Hoppa till innehåll
Anime.se

Regissör Osamu Dezaki avlider


Sceleris
 Share

Rekommenderade inlägg

Som en blixt från klar himmel nås vi av nyheten att Osamu Dezaki har avlidit, endast 67 år gammal. Lungcancer. Det är givetvis fruktansvärt, men för min bild av honom som en kedjerökande arbetsnarkoman känns det ändå på något sätt... träffande. (Tag det i åtanke, ni rökare.) Det enda som hade varit mer träffande hade varit om han blivit dödligt riven av en björn som han ändå till slut slagit ner och suttit på medan hans livsflamma brunnit ut, eller något liknande manligt.

 

Dezaki var nämligen en legend, en mastodont, inom animébranchen. Under fem decennier har han lagt sin hand på fler än 70 serier och filmer, och många av dem hör till Japans största och mest älskade verk. Det i den fattiga efterkrigstiden förlagda boxningsdramat Ashita no Joe (Morgondagens Joe) har med sin grova tecknarstil bildat en standard för manlighet, och fortsätter än idag att vara en källa för inspiration och parodi. Tennisserien Ace o Nerae (Sätt ett äss) fick en prägel som för alltid kommer att förknippas med sportserier -- shoujo har aldrig varit manligare. Det tårdrypande melodramat erfars kanske bäst i Ie Naki Ko (Utan familj), och ni får gärna medverka i tråden här. Den franskhistoriska serien Versailles no Bara (Versailles ros, alt. Lady Oscar) banade vägen för genderböjande melodrama.

 

Dessa är bara några exempel på de verk av Dezaki som blivit långlivade i det gemensamma animékulturella medvetandet. Till sin hjälp hade han ofta animationsregissören Akio Sugino. De komplementerade varandra väl och blev ryktbara som duo.

 

Vi får hoppas på en bättre minnesteckning av forumets dezakivetare idrougge, som kan förklara Dezakis stil.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

"Osamu Dezaki used the limitations of anime as a strength: to exaggerate and magnify the emotional impact in his stories to the bursting point. [...] I don't think any anime director was more dramatic or expressive. You feel those freeze frames in your gut and nerve endings."

--Patrick Macias i artikeln Goodbye, Osamu Dezaki.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...