Hoppa till innehåll
Anime.se

Gainax gör Aoki Uru


Sceleris
 Share

Rekommenderade inlägg

IxOf.jpg

 

Det fanns en gång en animestudio som hette Gainax.

 

Okej, de finns fortfarande, men poängen är att Gainax, som senare blev kända för serier som Evangelion och Gurren Lagann, bildades under den senare halvan av 1980-talet för att producera en film vid namnet Kungliga rymdflottan: Honneamises vingar.

 

Med en för dåtiden enorm animefilmbudget skrevs den och regisserades av en blott 24-årig Hiroyuki Yamaga, och har sedan premiären 1987 hyllats för sin otroligt välutvecklade världsuppbyggnad, sina allvarsamma och universella temat, och några av animehistoriens mest imponerande animerade sekvenser. Det är något felaktigt att säga att filmen floppade, men den underpresterade åtminstone.

 

I mars 1992 började man planera för Aoki Uru (Blå Uru), en tänkt fristående uppföljare till Kungliga rymdflottan. Istället för astronauter skulle den handla om stridspiloter 50 år senare. Den skulle skrivas av Yamaga, men regisseras av Hideaki Anno, som prövats med Gunbuster (1989) och Nadia från de mystiska haven (1990). Yoshiyuki Sadamoto (Evangelion, Summer Wars) skulle göra karaktärsdesignen, medan mechadesign skulle komma från Masamune Shirow (Ghost in the Shell) och Kazutaka Miyatake (Macross).

 

Produktionen påbörjades, men man hade stora problem att få ihop finanserna. Var skulle pengarna komma ifrån? Det designades som en film, men trots den massiva succén Nadia så hade Gainax inte mycket pengar att satsa själva. De tvingades att stoppa produktionen sommaren 1993. Det var nära att det krossade bolaget: Anno ville på grund av sina bortslösade insatser lämna bolaget, medgrundaren Toshio Okada lämnade dem faktiskt, och finansiellt såg det illa ut för dem. Lyckligtvis kunde de vända motgångarna till något positivt: grunderna för Neon Genesis Evangelion började läggas redan samma månad.

 

Under årens lopp sedan nedläggningen i juli 1993 har många ord sagts om Blå Uru. 1996 var Okada negativ till den tänkta berättelsen, i princip om en kille som skulle rädda sin kidnappade tjej. 1998 släppte man en multimedia-CD, med bilder och information om projektet som aldrig blev av. I en intervju 2002 sade sig Yamaga fortfarande vilja producera den, och faktiskt att han fortfarande arbetade på den i någon mån.

 

Så till 2013. Igår var det tydligen ett evenemang med Yamaga och andra Gainax-snubbar, där han försade sig och avslöjade att Blå Uru äntligen blir av – efter nästan 20 år! Idag, på Tokyo Anime Fair-mässan, kom det officiella tillkännagivandet: det blir en film. Yamaga skriver och regisserar, Sadamoto gör karaktärsdesign samt tecknar en mangaversion som ska gå i Young Ace där den ersätter hans snart avslutade Evangelion-mangan (som gått sedan december 1994!).

 

Blå Uru hör i animekretsar till de där mästerverken som aldrig blev av. "Gainax' Shenmue" har den kallats. Så att den nu ska bli av, trots allt, är... överraskande!

  • Uppröstad 2
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Intressant med lite historia. Även om jag inte gillade Kungliga rymdflottan som andra kanske gör så tyckte jag att det var en bra film så det ska bli intressant att se hur den här blir. Hoppas bara att den håller upp för hajpen som vissa personer säkert har byggt upp under de där 20 åren.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Ärligt talat är berättelsen inget jag längtar efter som sådant. Jag behöver inte gå tillbaka till den där världen, även om det lät lite intressant med några idéer de bollade runt vid premiären 1987, som att

100 år efter Honneamise så ska rymdfarare från deras värld nå jorden nutid eller nära framtid, då det ska visa sig att vår planet och deras planet bara ligger fyra ljusår ifrån varandra

(vilket inte låter besläktat alls med stridspiloter, så den idén blir det nog inget av).

 

Det som är kul är istället att Yamaga faktiskt gör något vettigt. För att parafrasera Carl Horn: Yamaga gör en av animehistoriens mest tidlösa mästerverk, och vad är hans comeback fjorton år senare? Mahoromatic och Abenobashi. "Det är som om Stanley Kubrick skulle ha tagit ett avbrott från 2001 och återvänt tidigt 80-tal för att regissera [amerikanska sitcom-serien] Three's Company."

 

(Sen är det väl förstås en fråga om hur mycket av Kungliga rymdflottan som var Yamagas förmåga och hur mycket som var att allt bara "föll på plats"...)

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Amerikansk animejournalist, mangaredaktör på Dark Horse och Viz (arbetar på Evangelion-mangan) och Gainax-fan sedan han såg Honneamise 1987. Satte nyligt ihop ett Kungliga rymdflottan-fanzin. Och en riktigt intressant jävel att lyssna på: ge honom ett enkelt samtalsämne och han kan mala på i två timmar på ett sätt som har fått folk att undra om han inte har manus. (Han har medverkat i två långa avsnitt av Anime News Networks poddradio; ett om Evangelion, och ett mer om honom och hans erfarenheter.)

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...