Hoppa till innehåll
Anime.se

Key the Metal Idol


Blå
 Share

Rekommenderade inlägg

KSYbtkedn.png

 

Titel: Key the Metal Idol

Gerne: Drama, Mecha, Sci-Fic

Studio: Studio Pierrot

Avsnitt: 15 (avsnitt 1-13 är ca 25 min var medans 14-15 är 90 min var)

I fredags precis innan jag skulle ge mig av till jobbet får jag hem ett paket med posten. Utan att hinna kolla vad paketet innehåller var man tvungen att sticka. När jag väl kom hem så hade någon ivrig skäl här hemma redan kontrollerat åt mig vad paketet innehöll, Key the Metal Idol låg där i hallen och väntade på mig.

 

Jag hade bara innan jag beställde serien läst lite om den. Inte vad folk tyckte om den då utan bara vad den handlade om. Bara där så var jag redan lite små kär. En ung robotflicka som måste bege sig till Tokyo och skaffa sig 30.000 vänner för att kunna bli människa. Låter inte det här intressant eller vad?

 

I vilket fall som helst så beslöt jag mig igår kväll/natt för att börja se på serien, vilken lycka! Det var faktist länge sedan som jag följde en sådan här pass bra serie, jag kunde verkligen inte slita mig och innan jag knappt vet ordet av det så hade jag lyckats plöjt igenom hela 13 avsnitt. Jag var som i trans och allt jag bara ville göra var att fortsätta. Tröttheten slog dock till när jag skulle byta till den sista skivan och jag insåg att min gräns var nåd och för att inte förstöra det underbara slutet med att inte kunna fokusera och suga in allt gick jag och la mig nöjd och belåten. Det första som jag också gjorde när jag vakna var att se till att äta en god liten frukost för att vara redo på de avslutande ca 3 timmarna.

 

Nu ska ni alla veta att jag kanske överdriver en aning när jag säger att det här var bland det bästa jag har sett sedan jag vet inte vad. Hela seriens atmosfär, musik, karaktärer, handling, repliker - ja ALLT var så bra som jag vill ha det i en anime. Jag vill att fler ska ge den här helt makalöst bra animen en chans. Som sagt var kan det hända att jag överdriver, men det här är verkligen så jag känner direkt efter att ha sett den. En timme blir en minut, ja det var lite så det kändes som att se den här.

 

Nu har jag rabblat på som tusan om min upplevelse med Key the Metal Idol, men vad är det som den handlar om då? Jag nänmde en sak ovan men ni ska få lite mer kött på benen än så.

 

IHFYJLXQH.png

 

Okej innan jag ger mig in på handling så vill jag bara berätta att serien är indelad i tre olika program/arc.

  • Awakening - 1-7
    Dreaming - 8-13
    Singing - 14-15

Jag behöver nog inte förklara vidare på det så jag går direkt in på handlingen och karaktärerna. Allt börjar med en presentation för framtidens nya vapen, PPOR Robot. En slags människoliknande robot som kontrolleras av människor genom en maskin. PPOR är långt ifrån färdigt och mötet och presentationen avslutas med att chefen för projektet lämnar byggnaden med ett leende på läpparna.

 

Efter det här kastas från trånga korridorer till skogens grönska och in i ett klassrum där Mima Tokiko sitter. In kommer en man rusande och säger att Tokiko's farfar har dött. Tokiko, eller Key som hon kallas, går hemmåt för att få se sin farfar ligga död. Väl där vid sin farfar träffar hon på Tomoyo Wakagi som var hennes farfars assistent. Hennes farfar var nämligen en uppfinnare och specialiserad i robotteknik. Hennes farfar har hunnit lämna ett medelande efter sig till Key där han säger att hennes chans att bli människa ligger i att skaffa sig 30.000 vänner. När Key här detta så bestämmer hon sig att åka till Tokyo då staden där hon bor inte har så många invånare.

 

Så börjar hela den här fantastiska berätteslen om vänner, vetenskap, framgångar och motgångar. Lite karatkärer ska ni också få presenterade för er.

 

Mima Tokiko / Key

Röstskådespelare: Iwao Junko

pEKAdlYNV.png

Huvudpersonen i serien. Key är speciell minst sagt. På utsidan skulle nog vem som helst tro att hon är en helt vanlig tjej. Men på insidan är det bara plåt och skrot. Hennes farfar är den som hela tiden har gett henne en ny kropp vid varje födelsedag. Key kan ses som frånvarande ibland men verkar ha bra koll på situationer utan att ställa allt för många frågor. En väldigt intressant karaktär att göra sig bekant med.

 

Kuriyagawa Sakura

Röstskådespelare: Nagasawa Miki

euzMctHEx.png

Key's kompis från staden hon bodde i. Sakura flyttade där ifrån i mellanstadiet och lämnade Key utan några som helst kompisar. När Key dock kommer till Tokyo träffar hon nästan genast på Sakura. Låter även Key bo hos henne då hon inte verkar ha någonstans att ta vägen.

 

Sakura är nog en liten arbetsnarkoman. Hon har hela tre jobb, pizzabud, videobutiks ansvarig och nå slags trafikkontrollant. Är en tjej med skin på näsan men kan även visa svaga sidor ibland.

 

Wakagi Tomoyo

Röstskådespelare: Yanaka Hiroshi

BnuNawJpi.png

Dr. Mima's (Key's farfar) assistent. Följer med Key i hemlighet till Tokyo för att se till att hon kommer på rätt väg. En ganska så mystisk man som man inte får veta allt för mycket om i början av serien.

 

Tataki Shuichi

Röstskådespelare: Morikawa Toshiyuki

IDBnIUyXZ.png

En stamkund hos videobutiken där Sakura jobbar. Är även president och skapare till Utsuse Miho fanklubb. Är den andra vännen som Key får i Tokyo. En vänlig person som gör sitt för att hjälpa andra när det behövs.

 

Jinsaku Ajo

Röstskådespelare: Hayami Sho

OJkBmWAIM.png

Bara första anblicken på honom får en att rysa till. Ajo är president för Ajo Heavy Industries och har en förkärlek till robotar som nästan är obehaglig att se på. Det enda som Ajo vill är att hans projekt PPOR ska lyckas och struntar i allt annat och gör även vad som helst för att det ska lyckas.

 

Sergei / D

Röstskådespelare: Kosugi Juurouta

eAKfXldKh.png

D är Ajo's elaka högerhand och även tillika ett testobjekt för PPOR. Är den person som styr robotarna. D lyssnar sällan på vad hans chef har att säga och går den väg som han anser är rätt oftast. Även en första anblick på D ger en kalakårar.

 

Det finns många fler karaktärer att göra sig bekant med. Men jag anser att de inte har lika stora roller som personerna ovan och behövs därför inte direkt nämnas här. Den enda som kan hända har en större betydelse för handlingen är väl Key's farfar. Men jag börjar bli lite lat nu efter allt skrivande också.

 

Om du ska se en bra anime i år och inte har sett Key ännu så bör du ta dig tid om att se den här. Jag tror nog inte att någon kommer bli besviken som vill ha en allvarlig drama, sci-fic-anime. Jag har fått njutit klart av den nu men jag är nog inte nöjd utan kommer nog se om den snart igen har jag en kännsla av.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Åh, du har sett på Key. :) Key the Metal Idol är bra, riktigt bra, (även om jag hade några förväntningar som aldrig infriades). Och i behov av förnyelse -- bildkvaliteten är inte den bästa, även på japanska utgåvor så vitt jag förstår. Det är något som måste rättas till innan jag ser om (och jag viiill se om!).

 

Det finns många bortglömda mästerverk, och trådar som denna gör ett bra jobb med att dra fram dem i ljuset igen. :)

 

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Key-boxen var faktiskt inkluderad i min köporgie i somras men jag har faktiskt fortfarande inte haft tid att kolla in den. (Och så tog det ca två månader innan jag fick den också - Axelmusic hade tydligen svårt med att hitta en leverantör som hade den) Jag skall försöka rätta till det snarast!

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Och i behov av förnyelse -- bildkvaliteten är inte den bästa, även på japanska utgåvor så vitt jag förstår. Det är något som måste rättas till innan jag ser om (och jag viiill se om!).

 

Det finns många bortglömda mästerverk, och trådar som denna gör ett bra jobb med att dra fram dem i ljuset igen. :)

 

 

Håller med om att bildkvalitén inte var den bästa och skulle det komma ett nysläpp skulle jag nog hugga direkt. Sen så håller jag med om att öppningslåten är förb*nnat bra. Tycker faktist att de flesta låtar som används i serien är mysiga och speciella och passar så bra in. Jag fick ju med en liten soundtrack skiva med boxen så den har fått gått sig varm.

 

(Och så tog det ca två månader innan jag fick den också - Axelmusic hade tydligen svårt med att hitta en leverantör som hade den)

 

Det problemet hade de också när jag beställde den från dom, men det tog nog kanske inte riktigt två månader.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Det problemet hade de också när jag beställde den från dom, men det tog nog kanske inte riktigt två månader.

Det var nog tack vare att jag hade beställt tidigare som det gick snabbare för dig! (Så att de fick lite bättre koll på var de skulle leta, menar jag. Kanske) Kom ihåg att säga tack, du!

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 3 weeks later...

Räknas det här som spam?

 

Hur som haver så har jag nu bara sista avsnittet kvar. Först vill jag bara säga att serien är riktigt jädra bra. Den är smått obehaglig, med diverse skumma karaktärer (Tsurugi, någon? För att inte nämna Ajo), och har intressanta vändningar. Key är dessutom så mysig att man bara vill krama henne. För det andra är det rätt kul med två avsnitt som båda är en och en halv timme långa. Det fjortonde avsnittet var så sprängfyllt med information att jag vid ett flertal ställen tänkte: "vänta, va?" och var tvungen att spola tillbaka.

 

Det mesta besvaras, men det finns några få saker som jag fortfarande undrar över. Hoppas på att jag får svar på de frågorna i det sista avsnittet.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

För det andra är det rätt kul med två avsnitt som båda är en och en halv timme långa. Det fjortonde avsnittet var så sprängfyllt med information att jag vid ett flertal ställen tänkte: "vänta, va?" och var tvungen att spola tillbaka.

Ja, det var ett speciellt sätt att ge exposition, att låta två karaktärer bara prata och resonera. Vissa har klagat på det, men jag tyckte det var ett väldigt intressant tillvägagångssätt. :)

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

För det andra är det rätt kul med två avsnitt som båda är en och en halv timme långa. Det fjortonde avsnittet var så sprängfyllt med information att jag vid ett flertal ställen tänkte: "vänta, va?" och var tvungen att spola tillbaka.

Ja, det var ett speciellt sätt att ge exposition, att låta två karaktärer bara prata och resonera. Vissa har klagat på det, men jag tyckte det var ett väldigt intressant tillvägagångssätt. :)

Ja, jag tyckte också om det. Visst var det kanske lite långsökt med doktorn som rabblade hela historien för sig själv medan han jobbade på robotarna, men det hela var ju så intressant att man inte brydde sig. Det blev ju inte löjligt som det blir i såpoperor med karaktärer som pratar för sig själva. :P

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Key tillhör en av mina största animéupplevelser, utan någon som helst tvekan. Delvis för att jag tvingades se den i små portioner, och hann se varenda avsnitt en 3 gånger innan nästa kom. Man satt som på nålar.

 

Oj oj. Och allra sista slutlåten är helt otrolig.

 

Angående bildkvalitén så är den asbäst. I alla utgåvor. Precis som att det är bäst bildkvalitet att titta på en Laputa på en tredje generationens VHS-kopia konverterad till PAL. Eller se på Das Leben der Anderes på en 8 tums LCD-skärm. Allvarligt talat, så länge man ser vad som händer och hör vad som sägs så…

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Wow, vilken final. Det var svårt att hänga med i sista avsnittet, svårare än i det nästsista, kanske tack vare att handlingen fortskred samtidigt som saker och ting förklarades och det hände grejer som man var tvungen att reflektera över. Är det kanske någon som kan ge mig lite svar på några frågor jag har?

 

Frågor.

Till exempel, VARFÖR skulle Key ha 30 000 andra människors gel? Jag förstår ju att det var för att det var för att hon skulle återfå sin mänskliga kontroll men hur kom professorn och Wakagi fram till den slutsatsen? Hade det något med hennes mors, gel som motsvarade 30 000 vanliga individers gel och som injicerades i Key, att göra? Och varför skulle den injiceras i Key egentligen? Det lät på Wakagi som att Toyoko ville det av något halvreligiöst skäl, fast... nu när jag tänker efter så sa ju Toyoko något i stil med "när hon föds vill jag skydda henne så var snäll och använd allt (gel alltså)" före hon dog och i slutet berättade hon ju för Key nu när "hennes vilja var borta kunde hon inte längre bestämma över Key". Så jag antar att hon ville det för att hon ville skydda Key efter döden. Men på vilket sätt då egentligen?

 

Fanns mycket småsaker som jag inte heller riktigt förstod, men som jag antar att man förstår bättre om man ser serien en gång till. Till exempel, vad var grejen med rosen som åkte in i "Miho"? På Ajo lät det som att han hade väntat på att exakt det skulle ske, eller så missförstod jag bara. Haha, och vad fan var det som hände i slutet med all gel som forsade ur Key? Jag börjar tänka på Wakagis metafor att hon är "som ett glas med vatten som när som helst kan rinna över" men jag hänger ändå inte riktigt med där. Och varför i helsike krossades Ajos skalle i den där maskinen?

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Är det kanske någon som kan ge mig lite svar på några frågor jag har?

Jag tog mig friheten att redigera ditt inlägg lite -- [hide]-taggen måste skrivas [hide=beskrivning] för att faktiskt synas.

Men! Jag tyckte att jag gjorde så först, men trodde att det inte fungerade.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 4 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...