Hoppa till innehåll
Anime.se

Mitt kompendium över Slice of Life


MathJuice
 Share

Rekommenderade inlägg

Wikipedia: Ordet kompendium härrör från det latinska ordet "compendium", med betydelsen "sammanfattning", "avkortning" eller "noggrann avvägning".

Det är söndag och jag behöver skriva av mig, så varför inte en rekommendationstråd? Detta är alltså en samling/sammanfattning av slice of life som berört mig i mitt animé-tittande. Jag tänkte att det skulle fungera som en lista över de som vill "djupdyka" i en genre som inte lägger för mycket tyngd i action, djup intrig eller brutalitet, utan en som får dig att skratta och/eller får dig att slappna av. Plus att kompendium även betyder samling av kurslitteratur, så se det som en rekommenderad lista över de bästa inom genren. =3

 

Acchi Kocchi (Place to Place)

46489l.jpg

Tsumiki är kär i Io, men hon vågar inte öppna upp sig och han verkar inte förstå signalerna som hon ger ut. Detta är historien om deras äventyr med sina vänner där dom bakar choklad till alla hjärtans dag, leker snöbollskrig, spelar burkas och spelar spratt på deras lärare. Varmhjärtad komedi som vaggar in en i ett varmt bad av choklad kryddad med kramar och hyss. Rekommenderas till alla typer av tittare som vill koppla av.

 

Aiura

60699l.jpg

Seinfeld: Vi är en show om ingenting. Aiura: Håll mitt juicepaket! Vi följer Ayuko, Kanaka och Saki genom deras mindre händelserika vardag där dom pratar om udda drömmar och stör deras syskon. En renodlad serie inom genren som i ett lugnt tempo berättar om vardagliga saker som sker kring dessa tre. Väldigt avslappnande och tar inte mycket av din tid.

 

Anima Yell

93862l.jpg

Kohane gillar att hjälpa andra men är rejält spretig med vad hon gillar. Helt plötsligt slår det henne när hon ser en grupp cheerleaders: chair (cheer) är en konstform i att stödja andra med hjälp av dans och hejaramsor. Sagt och gjort, nu är det bara att starta en cheerleadingklubb i skolan! Riktigt underhållande serie med mycket charm och fågelimitationer. 

 

Anne Happy

78252.jpg

Tennomifune gymnasium har en unik klass som samlar alla med olika typer av otur. Här hittar vi Hibari som har otur i kärlek, Botan som har otur med hälsan och Hanako som har...världens värsta otur? Följ med i deras skolvardag där det gör allt för att bli lyckliga. Denna serie lyfter fram oturskortet och lägger det på alla spelare, vilket förstärker humorn och de udda situationer flickorna hamnar i. En personlig favorit som leker med varma färger och en udda charm till otur.

 

Azumanga Daioh

66l.jpg

Tioåriga Chiyo är så smart att hon hoppat upp till gymnasiet där hon möter ett helt galleri av olika lustiga personligheter. Killiga Tomo, den tysta coola Sakaki, Koyomi med sin korta stubin och den lite tröga "Osaka" och många andra. Denna serie är en av stöttepelarna i genren och är en av de mer udda i sällskapet. Det är en sån där serie som får dig att säga "jag vet inte vad det var jag just såg, men jag kunde inte sluta skratta". Väldigt skum, väldigt rolig och lite av en grundare av slice of life.

 

Bakuon!!

78914l.jpg

Vi följer Sakura Hane från när hon upptäcker nöjet med motorcyklar till det att hon tar motorcykelkort och går med i skolans motorcykelklubb. Föreställ dig att K-On! och Top Gear slår sig samman och ger en serie med roadtrips och tävlingar. Serien gör bra ifrån sig att även inkludera folk som är måttligt intresserade i motorcyklar och låta dom vara med i det roliga. Rekommenderas speciellt för dig som gillar att klanka ner på Suzuki.

 

Blend S

88286l.jpg

Maika Sakuranomiya är en vanlig gymnasietjej som söker extrajobb. Problemet är att hennes ansiktsuttryck lätt missförstås som något elakt och nedlåtande, och därmed skrämmer folk från att anställa henne. På gränsen att ge upp dyker ett jobb upp som en uppenbarelse: den italienska (och excentriska) Dino erbjuder henne ett jobb på hans Café Stile. Caféet är dock speciellt i och med att personalen har varsin "personlighet"...och Maika får spela sadisten. Följ en grupp med udda karaktärer som verkligen går in i sina roller på caféet som startade en meme. Det finns något för alla i detta fik.

 

Boku wa Tomodachi ga Sukunai (Haganai: I don't have many friends)

32873l.jpg

Kodaka och Yozora har svårt att skaffa vänner och bemöta andra elever i skolan. Så de startar "Neighbor's Club", en klubb där de lär sig hur man blir "populär" och skaffar vänner. Klubben fylls sakta men säkert med en färgstark skara av individer men deras mål verkar bli mer och mer ouppnåeligt...eller? En riktigt populär serie med en humor som är oöverträffad och drar sig inte för att verkligen hamra på med den. För er som vill ha en mer fartfylld serie med lite grövre skämt.

 

Comic Girls

91794l.jpg

Kaoruko Moeta, författarnamn "Chaos-chan", är en nystartad mangaka som har problem med att få sina storyboards godkända av sin redaktör. För att få inspiration börjar hon bo med tre andra artister: Ero-kärleksförfattaren Ruki, shonenfanatiken Tsubasa och romantikern Koyume. Dessa författare är mer än vad deras arbeten får en att tro dock. Riktigt rolig serie som får en att relatera till vad tjejerna går igenom. Samtidigt så blir man peppad (ibland lite oroad) över Chaos och hennes strävan att få sin manga publicerad. Rekommenderas varmt.

 

Dagashi Kashi

95686l.jpg

Kokonotsu vill bli en mangaka men är för tillfället fast på landsbygden och i familjens godisbutik. Hans pappa vill få honom att ta över butiken efter honom och får oväntad hjälp av Hotaru, dottern till en storkonkurrent på godismarknaden. Hon gör allt i hennes makt att få "Kokosnöt" att förstå magin bakom klassisk japansk konfektyr. När det gäller serier som utspelar sig på landet så har dom en avslappnande atmosfär. Dagashi Kashi blandar detta med den skumma fascination som karaktärerna har över godis. För dom som vill ha "laidback" komedi.

 

Flying Witch

80039l.jpg

Makoto är en häxa och bor nu hos sina småkusiner samtidigt som hon studerar häxkonst. Serien vänder på all fakta vi vet om häxkonst och gör om det till något som likväl kunde komma direkt från Studio Ghibli. Med en avslappnad lantlig atmosfär, varma färger och stämningsfull musik målar serien upp en vacker duk av glädje och harmoni. En serie som rekommenderas för alla.

 

Gabriel DropOut

82590l.jpg

Efter att änglar och demoner går ut skolan skickas de till Jorden för att lära sig om oss dödliga. Gabriel är inget undantag och hon råkar också vara klassens bästa ängel. Det ändrar sig dock snabbt när hon upptäcker MMORPG:n och hon förvandlas till en hopplös shut-in. Följ med Gabriel och hennes vänner, både änglar och demoner, när de försöker leva och förstå livet som dödlig samtidigt som de dras med deras ovanliga karaktärsdrag. Vad sägs om en snäll demon eller en sadistisk ängel? En komedi som verkligen får en att rulla på golvet.

 

Girlfriend Kari (Girlfriend Beta)

67045.jpg

Följ med Shiina Kokomi och hennes vänner när de söker efter de bästa fotoobjektet, tränar inför skolmästerskapen i gymnastik och hjälper den nya transferstudenten från Frankrike förstå olika japanska sägen. En serie som leker med värme och charm i ett lugnt tempo som alla kan komma in i. Sött som socker!

 

GJ-bu (GJ Club)

45995l.jpg

Shinomina Kouya blir tvingad till att bli medlem i klubben GJ, en klubb som med sina unika karaktärer gör saker som faller på. En serie som trots ett vanligt koncept endast utspelar sig i klubbrummet. Resa till Amerika? Nä, låt Amerika komma till oss! Gå till stranden? Nix, byt om till baddräkter här inne! En komedi som gör mycket av lite, som MacGyver fast sötare.

 

Gochuumon wa Usagi desu ka? (Is the order a rabbit?)

79600l.jpg

Kokoa ska börja en ny skola och får bo hos Chino och hennes familjs café Rabbit House. Hon tar då beslutet att jobba deltid på caféet och bli vän med alla hon träffar i den nya staden. Serien utstrålar värme, vänskap och massvis med kaniner. Den utspelar sig även i en stad i vacker europeisk stil. Följ med vännerna i deras äventyr och arbetsbestyr när dom lär sig engelska, bästa kaffebrygden och varifrån Rize fått sitt vapendille ifrån.

 

Hinako Note

84858l.jpg

Hinako är en blyg flicka från landsbygden. Varje gång någon främling försöker prata med henne fryser hon till likt en fågelskrämma. Nu har hon bestämt sig för att studera i Tokyo och samtidigt gå med i skolans teaterklubb, allt för att lära sig att träffa nya människor utan att få panik. En serie som gillar att skifta till en chibistil då och då för utökad effekt utöver några andra trick, som en flicka som gillar att äta böcker. Den har hamnat lite i skymundan men bör få en chans att ses igenom för det är en riktig pärla.

 

Hitoribocchi no Marumaru Seikatsu

99458l.jpg

Hitori Bocchi är extremt blyg bland folk och har problem med sociala interaktioner. Hennes bästa (och enda) vän Kai bestämmer att nu när de två ska börja i olika skolor så ska dom sluta vara vänner, ända tills Bocchi blir bästis med alla i sin nya klass. Vi följer hennes strapatser i att kunna interagera med sina nya klasskompisar. En smårolig och extremt charmig serie om att verkligen kämpa sig fram med lite hjälp från sina vänner.

 

Houkago Teibou Nisshi (Diary of Our Days at the Breakwater)

106362l.jpg

Hina flyttar till en liten kuststad, men hon avskyr utomhusaktiviteter då det är äckligt och kladdigt att hålla på med insekter och fisk. Hon föredrar hellre att hålla på med stickning och hantverk i hemmets trygga vrå. Men som av en slump stöter hon på en senior från skolan, Yuuki, när hon går runt på en pir. Det ena leder till det andra och Hina är nu medlem i skolans fiskeklubb...där mottot är "vi äter det vi fångar!" En riktigt go bubblare med mycket hjärta bakom sig. Den introducerar oss även till ett helt nytt fiskeklimat.

 

Ijiranaide, Nagatoro-san (Please don't bully me, Nagatoro)

110097l.jpg

Naoto är oftast för sig själv i konstklubbens vrå, men en dag verkar det som att han aldrig kommer att få en lugn stund igen. Junioren Nagatoro har hittat en senior som hon kan ha lite kul med...på Naotos bekostnad självfallet. En av de stora giganterna inom retsticke-manga har fått sin adaption. Extremt välgjord och riktigt skön serie, en dundersuccé direkt från start och nästan ett måste att se.

 

Joukamachi no Dandelion (Castle Town Dandelion)

82559l.jpg

Konungafamiljen Sakurada består av nio syskon och alla har unika superkrafter. Och deras far har utlyst ett val om ett år som avgör vem som blir nästa arvinge av kronan. En komedi om vanliga människor med ovanliga förmågor i en stad fylld med kameror som följer alla deras tokigheter. Teleportering, prata med saker, ändra ens gravitation eller rent utav materialisera vad som helst (så länge plånboken tillåter). Det finns gott om utrymme för skratt och knas med dessa ingredienser blandade i smeten.

 

K-On!

76120l.jpg

Yui vill gå med i "Light Music Club". Problemet är att klubben görs om till ett band och Yui kan ingenting om instrument. En mästerlig serie från Kyoto Animation om aspirerande musiker och deras upptåg som för det mesta inte handlar om musikträning utan mer om att få alla till att träna...och misslyckas helt. Utöver fika och upptåg så uppstår även ljuv musik som vi får tar del av. Rekommenderas varmt!

 

Kill Me Baby

87197l.jpg

Yasuna är bästis med sin klasskompis Sonya som råkar vara en lönnmördare. Bara Yasuna vet om det dock. Så vad gör hon då? Retas med Sonya så klart...Det skulle hon inte ha gjort. En komedi om att tänja på gränserna innan ens ursprungliga planer slutar i att ge sig inför någon som har en kniv i bakfickan. Ren dum humor och dumheter som humoristiskt utspelar sig när en ninja, lönnmördare, student och ett fjärde hjul går till skolan.

 

Kiniro Mosaic

51379l.jpg

Shinobu far på studieresa i England och bor hos Alice under denna tid. Båda blir vänner och självfallet saknar varandra efter avskedet, trots att de inte pratar samma språk. När Shinobu sedan börjar gymnasiet får hon reda på att Alice ska leva och bo med henne samt gå i samma skola. En serie som utöver klassisk slice of life formula även anspelar på kulturella skillnader mellan japaner och engelsmän. Mycket värme och engrish utlovas!

 

Kobayashi-san Chi no Maid Dragon (Miss Kobayashi's Dragon Maid)

85434l.jpg

Kobayashi är en kontorsslav och har ett ensamt och händelselöst liv. Plötsligt en morgon står en drake utanför hennes dörr. Draken förvandlas till en piga som vill jobba och bo hos henne efter ett erbjudande Kobayashi lämnat. En unik komedi om olika drakar som söker sig till våran värld och försöker smälta in i samhället. Gulligt och roligt kul som ger något åt alla.

 

Koisuru Asteroid

104212l.jpg

Under en stjärnklar natt när hon var liten träffade Mira en pojke som hette Ao. Hans fascination med stjärnorna inspirerar Mira att hjälpa honom att namnge en asteroid efter honom. Spola framåt till gymnasiet och till när Mira vill gå med i astronomiklubben, men får lära sig två chockerande nyheter: Astronomiklubben har slagit ihop sig med geologiklubben, och Ao, som också gick med i klubben, är en tjej. Följ med två olika klubbar som trots deras olikheter har roligt med deras gemensamma klubbaktiviteter. Riktigt charmig och något man kan slappna av till, plus att du lär dig mer om stenar och stjärnor.

 

Konohana Kitan

88431l.jpg

Yuzu är en rävflicka som börjar jobba på värdshuset Konohanatei. Värdshuset är ett känt stopp för andar, gudar och andra väsen. Här får Yuzu serlden från ett nytt perspektiv med lite hjälp från sina nya kollegor och vänner. En serie som är mer än vad du tror samtidigt som den utstrålar enorm värme. Varje gäst har något nytt att erbjuda och Yuzus osjälviska natur får en att smälta snabbare än en snögubbe i en varm onsen.

 

Koufuku Graffiti (Gourmet Girl Graffiti)

71963l.jpg

Ryou bor nu själv efter att hennes mormor gått bort. Mormor lärde henne allt om matlagning och hade roligt när de lagade tillsammans. Nu känns det lite ensamt, ända tills hennes kusin Kirin kommer över under helgerna. Serien lär ut att det inte bara är måltiden som är höjdpunkten, utan känslan att dela den med någon. Så i Koufuku Graffiti har vi matporr i slice of life format. Ifall du blir less på Food Wars och vill ha en mer mjukt gående serie så är denna serie för dig.

 

Lucky☆Star

15010l.jpg

Vem har inte hört talas om denna serie tro? Nörden Konata, tvillingarna Kagami och Tsukasa samt "damen" i sällskapet Miyuki frontar i serien som hjälpte definiera genren. Serien är som dom där Facebookposterna om saker man kan relatera till, fast bättre och du slipper bli störd av dina vänner. Om du söker efter den enda sanna slice of life serien eller ska börja tåga in i den världen så börja med denna diamant.

 

Mikakunin de Shinkoukei (Engaged to the Unidentified)

75249l.jpg

Kobenis liv vänds upp och ner när hon fyller 16 år. Helt plötsligt dyker en fästman och en liten svägerska upp hemma hos henne. Så nu har den blyga Hakuya och den sprattliga Mashiro flyttat in och Kobeni har nu fullt upp i att lära sig mer om sina nya släktingar. En komedi med en udda tvist och med charmiga ögonblick med alla hjärtans dag choklad, UFO:n och en systertokig elevrådspresident.

 

New Game!

80417l.jpg

Aobas favoritspel är Fairies Story-serien. Hon är speciellt dragen till karaktärsdesignerna. Nu får hon chansen att jobba med företaget bakom spelen samtidigt som hennes nya kollega är hennes idol och designern bakom Fairies Story, Yagami Ko. En serie som dels tacklar processen om spelutveckling och dels relaterar till folk som börjar ett nytt jobb. Utöver detta ser vi en charmig serie med många olika karaktärer som bidrar till en varm upplevelse. Rekommenderas superhårt!

 

Non Non Biyori

51581.jpg

I och med att hennes pappa byter jobb flyttar Hotaru med familj ut till landsbygden. En serie som både folk från landsbygden och 80-talet kan relatera till. Non Non Biyori berättar om fyra vänner och deras bästa tips på hur man får tiden att gå ute på vischan. Fiska, jaga insekter, plocka bambuskott, gå till godisbutiken med mera. För er som vill koppla av och se något som verkligen tar tid att njuta av livet utanför storstan.

 

Nyanko Days

83933l.jpg

Tänk om katter var skildrade som kattmänniskor. Yuuko har svårt att skaffa vänner, men älskar sina tre katter Ma, Shi och Ro. En show om catgirls som gör kattsaker helt enkelt. Extremt charmigt och sött när katter går på festival, klättrar i chipsskål och försöker rita. Nyan!

 

Ore no Imouto ga Konnani Kawaii Wake ga Nai (My Little Sister Can't Be This Cute)

24875.jpg

Kirino är en mönsterstudent, naturlig skönhet och jobbar deltid som modell. Dock så har hon blivit osams med storebror Kyousuke som lett till en liten klyfta mellan dom två. Dock en dag så får Kyousuke reda på hennes hemlighet: Hon är en smygotaku, utöver det så har hon dille på småsystrar. En komedi som sticker ut i mängden om kampen att hålla ens lillasysters udda hobby hemlig, OreImo har också ett unikt trumfkort i kärleksdramat som det bygger upp. Vilket läger du må hålla dig till så kommer du erkänna att denna serie lämnar ett långlivat intryck.

 

Osake wa Fuufu ni Natte kara (Love is Like a Cocktail)

88433l.jpg

Chisato är en proper arbetare på sitt företag. Hon är vacker och jobbar hårt men är lite reserverad av sig. Det ändrar sig snabbt när hennes fästman Sora blandar till en utsökt drink när hon kommer hem. Helt plötsligt blir hon varm och kelig när hon får i sig lite alkohol. Serien visar ett exempel av Umaru-chanisering när en person har två helt udda sidor. Man får även bra tips på drinkrecept som du kan tillaga. Sake, vin, whiskey eller alkoholfritt, finns något för alla smaker samtidigt som man får en varm serie om ett nygift par och deras passion för drinkar.

 

Oshiete! Galko-chan (Please tell me! Galko-chan)

77845l.jpg

En serie som vänder på olika stereotyper samtidigt som den påminner en om samtalen man hade under skoltiden. Gyarun Galko är social och snäll men riktigt blyg när det gäller snusk, Otako är lite nördig men gillar spratt och Ojou är från en rik familj men är lite av en airhead. Denna serie är inte rädd att tackla de samtal man kunde ha om lite mer intima grejer...bara för att sen göra en komedisketch av det.

 

Re-Kan!

72544l.jpg

Hibiki kan se spöken och andar. Samtidigt är hon en snäll person som vill hjälpa dom så gott hon kan. Följ med henne och hennes kompisar när dom hjälper andarna med sina problem. En serie som blandar komedi med lite feelgod magi, med lite övernaturliga vibbar för ett vinnande koncept. Också roligt och se hennes kompis Narumi som är rädd för spöken och hennes tsunderetantrum bland alla övernaturliga fenomen.

 

Sakura Trick

56189l.jpg

Haruka och Yuu har känt varandra och varit tillsammans länge. För att markera sin vänskap kommer de på att göra något som man inte gör med andra personer...dela en kyss. Och med det så lämnar yuritåget sin station och vi är i full sving. Serien anspelar mycket på vänskaplig avundsjuka och gör en helt egen grej med det. Mycket charm med lite yuri som extrakrydda på.

 

Sakurasou no Pet na Kanojo (The Pet Girl of Sakurasou)

43643.jpg

Suimei High School har en ökänd studentbostad kallad Sakura Hall där de mest excentriska eleverna bor. Sorata hamnar här då hans tidigare bostad inte tillät de katter han tagit in och får då träffa de olika tokiga personligheter som bor där. Sen får han även träffa den nyinflyttade Mashiro, berömd artist men dock väldigt naiv och ovärldsvan, som han nu får lära upp och stötta under hennes tid i Sakura Hall. En svängig komedi med mycket drama och känslor involverade. Den kommer få dig att skratta, gråta och sedan accepterat att denna serie var värt resan.

 

Sansha Sanyou

79415l.jpg

Youkos pappas företag gick i konkurs och hennes liv gick från att vara en rik nobel till att vara fattig. I skolan har hon svårt att hitta vänner i sin nya skolan ända tills hon en lunchrast stöter på Futaba och Teru. En serie om väldigt extrema figurspektrum och hur Youkos förra liv påverkar hennes omgivning. Väldigt livlig serie med mycket karaktär och färgstarka personligheter. Rekommenderas för dig som gillar brödkanter och majonnäs.

 

Seitokai Yakuindomo

75550l.jpg

Ousai Private Academy går från endast flickskola till blandskola, och redan första dagen blir Tsuda rekryterad till elevrådet. Tillsammans med sina kvinnliga kolleger Shino, Aria och Suzu ska dom se till att eleverna följer reglerna. En komedi som är 90% snuskskämt och 10% höjdskämt riktade mot den korta Suzu. Du får fräckisar var du än går och inte bara en utan två straight men att (försöka) kontrollera de snuskiga tankar som halva elevrådet och flera av eleverna har.

 

Senpai ga Uzai Kouhai no Hanashi (My Senpai is Annoying)

118890l.jpg

Den kortväxte men motiverade Igarashi jobbar på en försäljningsavdelning i storstan och har som fadder den bredaxlade och högljudda Takeda. Ett omaka par minst sagt, vi följer deras strapatser under kontorstid, lunch och ledigheter där senpai/kouhai-relationen sätts på prov. En överraskning från ingenstans men som träffar rätt direkt när den kom. Finns gott om arbetsromantik också om du är ute efter något sådant.

 

Slime Taoshite 300-nen, Shiranai Uchi ni Level Max ni Nattemashita

111792l.jpg

Azusa har slitit på kontoret utan avbrott och det slutar med att hon dör av allt överjobb. En gudinna har dock gett henne chansen att prova på ett nytt liv med mindre slit. Möt den nya Azusa, den odödliga häxan på höglandet i en helt ny värld. Nu bedriver hon mest sina dagar med att ta det lugnt och emellanåt döda lite slimemonster. Men efter 300 år så har hon nått maxnivån, och om ryktet sprider sig kommer Azusa aldrig få tillbaka sin lugna tillvaro igen. En extremt rolig serie med samma VA som Tanya the Evil. Proffsig lineup med bra manus ger dig en wholesome och skrattfylld isekai.

 

Urara Meirochou

84119l.jpg

Meirochou är staden där spåkvinnor från hela landet utbildar sig. Chiya som levt i bergen får en inbjudan att börja studera där och ger sig av för att börja sitt livs äventyr. En elegant och charmig serie med ett ämne som inte dyker upp alltför ofta. Lite supernatural och spirituellt tema blandat med klassiskt slice of life-tema ger ett fräsch intryck.

 

Working!!

75262l.jpg

Souta jobbar på familjerestaurangen Wagnaria, mest för att han fallit för sin kortväxta och söta senpai Taneshima Popura. Utöver dessa två finns även Inami som har mansfobi, den halvbittra kocken Satou, retstickan Souma, katanabeväpnade Todoroki samt Kyouko, chefen som bara slappar. Ytterligare en serie med en varierad rollista av olika udda personligheter. Garanterat att få dig att må gott, annars får du en gratis dricka vid nästa måltid.

 

Yuru Camp△ (Laid-Back Camp)

89877.jpg

En serie om camping helt enkelt. Rin är en speciell campare som gillar att ta lite tid för sig själv, särskilt under den kallare lågsäsongen. En dag stöter hon på den energiska Nadeshiko som får upp ögonen för campingens charm efter att ha sett Mount Fuji en tidig höstmorgon. Riktigt avslappnad serie som går igenom grunderna för en lyckad campingutflykt. Mycket charm och hjärta med bipolära karaktärer och deras förkärlek till att sova i tält under bar himmel. Rekommenderas rikligt.

 

Yuru Yuri

52921l.jpg

"Amusement Club". En klubb som tagit över teklubbens gamla lokal och som utnyttjas mest för slöande och eventuella upptåg. Följ med Akari, huvudpersonen-som-har-liten-närvaro-och-därmed-känns-som-en-backgrundsperson, och hennes vänner i de icke-upptåg som de hittar på och när elevrådet klagar på deras "klubbaktiviteter". Likt titeln så ingår en viss "påstådd" yuri-atmosfär utöver tokigheter som dåliga ordvitsar och en tomatpyjamas.

 

 

Det var den listan det. Dessa är serie som ligger varmt om mitt tittarhjärta och som verkligen omfamnar genren. Om du har någon titel att dela med dig som du verkligen tycker om och vill att andra ska se, skriv det här. Remember: Slice of life is life!

 

EDIT: Städade upp lite i listan så att bara inkludera "rena" slice of life serier. Plus la till extra serier.

  • Gillar 2
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

God rapport! Och det understryker vad jag alltid sagt om slice-of-life: det är en… genre med högst varierande definitioner. Jag skulle aldrig ha kommit på tanken att klassa (i sammanhanget) tunga dramaserier som Fruits Basket och Toradora som slice-of-life – men genren är väl som smaken som är som baken.

77620.jpg

Jag är desto mer överraskad över frånvaron av Aria: The Animation och dess uppföljare! Serien, om tre unga kvinnliga turistguidelärlingar i en scifi-framtida rekonstruktion av Venedig, har det ultimata slice-of-life-budskapet: njut av nuet! Det handlar om att vakna tidigt på morgonen och fröjdas över fåglarnas kvitter. Att äta en god inbakad potatis på en kall höstdag. Att utforska vardagens mystik och upptäcka vardagens vackra stunder och platser. Och att göra detta inte trots tingens förgänglighet, utan på grund av tingens förgänglighet: ingenting varar för evigt, så njut av nuet. Njut av Aria.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Det är en viss splittring på MAL om vad som räknas till genren. Fruits Basket är förståeligt men Toradora...inte så mycket, men den är så himla bra att den får vara med bara för det. Serier som Teekyuu räknas tydligen inte som slice of life så det är mycket ge och ta. Och på den noten så ska jag lägga till Aria i min backlog.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Bra lista! Jag påminns om:

-Min oförmåga att avsluta Acchi Kochi, Sakura Trick och Sakurasou.
-Att jag borde spänna av någon dag och kolla på K-On, Galko-chan och GJ-bu (och Teekyuu!).
-Att det är dags att se om ToraDora!

Spoiler

(med premissen att Minori-n antagligen är emotionellt ännu smartare än Ami...).

 

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Imponerande lista! Jag har alltid haft lite svårt för genren slice-of-life eftersom personer har en tendens att överanvända och jag tycker att man kan använda genrer som kommedi, drama etc. Sen finns det undantag på serier som jag faktiskt inte kan definiera utan just slice-of-life men alla är vi olika. 

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 2 weeks later...

Okej, nu har jag överraskat mig själv lite smått och gjort anime-comeback. Det som krävdes var en flyttpackning som helt enkelt kunde vänta en kväll till samt väldigt goda recensioner av Oshiette Gyaruko-chan i en FB-grupp jag är med i. Jag kom in med höga förväntningar - tydligen skulle de ta alla uttjatade stereotyper och vända på dem, plus att huvudpersonen Gyaruko skulle vara en supersnällis som löste problem i hennes närhet. Men vad jag fick var 70% exposé av Gyarukos bröst, 20% Gyaruko som löste problem i sin närhet (vilket i princip alltid bestod i att någon behövde ett nagellack, hårvax, dambinda eller annan materiell tingest som Gyaruko alltid turligt bar med sig) och 10% stereotypdekonstruktion. Okej att hjältinnan var en sådan genomhederlig sötnöt att hon förtjänade serien ett återuppväckande av filmgenren "feel-good" men ändå. Un. Der. Whelmed.

Men jag lyckades i alla fall fördröja den fruktansvärt tråkiga flyttpackningen i fyra timmar.

  • Gillar 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Hehu, lustigt folk som hyllar Gyaruko-chan. Det är ju inte en serie som skapar livstidsfans i någon vidare mening (som, säg, Evangelion, som skapat många fans för livet – men med det sagt så kan jag tänka mig att till och med Gyaruko-chan har fått ett par, om så bara för att det finns så många människor på denna jord), men den är ju småkul och småsöt, och ger en egen liten insats i normaliseringen av mänskliga kroppsfunktioner i ett utrymme som ofta ger en idealbild av flickor. (Alltså, flickor i anime och moéserier och idolanime och slice-of-life är ofta väldigt sagofiguraktigt "rena", men att vara människa är att vara "smutsig", så även de bör förväntas ha sexdrift, bajsa, få mens och så vidare.)

Apropå slice-of-life (eller mer komedi egentligen) med mindre sagofiguraktiga tjejer: Turning Girls! Indieproducerad Youtube-anime i sju 5-minutersavsnitt. Ganska kul för sin spellängd.

  • Gillar 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Ja, bra poäng där om sagofigurerna. Det är ju lite att ta sönder en stereotyp också. Det var nog en stor anledning att jag trots allt fäste mig lite vid Gyaruko-chan som karaktär lite. Hon kändes lite mer äkta på något sätt, hon gick att identifiera sig med. Bara en liten detalj som att hon hade ett sådant hatkärlekförhållande till curry...

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Jag skyller på denna tråd att jag i dagarna har lyssnat några gånger på "Zentai-teki ni Sensation" från Mikakunin de Shinkōkei, en slice-of-life mest i benämningen "söta-flickor-gör-söta-saker" (den har drama och romantik) från 2014. Serien fick nämligen denna helt magnifikt animerade musikvideo:

Serien är dessvärre sällan lika lekfull och hypnotiskt välanimerad som musikvideon, men den har också sina stunder.

Men på tal om Dogakobo-animation (studion bakom Mikakunin och Sansha San'yō som Mathjuice nämner) så bör man ju isåfall också nämna den förtjusande Love Lab, här i en officiell engelskspråkig trailer:

 

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • MathJuice pinned this ämne
  • 3 months later...

Bump?

Tänkte lägga upp min lista på rekommenderade SOL-serier. För att slippa bråka med definitionen av Slice of Life så använder jag mig helt enkelt av genre-taggarna på AniList, och lägger upp några extra kategorier för serier som har SOL-element, men drar mer åt en annan genres håll. Hög prio rekommendation markerar jag med *

Slice of Life

After School Dice Club
Aiura
Akebi's Sailor Uniform *
Amanchu *
Aria the Animation *
As Miss Beelzebub likes it *
Ascendance of a Bookworm
Bofuri: I Don't Want to Get Hurt, so I'll Max Out My Defense
Bottom-Tier Character Tomozaki
By the Grace of the Gods
Comic Girls *
Endro *
Flying Witch
Gabriel Dropout
Girls' Last Tour **
Ground Control to Psychoelectric Girl *
Haibane Renmei *
Hanayamata *
Harukana Receive *
Hinako Note *
Hitoribocchi no Marumaruseikatsu *
I've Been Killing Slimes for 300 Years and Maxed Out My Level
Interviews with Monster Girls
Is the Order A Rabbit?
K-ON! **
Kiniro Mosaic
Kino's Journey
Kobayashi's Dragon Maid **
Koisuru Asteroid *
Konohana Kitan
Kuma Kuma Kuma Bear
Lets Make A Mug Too
Love, Chuunibyou & Other Delusions
Lucky Star *
Machikado Mazoku *
Miru Tights
Miss Caretaker of Sunohara-sou
Mitsuboshi Colors *
Ms. vampire who lives in my neighborhood
Nekopara
New Game
Non Non Biyori *
Please tell me! Galko-chan
Recover of an MMO Junkie
Remake our Life
School-Live!
Sleepy Princess in the Demon Castle
Slow Start
Somali and the Forest Spirit
Tamako Market *
Tamayomi
The Helpful Fox Senko-san
The Slime Diaries
Wakaba Girl
Wandering Witch: The Journey of Elaina
Working
Yokohama Shopping Log
Yuru Camp **

Slice of Life / Drama

AIR
Anohana: The Flower We Saw That Day *
Chihayafuru *
Clannad ***
Eccentric Family
Fruits Basket **
Hanasaku Iroha
Hibike! Euphonium ***
In This Corner of This World *
Kageki Shoujo
Kanon *
March Comes In Like A Lion ***
Maria Watches Over Us ***
Maquia: When the Promised Flower Blooms *
Sakura Quest
Shadows House
Shirobako **
Smile Down the Runway
Sound of the Sky
Summer Wars
The Melancholy of Haruhi Suzumiya * (filmen är ***)
The Pet Girl of Sakurasou *
Uma Musume
Wandering Son *
Wolf Children *

Slice of Life / Romance

After the Rain
Banished from the Hero's Party, I decided to Live a Quiet Life in the Countryside
Bisque Doll
Bloom Into You *
Don't Toy With Me, Miss Nagatoro
Engaged to the Unidentified
Girlfriend, Girlfriend
Haganai
Horimiya
I Can't Understand What My Husband Is Saying
Kaguya-sama: Love is War *
Kase-san and Morning Glories *
Monster Girl Doctor
Mother of the Goddess' Dormitory
My Next Life as a Villainess: All Routes Lead to Doom!
My Senpai is Annoying
My Teen Romantic Comedy SNAFU
Nisekoi *
Sakura Trick
Senryuu Girl
Tada Never Falls In Love
Taishou Otome Fairy Tale
Teasing Master Takagi-san
The Duke of Death and His Maid *
The Quintessential Quintuplets
Tonikawa: Over The Moon For You *
Toradora *
Tsuki ga Kirei **
Tsurezure Children **
We Never Learn

Slice of Life / Comedy

Asobi Asobase
Gal & Dino (hade först en * här, men tog bort eftersom de flesta hade nog blivit turned off av vissa delar av denna serie 😓)
Gamers
Heaven's Design Team
How Heavy Are the Dumbbells You Lift?
Last Period: the journey to the end of the despair
Magipoka *
Mayoi Neko Overrun
Mewkledreamy *
Nichijou ***
Null Peta
School Rumble

Slice of Life / Action

Heartcatch Precure *
High School Fleet
Yozakura Quartet
Yuuki Yuuna is a Hero (väldigt weak story i vissa delar, men ändå värd en watch, speciellt nu när säsong 3 fixar en hel del av problemen från tidigare i serien)

Slice of Life / Music

Bang Dream (skulle vilja sätta en * här, men svårt att rekommendera då den kräver att man spelat spelet)
D4DJ
Dropout Idol Fruit Tart
Idoly Pride
If My Favorite Pop Idol Made It to the Budokan, I Would Die
Lapis Re:LiGHTs
Love Live! School Idol Project **
Ongaku Shoujo
Selection Project *
Show by Rock *
The Idolm@ster
The Idolm@ster Cinderella Girls
White Album 2

 

Edit: Bråkade med definitionen av Slice of Life och la till några fler som jag tycker passar

Redigerad av Raccomunk
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...