Hoppa till innehåll
Anime.se

Anime på nätet


jagvillha
 Share

Rekommenderade inlägg

Är subbningar och dubbningar som kommer ut på nätet olagligt?

Är det överhuvudtaget lägligt på ett juridikt plan att lägga ut animes eller ladda ner det?

Egentligen inte tror jag men man gör det i alla fall. Sen är det väl att om man inte bor i samma land som det ges ut så får man ladda ner. Eller inte lagligt men kanske i alla fall. All anime är ju inte licenserad heller och då är det kanske lagligt. Jag är inte säker.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

1. Ja de är olagliga

2. Nej det är inte lagligt att lägga ut, det är tveksamt om det är lagligt att ladda ner.

 

Det spelar ingen roll om en anime inte är licensierad eller ej, är den inte licensierad är det bara så att det är det japanska företaget som äger rätten till serien som ska efter dig istället för det amerikanska som köpt licensen.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Det olagligt iom att det är nägon som har ägande rätt till det material som släpps ut som RAW-filer* och som sedan blir subbade. Rent tekniskt så bryter sådan distribuering mot WTO TRIPS. Men enligt denna överenskommelsen så måste de som har ägande rätt på materialet själva ta steget ifall de vill stämma de som distrubuerar deras material. För oavsett hur man ser på det sä är den skaparen (typ) som har ägande rätten på materialet. Grupper som fansubbar har däremot pga att de ex. inte tjänar pengar på deras subbningar blivit mer eller mindre accepterade på så sätt att de slutar distrubuera det när det blivit licenserat utanför Japan (syftar på licensering i USA och Australien eftersom att deras utgåvor täcker större delen utav den engelskatalande marknad).

 

Citat: "One thing fans might not know is most shows are licensed now during the financing stage, before the show is even produced. This makes a lot of fansubs pointless now. Of course, there are still old shows that probably wont be licensed; but new shows are almost guaranteed." - David Williams från ADV (under Anime Boston 2003) (källa:AnimeSuki)

 

*Raw (RAW)

"adj. - Refers to an anime that is in original Japanese form, without any dubbing or subbing. Many anime fans who can understand Japanese order these from contacts or stores in Japan in order to have a "pure" viewing experience.

ex. - The later Fushigi Yugi episodes aren't release here yet, but I watched them raw." - Otaku Dictionary #R

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

...varför är det då så många som laddar ner när de vet om den stora risken?

 

Världen, framförallt människor är inte perfekta ifall man nu vill använda det i just detta sammanhanget eller så kan man se det på det sättet att en del väljer att skita blankt i vad 'lagar' säger ang. sådana saker. Varför är det så många som laddar ner programvara när de vet att de kan åka fast? Spänningen? Trots? Jag vet faktiskt inte...

 

Men varför snackas det inte om det mer i media som de större filmerna som visas på bio?

 

De som licenserar animé i USA har långt (inte ens i närheten) ifrån lika stor influens över media som Hollywood har. Det kan vara en anledning sen kan det även vara så att intresset är inte tillräkligt stort iom att det inte påverkar 'vår' marknad eftersom att vi inte har en sådan anime/manga marknad som USA har (hoppas du förstod poängen med det, menade inte att du syftade på att vi har en enorm marknad eftersom att våran marknad är en del utav USAs). Sen är det så att fansubbar grupper ger bra 'PR' så länge som de slutar att subba dem när de blir licenserade. Håller det på bli en vändning? Ja antagligen...

 

Orkar inte skriva mer utförligt ang. detta. Hoppas du fått ett någorlunda humm om några av mina tankar kring detta.

 

Mvh/

anji

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...