Hoppa till innehåll
Sceleris

Kumo Desu ga, Nanika? (So I'm a Spider, So What?)

Rekommenderade inlägg

Skoltjej återföds som spindel i fantasyvärld och måste använda all sin list för att överleva i monsterfyllda grottor – medan hennes klasskamrater fått desto lindrigare reinkarnationer.

Vad tycker folk?

Personligen är jag skeptisk (jag tycker att det är ganska oengagerande och otilltalande), men jag har följt mangaversionen i några år, och det är tillräckliga skillnader för att väcka mitt intresse. Kollade upp originallättromanen och det är tydligen bara mangaversionen som helt skippar hennes klasskamraters perspektiv; vet inte riktigt vad jag tycker om det, vilket som är bättre.

Jag har alltså läst i några år, mer än 9 volymer, och alla de där människorna (och alven) som introducerades var helt nya för mig. Det är lite intressant för mig att se hur det utvecklas, ur ett berättartekniskt perspektiv.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Har bara sett trailern för länge sedan och kände direkt avtänd från både stilen och själva spindeldesignen. Såg den igen nyss och tänkte bara hur jobbig protagonisten lät. Jag vet inte, ytterligare en isekaiserie med fokus på en spindel är två kryss som inte faller mig bra i smaken. Är trailern en bra sammanfattning eller finns det något som räddar den?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter
5 minuter sedan sa MathJuice:

Är trailern en bra sammanfattning eller finns det något som räddar den? 

Om du menar den här trailern så tycker jag det verkar rättvist, åtminstone så vitt det gäller spindeln. (Parallellhandlingen är som sagt ett mysterium för mig.)

Jag gör en försiktig gissning och säger att man kanske vill ge serien en chans om…

 1. …man verkligen gillar Aoi Yūki (som spelar huvudrollen);
 2. …man verkligen gillar powerfantasy – serien följer hennes styrkeutveckling till väldigt höga nivåer;
 3. …man gillar strider mot svåra fiender – för varje strid får hon fler förmågor och blir skickligare på att använda dem, och kan ta sig an ännu svårare motståndare. Första avsnittets action var inget vidare, men det kanske blir bättre.

Förutom det vet jag inte riktigt varför någon skulle vilja se den, särskilt inte om man inte läst boken eller mangaversionen.

Jag håller med om spindeldesignen. Den är trogen lättromanen, men jag föredrar mangaversionen; den saknar mangapupiller, och munnen är sicksackformad istället för ett streck med två huggtänder. Sen är det nog fördelaktigt att inte se pastellfärgerna. (På mangaomslagen är hon helrosa.)

DTn4KYJd33.pngwh2b2lMC3U.png

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Precis sett avsnitt 2 och här är något jag funderar på:

Hur länge har de som återföddes till människor varit i kropparna de flyttade in i? Det känns som att de inte bara flyttat in utan har fått sina identiteter sammansmälta med kroppens förra ägare sett till hur de agerar. Inte det lättaste att förklara kanske men en av dem har en storebror (i den nya värden, men inte deras gamla) som är hjälte och det känns som han talar om sin riktiga storebror. Antingen har han hatt lång tid på sig att vänja sig, är en skicklig skådis (många normala runt om honom, får inte verka för konstig -- även om de rakt ut säger att de är återfödda..?..) eller så har de faktiskt slagits ihop. De har inte visat någon förvirring eller att de är obekväma över att vara på en ny plats utan ser inte ut att ha några problem med att passa in.

Den första sökträffen jag provade påstår att det generellt tar några veckor innan spindelägg kläcks för de flesta arter så förutsatt att de båda spåren av storyn ligger parallellt med varandra på tidsaxeln och det inte sker några tidshopp när det hoppas mellan dem samt att de landade vid samma tidpunkt när de återföddes så har anpassningstiden varit kanske en månad som längst.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter
2 timmar sedan sa Stekeblad:

Hur länge har de som återföddes till människor varit i kropparna de flyttade in i?

Jag undrade också det härom vecka, så jag kollade originalet. I romanversionen, redan i hans första kapitel i första boken, beskriver Shunsuke (“huvudpersonen” i parallellhandlingen) sin förvirring: “With no idea what was going on, I suddenly woke up as a baby”.

Det innebär alltså antingen:

 1. att “Spindelina” (fans brukar kalla henne “Kumospindelkotjej”) reinkarnerats sisådär 15 år efter flera andra, eller
 2. att spindelhandlingen utspelar sig 15 år före.

Jag har ingen aning om vilket som gäller. Jag gissar på den första, som innebär att klasskamrater kan reinkarneras olika år. Det känns inte orimligt, när man tänker på flickan som blev en drake – man tänker ju att en så pass liten drake inte är 15 år.

 

Avsnitt 2 kändes lite dumt för mig, med avseende på hur de talade så högt om reinkarnation och allt sånt i klassrummet, men när jag hämtade citatet ovan såg jag ett textstycke där Shunsuke och tjejen-som-var-kille träffades första gången och pratade japanska för att bekräfta sina misstankar, så troligtvis använder alla reinkarnerade japanska som ett hemligt språk.

 

Också nytt för mig: huvudpersonen heter Wakaba. Minns inte att det dyker upp i mangaversionen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Bra efterforskning Sceleris!

18 timmar sedan sa Sceleris:

Det känns inte orimligt, när man tänker på flickan som blev en drake – man tänker ju att en så pass liten drake inte är 15 år.

Håller med, glöm inte läraren (alven) som är mycket äldre än 15 år.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter
Den 2021-01-17 vid 09:02 sa Stekeblad:

Håller med, glöm inte läraren (alven) som är mycket äldre än 15 år.

Var hon? Minns inte att hon sa det, jag minns bara att hon pratade om att (typ) få uppleva tonårslivet igen med sina elever, så i och med det plus att de går i samma klass(?) så tänkte jag att de var jämnåriga. Det är ju inte så att en alv måste vara gammal. 😁

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Gick tillbaka snabbt för att dubbelkolla i avsnittet, hon är lika gammal som de andra men ser yngre ut på grund av att hon är alv

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Avsnitt 3

På spindelsidan: Två nya förmågor, trådkontroll och lättare kunna upptäcka faror. Den senare avfärdade hon snabbt som trasig, och tillbringar resten av avsnittet från att springa från fiender mycket starkare än henne själv. Jag tror den förmågan liknar klassifieringsförmågan genom att börja hemskt dålig men bli bättre och bättre över tid med att den går upp i nivå.

På människosidan: Under magiträningen tyckte jag det verkade som att samtliga reinkarnerade var flera steg över resten av klassen i skicklighet, vad kan det bero på? Är det en bonus för att ha kommit från en annan värld? Som jag sett det är alla kungliga eller landade i andra fina familjer. (Har inte sett någon replik i stil med "Varför hamnade ni i fina familjer medan mina föräldrar är fattiga bönder?", det närmsta är draken) Är det likt hur det är i Black Clover att adliga och kungligheter har en större medfödd magisk förmåga? Tror inte det, passar inte riktigt in i level-baserad värld om inte adliga är en annan underart av människa. Troligare i så fall att de kunnat få specialundervisning eftersom de är från rika familjer och därför är bättre. Eller så har jag missat något och detta stämmer inte alls.

Det kanske är på väg att börja hända lite mer i människodelen av historian. Efter bråket om vem som skulle vara den som besegrade det attackerande monstret och få äran är det tydligt att en av dem är missnöjd, min känsla är att det är början till något större.

 • Uppröstad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter
2 timmar sedan sa Stekeblad:

Som jag sett det är alla kungliga eller landade i andra fina familjer. (Har inte sett någon replik i stil med "Varför hamnade ni i fina familjer medan mina föräldrar är fattiga bönder?", det närmsta är draken)

En del av det (att de mänskliga reinkarnerade vi sett är kungliga/adliga) kan helt enkelt bero på att fint folk träffar fint folk, på sina balar och överklasskolor. Tydlig sekundär huvudperson för människosidan är Shun, och jag tänker att det nog inte kommer något tredje perspektiv.

Fast det är uppenbarligen inte bara slump. Om det går 1000 ofrälse för varje adelsperson så skulle väl oddsen vara värre än en på triljonen att de vi sett alla skulle ha blivit födda i fina familjer. (Jag blir påmind om webbläsarspelet Reallives, där det är en bra mycket större chans att födas som fattig tredje världare, än rik västerlänning.) Och en del av det beror förstås på att berättelser handlar om osannolikheter, men jag tror det har sina förklaringar in-story också.

 

Men den där killen Hugo är helt klart dåliga nyheter. Mina pusselbitar just nu: stöddig kille med aggressionsproblem, prinsen han är avundsjuk på, prinsens bestörta, tårfyllda scen i öppningsvinjetten, och kanske prinsens klängiga lillasyster. 🤔

Redigerad av Sceleris

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Avsnitt 6

I slutet av avsnittet så får man reda på vem nedan karaktär från introt är alltså en demonherre (Eller kanske Demonherren, om det bara finns en)

spindel-demon.jpg.6308f0d1ad99414e766cb9fb31b7f58b.jpg

Demonherre, fast en tjej. Vad blir det för ord då? Demondam låter för fint tycker jag. Demonhertiginna låter lite mörkare, lite ondare, men jag vet inte. Det spelar kanske ingen roll för demonherre fungerar bra, men jag tycker det är lite roligt att fundera på ord ibland.

Spoilervarning för kommande händelser:

Spoiler

Kommentarsfältet på Crunchyroll har berättat för mig att Kumoko kommer någon gång utvecklas till människa (eller något människoliknande) Min spekulation utifrån det är att hon utvecklas till demonherre med anledning hur förmågan Tabu hela tiden ökar i nivå och att några av hennes andra förmågor har attribut åt det hållet (från avsnitt 4 och 5 kanske?)

I flera avsnitt nu har jag sett introt och tänkt att det är en av Kumokos kommande utvecklingar som syns i bilden ovan men så var det inte.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Och nu tycks det som att vi fått de olika synvinklarnas relativa samtidighet åtminstone ungefärligt förtydligade: Kumoko föddes verkligen som spindel typ 15 år efter flera andra klasskamrater.

11 timmar sedan sa Stekeblad:

Det spelar kanske ingen roll för demonherre fungerar bra, men jag tycker det är lite roligt att fundera på ord ibland.

Jag gillar “Demonfurste”!

“Furste” låter mäktigt, lite högtidligt eller bibliskt, typ att Satan är “Mörkrets furste”. Det är inte utpräglat manligt (“furstinna” existerar som utpräglat kvinnligt, men “furste” kan användas för båda könen). En gammal fantasybok “The Demon Lord” fick faktiskt svenska titeln “Demonfursten”.

Själva japanskan 魔王 “maō” består av 王 “ō” som betyder “kung”, och 魔 “ma” som betecknar demoner, trolldom och sådant djävulskap. Men det är samma 魔 “ma” som i 魔法 “mahō” (“魔-metod”), ordet som används i gulliga “magiska flickor”-serier för småflickor, så 魔 “ma” måste inte vara strikt negativt i sammansättningar.

“Trollkung” hade kanske varit en bra översättning om man inte främst läste “troll” som sagoväsendet istället för “trollkonster” – och då heller inte tänkte på “trolleri” främst som scenunderhållning. (Det skulle behöva förstås som “förmågan eller bruket eller verksamheten att med övernaturliga och förborgade medel (och med djävulens eller annan ond makts hjälp) ingripa i naturens gång eller påverka (särskilt: skada eller förgöra) människa eller djur”.)

Fast “trollkung” skulle inte gå så bra i berättelser där 魔王 “maō” är regent över 魔族 “mazoku” (“魔-folket”), som brukar vara människor-fast-med-(mer)-magi (och eventuellt horn). På engelska brukar det heta “demon lord” och “demon race”, men “demoner” förstås ju som helt onda väsen, och mazoku är inte nödvändigtvis onda.

Så 魔 är svårt att översätta konsekvent och tillfredsställande. 🤔

 • Uppröstad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Demonfurste låter bättre, ska börja använda det istället för demonherre.

18 timmar sedan sa Sceleris:

“Trollkung” hade kanske varit en bra översättning om man inte främst läste “troll” som sagoväsendet istället för “trollkonster” – och då heller inte tänkte på “trolleri” främst som scenunderhållning.

Jag kommer att tänka på ordet häxmästare.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Avsnitt 7

Nu händer det grejer! Här är tre saker att fundera på:

 • Vad är så farligt med att nå för hög nivå och låsa upp nya förmågor?
Spoiler

Drar du till dig administratörernas uppmärksamhet om du blir för stark? Ungefär som om man är riktigt bra i någon sport så är sannolikheten stor att man kommer bli upptäckt av stora lag eller tävlingar och inbjuden att vara med och till följd av det får man massor av uppmärksamhet riktad mot sig.

 • "Administratörer"?!
Spoiler

Beskrivs av Kumoko ungefär som gudar. Har förmågan att skapa nya förmågan och säkert mycket annat som kan förändra hur hela värden fungerar. Har hon landat i en värld med många spelliknande element, eller ÄR det ett spel hon är i?

 • Vad håller elvan-sensei på med som de andra inte vet om?
Spoiler

Förmågan att kunna ta förmågor från någon och ändra liv och mana är en hemskt kraftfull förmåga om det inte finns hårda begränsningar. En sådan förmåga kan vända hela värdens balans på en natt. Hon kanske i hemlighet är en Administratör. Hon kanske är den som fick alla förflyttade till den världen från första början.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Där kom Hugos storhetsvansinnesdrivna förräderi! Lustigt att han inte lyckades med något.

Och lustigt att fröken nöjer sig med att nerfa honom, en knäppskalle som just hade planerat massmord. “Nu får du gå till ditt rum utan att äta middag”, typ. 🙄

Men kommer Hugo att döda lillasystern eller fröken, eller både och, tro?

Den 2021-02-20 vid 11:21 sa Stekeblad:

Avsnitt 7

Ja, fröken är suspekt! Jag tror dock att hon kom till den nya världen lika ovetande som de andra, men hon måste ha gjort något för att ha fått särskild kunskap. Jag tänker mig att hon kanske talar av erfarenhet: hon har “levlat” jättemycket och fått en massa förmågor, och det har dragit in henne i världens hemligheter och maskinerier. (Hon är ju dock bara lika ung i världen som killen och f.d.-killen-nu-tjejen, så när skulle det ha hänt? Å andra sidan kanske alven ljuger om sin ålder. Hon kanske återföddes hundra år före de andra.) Jag tänker som du att hennes förmågor kanske dragit till sig administratörernas uppmärksamhet. Jag tycker att hon själv känns mer som moderator än som administratör.

Det är ju tydligt att vi ska koppla det till Kumoko, som laddar upp med förmågor på löpande band (Kumoko har nu parallella tankeförmågor och kan döda med blicken!), och börja oroa oss för henne. Och nu har hon ju bevisligen fått en administratörs uppmärksamhet.

Men vad är det som är så dåligt med det? Det är en hård värld, så förmågor förbättrar överlevnadschanser; administratörers uppmärksamhet måste därför vara en tung nackdel för att överväga det. Kanske det medför en ännu högre dödsrisk: admin tar helt enkelt bort “karaktärer” som är för övermäktiga. Eller så kommer administratörer med något slags “faustiskt avtal” (tänk QB i Madoka Magica); man får sälja sin själ och ångra sig bittert. Det skulle kunna vara så att hon bara inte vill att de ska orsaka obalans i världen – 20-30 små supermänniskor, var och en mäktiga nog att utplåna hela nationer.

Men jag intresserar mig också över att hon samlar ihop den gamla klassen och håller koll på dem. Det är inte den första isekaiserien med en hel klass plus lärare där läraren försöker hålla kontroll på situationen i egenskap av vuxen – men nu har de ju redan levt i världen i femton år eller så. Det är orimligt att hennes japanska pliktkänsla skulle hålla i sig så starkt att hon skulle hålla koll på dem bara för att det var hennes ansvar. Jag hade väntat mig att hennes attityd skulle vara “detta är vår nya värld, det är här vi får leva som vanligt folk hädanefter”.

Men jag tänker att det är en annan femma om hon har fått nys om ett sätt att ta sig tillbaka till Japan…

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Avsnitt 9

Nu är det sagt rakt ut, det är en skillnad på 15 år mellan Kumokos berättarspår och resten av klassen. Hjälten Julius halsduk är gjord av Kumokos trådar och ägget hon hittade vid något tillfälle kort innan hennes "my home" brändes samma ägg som Fei senare kläcks ur.

Jag funderade tidigare på om det finns en eller flera demonfurstar. Under demonernas krigsmöte står det i textningen flera gånger demonfursten (bestämt form, singular). Jag tolkar det som att det bara finns en i hela världen men detta ska inte ses som absolut fakta och kan vara fel. Att det bara kan finnas en demonfurste styrks av att Shun säger att det bara kan finnas en enda som kan ha titeln hjälte.

Mot slutet av avsnittet får vi höra demonfursten säga: "As bad as I might feel for Yamada-kun" Yamada är en av de reinkarnerades japanska namn! (men vems hittar jag inte). Det kan inte vara många som kan det namnet. Kan demonfursten vara Kumoko? Ett par repliker före denna så sades det också "At the time, I would've never imagined we'd end up in this kind of arrangement.". Det är från en konversation mellan demonfursten och en av demonerna från krigsmötet, en demon som jag är lite osäker på men skulle kunna vara samma som levererade telefonen med administratör D till Kumoko i grottan. Om Yamada är han som bröt in när Kumoko blev mobbad i tillbakablicken till utelektionen i parken (och Kumoko är demonfursten) så finns det underlag för att vilja skona honom när ett anfall mot människorna inleds.

Med fortsättning på dessa antagande, vad skulle göra så att Kumoko vill föra krig mot människorna när hon tidigare var en av dem? Är det så att hon inte bara var mobbad utan riktigt hårt mobbad innan återfödelsen till spindel kan det motivera hat mot människor och klasskompisarna som inte gjorde något för att hjälpa. Jag tycker inte det passar in på hennes attityd/personlighet dock. Kanske är det press från administratörernas sida? Att hela tiden göra något intressant för att underhålla dem för att inte bli kastad åt sidan när de tröttnar på henne. Med ett tidsgap på 15 år finns det dock mycket att fylla i och vad som helst kan ha hänt som lett fram till denna situationen.

 • Gillar 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Vilken chock! Jag var helt inställd på att de var samtidiga.

Slutscenen var ganska bra, faktiskt.

7 timmar sedan sa Stekeblad:

Hjälten Julius halsduk är gjord av Kumokos trådar och ägget hon hittade vid något tillfälle kort innan hennes "my home" brändes samma ägg som Fei senare kläcks ur. 

Jag gillade den “realistiska” bilden av Kumoko man fick se i scenen genom människornas ögon.

Fast som hon tänkte sig sin boning så hade hon ju gjort ett människoliknande hus (säng med sänghimmel!), men det verkade ingen ha reagerat på. Fast det kanske brann för fort för att de skulle hinna se. (Eller så har man bara fått se “förskönade” bilder av hur det egentligen såg ut – som Kumoko själv.)

7 timmar sedan sa Stekeblad:

Jag tolkar det som att det bara finns en i hela världen men detta ska inte ses som absolut fakta och kan vara fel. Att det bara kan finnas en demonfurste styrks av att Shun säger att det bara kan finnas en enda som kan ha titeln hjälte. 

Det känns sannolikt. Bra poäng.

7 timmar sedan sa Stekeblad:

Mot slutet av avsnittet får vi höra demonfursten säga: "As bad as I might feel for Yamada-kun" Yamada är en av de reinkarnerades japanska namn! (men vems hittar jag inte). Det kan inte vara många som kan det namnet. Kan demonfursten vara Kumoko?

Yamada-kun är helt enkelt Shun. Shunsuke Yamada. “Sorry, Yamada, men jag måste döda din brorsa.” …tolkar jag det som.

Figuren som kommer till Kumoko har samma röstis och karaktärsdesign som generalen i krigsmötet 15 år senare, så det måste vara samma snubbe. Så det lutar starkt åt att Kumoko blivit Demonfursten; hon har t.ex. trådar (som hon binder de två bråkstakarna) och “avgrundsmagi”, plus då det där samtalet, och bekantskap med Yamada.

I mangaversionen har man dock fått se både det där krigsmötet – som ju verkar utspela sig 15 år efter Kumokos äventyr – och en demonfurste med exakt samma utseende (som hon på mötet) som är verksam samtidigt som Kumoko, så vi kanske inte helt ska låsa in oss på denna möjlighet. Exempelvis har de ju olika röstskådisar (Kumoko spelas av Aoi Yūki, Demonfursten av Sumire Uesaka).

8 timmar sedan sa Stekeblad:

Med fortsättning på dessa antagande, vad skulle göra så att Kumoko vill föra krig mot människorna när hon tidigare var en av dem?

Jag tänker mig att hon helt enkelt bara anpassat sig till sin värld och sin roll. Hon är en härdad överlevare som kan dräpa människor utan att behöva hata dem, lika lite som hon behövde hata ödlorna och aporna och drakarna som hon dödade för sin överlevnad i grottan.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sajter

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att lämna en kommentar

Skapa ett konto

Registrera dig för ett nytt konto i vårt community. Det är enkelt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.

Logga in nu

×