Hoppa till innehåll

Vi har nu en wiki! Kolla tråden!

Zeedox

Japan Anima(tor)'s Exhibition

Rekommenderade inlägg

Studio Khara och Dwango har lanserat ett animeprojekt kallat "Japan Anima(tor)'s Exhibition", där de kommer släppa en serie kortfilmer av olika slag. Sajten är tillgänglig på engelska, och strömningen fungerar även här i Sverige! Välj bara "EN" uppe i högra hörnet på sidan. Flera av videorna har engelska undertexter.

 

Själv gillar jag Draktandläkaren, en lite 90-talsaktig kortfilm av, bland andra, Kazuya Tsurumaki, en gammal veteran från Studio Gainax. Spana efter referenser till hans tidigare verk!

  • Uppröstad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Jag tittade på de kortfilmerna som de hade uppe nu och Draktandläkaren var den bästa enligt mig.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

De flesta av dessa ligger på is för mig, i väntan på ett tillfälle att titta lite mer noggrannt på vilka som är ansvariga för verken och försöka sätta det i ett sammanhang.

 

Men då utannonserade de att Akemi Hayashi skulle göra åttonde videon! Ett namn jag inte hört på länge!

 

Akemi Hayashi, som i huvudsak är animatör, gjorde nämligen ett av de första bidragen i det NHK-sponsrade projektet Ani*Kuri 15, femton minutlånga videor av olika animeskapare. Hennes video, Bortom tårarna (2007), blev den allra mest minnesvärda av dem för min del. Men det var inte bara för att låten av I's Cube är så fin att jag ett tag funderade på att importera singeln; nej, Hayashi får ju också till en fin liten stämning med saknad och hopp på sin korta minut, med uppenbart fokus på kvinnligt själsliv.

 

Bortsett från animation har Hayashi också stått för bildmanus och avsnittsregi för Mawaru Penguindrum avsnitt 20 (2011) och bildmanus och regi för Kids on the Slope ED (2012), men det var hon som tog Ichirō Oko'uchis (Azumanga Daioh, Code Geass) manus till Space Dandy avsnitt 5 (2014) och verkligen gjorde det så gulligt som det blev, med sin design, sitt bildmanus och sin regi. Avsnitt 5 var alltså det där Kana Hanazawa spelade en föräldralös tjej som Dandy tvingades ta hand om. Animeinternet gav ett kollektivt "aw".

 

Bortom tårarnas specifika känsla och fokus kommer hur som helst tillbaka i Därifrån imorgon, där man får följa en ung kvinna som själv verkar lite förlorad där hon har flyttat till storstan för att pröva lyckan och studera mode. Och – här blev jag glatt överraskad! – det är ju sångerskan från I's Cube igen! Tydligen är hon i en ny grupp, Avaivartika.

 

Jag kan inte säga att jag vill se en hel animeserie eller ens långfilm baserad på innehållet i vare sig Bortom tårarna eller Därifrån imorgon, men jag är nyfiken på hur en Akemi Hayashi-anime skulle se ut.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att lämna en kommentar

Skapa ett konto

Registrera dig för ett nytt konto i vårt community. Det är enkelt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.

Logga in nu

×