Hoppa till innehåll

Rekommenderade inlägg

overlord3.jpg

Efter några halvtaskiga veckor om irrelevant skit (vem bryr sig om den där sketna byn? Fast det var åtminstone bättre än ödlorna i Overlord II), så händer äntligen saker, som @Soverejn skrev, och det måste man väl hålla med om – Ainz lurar äventyrare från kejsardömet att “invadera” Nazarick för att få en ursäkt att skramla med sabeln mot kejsardömet och därmed röja sin existens och sin makt för omvärlden – men serien visade också sin meningslöst illvilliga sida igen. I'm not feeling it.

Jag tänker alltså på det här med att lura in och döda och stycka oskyldiga namngivna karaktärer med personligheter. Nu menar jag inte att jag hann bli något stort fan av figurerna, då deras närvaro var kortvarig och deras bakgrunder och karaktärskoncept var schabloner; de fick bara tillräckligt med introduktion och tid för att understryka vad som stod på spel för dem (gruppens kamratskap! Parets kärlek! Tjejens småsystrar!), för att sedan utöva grymhet mot dem. Det känns som helt onödig sadism, ur ett berättarperspektiv.

Etiskt är det ju ingen skillnad mot att döda en namngiven karaktär som en namnlös karaktär, men berättarmässigt är det en mycket stor skillnad. Det måste liksom ha en tydlig funktion. Hade superskurkmonstren varit antagonister, som i en vanlig berättelse, hade det kunnat tjäna syftet att göra dem mer förhatliga, men jag får inte känslan att Overlord är som Death Note, där ju huvudpersonen är någon som man inte ska heja på. Om man ska heja på Ainz och gänget, så är det nära “edgelord”-nivå att låta dem vara extremt onda, om det då inte har någon funktion, som sagt.

Ett sätt att se det på är ju givetvis att “Overlord har gjort ett medvetet val att handla om superskurkmonster, och då är det ju bara en konsekvens att de gör som superskurkmonster gör: dödar människor, äter människor, torterar människor, sätter skräck i människor” – men Ainz är inte ett superskurkmonster, han är en vanlig mänsklig dataspelare som rollspelar som superskurkmonster, och alla hans undersåtar var programmerade NPC-figurer skapade av mänskliga dataspelare som knappast hade velat att deras skapelser skulle få liv och gå ut och verkligen utöva ondska på människor. Det var bara ett spel för dem. Det känns som att Overlord helst vill glömma detta, för det enda som “Ainz är egentligen en människa” används för är lustiga sekvenser där han tänker som en avdelningschef på ett företag och inte som en “last boss”-karaktär. Serien hade kunnat göra mer med det etiska dilemmat — eller gjort om så att han aldrig hade varit en människa till att börja med.

Det Overlord som jag helst vill se är ett där den tydliga människan inuti Ainz försöker se ut som en superskurkmonsterboss för sina undersåtar, men som genomför planer som faktiskt inte är så superskurkmonsteraktiga. Det har potential för både komik (t.ex. roliga missförstånd) och spänning (ska undersåtarna lyckas se igenom honom?).

  • Uppröstad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Bara en kort rant så jag fyller min dela med mig kvot. Med tanke på riktningen serien gått i tidigare om jag minns rätt där Ains räddat folk och visat sympati och barmhärtighet till skillnad från ödlorna som han var ganska elak med men även där visade på någon slags barmhärtighet, återupplivade den där krigaren och tog in dom etc. Så trodde jag verkligen att de äventyrare han lurade in skulle han på något sätt visa barmhärtighet även där, att det skulle bli komedi på något sätt hur han skulle försöka lösa den situationen att vara ond overlord med massa onda planer men samtidigt inte mörda oskyldiga eller alla oskyldiga i kallt blod. Men så lät han dem dö ändå. Har han glömt av sig själv lite grann där och börjat leva sig in i sin roll som ond overlord, han verkar ju fortfarande komiskt överraskad och sig själv lite grann när den där kostymskorpionen eller vad han är presenterar hans världshärskar planer som han själv inte vet om. Men han verkar fortfarande värna om "Carne Village" och dess invånare så varför har det blivit annorlunda med dessa äventyrare som han dessutom haft kontakt med som "Momon". Verkar ju som först i serien att han tar världen lite på allvar och vill va lite av en hjälte trots att hans karaktär är en ond jävla härskar skelett. Men det är ju från tiden det var coolt för att det var ju bara ett roleplay spel osv. Sen så kommer han in som sig själv i början i den här onda härskar formen och är snäll, har sympati etc och det är där konflikten är som jag trodde skulle fortsätta hela serien. Men nu har han plötsligt övergått till någon slags mentalitet där det är bara ett spel så det är ok att mörda på utan konsekvenser, det är ju kul att vara ond mäktigt overlord dessutom. Whats going on...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att lämna en kommentar

Skapa ett konto

Registrera dig för ett nytt konto i vårt community. Det är enkelt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.

Logga in nu

×