antikens greker använde "φ".

 

Kort sagt: namn är besvärliga. I tidningar är det vanligt att det anges hur namn på personer ska utläsas första gången de dyker upp i en artikel.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...