Hoppa till innehåll
Anime.se

En One Piece för vuxna?


zimeon
 Share

Rekommenderade inlägg

Sitter och betar av senaste skörden från Sun Ai och kände att jag borde ge den här en poäng.

 

Maiwai

4063611515.09.MZZZZZZZ.jpg4063612929.09.MZZZZZZZ.jpg

 

En fullkomligt obegriplig serie av karln som gjorde Dragon Head, Minetarou Mochizuki. Dragon Head var ju en thriller-artad överlevnadshistoria förvisso, och Mochizuki verkar gilla att rita skräck.

 

I Maiwai (som är ett ord för är ett sorts plagg/duk som kapten ger till sina mannar efter ett gott fiske) har han vänt 532,5 grader och håller på med något som jag fortfarande inte fattar.

Handlar om femtonåriga flickan Funako som är full av energi och äventyrslusta. Hon är med i skolans klubb för konstiga kampsporter och slåss bättre än alla andra. Vild och impulsiv, och ganska allvarlig. Och så en dag flyttar en mystisk man in i huset där hon bor. Och så i nästa stund blir hon kidnappad av några knäppa typer som är pirater och åker runt i en dum fiskebåt som heter Kanjumaru. Riktiga galningar. Men inte lyckas de ta kommandot över Funako, som härjar runt. Och så hamnar hon i vattnet och är under vattnet i typ en halvtimme och kommer ändå upp och lever. Och så när hon kommer hem vet hon att hon vill ut på äventyr.

Kato, mannen som flyttat in hos henne, visar sig vara ute efter Piratbanken, en mystisk ö som beräknas ligga på skatter värda minst hundra biljoner yen (7 biljoner kronor, alltså sjutusen miljarder kronor). Det chockar Funako i grunden. Kato snor åt sig en karta han hittat med hjälpa av Funako och sticker. Funako blir sur och följer efter med en nyfunnen vän, sin senpai från kampsportsklubben, hans båt och en maskinist.

 

Det där är inte inledningen, utan handlingen i grova drag i fyra böcker. Man kan inte skriva en inledning, för man fattar aldrig vad den här serien kommer handla om. Den slänger som en segelbåt i kraftiga vindbyar. I ena stunden är den realistisk -- piraterna de träffar på åker i rimliga båtar och verkar troliga -- i nästa stund är den helt toktrasig -- vissa folk är så superknäppa att man inte vet om han vill skämta.

 

Det som gör att man inte fattar om han bara vill driva med allt är Mochizukis hyfsat realistiska tecknarstil som i första stund skär sig med det knäppa upplägget, men snabbt blir till en del av serien. Funakos senpais ser ut som Hulken i överkroppen men en mes i nederkroppen och hans tafatta svettiga försök att impa på Funako känns helt aviga.

 

Och så till en av poängerna: Den här serien är så full av trosglimtar att det inte är trosglimtar längre: Här är det fullskärmstrosor hela vägen runt. Love Hina ligger i lä. Så fort en trosglimt är omotiverad så har vi den där. Vilket är helt vansinnigt, för Mochizuki har aldrig visat dragningar åt det hållet. Och hans krafsiga tecknarstil inbjuder inte heller till det; det ser hur avigt ut som helst. Först tror man det är ett skämt, men etter ett tag börjar man undra. Sen inser man att skämtet snarare är en grej. Han har helt enkelt bestämt sig för att det skall vara trosglimtar hela tiden. Jaha. Men det är ju inte bara det han koncentrerar sig på. Realistiska bakgrunder, dumpiraternas alla knäppa kläder och masker... Man vet inte vad han är fetishist för. Han lägger ner vansinnigt mycket arbete på vissa saker och skiter i andra.

 

Så vad vi har är alltså en fullkomligt orealistisk "växa upp" äventyrsberättelse som rör pirater, tecknad i en realistisk och lite skräckinjagande stil, överfylld med trosflukt, och befolkad av en fullkomligt vansinnig huvudperson och en massa pirater som alla borde in på psyket.

 

Och den är kanonbra. Man vet aldrig vart serien skall ta vägen och på sitt vanliga vis har Mochizuki lyckats hålla serien spännande. En mycket märklig sak. Jag har ingen aning om hur lång den kommer bli, men det finns fyra böcker ute nu. Kommer en i halvåret. Någon engelsk översättning har jag inte hört något om.

maiwai_l.gif

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 5 weeks later...
  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...