Hoppa till innehåll
Anime.se

Japans historia


Nonemo
 Share

Rekommenderade inlägg

Tyckte att det kunde vara passande med en historietråd här på kultursidorna. För historia är nämligen ROLIGT! Iaf när den avhandlas utanför lektionssalarna.

 

Här kan vi till exempel prata gamla tuffingar till samurajer, som Ienau Isaza, grundaren av en av de förnämsta svärdsskolorna, det legendariska radarparet Minamoto Yoshitsune och Musashiboro Benkei (typ Robin Hood och Lille John i Japan! De existerade för övrigt i verkligheten, men ett gott stycke innan Robin Hood-legenden kom till i Europa! =), den obesegrade samurajen och framstående konstnären Miyamoto Musashi, den makthungrige fältherren Oda Nobunaga etc. Ni fattar poängen.

 

Visste ni till exempel att Ienau Isaza på 1460-talet grundade svärdsskolan Tenshin Shoden Katori Shintou Ryuu, som lever vidare i princip oförändrad än idag? Legenden säger att han fick den som en gåva av en Tengu (japanskt andeväsen) efter att han tränat i ensamhet i 1000 dagar.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

...Ett annat litet intressant guldkorn är ju att Tokugawa Ieyasu, som enade Japan efter en många hundra år lång period av ständiga strider och oroligheter, vid det sista stora slaget (Sekigahara, 1600) var kraftigt underlägsen sin motståndare Toyotomi Hideyori, men han lyckades övertala flera av Hideyoris generaler att vända sig mot honom, mitt under det pågående fältslaget! Så att samurajer alltid blint lydde sina herrar ska man ta med en nypa salt...

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 2 weeks later...

Ens egen historia är alltid ganska ointressant av nån anledning. I Japan tänker nog skolbarnen "Åh, inte en till tråkig historielektion med samurajer, ninjas, svärd och annat trams. O, varför kan vi inte få lära oss om den Mäktige Svenske KrigarKonungen Gustav Vasa och hans armé av Odödliga Asagudar för?"

 

Finns det någon fin sida där man på ett roligt och bra sätt kan läsa om Japans historia?

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

tetsuo,shima: sverige har en ganska interesant historia, jämfört med våra nordiska grannar, Norge och Finland är ju en enda lång historia om vilken som ägde landet exempelvis. Sverige har t.ex. vikingar, en tid som stormakt, en massa duktiga vetenskapsmän (Liné, Nobel, osv), 30 åriga kriget, för att nämna lite.

Men visst, Japan är ju lite mer exotiskt än sverige, för oss Svenskara, och som Mr Mustachio var lite inne på så tvingas man inte läsa så mycket Japansk historia precis, så den känns inte tråkig att sätta sig med.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...