Hoppa till innehåll
Anime.se

Månadens anime: Odjurens prinsessa


Blå
 Share

Rekommenderade inlägg

Månadens anime
Januari 2008: Odjurens prinsessa
Februari 2008: Kinos resa
Mars 2008: Makoto Shinkais filmer
April 2008: Koi Kaze
Juli 2008: Yokohama handelsdagbok
Juli 2009: Now and Then, Here and There

Juni 2012: Kungliga rymdflottan: Honneamises vingar

 

Välkommen till ett nytt projekt här på anime.se! Under den kommande veckan, 7/1 - 13/1, så hade vi här tänkt att köra en slags animecirkel. Det vill säga att vi ser nu här i veckan på en anime som vi ger våra reflektioner på när tidsramen är slut för att sedan kunna diskutera olika ämnen kring serien/filmen.

Vi mjukstartar med den mycket omtalade filmen Odjurens Prinsessa (Princess Mononoke). Kommer responsen på det här projektet mottas bra här så kommer vi givetvis att fortsätta. Och då är tanken att nästa man i led (Sceleris i det här fallet) ska ta över ansvaret och presentera en ny anime. På det här sättet kommer vi att förhoppningsvis blanda rätt friskt. Tanken bakom detta är att folk ska få upp ögonen för olika kategorier inom anime och samtidigt kunna dela sina åsikter och tankar kring det med andra. Jag själv tycker det här kan komma och bli riktigt roligt.

TOZmrvnTp.jpg

För de som vill ha riktigt snabb fakta ska jag ge er den. Odjurens Prinsessa är regisserad av Studio Ghiblis frontman Hayao Miyazaki. Den är även flerfaldigt nominerad för ett antal filmpriser och är Studio Ghiblis tredje största film, inkomstmässigt, någonsin.
Vad filmen handlar om hade jag inte tänkt att skriva här, utan jag låter er ta reda på den saken när ni ser den.

Ett tips till alla som ser filmen, försök att tänka på hur naturen framställs samt även hur filmens budskap om att leva presenteras. Dessa två ämnen är något som garanterat kommer att diskuteras när vi väl sett klart på den.

Välkommen åter om en vecka, tills dess ska jag hitta på fler saker som man kan tänkas diskutera samt även kanske någon rolig lek eller tävling vi kan ha här.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Kul initiativ! Synd bara att jag inte kan delta ;)

Bor juh för tillfället i egypten så den animen jag har här nere är minimal och det är typ omöjligt att få tag i anime här.

 

Men fortsätt så hänger man på när man är tillbaka i sverige! :)

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Lagom ot men bor i Sharm el Sheikh, jobbar för Apollo, lagom blond för tillfället (enbart på grund av solen! Skall förmodligen åtgärdas när jag kommer hem).

Får lägga upp en bild i "hur ser ni ut"-tråden senare =)

 

var var du?

 

För att återgå till ämnet så keep up the good work! Tycker om att det är så aktivt, även om jag inte kan delta... ;)

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Lagom ot men bor i Sharm el Sheikh, jobbar för Apollo, lagom blond för tillfället (enbart på grund av solen! Skall förmodligen åtgärdas när jag kommer hem).

Får lägga upp en bild i "hur ser ni ut"-tråden senare =)

 

var var du?

 

Jag var i Hurghada. Det är inget jag gör om. Vi reste inte med Apollo.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Bra film, Starkast överlever antar jag.

Dock tycker jag att dom ska döda alla dom jävla aporna i bergen bara.

Spara på diskussionsmaterialet tills tittarperioden är slut. Detta är så att de intresserade hinner förbereda sig, och köpa/låna/skaffa och se på filmen. (Senare, när/om någon väljer en TV-serie, kommer tittarperioden vara längre.) Så den 13 januari ska vi börja prata om filmen.

 

Förresten, när väl diskussionsperioden är i full fart blir det hårdare offtopic-kontroll. Bara så ni vet. :P

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

En vecka har nu gått och jag hoppas att många har sett den här filmen nu. För att inte dra ut på saker längre så kan vi helt enkelt börja!

 

Börja gärna med att ge era reflektioner om filmen för att sedan försöka besvara de här frågorna:

 

Hur tyckte ni om naturens framställning i filmen?

 

Leva ville de alla göra, men fanns det någon som handlade helt fel i sitt agerande?

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 2 weeks later...

Ska väl försöka dra upp den här tråden i ljuset igen. Några dagar senare än tänkt. Men bättre sent än aldrig.

 

Natur framstås själv tycker jag som gammal och vis. Här verkar det som att det är naturen som har haft den absolut största betydelsen och att människorna bör anpassa sig efter den. Vilket inte alls verkar gå och leder som sagt var till konfliker raserna emmellan.

 

När det kommer till vem som agera hur (man ska leva) och om det var helt fel så är det nog lätt att säga att människorna var de som handlade helt fel. Men jag tycker ändå inte det. Alla gör ju sitt och att människorna förstör naturen tycker jag inte nödvändigtvis behöver vara något ont, inte om man gör det med omsorg och varsamhet. Nu så kanske de inte riktigt gjorde så här i filmen, vilket också ledde till kriget mellan människorna och naturen.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Hur kan man förstöra en sak med omsorg ? Det är ju inte så att människorn planterade om växter och träd dom tar ju och tar sen finns det ju inget mer att ta.. en typiskt egocentrisk sak människor gör ingen som helst koll på omgivning och annat liv som måste anpassa sig efter människorna som bara kom ditt och ville ha miniraler osv.

 

Näe ush jag gillar inte sättet hur en del människor tänker. Visst det finns många härliga karaktärer filmen kommer dock inte ihåg namnen XD

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Att se om den här filmen påminner mig om varför det är min favorit-Ghiblifilm. Totoro, Nausicaä, Kiki och de andra i all ära, men det är något extra fundamentalt tilltalande med Odjurens prinsessa.

 

Det var framförallt intressant att se om den ur ett analytiskt-kritiskt perspektiv. Förutom en prins som vill häva sin förbannelse, vad handlar filmen egentligen om? Det hjälper nog att komma ihåg att filmen först och främst är Miyazakis projekt -- hans sista, så vitt han hade tänkt sig då. Storslagen, fantastiskt välgjord, välskriven och vacker. Med denna film hade han verkligen tänkt sluta med en fanfar -- filmen nyttjar nästan tre gånger så många animationsceller som hans föregående film Porco Rosso, och fler klipp än i alla sina andra filmer. Förutom att axla manus, regi och storyboard ska han visst även ha gått tillbaka till ritbordet själv, den gamle arbetsnarkomanen, för att visa var skåpet ska stå. (Miyazakis bakgrund är ju animatör. *)

 

Hur som helst, Hayao Miyazaki är en naturälskare. För honom finns det inget som heter "ogräs". Faktum är att ju mindre människan har rört till det i naturen, desto vackrare är det enligt honom. Men han är inte naturälskare på sina medmänniskors bekostnad. På 60-talet ska han ha varit socialistisk aktivist, och den delen är fortfarande kvar i någon mån. "Man ska ta hand om varandra."

 

Så med själva mannen i åtanke får jag en uppfattning om vad jag tror att han funderat på när han gjort filmen. Hur ska man balansera människan mot naturen? Hur prioriterar man? Hur ska människan förhålla sig till naturen?

 

Så vi får denna film, som egentligen visar en ganska mörk värld. Krig, hat, rånare, girighet, slavflickor som sålts till bordeller, bortstötta sjuklingar, förbannelser. "En förbannelse, säger du?", frågar Jigo. "Hela världen är förbannad." Borta i väst bedrivs industrialiseringen, och skogen skövlas till djurens fasa och ilska, och gör fiender även av dem.

 

Men människan lever ändå, och vill fortsätta leva. Järnstadens invånare är livliga och glada trots sina bakgrunder. De spetälska är lyckliga över att få behandlas som människor. Osa talar: "Livet är hårt. Världen är förbannad, människor är förbannade, men vi vill ändå leva." Människan kan helt enkelt inte avfärdas som en ond varelse, och inte heller är hennes progressivitet av ondo i sig självt.

 

Så, som människa, vad tycker Miyazaki ska komma i första hand? Och vad bör vara förhållningssättet till naturen? Ashitaka är filmens medlare, som vill rädda både människa och natur. Han kommer från ett isolerat, litet samhälle med respekt för naturen. De böjer sig inte för den, men har ett aktsamt förhållningssätt. Detta kan tänkas vara Miyazakis ideal. Men idealet är inte hållbart. I filmen går inte industrialiseringen att hindra, om än Eboshi verkar lova att de kan vara mer återhållsamma och ansvarsfulla.

 

Hjortguden, som en representant för naturen, helar Ashitaka och visar att människa och natur inte är fiender. När den blir beskjuten har den ett sorts stilla accepterande, om än den hamnar i vredesmod utan sitt huvud. Jag tror att poängen här är att naturen inte står emot allt utnyttjande. Om människan måste fälla skog för att överleva är det acceptabelt. Men förbehållslös förstörelse är fel, och bara genom att människorna gav tillbaka huvudet för hand kunde de i filmen stilla hjortgudens ilska, få dess förlåtelse.

 

Människan är inte längre en naturvarelse, att flytta från städerna till skogarna är inte ett alternativ. "Du är inte varg, du är människa" säger Ashitaka till San. Men det där respektfulla avståndet tror jag är svaret. Det är inte fel att välja människorna över naturen, eller naturen över människorna, men det ena ska inte behöva väljas på bekostnad av det andra.

 

Filmen presenterar egentligen ingen lösning på hur det ska gå till. Det är därför filmen presenterar det viktigaste budskapet -- "lev". För bara genom att leva igenom allt kan man hitta en lösning.

 

* Animatörer, förresten, är inte fast inslutna i sitt eget arbete. Animatörer ser andras animation, och de inspireras och inspirerar varandra. Miyazaki, om än i mindre mån, är inte heller isolationistisk. Ett påstående av en animatör som jag hört, är att Odjurens prinsessa till del är ett livsbejakande svar, eller en motreaktion, på Hideaki Annos destruktiva The End of Evangelion. Det är en intressant tanke. (Anno var för övrigt något av en lärjunge till Miyazaki på 80-talet.)

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...