Hoppa till innehåll
Hikikomori

Läromedel

Rekommenderade inlägg

Ni som på ett eller annat sätt bemästrar det japanska språket, skulle ni kunna uttala er om huruvida det läromedel som SF-Bokhandeln tillhandahåller är något att ha?

https://www.sfbok.se/forfattare/laromedel-japanska-16129

Om inte, vad tycker ni passar bättre och var kan jag köpa det material som jag behöver? Gärna från en webbutik inom landets gränser.

Syftet är i första hand självstudier i hemmets trygga vrå och om det nu är så att man lär sig något, ta nästa steg därifrån. När pandemin tillåter, kanske en eller flera kurser via t.ex. Folkuniversitetet/Medborgarskolan/Universitetet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Genki är praktiskt taget en standard för japanskkurser. Jag minns den som hyfsad nog, från japanskkursen jag läste, fast jag vill också minnas att jag sett åsikter om att den är mindre lämpad för självstudier (vilket jag inte prövat).

Före detta forummedlemmen DB pluggade japanska i Japan, vill jag minnas, och han tipsade en gång om böckerna de använde där, Minna no Nihongo-serien. (Har sett dem beskrivas som lämpade för självstudier.) Han var språkligt kunnig nog att spela eroge med kvantmekanikbabbel, så det kändes inte som en dålig väg att gå, och jag köpte en drös av dem. Men som sagt, språkkursen jag gick använde Genki, och mina egna böcker blev stående och kom aldrig till användning. Jag har dem ännu, om du är intresserad! Praktiskt taget obläddrade. Skambud är OK.

Men ärligt talat är jag nog mer inne på språkbadmetoder. Det har argumenterats övertygande för att det sanna sättet som man bygger en sann förståelse för ett språk är med material, material och ännu mer material: filmer, böcker, poddradio, streamare. Man ska lyssna, lyssna, lyssna – och tänka. Sätta saker i sammanhang och klura ut och snappa upp. För att sätta i sammanhang kan man dock inte starta alldeles från noll, utan man bör först se till att man känner igen ett antal ord och grammatiska strukturer. (“Karaktären sa ‘watashi wa shōbōshi’; jag vet inte vad shōbōshi betyder, men ‘watashi wa X’ betyder ‘jag är X’, så det kanske är ett yrke?”) En ganska komplett studiemetod är Refold-metoden som jag beskriver här. Det kan vara något att överväga.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att lämna en kommentar

Skapa ett konto

Registrera dig för ett nytt konto i vårt community. Det är enkelt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.

Logga in nu

×