Hoppa till innehåll
Anime.se

Sapparikon 6 -tillbaka till ursprunget- 26–28 juni 2009


zimeon
 Share

Rekommenderade inlägg

Sapparikon 6

-tillbaka till ursprunget-

Animénördskonvent

 

Liten faktaruta

Tid: 26--28 juni 2009

Plats: Föreningsgården i Täby Centrum, Täby, Stockholm

Sovplats: Ja

Förbokning: Nej

Inträde: 100 kronor (på plats)

 

Beskrivning

Första Sapparikon hölls december 2005 som en utvidgad version av animévisningarna Sapparikai, som endast visade svensktextat material. Istället för i biosalong visades den tecknade filmen i en liten aula, och det fanns rum för övriga aktiviteter. Idén med Sapparikon var att ha ett för arrangörerna avslappnat, avskalat konvent där fokus endast lades på filmvisningen, så att förplaneringen kunde hållas till ett minimum och det mesta improviserades på plats. Tanken var att de som ville ha fler aktiviteter, såsom TV-spel, kafeteria, karaoke eller dylikt, fick ordna med det själva; huvudarrangörerna koncentrerade sig endast på filmvisningen och för övriga arrangemang lade de sig inte i mer än att godkänna aktiviteten. I gengäld fick bidragande besökare gratis inträde; ett sorts semi-anarkistiskt knytkalas-konvent där nästan hälften av besökarna var medarrangörer.

 

Efter en tid av fokusbrist återgår Sapparikon till sitt ursprung: Huvudarrangörerna ordnar med en animévisning med svensktextat material, och huruvida det blir något mer än så eller inte, får besökarna och tiden avgöra. Konceptet är ett nördkonvent, för nördar, av nördar. Avskalat, avslappnat och noll koll. Sappari.

 

Tid, plats, lokalbeskrivning, sovmöjligheter, matmöjligheter

Någon gång på eftermiddagen fredagen den 26 juni till ungefär kvällen söndagen den 28 juni 2009, i Föreningsgården i Täby, Stockholm. Ta Roslagsbanan till Täby Centrum eller Tibble, eller buss från Danderyd till Tibbleskolan. Eller åk bil E18 mot Täby Centrum. Föreningsgården ligger i anslutning till Täby Centrums södra parkering, rakt under Täby Bibliotek. För mer exakt vägbeskrivning, se längre ner.

Lokalen är Täbys föreningslokal med plats för ungefär 200 personer. Det finns en entré, två medelstora rum, ett mindre rum, en större aula, ett mörklagt teaterrum, ett kök med utrustning (porslin, bestick, kastruller, kaffekokare, kyl, frys), och lite korridorer med någon soffa här och där. Det finns ett begränsat antal bord (säg 10-15 medelstora), och hyfsat mycket stolar. Exakt vilka arrangemang som hamnar var bestäms inte förrän konventet börjar. Det finns ett låsbart rum, som endast får användas för medarrangörer som vill låsa in extra dyrbara varor nattetid.

Stora salen släcks ner vid midnatt och tänds klockan 08.00. Där finns det sovplats för fler sovare än Sapparikon någonsin har huserat, så det lär inte bli några som helst problem. Men tänk på att den tänds klockan 08.00, och då menar vi verkligen det.

Vad gäller miljön kring konventet är det Täby Centrum, det finns alltså ingen brist på matplatser, men tänk på att Täby Centrum stänger klockan 20.00. Dock finns det ett kebaberi något hundra meter bort från föreningsgården.

 

Hittills bokade arrangemang

* Filmvisning: Svensktextad animé, huvudsakligen från 1990- talet. Visas från laserskiva och textning via Amiga 1200. Exakta tider ej spikade, men i programmet ingår Rödluvan Chacha, Key the Metal Idol, Fancy Lala med mera. Rykten går om Sagan om Bräu och Ami-chans Första Böldpest. Arrangemang Zimeon Lundström och Studio Sappari.

* Filmvisning: Urval ej bestämt. Arrangemang Mangakai Huddinge.

* Karaoke: Animékaraoke. Arrangemang "Kennyman" Magnus.

* Shrine Maiden-hörna: Uppvisning och spelning av shoot'em-up- spelserien Project Shrine Maiden (Toho Project). Arrangemang Zimeon Lundström och Sokkan

* Kafeteria: ?

* TV-spel: ?

* Frågesport: ?

* Debatt: ?

* Speciella gäster: ?

 

Vill du delta med något?

Huvudarrangörerna ordnar bara med huvudsakliga filmvisningen och står för lokalen och viss administration, men alla som bidrar med någon betydande aktivitet till Sapparikon får gratis inträde. Det kan vara vad som helst som har med manga och animé att göra, se specifika regler nedan. Typiska medhav är udda, animérelaterade TV-spel, men att servera fika är också godtagbart. Andra typiska aktiviteter är försäljningsbord för dina fansin eller bilder eller gamla mangaprylar (eller ett generellt försäljningsbord med inlämning), men att ordna med en debattpanel är också räknat som en aktivitet. Lyckas du få dit någon illuster animé- eller mangarelaterad gäst är det också godkänt som aktivitet, likaså om du ordnar någon intressant tävling eller frågesport.

Dräktlek (cosplay), alltså att klä ut sig till en animé- eller mangafigur, räknas bara som en aktivitet om det är ordentligt bra, men även en hyfsat bra dräkt kan väl ge rabatt på inträdet.

 

Regler för medhav av arrangemang

Även om Sapparikon stoltserar med att vara knytkalas-konvent och att huvudarrangörerna har noll koll, har vi ett koncept att hålla fast vid och det föreligger därför vissa regler för arrangemang, och dessa är som följer:

* Först och främst: Sapparikon är ett manga- och animékonvent, och det håller vi hårt på. Därför godkänns endast aktiviteter som är direkt och starkt relaterade till japansk tecknad film och/eller japanska serier. För att tala klarspråk, att visa musikvideor med Ayumi Hamazaki eller ta med sig Guitar Hero är inte godkända aktiviteter. Och bara för att det finns en animé på F-Zero betyder inte det att Smash Brothers är ett relaterat TV-spel heller. Ni vet vad som menas. Som exempel på att vi inte kör med pappersdefinitioner utan på rutinerad magkänsla, är Tokimeki Memorial OK, men Fatal Fury är det inte. Enda undantaget för detta är förtäring, alltså de som vill ha mat eller fika som aktivitet.

* För att gratis inträde ska kunna ges, måste bidraget vara betydande. Att komma med Nadesico-spelet till Sega Saturn är ballt, men tyvärr inte nog för att medföra gratis inträde. Kommer du därmed med både spel, Saturn och TV är det klart godkänt. Dräktlek kan räknas som aktivitet om det är en exceptionellt bra dräkt, som verkligen ger intryck.

* Du måste ta fullt ansvar för ditt arrangemang. Ja, det finns eluttag, ja, det finns bord och stolar och ja, det finns ett kylskåp i köket, det finns tallrikar, glas, kaffebryggare etc. Men vi kan inte ansvara för att det finns grenkontakter eller oändligt med plats i frysen. Är det något du undrar över, fråga via forumpost eller mejl. Du måste också själv ansvara för dina saker och städa upp efter dig. Vi kan låsa in extra dyrbara saker nattetid, men utrymmet är begränsat.

* Någon bokning behövs inte. Vi uppskattar förstås om du säger till vad du tänkte arrangera, så kan vi ha med det i listan här, men du får lika gärna bara dyka upp utan förvarning (t.ex. om du dräktleker behöver du knappast säga till i förväg). Däremot bör du säga till om ditt arrangemang är extra platskrävande, till exempel om du tänkte ta med dator och projektor och ha filmvisning, om du ska sälja något och behöver många bord, eller om du behöver något speciellt som du kan ana att andra också behöver (som köket).

* Pengar: Fritt fram att sälja prylar/fika på Sapparikon. Vi tar ingen procent. Orka. Sappari

 

Zimeon drar generella regler (detta avsnitt skall läsas med gubbigt och bistert tonfall)

* Medlemskap i Mangakai krävs, det kostar 50 kronor per år och kan ordnas på plats.

* Ingen tobak, ingen alkohol. Och det betyder att du inte ska stå och röka direkt utanför ingången. För att vara riktigt ärlig bör du inte stå och röka alls. Ta Sapparikon som tillfället att fimpa för gott.

* Man kan sova på konventet. Man bör sova under konventet. Att inte sova alls under konvent är en jättedålig idé. Jo, det är det visst. Nej, ni som säger annorlunda har FEL. In i skamvrån och sov. Jag har sett tillräckligt många av er som säger att sova är för mesar, och jag vet precis hur glasartade era blickar är på söndagsmorgonen och nej, varken kaffe eller Jolt Cola gör saken bättre. Sapparikon varar ända till söndag kväll, och folk som sover på soffor på dagtid kommer slängas ut utan pardon, I shit you not. Stora salen släcks ned någon gång vid midnatt och tänds klockan 08.00. Vill ni vara vakna under denna tid, så visst, men inte något väsen under den tiden.

* Och återigen, Sapparikon är ett manga- och animékonvent. Av manganördar, för manganördar. Det känns fånigt att behöva peka ut en sådan här sak, men med tanke på vissa konventstendenser på sistone vill vi påminna om, att aktiviteterna ska vara manga- och animérelaterade även gäller vanliga besökare. Till Sapparikon kommer man för att manganörda sig, inte för att leka Twister. Vi kommer självfallet inte gå runt med någon konventspolis, men ingen av huvudarrangörerna vill se Sapparikon förvandlas till någon ungdomsgård med hångelsoffor. Det ska vara ett hem för animénördar som ska animénörda sig i dagarna tre så att de ekar över hela Täby.

 

Program

 

ALLT är textat på svenska, av högst nogräknade amatörer (Zimeon och Iggy)

Vi bjuder på ett märkligt urval ur Studio Sapparis historia, bland annat ett maratontittande av klassikern Magisk Krigare Rayearth!

 

Förseningar av schemat utlovas!

 

Fredag

16–18 One Piece del 1–4 : Kom och se hur One Piece SKA vara textad!

18–20 De två Spica avsnitt 1 + Nurse Angel Ririka avsnitt 1

20–22 Magisk krigare Rayearth del 1–5

22–24 Rödluvan Chacha avsnitt 1–4

 

Lördag

10–12 Cirkelmagi Guruguru del 1–4

12–14 Sagan om Bräu + Ami-chans första böldpest : De som vet vad det är, vet vad det är. De som inte vet, vill inte veta.

14–16 Magisk Krigare Rayearth del 6–10

16–18 Maskinkrigaren Gundam del 1–5

18–20 Final Fantasy OAV del 1–4 (av 4) : Den i dunkel höljda OAV-serien från 90-talet. Garanterat kalkon! Löst baserad på miljöer ur FFV.

20–22 Magisk krigare Rayearth del 11–15

22–24 Maskinkrigaren Gundam del 6–10

 

Söndag

10–12 Cirkelmagi Guruguru del 5–8

12–14 Magisk krigare Rayearth del 17–20

14–16 Narutaru del 1–2 + avslutningsvideor

 

URL: http://sapparikon.mangakai.net

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Nej, stopp och belägg. Sapparikons regler säger att det måste vara direkt relaterat till animé. Sceleris är direkt relaterad till animé, därför är han en Godkänd Aktivitet (med versaler). Knäckebrödsdansen är dock det inte. Haruhi-dansen, Lucky Star-dansen eller Mahoromatic-dansen är det dock.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Kan det ses som en värdig ursäkt att inte komma, Zimeon? :)

 

Får väl accepteras… :P

 

Får se, som någon pekade ut är det någon J-rocktjosan i Göteborg den helgen. Inte för att J-rock har något med oss att göra, mest att en del av honrävarna är intresserade av både och. Vet inte om det motiverar oss att flytta det en vecka framåt istället, eller om det ens är möjligt, men det är väl än så länge inte fullkomligt otänkbart.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 3 weeks later...

Det exakta programmet kommer upp om ett tag. Det som är hyfsat säkrat är att det blir Gundam, lite Narutaru, förhoppningsvis även lite Wata no kunihoshi, vad tusan man nu översätter det till (Landstjärnans bomull?) plus då Key the Metal Idol, troligtvis Rödluvan Chacha och varför inte lite Fancy Lala?

 

Vi kommer även troligen servera manlig Pocky. Köksverksamhet har också fixats, så kaffe och mackor kommer finnas på plats.

 

Missa inte denna återgång till den gamla skolans konvent!

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Wata no Kuni Hoshi bör vara Bomullslandets stjärna eller nåt, för de pratar ju om "Bomullslandet, där drömmar går i uppfyllelse". Småsöt film.

 

Ganska intresserad av att komma faktiskt! Lite som att åka på en historisk äventyrsresa. (Reseguiden: "...och det är så här forskarna tror att det gick till på det forna '90-talet.")

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...