Hoppa till innehåll
Anime.se

Comic Market 67


zimeon
 Share

Rekommenderade inlägg

Comic Market 67

 

Dag 1. 29 december 2004

Gav mig iväg på morgonen för att kunna vara där klockan halv nio. Som personal skall jag vara på plats senast nio, senare än så får man inte komma in. Lite seg då jetlaggen fortfarande inte lagt sig, men. Kvällen före har det varit katalogfluktande. Dag 1 är icke porr-dagen. Östra hallarna 4~6 är bara Shonen Jump, uppdelat på Tennisprinsen, Naruto, One Piece och lite annat. Mest intressant är hallar 1~3, där "anime övrigt" finns.

 

Först är det dock jobb. Jag skall hjälpa till vid journalistinsläppet, och står där till klockan elva. Till allas förvåning börjar det toksnöa ute medan vi håller på. Redan ganska trött bär det av mot hall 1. Det är faktiskt kallt, men inköpen börjar. Det känns som om jag börjar bli van; man bara handlar på och tvekar så att säga inte längre. Höjdpunkten kommer när man hittar lite Tutu-sin. Försäljarna skrattar till när jag stegar fram mot fansinet "Creamy Mami Again Plus" ~ de känner igen mig från i somras. Hittade en riktig guldföljetong med Magical Emi, som jag tyvärr inte har sett så noga. Skaparna bakom denna hade tidigare gjort "Pearl Island", en vansinnescrossover med Studio Pierrots alla magiska flickor (utom Lala). I 26 (!) delar. Halvt besviken, halft lättad över att jag inte kan få tag på alla de gamla numren nu nöjer jag mig med Emi-sinen och går vidare för att fem minuter senare bli ifattsprungen av fansinskaparen som ger mig de 6 senaste numren (de enda som fanns kvar) med ursäkten att han inte kunde dela ut gratis fansin när det stod folk i närheten av hans bord! Schyst!

 

När jag väl kommer in på "anime ~ shojo" börjar ryggsäcken bli ganska tung. Sailor Moon, Jungfru Maria, mera Tutu, Hime-chan, Saint Tail... Arina Tanemura har sin trogna skara, men någon måtta får det vara. Det börjar bli dags för lunch. Vid 1 tar jag en paus och lunch och vid två kommer man in i de västra hallarna (Shonen Jump-hallarna var bara att glömma när det var så lite tid kvar). Här fanns det fansin på bland annat saker ur Afternoon, och andra pojkserier. Yokohama, O Gudinna, och så Takahashi och Mästerdetektiven. Men det var värst vad baseballserien från Afternoon "Ookiku furikabutte" var enormt. Säkert hundra bord som gjorde fansin på den. Det hade jag aldrig gissat. Så här i retrospekt var det lite skumt att jag inte hittade fansin på Mokke, men folk vågar väl inte i rädsla för att bli besatta. Klockan närmar sig tre och folk börjar stänga! Springer över till novell-hörnan där man hittar fansin på Harry Potter och Sagan om ringen. Fanns faktiskt till och med lite med Johnny Depp! Guld!

Men det stora kapet är en Maison Ikkoku-tidning! Några galningar som gjort en fejkad kvällstidning på fyra sidor om händelserna i Maison Ikkoku. En bok per nummer. Första numret pryds av en stor rubrik "En ny husvärd till Maison Ikkoku!" dekorerat med en massa påfläskat kvällstidningssnack. Helt otroligt. Fyra nummer var ute. Väl hemma igen svor jag över att jag inte köpte några nummer till Arexandraue, men det får bli nästa gång.

 

Klockan fyra ringer signalen, och Comiket dag 1 är slut. Fast folk hade börjat packa ihop långt före det. Ryggsäcken är tung och det känns som om man överdrivit. Vädret suger och det har varit problem på Rinkailinjen. Kön till tågstationen är helt sjukt lång.

 

Väl hemma är man ganska trött. Jetlaggen har fortfarande inte lagt sig; somnade i stort sett hela tiden. Ändå kom man i säng ganska sent. Vaknade klockan fem och kunde inte somna om. Måste vara en kombination av jetlag och uppspelthet inför dag 2, som ju trots allt var den Riktiga dagen för mig.

 

Dag 2. 30 december 2004

Dagen D. Dagen då amatörspelsskaparna ställer ut. Zun skall vara där, men han släpper dock bara en musik-CD. Dock har jag blivit förvarnad att även det skapar kö, så jag är på spänn. Tasogare Frontier släpper också sitt slagsmålsspel som är baserat på Shrine Maiden-spelen. (Ni som inte vet vad Shrine Maiden-spelen är... det är en serie hemmagjorda shoot-em-upspel av en man kallad Zun. De är populära bortom all konkurrens.) Moedan skall också släppas, liksom mitt lilla guldkorn Lethal Application.

 

Jag anländer lite sent, klockan nio. Har fått dispens av mina kollegor att gå och handla istället för morgonhjälpen. Jag är ju ändå bara hjälpreda. Får en lapp med lite grejor som de andra vill ha köpt och ger mig av. Kommer klockan tio över nio in i de västra hallarna. Kön till Shanghai Alice/Tasogare Frontiers bord består redan av över hundra människor. Halv tio stängs alla genomfarter temporärt och kön är då c:a 130 pers. Lite senare flyttas kön ut. Som tur är har vädret bättrat sig och det är strålande solsken, som värmer upp luften en hel del. Klart bättre än i somras då det regnade (även om det kunde ha varit värre ~ det hade kunnat vara stekhett). Jag står i solen och väntar i morgonens fågelkvitter på musik till nördspel. Omgiven av hundratals nördar.

 

Fem i tio går de stora ståldörrarna upp. Klockan tio ljuder signalen och Comiket dag 2 börjar. Bara någon minut senare kommer ett gigantiskt lämmeltåg med nördar att ställa sig i kön (alltså alla de som inte deltar i konventet, utan som vanliga dödliga släpps in först klockan tio) som snabbt växer till säkert över ett tusen personer.

 

Väl framme, kanske tio minuter en kvart över, ser jag att Zun har med sig alla sina produkter. Kanon! De är ju dyrare i butikerna. Vill inte överdriva utan nöjer mig med sex ex var av de nya varorna, och fyller på lite lagom med de gamla. Borde räcka ett tag.

Därefter snabbt till Moedan. Får till min besvikelse veta att Moedan inte är klart. De säljer istället något bisarrt (säkert pornografiskt) Shrine Maiden-baserat spel. Kön dit når till horisonten. Nä, inte för mig.

 

Snabbt till Daisessen och Lethal Application. Till skillnad från Shanghai Alice är detta ett litet bord utan någon kö alls. Skaparen förstår att jag var utlänningen som mejlat honom, och ber om ursäkt att han inte svarat. När jag håvar upp plånboken och köper en grabbnäve Lethal Application bildas en liten intresserad kö. Senare på dagen får jag höra att karln sålde slut.

 

Följer gör en ömsom ångestladdad, ömsom "ähvafan"-shopping av en herrans massa nördspel. Tyvärr (lyckligtvis?) fanns inte så många lockande skjutspel i stil med Gochamaze, men vafan. Därefter bär det av till de bord jag blivit ombedd att handla från, och till Shanghai Alice-sinen. Jag hittar ett femtontal cirklar som gör arr på Shanghai Alice-musik. "Ähvafan" tar över och det blir en tunn plånbok och en tung ryggsäck. Några fansin slinker också ner. Sen är jag ganska slut och återvänder för en paus.

 

Jag har fått för få ex av slagsmålsspelet. Räknar och inser att jag betalade för fler. Aaargh! Inte kön igen! Efter en paus återvänder jag till Tasofros bord och just när jag gör ett tafatt försök att förklara mig dyker Suzuki från White Canvas upp, tror mig direkt och jag får mina spel. Tur att inte fler än jag lider av prosopagnosi! Till och med att inte få rätt antal varor kan leda till något bra! Jag fyller på med lite dumma bräd- och kortspel jag hittar, och ser en baxnande imponerande samling av samlarspelkort. En galning har använt 5~6 exemplar av överblivna kort för att med en skalpell, lim och oändligt tålamod göra världens vackraste relief-kort. Man blir stum av beundran över de hundratals verken och över galningen som skapat hundratals egna tennfigurer över ett eget rollspel han gjort, och över de som satt ihop hyperdetaljerade databöcker över en sjuk mängd Gundam-robotar, att använda i en tärningsbaserad robotstridssimulator. Baxnande.

 

Klockan börjar bli mycket. Går in i June-hörnan. Fullt med bögfansin. Dag två är även känd som porrdagen, så halva östra hallarna är dedicerad till huvudsakligen porrfansin baserade på diverse anime med diverse söta flickor. Mitt intresse för sådant underskrider dock intresset för annat på konventet, och det är ont om tid. Efter en snabb lunch går jag till företagsdelen som ser ut som vilken mässa som helst, fast mer vansinnig. Densiteten av jättesöta animéflickor är högre än på "riktiga" Comiket. Men jag skulle plocka upp en Gankutsu-Oh-bok till My. Sen gör jag misstaget att gå till original-fansindelen i östra hallarna. Jag är trött på fansin, men jag kan inte stå emot när folk förväntansfullt skapt egna berättelser och sitter och säljer. Göra originalberättelser är så mycket svårare. I slutändan blir det "Jaja, jag ger upp! Okej då!" och jag känner mig avslutningsvis ganska nöjd trots att ryggsäcken blev lite tyngre. Det är ju trots allt originalfansin. Går till västra hallarna i hopp om att få prata lite med Zun (de brukar ha sålt slut vid den här tiden) men han är borta. Lite strötittande och sen är Comiket slut i och med klockan fyra. Lika lång kö till stationen som igår, men eftersmaken är klart bättre. Det är kul med en hobby som fortfarande känns färsk som min nördspelshobby gör, och framförallt när man lyckats med så många bra inköp.

 

Ett lyckat Comic Market. Jag skall definitivt tillbaka till Somarcomi 2005.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Väldigt inttressant läsning Zimeon! Schysst av killlen som gav bort 6 nummer av Creamy Mami Again Plus gratis :). Att densiteten av söta animéflickor var hög lät inte så dumt det heller (*ser framför mig flera hundra söta Chidori's*) :).

 

Har du möjligtvis några bilder att visa upp?

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Väldigt intressant och inspirerande läsning från denna mastodont-tillställning. Jag undrar om jag kommer ha möjlighet att besöka den när jag preliminärt åker till Kyoto nästa höst för att studera.

 

Själv skulle jag få beslutsångest av att gå runt där bland hela rasket. Det fick jag bara på Dougakon, och det är ingenting i jämförelse.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Har du möjligtvis några bilder att visa upp?

Jag hade ingen kamera med mig... Själv har jag sett det förr, men det var också ofrivilligt: Jag lyckades glömma min lilla digitalkamera.

 

Jag lyckades i och för sig få upp ett par bilder på vissa av inköpen, men de var bara på spelen jag köpte och det var ganska mycket meck med det, så jag orkar inte göra fler. Men så här såg några av Shanghai Alice-fansinen ut:

6.jpg

Observera att ett av dem är en sjuk crossover på Hellsing.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Sågs det några Leiji Matsumoto prylar på evenemanget?

Inget som jag uppmärksammade, men det fanns garanterat någon eller några cirklar som fortfarande körde sådant.

 

uhm, är tjejerna på den nedre i vänstra hörnet nakna? eller ser jag fel bara för att bilden är lite suddig kanske?

Nej, du ser inte fel. Innehållet är dock inte av den sorten. Man får inte alltid döma ett fansin efter omslaget, även om det ofta är tvärtom (okej omslag men porrinnehåll).

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

http://www.comiket.co.jp/

 

Det kommer vara en liten jubileums-Comiket i mars, ett 24-timmars Comiket bara i de västra hallarna. Men det är mest en kul grej för stamkunderna. Om denna jubileums-Comiket ingår i numreringen vet jag inte.

 

"Riktiga" Comiket 68, eller 69 då, lär dock äga rum i mitten av augusti 2005. Och nummer 69 (eller 70) i slutet av december 2005.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...