Hoppa till innehåll
Anime.se

30 dagar i animens tecken (2010)


Sceleris
 Share

Rekommenderade inlägg

Dag 19: Den sinnessjukaste animefiguren

 

Att utforska människans psyke har varit en del av fiktionen sedan dess uppkomst. För att inte göra hjältarnas vardag alltför tråkig krävs en antagonist och desto galnare denne är desto mer rättfärdigad verkar den slutgiltiga segern över honom. Numera brukar hans sinnestillstånd ha en hel bakgrundshistoria och därmed ge verket flera olika perspektiv som sedan kan tolkas av tittaren. Animevärlden har gott om figurer som skulle göra bäst i att vara inlåsta och idag efterlyses den mest galna av dem alla.

 

Var försiktiga med spoilers om figuren till en början är eller verkar vara normal.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 19: Den sinnessjukaste animefiguren

Som vanligt finns det en hel del galningar man stött på i animé/manga världen men den person som verkligen inte ska vara ute på gatan och härja är Mad Pierrot från Cowboy bebop. Mannen är en riktig mördarmaskin med ett sinne som en unge vilket menas att han dödar folk från höger till vänster utan att blinka eller ens tänka efter, allt han gör ser han som en lek och det ser man även på han galna leénde.

5ebmp.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

QLACZ.png

 

Författaren och konstnären Kirameki i Shigofumi är en bisarr människospillra, förkrossad av sin skilsmässa och isolerad i en ateljé långt ifrån närmaste tecken av civilisation. Han har begåvats med ett bedårande yttre och ett bottenlöst avsky gentemot allt och alla som inte når upp till hans standard. Det går så långt att han under en TV-intervju där reportern frågar vad folk som inte är lika lyckligt lottade som Kirameki bör göra svarar "Begå självmord?". Han var en god far men i takt med tiden efter skilsmässan får dottern bevittna hur han förändras till en virrig psykopat som inte alls är glad i hennes teckningar. Inte helt olikt Mad Pierrot men bara periodvis är han likt ett trotsigt barn som gärna talar med gosedjur.

 

Hans närmaste konkurrent Dilandau i Escaflowne får ett hedersomnämnande.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 19: Den sinnessjukaste animefiguren

 

Ali Al-Saachez, från Gundam 00, föredetta ledare för terrorist nätverket KPSA som var ansvariga för att hjärntvätta barn från Kurdiska Republiken och få dem att mörda sina egna föräldrar som bevis för deras tro och hängivenhet till Gud. Han fortsatte sedan med att träna upp dem till guerilla kämpar och Jihadister. Han beskriver sig själv som the värsta sortens människa. Han älskar krigsföring, våld och blodspillan och agerar endast på instinkt. Primitiva, mänskilga impulser så som den bäst lämpades överlevnad; djungelns lag. Varav senare han blev en legosoldat -- men inte på grund av pengarna, utan så att han kunde fortsätta strida.

 

WFdbY.jpg

 

Kanske inte den första som kommer på tankarna vid ordet "sinnesjuk", men en solklar kandidat för titeln.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 19: Den sinnessjukaste animefiguren

Gates i Full Metal Panic: The Second Raid var för visso spritt språngandes, men det kändes mer överdrivet, mer parodi än en faktisk sinnessjuk karaktär. Jag tycker mycket bättre om Dilandaus nedstörtande i vansinne i Escaflowne, medan kung Hamdo i Now and Then, Here and There verkligen är en trasig människa, instabil och paranoid.

 

Men den mest älskvärda knäppisen måste väl ändå vara Anemone.

 

tyVKU.jpg

 

"Smälter! Smälter! Era hjärnor smälter bort!"

  • Uppröstad 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 19: Den sinnessjukaste animefiguren

 

 

Mest störd som i "jag ogillar", Light Yagami i Death Note. Han är obehaglig, nihilistisk och tycker sig ha rätt att bestämma över andra människors öde. Ogillade honom så mycket att jag inte klarade av att läsa klart mangan, än mindre se animen.

 

dilandau.jpg

 

Mest störd som i "jag gillar", Dilandau i Vision of Escaflowne. Inte nog med att han var otroligt fascinerande, han hade också en ganska hygglig ursäkt för sin gränslösa galenskap. Den sortens karaktärer kan lätt bli så otroligt fel, men Dilandau gjorde allt rätt för att bli en oförglömlig animekaraktär!

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 19: Den sinnessjukaste animefiguren

Jag gör det lätt för mig och håller med My. Dilandau visade vad skåpet ska stå angående galna skratt, blickar och motivationer. Speciellt intressant är han med tanke på hans bakgrundshistoria (massiva Escaflowne-spoiler nedan...)

Speciellt med tanke på att "han" visade sig vara en "hon" -- nej, jag köper inte att de omänskliga experimenten hon fick genomlida ändrade hennes kromosomer och fick henne växa ett manligt könsorgan -- vilket gör henne till en ganska udda sort i anime: en kvinnlig galning som inte för fem öre spelar på sitt kön. Jag tyckte nästan det var synd att hon återfick till sitt "snälla" jag i heltid i slutet; mer intressant vore om hon fortfarande hade kvar lite av sina maniska tendenser (vilket vi i och för sig inte för veta något om, så kanske).

 

 

 

Annars tycker jag Ruffy i One Piece kan klassas som ganska sinnessjuk, på bästa sätt.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 19: Den sinnessjukaste animefiguren

 

Det är två karaktärer som direkt dyker upp i mitt huvud. Nu sitter jag tyvärr inte vid min egen dator och kan inte utnyttja mitt sprängfulla bildbibliotek. De karaktärer jag har tänkt nämna har dock nämnts tidigare idag och de får nöja sig med att bli nämnda igen, utan någon passande bild.

 

Jag nämner två karaktärer som Sceleris tog upp, men jag inverterar lite.

 

Jag vill nämna Anemone från Eureka 7 - en fantastisk karaktär och en ännu mer fantastisk rolltolkning av Koshimizu Ami. Rolltolkningen är dock en väldigt stor del av en animekaraktär. Just denna rolltolkning är troligtvis den främsta anledningen till att jag anser henne vara den i särklass bästa kvinnliga röstskådisen.

 

Ska jag dock välja den mest sinnessjuka karaktären får det i slutändan bli Gates från Full Metal Panic! The Second Raid!. En av mina absolut främsta favoriter bland filmskurkar. Det lustiga är att han är "anime original", med andra ord tillagd av Kyoto Animation. Man får väl dock tacka författaren av lättromanerna för tillägget då han agerade manusförfattare åt KyoAni. Det finns säkert karaktärer som är mer sinnessjuka än Gates, men enligt mig är han sinnessjuk på ett sätt som gör honom till nålen i höstacken. Han är förjävla skön, på sitt speciella sätt.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 19: Den sinnessjukaste animefiguren

Jag vill gå på Meatroses spår här och också säga Gates Från Full Metal Panic - The Second Raid.

 

OUgbP.jpg

Han ger för det mesta ett komiskt intryck. Men samtidigt som man skrattar åt hans beteende i olika situationer känns det ändå som om något är galet stört med hur hans hjärna fungerar. Som den där psykopaten han egentligen är. Han är för mig den mest sinnessjuka animefiguren.

 

koAxP.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 20: Din favoritöppningslåt

 

Eftersom det finns så hiskeligt många olika musikstycken i anime har ämnena delats upp i bästa öppningslåt och bästa slutlåt, varav den senare redan har varit uppe i tråden. Öppningslåten kan försätta tittaren i rätt stämning för avsnittet eller lura en i falsk säkerhet, den kan ge fakta som inte syns i övrigt eller vara ett helt fristående litet ploj. Idag ska de bästa ges uppmärksamhet och videoexempel gör allt dubbelt så intressant.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 20: Din favoritöppningslåt

Hmm? När jag tänker efter så är det inga av låtarna i sig som jag gillar jättemycket. Men om jag ska välja en hamnar nog Sora Iro Days på topp, från Tengen Toppa Gurren Lagann. Minst lika hård som serien är.

 

http://www.youtube.com/watch?v=KNm0Fj4x-OU

 

Öppningslåten till Air TV

http://www.nicovideo.jp/watch/sm1089763

 

NYAHAHAHAHAHA!

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 20: Din favoritöppningslåt

Både Air, Planetes och Gurren Lagann har grymma intron som alla hamnar i min topplista. Även One Piece har en handfull värdiga låtar. Men en bortglömd pärla bland animeintron är inget minder än Pokemon, för bortsett från det första så har den haft en hel del minnesvärda sånger. Min favorit bland dessa är det femte introt i originalserien:

http://www.youtube.com/watch?v=YNPcu-C8Cms&feature=related

 

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 20: Din favoritöppningslåt

Jag har alltid varit svag för angela's låtar i anime (inte minst för att flera animeer där de gör op-sekvensen och/eller slutsekvensen är grymt bra). Båda i Stellvia of the Universe och i Sokyuu no fafner. Även den öppningssekvens som Wilfried postade är grymt minnesvärd!

Shangri-la op till Fafner:

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 20: Din favoritöppningslåt

 

http://www.youtube.com/watch?v=9_nZoQeE76Q

 

Inledningslåten till HunterxHunters andra OVA i ordningen vinner tveklöst för mig i den här kategorin. Den föregående OVA-serien slutar mitt i uppgörelsen mellan Kurapika och Spindlarna, men med ett intro som detta kastas man genast tillbaka in i vad som tveklöst är den mörkaste delen av hela HunterxHunter-animen. Musiken är effektiv och stämningsfull, medan bilderna framkallar minnen hos tittarna av vad som redan hade hänt och hintar om vad de har att vänta framöver. Animationen var dessutom ganska påkostad för den tiden då den gjordes. Perfektion! Jag ser hellre ett sånt här intro än hundra halvtaffliga intron där man enbart har gjort en deal med den senast lanserade pojkgruppen/idolbruden.

 

http://www.youtube.com/watch?v=SUjiXriGFbo

 

Ett annat intro som är så fantastiskt på alla plan, både vad gäller musik, animation och stämningsbyggande är öppningslåten till Last Exile. Det var på den tiden då Gonzo fortfarande var innovativa och stod för de snyggaste animationerna som gick att göra med den dåvarande tekniken. Vackert och vemodigt om den fantastiska friheten i att kunna flyga med egna vingar (som i en tonårig frigörelseprocess), påminnande om Nausicaä och Kikis Expressbud. Klippen är snyggt gjorda och väcker intresset hos mig att se serien på nytt även efter så många år. Och sist men inte minst: Säckpipor! :reallyhappy:

 

Hedersomnämnande till några gamla favoriter som inte redan har nämnts i tråden:

Fushigi Yûgi

X TV

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Gäst
Detta ämne är nu stängt för ytterligare svar.
 Share

×
×
  • Skapa nytt...