Hoppa till innehåll
Anime.se

Anime.se Anime Awards 2013: Omröstningsfas med diskussion


Meatrose
 Share

Rekommenderade inlägg

aaa-forumlogo-2013.png

 

Nomineringarna har sammanställts och startfältet har tagit form. Tack vare er användare har 30 stycken verk tagit sig vidare till denna omröstningsfas och till dessa ansluter även 4 stycken nykomlingar som tycks ha fallit oss svenska animefantaster lite extra väl i smaken.

 

Omröstningen går till precis som den har gjort de senaste åren. För att rösta beger man sig till omröstningssidan, eller "vallokalen", där man loggar in med sitt vanliga anime.se-konto. Om du redan har ett användarkonto så följer du bara länken längst ner i detta inlägg, annars är det bara att skapa sig ett konto. Detta tar bara någon minut.

 

Väl inne på omröstningssidan kan man under hela månaden avlägga sina röster i de kategorier man känner för att rösta i. Precis som vanligt; man deltar i den utsträckningen man känner för. En röst från en nyregistrerad användare som bara röstar i exempelvis 3 kategorier är precis lika mycket värd och väger precis lika tungt som en röst från en gammal forumräv som röstar i samtliga kategorier.

 

På omröstningssidan använder man sig av det finurliga filtret. Där kan du gå in och kryssa för de av de nominerade verken som du faktiskt har sett och på så sätt dyker dessa upp som alternativ i de aktuella kategorierna. Filtret kan man, precis som med rösterna, gå in och ändra på under månadens lopp. Har man efter två veckor avverkat två ytterligare nominerade verk så går man helt enkelt in och kryssar för även dem varpå de dyker upp under de olika kategorierna som alternativ.

 

Hur fördelas dina omröstningspoäng? Det är ganska simpelt. Inom varje kategori röstar man på de tre verk som har gjort det som efterfrågas bäst enligt en själv. Din #1 sätter du som "A" och den tilldelas då 3 poäng. Din #2 sätts som "B" och får då 2 poäng och inte helt otippat sätter du din #3 som "C" vilket ger det verket 1 poäng. Tänk på att du kan gå tillbaka och ändra eller lägga till röster under hela februari månad.

 

I år har det skett några mindre förändringar när det gäller kategorierna det tävlas i. Kategorierna Bästa Röstskådis och Bästa Studio är inte längre med. När det gäller röstskådisarna har valdeltagandet alltid varit ganska lågt och spridningen på rösterna har varit enorm. Det har inte varit ovanligt med två delade guldmedaljörer med en respektive två poäng mer än den drös som fallit in på delade andraplatser och tredjeplatser. När det gäller bästa studio kommer det bli så att de olika verkens medaljer i de andra kategorierna talar sitt tydliga språk.

 

Nedan följer en presentation av kategorierna och vilka kvalitéer det är som efterfrågas.

 

Bästa Komik - Rösta på de tre titlar som bjöd på vassast komik enligt dig. Det behöver alltså inte vara rena komedier (även om det naturligtvis finns en ganska god chans att det rör sig om just någon form av komedier).

 

Bästa Action - Rösta på de tre titlar som bjöd på bäst action enligt dig, inte "de tre bästa actiontitlarna" (notera skillnaden). Det är actionkvalitén som efterfrågas, inte hur mycket action verket innehöll eller hur mycket det fokuserade på just detta.

 

Bästa Drama/Romantik - Rösta på de titlar som bjöd på bäst drama och/eller romantik enligt dig.

 

Bästa Handling - Rösta på de tre titlar som hade den bästa handlingen enligt dig. Det är den rena handlingen som utvärderas här. Hur väl producerat eller regisserat det blev i slutändan hör inte hit.

 

Bästa Manliga Karaktär - Rösta på dina tre manliga favoritkaraktärer.

 

Bästa Kvinnliga Karaktär - Rösta på dina tre kvinnliga favoritkaraktärer.

 

Bästa OP/ED - Rösta på de titlar som bjöd på de mest tilltalande öppnings- och/eller slutvinjetterna enligt dig. Det rör sig om det visuella i kombination med musiken.

 

Bästa Visuella Prestation - Rösta på de tre titlar som enligt dig såg bäst ut, som bjöd på den bästa och mest tilltalande kombinationen av teckningar och animationer.

 

Bästa Regi - Rösta på de tre titlar som enligt dig bjöd på bäst regi. Tänk inte så mycket på "vad regissören gör" för i anime är ofta ansvaret mer utspritt än i exempelvis en Hollywoodproduktion. Tänk istället på regi som besluten om vad som ska visas i bild, hur det ska presenteras, hur nära "kameran" ska vara, hur snabbt det ska gå, vilket ljud som ska höras, vilken musik som ska spela i bakgrunden, hur karaktären ska visa känslor rent visuellt genom ansiktsuttryck och kroppsspråk och hur röstskådisen ska agera. Fina teckningar och animationer, tilltalande karaktärer, bra handling, välskrivna ljudspår och duktiga röstskådisar i all ära men utan god regi blir det ändå inte bra i slutändan. 

 

Bästa Ljudspår - Rösta på de tre titlar som bjöd på den bästa bakgrundsmusiken. Här kan man kika på allt från bakgrundsmusikens musikaliska kvalitéer till hur väl den lyckas ta stämningen i olika scener till nya nivåer utan att för den sakens skull roffa åt sig för mycket av tittarens uppmärksamhet. Notera att musiken från OP och/eller ED INTE räknas till ljudspåret, även om denna musik ofta råkar vara inkluderad i den faktiska produkten man kan köpa (själva CD-skivan).

 

Bästa Karaktärsdesign - Rösta på de verk vars karaktärer tilltalade dig mest ur ett rent visuellt designperspektiv.

 

Bästa Nykomling - Rösta på de tre bästa "nykomlingarna" från 2013, alltså serier som började sändas under 2013 men som inte fullbordades under aktuellt år.

 

Bästa Anime - Rösta på de tre bästa verken från 2013. Här vägs alla beståndsdelar in och det vi bedömer är alltså hur bra man gillade den slutgiltiga produkten med alla dess styrkor och eventuella svagheter.

 

 

Detta är alltså årets kategorier. En komplett lista över de nominerade verken finns att se på omröstningssidan under den tredje fliken - "Kandidater". Oftast är det de officiella titlarna som används där inne men har man funderingar kring något verk kan man klicka på det och på så sätt ta sig till Genshiken.se där mer information och alternativa titlar kan finnas. Skulle man sakna någon karaktär (med högsta sannolikhet någon biroll) från ett specifikt verk så är det bara att man säger till, antingen här i tråden eller också via ett PM, så stoppar jag in den i databasen.

 

Då så, då var omröstningsfasen inledd och vi hoppas att ni kommer att få många bra tips om bra anime att titta på under den kommande månaden. Tveka inte att ställa frågor om det är något som är oklart. Rikta dem till mig eller Sceleris här i tråden eller via forumets PM-funktion. Tänk på att det kan vara fler som funderar på samma sak som du så ibland kan det vara bäst att ta det direkt här i tråden. Följ länken nedan för att komma till omröstningssidan. Ha det så kul både med kompletteringstittandet och med röstningen. Låt diskussionerna flöda och må bästa anime vinna!

 

Ta mig till vallokalen!

 

Att registrera sig på forumet är lika lätt som det är snabbt avklarat. Både du och dina åsikter om animeåret 2013 är hjärtligt välkomna!

  • Uppröstad 2
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Det är väl kanske inte så många här som följer den. (Om man nu räknar den som två serier varav en avslutad, eller en hel oavslutad; i det senare fallet så hade den ändå bara kunnat bli Bästa nykomling.)

Hm, det är inte så många som jag inte sett. Gintama-filmen, Kotonoha no Niwa, Little Witch Academia och Steins Gate-filmen kan jag gott och väl se, men är Little Busters sevärd tycker ni? Vad är dess styrkor? Drama? Girls und Panzer har jag tänkt se nån gång, men borde jag se den nu? Är den kul, snygg, välgjord? Mondaiji-tachi har jag knappt någon koll på heller vad det är för slags serie, om den är äventyrlig eller komisk eller avslappnande. Nån som vill slå ett slag för den?

 

Senyuu har jag inte heller sett, men den kan jag nog också klämma in, den är ju så kort. Och finns på Crunchyroll.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Det är väl kanske inte så många här som följer den. (Om man nu räknar den som två serier varav en avslutad, eller en hel oavslutad; i det senare fallet så hade den ändå bara kunnat bli Bästa nykomling.)

 

Ja, det är nog sant.

 

Hm, det är inte så många som jag inte sett. Gintama-filmen, Kotonoha no Niwa, Little Witch Academia och Steins Gate-filmen kan jag gott och väl se, men är Little Busters sevärd tycker ni? Vad är dess styrkor? Drama? Girls und Panzer har jag tänkt se nån gång, men borde jag se den nu? Är den kul, snygg, välgjord? Mondaiji-tachi har jag knappt någon koll på heller vad det är för slags serie, om den är äventyrlig eller komisk eller avslappnande. Nån som vill slå ett slag för den?

 

Senyuu har jag inte heller sett, men den kan jag nog också klämma in, den är ju så kort. Och finns på Crunchyroll.

 

Vad det gäller Little Busters! så är den ju baserad på ett spel gjort av Key, så om man gillar dem är den nog värd att se. Skulle jag gissa, har inte sett den.  Mondaiji-tachi är en genetisk fantsy-shounen. Öppningslåten (och des tillhörande video) är ganska bra (enligt mig), men på det stora hela är den nog inte värd att kolla in om man inte gillar såna serier ganska mycket.

 

Senyuu tyckte jag personligen mycket om, så det är roligt att någon annan tycker den verkar vara något som kanske är värt att se (om än bara för att den är så kort).

  • Uppröstad 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Är också lite kluven när det gäller Little Busters! om jag ska vara ärlig. Är som bekant ett stort fan av Key-adaptionerna men då det för första gången inte var i KyoAni-regi (bortsett från den första Kanon-adaptionen) så har jag aldrig blivit sugen att se den. Den får nog hamna på min "om jag har tid"-lista. Det finns så många andra titlar som jag ska hinna med också.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Little Busters! som serie känner jag lite som jag gjorde med Angel Beats, den var helt okej men jag blev aldrig riktigt påverkad av den. Visst vissa scener var roliga men oftast när det var allvar så hade jag svårt att känna något, jag visste att det skulle var sorgligt men jag kände inget. Så hände det med många av arken i serien men sen fanns det två delar som jag tyckte var fina, varför jag tyckte om dem var för att de inte kändes lika "nu ska vi göra något såhär så att folk känner såhär" men det kan också var för att det handlade om de karaktärerna jag gillade mest. Refrain tyckte jag var den bättre säsongen och gav den högre betyg än första, det var även i den som mina favorit arks var med. 

 

Om den är sevärd är ju upp till var och en men jag tyckte att den var okej som sagt, finns mycket bättre att kolla på men om man vill titta in några serie som blivit nominerade och tycker att man har tid att titta på en serie på 39 avsnitt så varför inte, kanske kommer du gilla den mer än mig. 

  • Uppröstad 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Jag börjar närma mig slutet på Shinsekai Yori och får väl säga att den hittills har överträffat mina förväntningar (som kanske inte var så jättehöga men jag har noterat hur pass populär serien var/är). Kanske blir det tid över för Little Busters! ändå. Jag måste se Steins;Gate-filmen, Shinkai-rullen och Shingeki no Kyojin först. Ja, jag vet, det är konstigt att jag inte har sett den sistnämnda än men i min enfald hade jag hoppats få se den som blå-stråle. Det kommer icke att ske så jag får helt enkelt se den som den var på TV.

 

Jag känner att jag borde ge några komedier chansen också. Framförallt blir tyvärr ofta nykomlingarna lidande när jag avlägger mina röster. Jag känner alltid att jag har för mycket från föregående år att se innan jag börjar med gröngölingarna. Vill helst inte avlägga några nykomlingsröster efter att bara ha sett ett avsnitt av varje...

  • Uppröstad 2
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Jag har börjat se Little Busters!, brutit ihop pga dess magnifikt dåliga regi och animation (även de som älskar Little Busters! animen, om de finns, måste erkänna att den är skamligt beskaffad på dessa fronter, speciellt, men inte nödvändigtvis, om man jämför med KyoAnis tidigare Key-adaptationer), tagit ett avbrott för att spela visuellromanen Little Busters! och kommit tillbaka och avslutat Little Busters! och Little Busters! - Refrain.

 

Bottom line: om man spelat visuellromanen innan så tror jag man får ut mer av animen. Men om man har spelat visuellromanen kan man även lika gärna låta bli att titta på animen.

 

Visuellromanen är gudalikt bra, animen lämnar mycket att önska. Det som animen har som talar för den är det den lyckas hyfsat att "porta" från visuellromanen: karaktärerna, musiken och storyn. Tyvärr förstörs mycket av storyn av regin och karaktärerna av animationen. Det är jättesynd att storyn hackas och komprimeras men huvuddragen känns igen. Och Rin är min nya waifu. Musiken går inte att förstöra - den är allra minst i samma liga som ClannadAirKanon. Om man älskar Jun Maedas verk av samma anledningar som mig så är Jun Maedas musik en nyckelspelare (musiken i sig får mina ögon att tåras, men jag förstår om inte alla har samma starka koppling mellan filmmusik och känslor). Visst, gillar man Clannad så kanske man gillar element i Little Busters!, men det är som om man gillar att titta på fotboll och jämför Barcelona med Strömsbergs IK (tror de ligger i femman). Jag säger dessa varningens ord som självutnämnd Key-tard som till och med storgillade Angel Beats när det begav sig.

 

 

Jag är lite förvånad och besviken att inte Uchuu Senkan Yamato 2199 tog sig vidare från nomineringsstadiet. Den är den serien jag håller på och avslutar just nu som på allvar hade kunnat göra upp med superserierna Shin Sekai Yori och Psycho-Pass eller storfilmerna Kotonoha no Niwa och Ookami Kodomo Ame to Yuki, enligt mig. Det är en serie som väckt ett intresse för rymdopera hos mig, som fått mig att vilja kolla på fler remakes av gamla serier, eller ännu hellere på de gamla serierna själva. Fler borde se den!

 

Hinner man med Senyuu? Jag är också sugen på den, speciellt eftersom den har/får en S2. Startade en testprenumeration på Crunchy Roll nyss.

 

Håller fortfarande på och tittar klart på de sista serierna jag tänkt se före omröstningen, men jag tror att mina röster är ganska klara. Och tro det eller ej, Evangelion 3.33 toppar inte samtliga kategorier!

  • Uppröstad 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 2 weeks later...

Nu har det uppstått en situation som vi aldrig har upplevt förut och vi har beslutat oss för att förlänga omröstningsperioden. Det har tidigare varit väldigt jämnt i vissa kategorier. Ibland så pass jämnt att vi har haft titlar som har fått dela på medaljer. I år är dock situationen extrem. I ett av fallen rör det sig om fler än två titlar som skulle få dela på samma medalj och det rör sig om den ädlaste valören... i den mest prestigefyllda kategorin. Det har aldrig varit såhär jämnt förut.

 

Vi övervägde ett tag att göra en "Melodifestivalen" och låta antalet 1:a-platser (alltså 3-poängare) vara det som fäller avgörandet men vi bestämde oss för att det rimmar illa med vårt "alla röster är lika mycket värda"-måtto, eftersom de då egentligen inte längre skulle vara det.

 

Omröstningen får alltså pågå en tid till, så får vi se hur många röster som kommer in under tiden. Den nya deadlinen är fredagen den 14:e mars, vilket råkar vara "White Day" i Japan. Så, är det någon som inte har hunnit med att se allt man ville hinna med att se innan omröstningen tog slut så hinner man nu göra det. Och naturligtvis är de som hittills inte har röstat alls precis lika välkomna att avlägga röster.

 

Må bästa anime (singular) vinna. :3

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 2 weeks later...
 Share

×
×
  • Skapa nytt...