Hoppa till innehåll
Anime.se

Sverige och svenska i manga


Sceleris
 Share

Rekommenderade inlägg

Detta är en lista över manga som innehåller referenser och kopplingar till Sverige, svenska, svenskar och sverigerelaterade ting. För att bidraga, skriv ett inlägg med namnet på serien som borde vara med samt, om möjligt, en spoilerfri beskrivning av referensen.

Se även Sverige och svenska i anime.


Amai Seikatsu: I denna serie om ett underklädesgeni på ett damunderklädesbolag pratar företagets VD då och då om en ungdomlig kärlek till svenska 1930-talsfilmstjärnan Greta Garbo. (Han gav henne ett par trosor).

Boku wa Tomodachi ga Sukunai: I mangaversionen av lättromanens första kapitel lägger (likt i originalet) Sena surströmming i "mysteriegrytan" de kokar.

Denpa Kyōshi: I kapitel 74 äts det surströmming, "världens mest illaluktande konserverade strömming".
Detroit Metal City: Negishi ville egentligen spela svensk popmusik i stället för death metal.

Gigant: Hjältinnan, porrstjärnan Papiko, heter egentligen Chiho Johansson och är halvsvensk; hennes far kom till Japan för att jobba som snickare.
Girls und Panzer: Ribbon Warrior: En medverkande skola är Viggen High School som har svenskt tema (enligt wiki p.g.a. botanisten Thunbergs Japan-besök på 1700-talet); gruppens ledare heter Semla.

Hetakoi: Huvudpersonens föräldrar har flyttat till Stockholm. (Tyvärr är det dyrt att resa till och bo i Sverige, så han kan inte hälsa på.)
Hetalia Axis Powers: Sverige är en av karaktärerna i denna "länder som människor"-serie.
Hikari to Tomo ni: I andra volymen åker Masato till Sverige med jobbet (vilket inte syns utan bara berättas).
Hirunaka no Ryūsei: I omslaget till kapitel 46 står det "jag älskar dig" i några få olika språk, däribland svenska.
Hōrō Musuko: I volym 7 kapitel 51 får Nitorin läsa högt ur en japansk översättning av Ulf Starks bok Inget trams; utdraget som handlar om att komma i puberteten blev en del av kurslitteraturen för japanska sjundeklassare 2002.

Issak: En serie om trettioåriga kriget (den långvariga religiösa konflikten på 1600-talet i nuvarande Tyskland). Diskussioner om Sverige förekommer, men med tanke på Sveriges betydelse i det historiska kriget kan man vänta sig se mer av Sverige och svenskar i serien.

Kinnikuman Nisei: I uppföljaren till den berömda fribrottningsserien förekommer karaktären Barrierfreeman, en svensk fusion mellan den unge Nils och den gamle Jîjoman.

Love Rob Stockholm: Namngiven efter "Stockholmssyndromet" (det att som kidnappningsoffer ta sina kidnappares sida mot polisen). På en sida finns en bild som påstås föreställa (men inte är det minsta lik) PK-bankens kontor vid Norrmalmstorg.
Love So Life: I volym två tränar nyhetsankaret Matsunaga på ett TV-inslag om vätedrivna bilar i "det välkänt miljömedvetna landet Sverige".
 
Minamoto-kun Monogatari: I kapitel 66 besöker de Ikea ("IHEA").

Nana: "Shin" Okazaki har svenskt påbrå.

Raisekamika: Seriens hjältinna har flyttat till Japan från Sverige (men har dock japanska föräldrar). Serien handlar om japanska gudar, men senare förekommer även nordiska gudar, som "Loki Skarsgård". Hjältinnan är valkyrian Brynhild.
Risō no Himo Seikatsu: I denna isekai-serie anländer prinsessan Frea Uppsala från det avlägsna och okända kungadömet Uppsala, tillsammans med sin kvinnliga krigare Viktoria ”Skaji“ Kronkvist.

School Rumble: På badhuset i kapitel 36 säger Eri Sawachika till en "friare" att hennes mor driver ett företag i Sverige. Detta är dock lögn. (Eris mor är för övrigt japan, medan hennes far är engelsman.)
Shiori Experience: I denna övernaturliga rockmanga finns en övningsstudio “Studio Volvo”.

Teppu: Manami har en The Hives-tröja i kapitel 14.

Terra Formars: I kapitel 173 utspelas en scen i "Umeå-regionen i Sverige"; det är en strid i en anläggning för slutförvaring av radioaktivt avfall, "Sweden Onkalo Nr. 3". (I verkligheten ligger Onkalo i Finland.)
Tonari no Kaibutsu-kun: I kapitel 35 bjuder Iyo på en bakelse från Sverige; en souvenir, säger hon.

Uchū Kyōdai: Pico kör en skruttig gammal Volvo.

Versailles no Bara (och Berubara Kids): Den verklighetsbaserade svenska karaktären Hans Axel von Fersen spelar en stor roll.
Vinland Saga: Gardar och Arneis härstammar från Sveariket, och Gardar sägs ha en bror i Birka.

Yesterday wo Utatte: Haru läser i volym 4 om gamla filmer och kommenterar hur vacker Ingrid Bergman var.
Yūkan Club: Bidô Granmarie (Granmanie?) är son till till den svenska ambassadören Villon Granmarie.

Zankoku na Kami ga Shihai suru: Runt volym 9 åker de till ett kollektiv på en ö i Mälaren.

Redigerad av Sceleris
Issak
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

 • 2 weeks later...

Trådens titel är "Sverige och svenska"

 

Mumintrollen hör inte till Sverige.

De kommer från Finland.

Därav hör det inte till "Sverige"-biten

 

Böckerna skrevs förvisso på svenska, men "svenska"-delen refererar väl ändå till saker som står på svenska, i mangan, så där tycker jag inte det uppfyller kriteriet heller.

 

Kaibutsu Oujo (äks Princess Resurrection), å andra sidan...

I bilden "innan" andra kapitlet så håller prinsessan i en motorsåg som det står Husqvarna på (förvisso smått felstavat).

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

 • 4 weeks later...
 • 4 months later...

Jag vill minnas att det är referenser till svensk pop i Detroit Metal City, och att svensk i sammanhanget används för att göra det hela extra töntigt. Jag har dock inte böckerna tillgängliga och kan därför inte kolla upp det, det kan även ha varit i the live action movie...

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

 • 1 year later...
 • 6 months later...

Det kan läggas till lite på sidan om att i efterordet av något Hirunaka no Ryuusei-kapitel så berättar författaren Yamamori Mika att hon har tittat mycket på film på sista tiden (det kan också ha varit böcker, jag minns inte) och sidan pryddes av en fin liten teckning av Lisbeth Salander :3

 

bgPl.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

 • 1 month later...
 • 2 months later...

I isekaiserien Knights & Magic heter kontinenten i Crunchyroll-mangaöversättning Zetterlund, och där finns ett fientligt land med en kronprins Carlitos Bilt Zaloudek. Monica Zetterlund? Carl Bildt!?

Zetterlund kan mycket väl vara en referens. På japanska Wikipedia-sidan för K&M skrivs det visst “セッテルンド” (“Setterundo”), vilket förvisso inte är hur WP transkriberar “Zetterlund”, men det verkar vara en vanlig form för hennes namn ändå.

Carl Bildt är det mindre säkert med. I översatta mangan står det att han heter Carlitos Bilt Zaloudek. På JP-WP ser jag att han heter カルリトス・エンデン・ジャロウデク (Karuritosu Enden Jarōdeku), medan hans far konungen heter バルドメロ・ビルト・ジャロウデク (Barudomero Biruto Jarōdeku). Carl Bildt transkriberas på WP som “カール・ビルト” (“Kāru Biruto”). Vet inte hur kungen och prinsens namn slagits ihop i mangan, det kanske bara är ett misstag just där.

Tycker ni det känns rimligt att lägga till åtminstone Zetterlund-grejen i listan?

 • Gillar 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

 • 11 months later...

Jag följer inte Dumbbell Nan-kilo Moteru?, men fick ett infall och läste kapitel 83. Replikskifte i en amatöröversatt version, ungefär:

“Det finns en fotbollsspelare som heter Хорошо.” (Uttal “khorosho”.)

“Tänker du inte på Larsson? F.d. svensk landslagsspelare.”

 • Gillar 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

 • 10 months later...

Vet inte om folk fortfarande skriver eller läser här men hittade ett par andra svensk relaterade karaktärer:

I manga serien Girls und panzer ribbon warrior så finns en svensk baserad skola som heter Viggen high school. (Nämnd efter Saab 37 Viggen)310?cb=20200622235348

Ledaren av skolan heter Semla och kör en Strv m/40. Viggen HS använder även Strv m/42 stridsvagnar. 

Selmaviking.pnggirlundpanzer-hashtag på Twitter

I mobil spelet Girls frontline så finns Kpist m/45, CBJ-MS (nämnd C-MS i spelet) och AK 5 som antropomorfiska karaktärer och använder respektive vapen.

image.png.a42ac596a709464f346cbf49d792f39a.pngimage.png.e4cf785df90fb274930d8503b6fbf1cf.pngimage.png.db77ad767b4a075026b070d9f31c3943.png

 • Gillar 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
 • Skapa nytt...