Hoppa till innehåll
Anime.se

Mahou Sensei Negima


Sceleris
 Share

Rekommenderade inlägg

Det känns nästan tabu att säga, men, fasen, jag gillar Ken Akamatsus Mahô Sensei Negima, serien om en försvunnen magisk hjältes tioåriga son som från Wales kommer till Japan för att bli lärare för en helt(?) vanlig högstadieklass på 30 tjejer. Trosflukter och magiska äventyr följer: lite som en blandning av Love Hina och Harry Potter (tror jag; aldrig läst/sett HP).

Jag tycker att det är en bra shônenfantasyäventyrsserie. Visst är det infantilt och fyllt med löjligt (om än relativt harmlöst) snusk, men det är skoj, har en välutvecklad världsbild och några "intressanta idéer" (utifrån en narrativ- eller äventyrsserieaspekt). Dessutom har det varit en del bra action och Manlighet.

Senaste få kapitlen har varit överraskande på olika sätt, med några av de "intressanta idéer" jag talade om. Stora men icke-specifika spoilers för Negima fram till och med kapitel 351:

Spoiler
Negima handlar om att Negi letar efter sin far. I den senaste stora akten så tänkte Negi, tillsammans med några av sina elever, åka till den parallella magiska världen (full med äventyr och magiska djur och JRPG-element) för att leta efter ledtrådar, men allting spårar ur och gänget måste rädda denna värld från onda makter och säker undergång, vilket Negis far gjorde 20 år tidigare. De besegrar skurkarna, men undergången står fortfarande för dörren.

I de senaste kapitlen har de nått en lösning till problemet, men en av seriens allra viktigaste karaktärer, som länge hade en hemlig bakgrund, måste göra en enorm uppoffring. Det är inte en tragedi, så det är inte med livet som insats, men det är inte ett lyckligt slut för figuren, och kapitlen efter Magivärlden-akten har handlat om hur denna figur och Negi måste axla en mycket tung börda och säga farväl till det vanliga och inte-så-vanliga liv som de levt i Japan. Kapitel 351, betitlat "Farväl, allihopa", har rört seriens fans till tårar.

Jag skulle inte säga att jag blev så berörd som de blev, men det var oväntat finstämmigt och, tja, bitterljuvt på ett sätt man inte får se så ofta i denna sorts äventyrsserier. En pyrrhusseger.


Med motsvarande ganska precis 39 böcker har den nu blivit 25 böcker längre än Akamatsus andra längsta serie, Love Hina, men kan fortfarande bli mycket längre därtill utan att det känns som att det blir utdraget utan anledning. Akamatsu är -- kanske överraskande nog, för en tecknare som specialiserat sig på haremserier och att rita fjortonåringars trosor -- metodisk och beräknande. Vettefasen vad som väntar. Det skulle antingen kunna ta slut snart, eller fortsätta i samma takt -- eller innehålla ett av de längsta narrativa tidshoppen jag sett i manga och animé.

I vilket fall så fortsätter jag att läsa.
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Det skulle antingen kunna ta slut snart, eller fortsätta i samma takt -- eller innehålla ett av de längsta narrativa tidshoppen jag sett i manga och animé.

Läste just kapitel 352, och jäklar alltså... Serien kommer att sluta på kapitel 355, och, tja, det verkar inte bli något Love Hina-slut minsann!

 

Stora spoilers för kapitel 352 och närliggande kapitel och slutet på serien:

Spoiler
I kapitel 351 fick Asuna ta farväl av alla sina vänner för att sövas ned i hundra år, för den Magiska världens skull. Vid det laget skulle förstås alla hennes vänner vara döda, utom vampyren Eva -- och Negi, som blev odödlig efter att ha lärt sig Evas vampyrkonster. Alla har då utgått ifrån att Negi skulle sluta åldras, och träffa Negi i framtiden. Eftersom Negi fortfarande inte träffat sin far så har en del funderat på om Akamatsu skulle fortsätta serien utan Asuna. Och då: nepp, serien slutar om några få kapitel.

 

Och nu: nepp, vi får inte ens följa Negi -- vi hoppar direkt till år 2135 och följer Asuna som får veta att alla är döda. Inklusive Negi, som dog år 2065. De levde lyckliga liv, men... det är ju knappast ett lyckligt slut...

 

Om det nu inte blir så att a) allt är bara Asunas mardröm, eller b) Asuna får resa bakåt i tiden. Eller åtminstone c) att Negi fejkat sin död.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 2 weeks later...

Det känns nästan tabu att säga, men, fasen, jag gillar Ken Akamatsus Mahô Sensei Negima., serien om en försvunnen magisk hjältes tioåriga son som från Wales kommer till Japan för att vara lärare över en helt(?) vanlig högstadieklass på 30 tjejer. Trosflukter och magiska äventyr följer: lite som en blandning av Love Hina och Harry Potter (tror jag; aldrig läst/sett HP).

 

Följer också den.. lite sådär i smyg :D

Början var jag väl inte så jätteimpad på den.. men den tog sig ordentligt sen då den blev lite mörkare..

 

Ang senaste avsnittet så hoppas jag är det är som det verkar..så inte allt blir sådär sockersött på slutet, men det skulle inte förvåna mig om det blev alt A eller B..

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Jag följer också Negima! Första gången jag läste den i Manga Mania tänkte jag något i stil med "...men vad är det här för skit?". Men efter ett par böcker började den bli mer och mer intressant, och till slut blev den riktigt spännande. Lite tråkigt att den ska ta slut snart, för det känns som att det är en del lösa trådar kvar, och det lär väl knappast räcka med två-tre kapitel reda ut allt?

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

 

Du är så kall. :')

 

:wink:

 

Njae.. snarare att jag kan tycka för att det blir ett bra slut.. ett inte så förutsägbart.. för blir det nått av dina alternativ.. ja sockersött, alla lyckliga barn och barnbarn... Det vore mindre förutsägbart om författaren faktiskt gör som det verkar just nu iaf...

 

@FrisseFrissen

Ja du har rätt där.. 3 kapitel för att reda ut allt.. det kommer kännas lite lätt stressat.. om inte författaren helt enkelt skiter i att reda ut trådarna och låter oss sitta undrande.. :D

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

@FrisseFrissen

Ja du har rätt där.. 3 kapitel för att reda ut allt.. det kommer kännas lite lätt stressat.. om inte författaren helt enkelt skiter i att reda ut trådarna och låter oss sitta undrande.. :D

Så blir det nog... :/ Eftersom Akamatsu tog ett avbrott på två veckor så funderade jag lite på om han hade tänkt göra en uppföljare, speciellt eftersom jag trodde att den avslutande samlingsvolymen skulle bli alldeles för kort (vilket var fel: den blir nog 11 kapitel, vilket är lämpligt), för liksom, varför ta två veckors avbrott innan de tre sista kapitlen istället för att bara bli av med dem och sen ta en lång semester? Men det är nog bara för att få lite mer tid att knyta ihop säcken. Det är nog inte så mycket mer än 60 sidor kvar. :\

 

Red.: Akamatsu har twittrat och fejsbokat om det. Tydligen sammanfaller slutet med att Akamatsus kontrakt med Kodansha tar slut. Han säger att slutet inte är avkortat, utan enligt planerna. Bloggaren funderar dock på om inte Akamatsu vill ha sin nästa serie på sin betalmangasajt J-Comi. Då kanske det kan bli lite mer Negima-manga.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 2 weeks later...

Ang senaste avsnittet så hoppas jag är det är som det verkar..så inte allt blir sådär sockersött på slutet, men det skulle inte förvåna mig om det blev alt A eller B..

 

Hupp då var nästa avsnitt ute.. och det verkar inte bättre än alt B...

dvs tidshopp deluxe var svaret på frågan...
sådär lagomt fantasilöst.. men jaja.. jag blev ju inte förvånad..
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Jao.. det ska väl det vara.. men lite mer drama i det hela.. det blev som lite.. anticlimax....

Nåja.. nu får man bara hoppas på att han syr ihop säcken på ett vettigt sätt..men jag tvivlar..

 

Man får får helt enkelt hoppas på att dom andra serierna man följer blir bättre avslutade :D

- Evangelion(kommer ta tid i tanke på utgivningstakten hittills...)

- Pandora Hearts(nu mot slutet kommer twist på twist, vem är ond, god och vem är bara där?)

- Full Metal Panic Sigma( Jag vill se någon gå "apeshit" och slå sönder saker nu!, jag är less på deppet!)

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Bara ett kapitel kvar av Mahô Sensei Negima. Spänningen stiger... eller gör den?

 

Kapitel 354:

Spoiler
Från ~2003, sen ett hastigt megahopp till år ~2130, sen ett ännu hastigare hopp till ~2003 igen -- och nu ett hastigt hopp till ~2010! Jag är inte helt nöjd med hur hastigt denna serie avslutas.

 

Men kapitlet i sig var okej, som ett typiskt Negima-kapitel. Lite snusk, lite magi. Och vuxen Yue (~21 år) var lite kul att se, så där lagom cynisk. Men det kändes lite som ett "kapitel ett" eller "kapitel två", speciellt ett "vem är människan som står framför Yue!?"-slut. Det känns INTE som ett upplägg inför ett sista kapitel på en serie. Yue i sig är ju inte ens speciellt viktig. Så jag kan trots allt inte riktigt sluta hoppas på en liten utannonsering om typ "vi ses i Negima 2: Negi Harder år 2013!"...

 

(Fan, det nästan måste ju komma nåt mer. Liksom, inte nog med alla ouppklarade frågor, om Negis pappa och så vidare, Akamatsu lägger dessutom upp FLER frågor i slutkapitlen, typ varför Negi inte är odödlig. Varför knyta UPP säcken när man ska avrunda en serie?)

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Efter nio år har Magiska magister Negima! slutat, 355 kapitel (38 volymer) lång. Själv har jag bara läst den i fem-sex år -- jag vet att jag inte hade läst den när animéserien började tidigt 2005 -- men det är ändå en lång tid att följa en serie (de enda oavslutade serier jag följt längre är nog Ah My Goddess, Berserk, Gantz och Naruto), och när det är slut så känns det ju lite... speciellt. Det känns nästan lite bitterljuvt, även om serien man följer inte är den bästa.

 

Negima är inte den bästa -- tänk "Harry Potter + Love Hina" -- men när äventyret får byggas ut i 38 volymer så blir det ju nästan oundvikligen något av ett "mangaepos", och vill man läsa en fantasyserie med full med magiska strider, shônenstilgrepp, lättsam humor, "ecchi" samt till och med en liten dos manlighet, så kan jag nog rekommendera den. En av de största nackdelarna är slutet, som kommit för plötsligt. Det är många äventyr som vi inte får se, och det känns inte helt tillfredsställande att få några ord i dialogen och undra vad som hände istället för att faktiskt ha fått se dem -- vilket säkert är tecknaren Akamatsus avsikt, att ge känslan av att "fullt med saker händer i den här världen som vi aldrig får en aning om".

 

Inte helt tillfredsställande, men det får man väl acceptera.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 2 weeks later...

Den tidigare länkade Negima-bloggaren fann en teori till seriens abrupta slut: Ken Akamatsu ville avsluta serien och ta tillbaka allt från förlaget (Kodansha) innan (om) en viss ny upphovsrättslagändring går igenom. Tydligen vill japanska förlag att upphovsrätten automatiskt ska delas mellan upphovsmännen och "de som hjälper dem" -- förlagen. Anledningen, säger förlagen, är att förlagen enklare vill kunna ge ut exempelvis serierna i andra former, till exempel i e-bokformat, utan att behöva förhandla fram ett nytt kontrakt med verkens skapare. Förlagen vill även kunna motarbeta överträdelser av upphovsskyddade verk utan att behöva tillfråga skaparna: till exempel för att bekämpa piratkopiering -- och dôjinshi! Slut med fanart och slut med amatörserier om förlagen får som de vill, alltså -- oavsett vad serieskaparna själva tycker.

 

Detta tror jag är en del i något större, där mangatecknare reagerar på att förlagen får ett allt större kontrollbegär. Ken Akamatsu startade J-Comi, en e-mangasajt där serier som inte längre är i tryck ska kunna köpas elektroniskt, och för några år sedan så ville Shûhô Satô bli kvitt förlagsberoendet genom att sälja enskilda kapitel på sin sajt. Hm...

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 1 month later...

Vänta, va?

 

Everyone' date=' thank you for your long-lasting patronage. "Mahou Sensei Negima!" which has continued for 9 years, will come to a temporary stop at volume 38. By "temporary", I mean the series will be revived sooner or later. To put it like Chao, the conclusion shown in this volume is

merely one of several parallel worlds

. "Negima!" still has far more undiscovered mysteries that would easily surpass 100 volumes in length (lol). However, given that the multimedia franchise has met a thorough completion and that I was able to see the "B Version Ending" in the movie, I decided to depict a conclusion for the original story as well. If, in the future, you happen to see a new episode of "Negima!", I would be ever grateful if you could take it into your hands. One of your remaining questions may just melt away.[/quote']

 

Det är väl... kul att höra, antar jag? Men även om det är "som Chao sade" så är det ju ett faktum att slutet i volym 38, som var väldigt slutgiltigt, tar spänningen ifrån "det riktiga" slutet, när/om det nu kommer...

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...