Hoppa till innehåll

Vi har nu en wiki! Kolla tråden!

zimeon

Mangakai nystart? (Stockholm)

Rekommenderade inlägg

Mangakai är ju som en del vet Sveriges i alla fall äldsta animésällskap. Vi hade en guldålder (före internets intåg) där vi ordnade filmvisningar och visade animé, ofta direktinköpt från Japan (laserdiskar) och amatörtextade till svenska (via en gammal Amiga 2000).

 

Internet kom, gradvis kunde alla kolla på animé med bara ett musklick, och ja ja, jag kan dra Mangakais historia här med skit i det. Hur som helst:

 

Mangakai har sedan typ millennieskiftet eller så haft veckliga möten, mest i Täby eftersom det är där jag (f.d. ordföranden) bott. Först i Näsbydal, och de mötena var asbra; det var ofta runt 15 pers där och vi glodde på konstig animé skickat från Japan på videokassetter. Nåväl. Mötena flyttades till slut till fritidsgården Hermelinen, som förvisso är en bra lokal, men som ligger 10minuters gångväg från närmaste tågstation, som inte ens är en tunnelbanestation. Dessa möten funkade hyfsat; vi glodde på en hel del animé där.

 

I ungefär sex år har jag inte varit så ofta på de där mötena eftersom jag bott på Uppsalaslätten och lite ditt och datt har gjort att föreningen slumrat ungefär lika länge. Nu har jag flyttat tillbaka till Stockholm, och det märktes att mötena hade förändrats till mer "folk som känner varandra kommer dit och snackar skit om det senaste TV-spelet." Det var en del animétittande, men de flesta struntade i det och satt i soffan och chillade med mobilspel. Inget fel i det, men jag som en sådan där nörd som känner att "Va? VEM har skrivit manus till det här avsnittet, vänta, pausa eftertexterna… Å FAN Urahata är ju han som skrev seriemanuset till Jag Har Knappt Några Vänner, tacka fasen för att han är i Oreshura också!", kände att det saknades lite. Det är kul kompisträffar… men inte så mycket animénörderi.

 

Så långt historia, nu till saken: Jag vet att det finns tillräckligt många animénördar i Stockholmsområdet för att det ska gå att fixa… låt oss säga… nördiga animéträffar en gång i veckan. Ni vet, allt ifrån "Du har inte sett Pretty Cure, så jag betackar mig för din analys av Vividred!" till "OMFG I AM A HERO SKA BLI ANIME!!!ettett"… och sånt. Och det är min övertygelse att alla såna faktiskt vill träffas och nörda sig, kolla på lite animé tillsammans. Jodå, det vill ni, ni vill bara inte erkänna det. Men jag vet, Täby är ganska krångligt att åka till, och fritidsgården är rätt långt bort.

 

Så: Mangakai gör ett försök att väcka upp nörderiet genom att hitta en ny, mer central möteslokal. Och i förlängningen mer än så, men låt oss stanna där tills vidare. Och för det behöver vi lite hjälp från alla i Sthlmsområdet.

 

1) Vi har en uppsjö av förslag på lokaler, och vi ringer runt och kollar. Vi hittar troligen någon utan någon mer hjälp än den vi redan fått, men det är aldrig fel med alternativ: kan DU någon tänkbar lokal? Bor du centralt och har din gårdsförening en gårdslokal? Jobbar du och ditt jobb har ett rum där man kan sitta och snacka, och som funkar att låna någon veckodag i veckan, säg, 19:00 till 22:00 eller liknande? Allt är av intresse.

 

2) När det väl är fixat, KOM TILL MÖTENA. För som jag sa, det här är mer än bara möten. I förlängningen betyder det fler saker. Kommer det folk till mötena och föreningen kan få en nystart, så kan det ena leda till det andra och vi kan få igång hjul som annars går alldeles för trögt. Mangakai är till för alla animéfans, gamla som nya, och föreningen kan skryta med en nästan 20 år lång historia (varav de senaste åren har varit i cryostasis). Vi har kontakter och möjligheter att göra massor av kul grejer, förutsatt att vi har en medlemsbas som vill det.

 

Watch this space for updates.

 

 

 
  • Uppröstad 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Har glömt att uppdatera den här, så tack för påminnelsen. Sedan 3 veckor har vi en klubblokal på Kungsholmen (Polhemsgatan 38) där vi samlas på tisdagar och börjar visa animé från 7-snåret. Just nu tittar vi på Jättarna anfaller och Candy Candy, men tanken är ju att man kan komma och… bara hänga. Rita. Eller snacka skit. Eller dricka kaffe. Så länge man kommer dit för att umgås med animéfolk och snacka animé, så vad tusan som helst.

 

Om det här håller i sig efter sommaren så tror jag att vi kan försöka komma igång med andra saker också. Det finns mycket som borde göras och sättas igång (föreningen är t.ex. inte så kreativ; vore kul att göra egna trycksaker till exempel) men en sak i taget.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Låter kul, kommer ihåg att jag läste om mangakai när jag var liten, bor ju i stockholm nu så kanske svänger förbi någon dag. Hur många brukar dyka upp?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Nämen gud så trevligt det här låter, håller ni fortfarande igång? Jag och en kompis till mig har letat efter någon anime/manga förening förut men många i stockholmsområdet verkar ha lagt ner. Vi skulle gärna komma, om det vore möjligt! :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Jajamen, det är fullt ös på tisdagar klockan 18-22.

 

Mangakai lägger inte ner. På sin höjd hamnar vi på sparlåga. Just nu brinner det dock rätt bra (fast jag har inte varit på mötena på ett par veckor och det blir svårt att hinna med under sommaren för mig).

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att lämna en kommentar

Skapa ett konto

Registrera dig för ett nytt konto i vårt community. Det är enkelt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.

Logga in nu

×