Hoppa till innehåll
Anime.se

Studio Ghibli


Blå
 Share

Rekommenderade inlägg

ejoiuowuo.png

 

Du kanske har sett något från dom men vet inte riktigt vad mer du vill se eller var du ska börja? Frukta då inte, jag har valt att skriva ner några rader om själva studion och filmerna som de har producerat. Studio Ghibli är väl till att börja med den kändaste animestudion världen över och har även vunnit en del priser inkluderat en Oskar för Spirited Away. Studion har nog även vunnit många hjärtan genom åren med sina magiska filmer. Skapad av en av vår tids största tecknare Hayao Miyazaki och Isao Takahat. Studion såg dagens ljus för första gången 1985. Men innan dess hade man redan hunnit gjort filmen Nausicaä från vindarnas dal, en mangaserie från början skriven av ingen mindre en Miyazaki själv. Studio Ghibli är ett dotterbolag till Tokuma Shoten som handhåller produkter allt från musik, spel, film (anime), tidningar (manga) m.m.

 

Själva namnet Ghibli är taget ifrån ett smeknamn på de Italienska scoutplanen från saharaöknen under andra världskriget. Namnet betyder ungefär Varm vind som blåser genom Sahara. Själva idén med det namnet var att studion skulle blåsa in nytt liv i den Japanska filmindustrin.

 

Det som också gör Studio Ghibli unikt är att de tillskillnad från andra animestudios i Japan är att man satsar enbart på att göra filmer.

 

Just nu i skrivande stund jobbast det fortfarande på nästa Ghibli film som är skriven av Miyazaki som även ska regissera filmen som blir hans nionde. Den nya filmen som heter Gake no Ue no Ponyo påbörjades redan under 2006 och är den andra Ghibli filmen som kommer innehålla handmålade vattenbaserade färger. Den första filmen var My Neighbors the Yamadas. Filmen kommer att ha premiär sommaren 2008 i Japan. En rolig liten notis är att våran egen drottning har fått en förhandsvisning på filmen då hon och kungen var på besök i Japan mars 2007. Filmen handlar om guldfisk prinsessan Ponyo som helst av allt vill bli människa. För att försöka uppnå det målet blir hon vän med den 5-åriga pojken Sōsuke. Sōsuke själv är är byggd på Miyazaki's son Goro när denne var fem år gammal.

 

mkNyPEtUl.png

Sōsuke har Ponyo i sitt knä.

 

Den nuvarande presidenten för Studio Ghibli heter Koji Hoshino då den dåvarande presidenten Toshi Suzuki inte orkade mer den 1:a februari 2008.

 

Filmer har det gjort en hel del i Studio Ghibli och den första som jag skrev innan gjordes tom innan studion var skapad, filmen räknas ändå för det som en Studio Ghibli film. Nedan kan ni finna hela sexton filmer som jag har skrivit lite om. Alla dessa filmer utom I Can Hear the Sea ingår i denna The Studio Ghibli Collection-box. Tyvärr har jag inte lyckats hitta någon bra icke Japanskt företag som säljer filmen. Men det kanske också beror på mina dåliga google skills.

 

Nausicaä från vindarnas dal

1984

RTxHNWXgr.png

Titel: Kaze no tani no Naushika

Regissör: Hayao Miyazaki

Genre: Fantasy, Post-apocalyptic, Sci-Fic, Äventyr

 

Filmen är byggd på Hayao Miyazaki egna mangaserie med samma namn som serialiserades i tidningen Animage 1982. Fimen kom inte ut dock förrens 1984, ett år innan Studio Ghibli bildades. Dock så anses filmen vara ett Ghibli verk då både Hayao Miyazaki, Toshio Suzuki och Isao Takahata som kom att starta företaget var med och gjorde filmen.

 

Historian om Nausicaä utspelar sig 1000 år efter Sju dagar av eld. Detta utrotade nästan hela mänskligheten och förstörde de eco-system som fanns då. Det som blev kvar var skogar som består av stora insekter och giftiga gaser.

 

Nausicaä är en princessa från vindarnas dal som kommer i kläm när staten Pejite som har stulit en forntida gud från den mäktiga staten Tolmekia krashar med sitt plan och guden i vindarnas dal. Redan dagen efter krashen intar Tolmekia dalen och krig är påväg nu att utbryta.

 

Filmen är väldigt intressant och tar upp naturen (som de flesta Miyazaki filmer gör) och mänskliga rättigheter och moral. En av de bästa filmerna (enligt mig) av Studio Ghibli.

 

Laputa: Slottet i skyn

1986

SzqbpIggv.png

Titel: Tenkū no Shiro Rapyuta

Regissör: Hayao Miyazaki

Genre: Fantasy, Mecha, Sci-Fic, Äventyr

 

Den första officiella filmen för Studio Ghibli som också är skriven av Hayao Miyazaki. Många anser dock att det är den andra filmen för Studio Ghibli då skaparna av studion redan var med och gjorde Nausicaä från vindarnas dal.

 

Filmen handlar om legenden om slottet i skyn, Laputa. Människorna hade förr i tiden tekniken att få saker och ting att sväva så som städer och andra saker. Men med tiden så började allt att falla till marken igen och människorna tvingades att på bo moder jord igen. Det ända som sägs vara kvar där uppe i skyn är slottet Laputa. Många tror dock bara på detta som en legend och bryr sig inte så mycket mer om det.

 

Filmen startar med en fångad flicka vid namn Sheeta som i ett tumult mellan hennes kidnappare och luftpirater lyckas fly. Men att försöka komma undan på flera tusen meters höjd är nog ingen lek och Sheeta ramlar överbord från luftskeppet. Nere på marken ser pojken Pazu en fallande Sheeta och skyndar sig för att fånga upp henne.

 

Filmen för mig är en bra sådan och det är skoj att följa Pazu, Sheeta och luftpiraterna under den två timmar långa filmen. Känner du för att ge dig ut bland molnen? Ta då en titt på den här varma och vackra filmen.

 

Eldflugornas Grav

1988

MdsftCSqI.png

Titel: Hotaru no Haka

Regissör: Isao Takahata

Genre: Krig, Tragedi

 

Akiyuki Nosaka bok med samma namn kom ut redan 1967 och är en självbiografi om händelserna under andra världskriget.

 

Filmen utspelar sig under andra världskriget som jag hoppas alla känner till. Man får följa de föräldralösa barnen Seita och hans yngre syster Setsuko i slutet på andra världskriget och under bombningarna av staden Kobe 1945.

 

Det här anses vara en av de starkare filmerna (emotionelltvis) av Studio Ghibli och har även jämförts med Steven Spielberg's film Schindler's List. Vill du som sagt var ha en film som väcker starka känslor inombords tar du tag i den här filmen på en gång.

 

Min granne Totoro

1988

HBUGFnlAX.png

Titel: Tonari no Totoro

Regissör: Hayao Miyazaki

Genre: Fantasy, Äventyr

 

En av Studio Ghiblis mest kända verk. Totoro själv är även den person som utgör studions logotyp. Filmen är skriven av Hayao Miyazaki.

 

Någon gång 1950-talets Japan utspelar sig själva handlingen i filmen där man får följa familjen Kusakabe som består av en mamma och en pappa samt två döttrar. Familjen har precis flyttat ut på landet då mamman i familjen behöver sjukvårds hjälp. För att underlätta för hela familjen som sagt så har man flyttat. Mamman bor dock på sjukhuset medans pappan och de två döttrarna Satsuki och Mei flyttar in i ett gammalt hus. En dag när Satsuki är i skolan och Mei är själv hemma med sin far får hon syn på en förnulig liten sak som plockar ekollon. Mei följer efter denna lilla figur och hamnar tillslut hos Totoro.

 

Det här är kanske inte min favorit film hos studion men ack för det en av de mest varma och sköna filmerna att se på. Filmen släpptes faktist tillsammans med Eldflugornas grav just i syfte för att bringa fram lite mera ljus åt den andres mörker.

 

Kikis expressbud

1989

ZNINNeNxk.png

Titel: Majo no Takkyūbin

Regissör: Hayao Miyazaki

Genre: Drama, Fantasy, Äventyr, Övernaturligt

 

Kikis expressbud är byggd på böckerna med samma namn skriven av Eiko Kadono. Första boken kom ut 1985 och filmen följer följer bara det första halvåret av Kikis träning att bli en fullfjädrad häxa.

 

Innan det blev påtal om att Miyazaki skulle regissera filmen, då han själv undertiden jobbade med Totoro rektyrerade man andra platser först. När det var dags för den visuella historian att visas var inte Miyazaki nöjd med vad han såg. Han tog sig sedan an projektet själv och reste runt världen för att lyckas hitta något som kunde inspirera till världen och staden där historian skulle utspela sig. Roligt för oss svenskar är att Miyazaki lyckades hitta inspiration från både sitt besök på Gottland och Gamla Stan i Stockholm. Så atmosfären som man kan finna i Corico, hamnstaden där filmen utspelar sig, är alltså tagen nära oss.

 

Filmen handlar om den 13-åriga lilla häxan Kiki som bestämmer sig en vacker dag när hon lyssnar på radion att det ska bli bra väder att det är dags att ge sig av. Häxorna i världen ger sig alltid ut när de fyllt 13 år för att hitta en ny stad att bo i och under ett år träna sig till att bli en bra häxa. Kiki som säger att hon vill helst av allt bo i en stad när havet har tur och hittar Corico. Väl där är det inte det lättaste att hitta men med lite tur så blir hon inneboende hos ett par som äger ett bageri och startar där sin budfirma.

 

Det här är en lika varm film som Totoro för mig och man kan inte hjälpa att röra på mungiporna i nordlig riktning ofta. Filmen gick nyligen (den kasnke fortfarande går) på svenskbio med två olika versioner att välja på. En med svenskdub och en med svensk text. Så om den nu fortfarande går så passa gärna på om du har möjlighet att se den här.

 

Only Yesterday

1991

HvCyNgxDM.png

Titel: Omoide Poro Poro

Regissör: Isao Takahata

Genre: Drama, Vardagsförhållanden

 

Och så har vi nu kommit till min favorit film från Studio Ghibli, Only Yesterday. Den är baserad på mangan med samma namn skriven av Hotaru Okamoto och Yuko Tone.

 

Historian i Only Yesterday kan ses som Eldflugornas Grav där det är riktat mot en mer vuxenpublik. Man följer den 27-åriga kontorsjobbande kvinnan Taeko som ska ut på landet för att arbeta lite. Kvällen innan det är dags för Taeko att ge sig av börjar hon minnas sig själv från femteklass, året då var 1966.

 

Hela filmen får man följa Taeko när hon tänker tillbaka på sig själv när hon gick i femman. Det är väldigt intressant tycker jag då man ser hon det kan ha varit för en japansk familjen i mitten på 60-talet om de traditioner som fanns osv. Filmen väcker kanske inte lika varma kännslor som Totoro och Kiki gör men den får en att känna en viss värme inombords ändå.

 

Slutlåten i filmen "Ai wa Hana, Kimi wa sono Tane" som är en Japansk översättning på Amanda McBroom's "The Rose" tycker jag är väldans vacker och har faktist varit nära på att fälla några glädjetårar åt några gånger.

 

Porco Rosso

1992

ebxxyXrzx.png

Titel: Kurenai no Buta

Regissör: Hayao Miyazaki

Genre: Komedi, Äventyr

 

Okej, detta är en av fyra filmer som jag själv inte har sett på som jag har listat här. Så någon personlig åsikt om filmen kan ni tyvärr inte få. Filmen är löst byggd på Miyazaki's manga Hikōtei Jidai.

 

Handlingen i filmen handlar om en pilot från första världskriget som kommer från Italien. Mannen som filmen handlar om hette en gång i tiden Marco Pagot men efter att ha blivit förhäxad och har nu ett huvud som ser ut som en gris är han kallad Porco Rosso som på svenska blir röd gris.

 

Har tyvärr som sagt var inte sett filmen själv har därför inte allt för mycket att skriva om den. Dock så sammlar jag själv på Ghibli filmerna så att införskaffa denna och se på är något som ligger hos mig inom en snar framtid. Så texten hära kan komma att ändras senare.

 

Uppdatering: Har sett filmen nu för ett bra tag sen men glömt bort att uppdatera posten bara. Filmen var riktigt bra och är ett självklart måste för den som gillar Ghibli filmer. Kännslan finns där och historian är rolig och intressant att se på. Marco eller Porco Rosso är en härlig karktär att göra sig bekant med. Det som jag tyvärr saknade var kanske en bättre förklaring till varför han ser ut som han gör och hur man kanske skulle kunna bryta förtrollningen. Men det är även det som gör det lite mysigt också, att man inte får veta så mycket om det. Det ger en mer mystik till filmen.

 

Jag kan höra havet

1993

DHJMrFoDB.png

Titel: Umi ga Kikoeru

Regissör: Tomomi Mochizuki

Genre: Drama, Romantik

 

Den andra filmen som jag inte har sett något av är också ett slags projekt från Studio Ghibli där man ville att deras yngre personal på ett snabbt och billigt sätt skulle försöka göra en film. Dessvärre slutade det dock med att filmen både gick över budget och missade sin deadline.

 

Filmen är byggd på Saeko Himuro's bok med samma namn. Handling kretsar kring en nyinflyttad flicka och två bästa kompisar som båda blir kära i henne.

 

Om jag någonsin kommer att se den här filmen är faktist tveksamt. Då jag till att börja med inte kan hitta någonstanns att köpa den och att faktist handlingen i sig inte direkt verkar nå spännande eller tilltalande. Men eftersom det är just en Studio Ghibli film så kommer jag nog se den säkert om tillfälle ges.

 

Pom Poko

1994

jZKroJzfB.png

Titel: Heisei Tanuki Gassen Ponpoko

Regissör: Isao Takahata

Genre: Fantasy, Komedi, Övernaturligt, Äventyr

 

Jag bara radar upp filmer som jag inte har sett nu. Detta är den tredje i listan. Men likt Porco Rosso så verkar det här vara en intressant film som jag nog kommer att skaffa inom en snar framtid.

 

Filmen handlar om en stam med Tanuki när de blir hotade av människor som vill förstöra deras skog att flytta.

 

Uppdatering: Härlig film, men den skiljer sig från andra Ghibli filmer i sitt berättande. Längden på filmen skiljer sig även från andra från studion då den är på lite mer än 2 timmar. Seriös och kanske även lite tragisk med en glimt av humor är vad filmen har att bjuda på. Människor gör som de vill och inte är det lätt för djuren i skogen att överleva om man inte kan anpassa sig. Kan nog säga med handen på hjärtat att filmen inte kommer att tilltala alla men kan man tänka sig att se en film med mer än bara handling och karaktärsutveckling där tankar och budskap talar mer så se den.

 

Whisper of the Heart

1994

NSeAznQfX.png

Titel: Mimi o Sumaseba

Regissör: Yoshifumi Kondo

Genre: Romantik, Vardagsförhållanden

 

Filmen är baserad på en manga skriven av Aoi Hiiragi. Jag har två filmen från Studio Ghibli som jag brukar ranka som etta och två. Detta är tvåan i min egen lilla ranking och är en helt underbar berättelse i min mening. Bara öppningslåten får en att tänka glada tankar och det är skoj att få höra låten "Take Me Home, Country Roads" på Japanska. Låten i sig är även en del av filmen då huvudpersonen Shizuku Tsukishima har det som en uppgift att översätta hela låten från engelska till japanska.

 

Filmen handlar om bokmalen Shizuku som läser och läser hela tiden och lever sig på så sätt in i sagornasvärld. Av en händelse så upptäcker Shizuku att det är en viss person som hela tiden har lånat den bok hon lånat precis före henne. Hon börjar så att fantisera om vad det är för person som tycker om samma böcker som henne. Samtidigt som detta händer vill även Shizuku skriva en egen bok.

 

Detta är en lika varm och älskvärd berättelse enligt mig som Only Yesterday. Vad det är just som gör att jag gillar de här två så mycket är enkelheten i berättandet. Visst, inte många (om ens någon) av Ghiblis filmer har komplicerade handlingar. Men det är inget direkt hokus pokus i dessa filmer som i tex Totoro och Kiki (jag gillar dock de filmerna men inte på samma sätt) samt att båda är rätt så realistiska vilket jag också tycker om. Små flickor med stora drömmar, är väldans intressant tydligen för mig.

 

Odjurens prinsessa

1997

TagBJXXNa.png

Titel: Mononoke Hime

Regissör: Hayao Miyazaki

Genre: Fantasy, Äventyr, Övernaturligt

 

Detta var alltså januari månads "Månadens anime" här på anime.se. Tyvärr var det inte många som deltog i just den omgången och missade helt enkelt chansen att se (om man nu inte redan gjort det) att se en helt fantastisk film med oss andra som gjorde det.

 

Filmen var sagd att bli Miyazaki's sista. Men mycket pågrund av den framgång som filmen fick så fortsatte han även efter den. Filmen är den tredje största animerade filmen någonsin i Japan och var även den dyraste gjorda filmen som nästan kostade 2.4 billioner yen (runt 20 miljoner dollar).

 

Filmen handlar om prinsen Ashitaka som blir förhäxad av en demon och tvningas lämna sitt hem. Jakten på att hitta källan till vildsvinet som blev en demon börjar. Ashitaka reser genom den japanska landsbyggden och kommer tillslut fram till en stad där många utstöta finns. Väl där träffar han på Lady Eboshi som är i krig med skogens djur och speciellt Odjurens prinsessa, San.

 

Filmen handlar mycket om hur människor och natur kan leva i samspel med varandra. En mycket bra och som sagt var sevärd film som inte bör missas av den som säger sig tycka om anime. Så kan visserligen sägas om mycket men jag tycker faktist att den här filmen bör få just den stämpeln.

 

Mina grannar Yamadas

1999

RRsYXnMWQ.png

Titel: Hōhokekyo Tonari no Yamada-kun

Regissör: Isao Takahata

Genre: Komedi

 

Den fjärde och sista filmen på den här listan som jag inte har sett på. Men likt de andra som jag har sagt kommer jag nog även se den här så snart som möjligt. Baserad på Nono-chan som är en 4-koma skriven av Hisaichi Ishii. Filmen handlar om familjen Yamadas och deras vardagsliv.

 

Uppdatering:En riktigt härlig film. Den är kanske inte heller något som alla uppskattar pågrund av dess lite uda animering. Men just animeringen är det som ger filmen den härliga värme. Familjen Yamada är nästan som vilken annan famlij som helst. Slarv och konfliker finns. Filmen försöker inte alls vara seriös eller bjuda på en enastående handling. Utan här är det karaktärerna som får försöka att bjuda på underhållningen, vilket de lyckas med riktigt bra.

 

Spirited Away

2001

QLyWQQGOX.png

Titel: Sen to Chihiro no Kamikakushi

Regissör: Hayao Miyazaki

Genre: Fantasy, Äventyr

 

I dagsläget nog den kändaste filmen från Studio Ghibli som även gick och vann en Oskar.

 

Filmen handlar om Chihiro, en tjej i de tidiga tonåren som ska flytta till en ny stad med hennes mor och far. Påvägen till det nya huset lyckas de dock köra vilse och hamnar vid en återvändsgränd. Istället för att göra en hel om vändning så vill fadern ta en närmare titt på tunneln som visas framför dom. Modern följer efter och eftersom Chihiro inte vill bli lämnad ensam följer även hon med. När de har paserat igenom tunneln och kommer ut på andra sidan av den möts de av något som liknar ett torg. Chihiro's far lyckas där hitta ett stånd med massor av mat. Eftersom de har rest en bra bit och är hungriga bästämmer sig Chihiro's föräldrar för att ta sig en matbit. Chihiro är dock inte så hungrig säger hon ger sig ut för att utforska stället. Hon kommer tillslut fram till ett stort hus där hon möts av en ung man. Mannen säger direkt att Chihiro ska vända om och ta sinna föräldrar därifrån så snabbt som möjligt. Chihiro gör som den unga mannen har sagt och letar reda på sina föräldrar. Hon möts dock av en rejäl chock när hon hittar dom.

 

Helt klart värd sin Oskar. Kan inte säga annat än att detta är en riktigt vacker film med en spännande handling och roliga karaktärer. Allt skriker verkligen toppklass och är ett skickligt sätt för Ghibli att visa att även Japaner kan göra bra tecknad film (även fast vi andra redan visste det).

 

Kattens återkomst

2002

zryBhQFxq.png

Titel: Neko no Ongaeshi

Regissör: Hiroyuki Morita

Genre: Fantasy, Komedi

 

Kan fans få som dom önskar? Jovisst kan dom det om de tjatar tillräckligt mycket. The Cat Returns är en slags fortsättning på filmen Whisper of the Heart där huvudpersonen ofta sågs fantisera sig in i de böcker hon läste. En viss katt döck även upp i den filmen som kallades för Baronen. Detta vart så uppskattad att det krävdes att man fortsatta på det hära. Önskningarna från fansen blev besvarade med den här filmen, The Cat Returns.

 

Filmen handlar om flickan Haru som en dag räddad en katt från att bli överkörd. Katten visar sig vara en prins från kattvärlden och för att visa deras uppskattning för vad Haru har gjort så ska hon få gifta sig med prinsen bland annat. Detta är något som kommer att störa Haru's vardagliga liv. För att på något sätt få hjälp med detta viskar en röst i vinden att hon ska söka upp en katt som heter Muta som ska ta henne till en annan katt. Sagt och gjort så gör Haru detta och blir tillslut presenterad för en katt som kallas för Baronen.

 

Den här filmen är bra, inget mästerverk direkt eller en av studions bästa filmer. Men det är rolig och lite annorlunda jämnfört med resten av Ghiblis filmer och just därför uppskattar jag den lite mer också. En ganska så kort film är det också på 75 minuter. Men man blir knappast uttråkad under den lite mer än en timme långa filmen och rekommenderas till alla som tycker sig gilla Ghibli filmer. Skulle man dock inte tycka att detta är något speciellt eller intressant så missar man inte mycket heller.

 

Det levande slottet

2004

FLUWYgdXv.png

Titel: Howl's Moving Castle

Regissör: Hayao Miyazaki

Genre: Fantasy

 

Troligen den som delar titeln med Spirited Away i dagsläget om att vara en av de kändaste titlarna från Studio Ghibli. Filmen är baserad på Diana Wynne Jones bok med samma namn.

 

Filmen handlar om flickan Sophie som en dag när hon ska hällsa på hos sin syster blir räddad och trollkaren Howl efter att ha blivit jagad av mystiska varelser. Sophie blir genast intresserad och glad över att ha träffat på Howl.

 

På kvällen får dock Sophie besök av en utkläd häxa som en gång var Howl's älskare. Men efter att Howl fått reda på hennes riktiga identitet så hade han dumpat henne. Av ren avundsjuka så förhäxar häxan Sophie till en 90-årig gammal gumma. För att inte väcka massa uppmärksamhet så bestämmer sig Sophie för att ge sig ut på en resa.

 

En bra film med massor av magi och en riktigt skön atmosfär. Har du inte sett den här ännu så kanske det vore på sin plats att ge den ett försök någon gång.

 

Legender Från Övärlden

2006

bVLPUYpAD.png

Titel: Gedo Senki

Regissör: Goro Miyazaki

Genre: Fantasy, Äventyr

 

Debutfilmen för Miyazaki's son Goro. Filmen är löst byggd på den fjärde och femte boken i serien om Earthsea skriven av Ursula K. Le Guin.

 

Handlingen kretsar kring prinsen Arren som har rymt hemmifrån med ett speciellt svärd och träffar därefter på en vandrare vid namn Sparrowhawk the Archmage. Sparrowhawk och Arren gör sällskap till staden Hort. Väl dära så utforskar han staden ensam tills han upptäcker en flicka i nöd. Efter att ha hjälpt flickan från slavhandlare så försvinner hon lika snabbt.

På kvällen när Arren inte är allt för vaksam av sig blir han tillfångatagen av samma slavhandlare. Sparrowhawk räddar dock Arren och historian tar fart.

 

En bra debutfilm från Goro som säkerligen kan hitta upp till sin fars storhet om han bara fortsätter tror jag. Inte direkt en av de bästa filmerna från studion med helt klart en sevärd sådan. Vill man ha lite magi och äventyr? Ta in titt på den här filmen då som bjuder på det och en rätt så spännande handling.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

väldigt intressant skrivit, och lite offtopic så måste detta vara det längsta inlägget i anime.se's historia.

 

Studio ghibli har gjort många riktigt sköna filmer, mina tre favoriter är Princess Mononoke (odjurens prinsessa), Nausica of the valley of the wind (Nausicaä från vindarnas dal) och Tales from the earthsea (Legender Från Övärlden) i rankat ordning.

Det bästa med Ghibli filmerna är nog att de så vitt jag vet alltid har ett budskap ofta ett ganska viktigt sådant i form av en frågeställning eller ett val som huvudpersonen/erna gör under handlingens gång.

 

EDIT: glömde det nästan viktigaste bra skrivit blå!

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Väldigt bra tajmat var den här nyheten om I Can Hear the Sea. För den som nu inte orkar klicka sig in dära och läsa står det att företaget Wild Bunch har gjort erbjudan om att få släppa I Can Hear the Sea på TV och DVD i UK.

 

För oss svenskar kanske det är mer intressant att NonStop Entertainment kommer släppa den på DVD med svensk, finsk, och norsk text.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Alla filmerna är väldigt bra (utom Howls slott. Övärlden och Yamada har jag inte sett), men jag håller nog Laputa som favorit. Nog för att det inte bara var den första jag såg, utan även en av de första mangafilmerna jag såg öht.

 

Jag kan höra havet tycker jag absolut du ska se om du får chansen. Den är inte i klass med deras andra filmer, men en väldig lättsam animé som får en att dra på smilbanden.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...