Hoppa till innehåll
Anime.se

martina
 Share

Rekommenderade inlägg

Air bygger inte på någon serialiserad manga utan på ett ero-game från Key. Det finns några Air manga, men det rör sig om dels en Kanon/Air manga, tre mangor från 2001, och så någon antologi från januari i år. Det är i alla de som jag känner till.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Air är inte den typ av anime jag väljer i första hand, däremot kan jag ändå uppskatta drama animéer om än bara i små mängder. Jag har hunnit se 2 avsnitt och tycker den är lite småmysig, men inget jag kommer att se på raken, utan bara emellanåt när jag känner att det blir lite för mycket våld. ;) Men vad jag har hört av den serien så ska den vara väldigt bra.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Jag får rätta mig lite. Det finns sex stycken AIR "game comics". Dessa är antologier, alltså gjorda av flera olika tecknare.

Här är en bild på omslaget från sjätte volymen.

Av Kanon/Air finns det minst två i alla fall. Dessa är tecknade av Izumi Kawachi. Omslaget till en av dessa ser ut så här.

Om du inte redan visste det så är Kanon också ett ero-game från Key/Visual Arts som kom 1999, som det för övrigt också finns en anime av. Air kom två år senare, 2001. Personligen tycker jag bättre om Air animen. Spelen är ungefär lika bra.

 

Sen finns det också Air-mangan som kom ut i januari i år. De flesta av dessa böcker finns på amazon.jp, om det nu hjälper något.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Sex antologier ja, sen finns ju de andra jag nämde också. Det var i alla fall vad jag kom fram till efter att ha kollat några bokaffärer och lite P2P nät. Det finns även ett par novellsamlingar, artbooks och liknande, men det räknas ju inte som manga.

Key/Visualarts är något mer åthållsamma vad gäller att vattna ur sina varumärken jämfört med till exempel Leaf/Aquaplus, till vars spel det finns betydligt mer kringprodukter som manga. Kolla bara mängden som finns till ToHeart2. Det är nästan på gränsen till löjligt.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Kanske inte så konstigt med tanke på att ToHeart2 inte släpptes för så jättelänge sedan och att det just nu är hypen av all hyp. Kanon och Air har ju trots allt lite fler år på nacken. Efter vad jag har sett var ingen av dem heller tillnärmelsevis lika poppis som ToHeart, som torde vara kungen av alla lövnycklar.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Efter vad jag har sett var ingen av dem heller tillnärmelsevis lika poppis som ToHeart, som torde vara kungen av alla lövnycklar.

Lövnycklar...heh

 

Både ja och nej skulle jag vilja påstå. ToHeart var spelet som var Leafs genombrott när det släpptes -97, och så olikt deras två tidigare visual novel-spel (Shizuku -96 våld och sex, och Kizuato -96 som är mer av en 'psychothriller', faktiskt bra trots en hel del brister) det bara kunde vara. Ljust, glatt och en varm historia. Genom att i princip ha skapat genren så kommer To Heart alltid att vara speciellt. Det är också första ero-game --> 'vanlig' anime produktionen. Med vanlig så menar jag anime utan 18års gräns.

 

-99 så släppte en grupp tidigare Tactics medlemmar (Tactics gjorde bland annat ONE) spelet Kanon under namnet Key. Kanon anses vara ett av de allra bästa bishoujospelen som gjorts, och jag är benägen att delvist hålla med (även om mina favoriter kommer från Type Moon). Kanon (och även ONE) påverkade genren genom att få in mer drama och "snyftmoment". Andra spel som följde Leaf och Keys recept var DaCapo, Kana Imouto (bästa exemplet på snyfthistoria och finns dessutom översatt till engelska av G-Collections) och Kiminozo för att nämna några. Sen så har vi Air som kom 2000/2001, men som skiljer sig rätt mycket från Kanon genom att mer fokusera på relationer mellan exempelvis mor och dotter och mellan vänner till skillnad från Kanon som mer handlade om romantiska relationer. Air var också väldigt populärt bland tjejer.

 

De flesta av Leaf och Keys spel har portats till konsol (med sexscener bortplockade, med röstpålägg och andra småsaker tilllagda). För att senare återportas till PC som en så kallad "All ages" version. ToHeart2 släpptes till och med direkt och bara till PS2 (givetvist utan sexscener).

 

Det jag ville komma till är att Kanon, ToHeart och Air är ungefär lika stora som spel (även om Kanon ofta anses vara det bästa), alla har fått utmärkelsen "The Best Game" minst en gång, och att mängden kringprodukter inte nödvändigtvist är ett mått på hurpass populärt ett varumärke är, utan hur företagen marknadsför sig, och att ToHeart helt enkelt lämpar sig bättre att göra manga och figurer av. Det finns fler karaktärer, och fler karaktärer ger möjligheter till fler alternativa berättelser. (Det sista var spekulation.)

 

Man kan också jämföra Air och To Heart animen med varandra. To Heart håller bra kvalitet medans jag börjar må illa när jag tänker på hur mycket Kyoto Animation måste ha gjort av med för att göra Air. Där måste man kallt räknat med att få in allt på DVDförsäljningen eftersom den sändes på en betalkanal som långt tillräckligt många har för att täcka in kostnaderna den vägen.

 

Att våga sig på något sådant går bara om man vet att varumärket är tillräckligt starkt.

 

Och för att avslutningsvist någolunda återgå till vad tråden handlade om. Den 28:e augusti och fjärde september så sänds 'AIR in Summer'-specialen. Och den femte augusti släpps filmen med det intetsägande namnet: "Theatrical Feature Air Special Edition".

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

[massa]

Jag talar bara efter hur mycket det ylades om spelen, men det kan ju hända att jag missbedömer eftersom jag förmodligen var mer inne i kretsarna är ToHeart släpptes.

 

Sen så har vi Air som kom 2000/2001, men som skiljer sig rätt mycket från Kanon genom att mer fokusera på relationer mellan exempelvis mor och dotter

Mitt problem med Air, och med alla liknande brudspel, inklusive det hyllade budgetliret "Memories Off..." är att den där så kallade "huvudpersonen" som man ser storyn ur är så jävla puckad i bollen. Slö, trögtänkt, illvillig, sur, likgiltig och framförallt så hopplöst överanalyserande att man bara blir trött. Air orkade jag med i ungefär 5 speltimmar, sen gav jag upp. Memories Off klarade jag i kanske 10 timmar men sen fick det vara också. Läsa rad upp och rad ner med cyniska deppkommentarer var mer än psyket klarade.

 

Där måste man kallt räknat med att få in allt på DVDförsäljningen eftersom den sändes på en betalkanal som långt tillräckligt många har för att täcka in kostnaderna den vägen.

Fast å andra sidan är det så att betalkanalerna betalar för att visa program. De payar upp och sen är affären klar. Det är inte så att animéföretagen får betalt efter hur många som tittar på den. Att de går på betalkanaler är för att betalkanalerna som sagt betalar för sina program, något som vanliga kanaler inte gör.

 

Så att visa en sak på en betalkanal är den fegaste utvägen. Det är på de vanliga kanalerna man inte kan visa något om man inte tror varumärket är tillräckligt starkt. För visas det på vanliga kanaler tjänar man sällan ett vitten på själva visningen, utan den utgör istället en reklam för DVD-utgåvan och kringprodukter.

 

Enda brudspelet jag verkligen helhjärtat tyckte om var Little Witches Episode of the Clovers (till PC (porr) och DC (ejporr)). Det var måhända överanalyserande, men i alla fall inte depressivt. Dessutom var det kul gjort med serierutor och pratbubblor och inte det vanliga med evig stillbild och text text text text. Att DC-versionen som jag spelade saknade porr kändes bara som att det gjorde spelet bättre.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Nån som vet nåt mer om det om det kom nån fortsättning? OAV? Eller ska komma?

Jepp, den 28 augusti sänds det första avsnittet av AIR 夏特別編(AIR summer special), som för övrigt bara är två avsnitt lång. Den 4 september sänds det sista avsnittet. Må hända överflödig information, men Triad kommer subba dem.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 2 weeks later...

Jag brukar inte vara överdrivet känslig när jag ser på anime. Men under slutscenenerna i episod 12 av Air kunde jag inte låta bli att fälla lite tårar, det gick helt enkelt inte att göra något åt det. Sett Kanon också, men den tycker jag inte kommer upp i samma klass. Det ska hur som helst bli trevligt att se sommar arken, som borde vara en prequel av något slag, eller?

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

I nyhetsposten hos moonphase så stod det att det skulle vara en special 'Summer' sidoberättelse med Kanna i huvudrollen. Högst sannolikt kommer det vara lagomt fånigt. Jag tror det ska vara en förtitt i slutet av sammafattningsavsnittet (avsnitt 13). Tydligen har de tänkt sig att slänga in skämten från spelversionen av 'Summer' (och det är väldigt många vuxna skämt där). Undrar om "Ryuuya-dono, detta är lite pinsamt, men skulle jag kunna få se din..." kommer vara med. =)

Alltså, det är ingen prequel utan mer en komplettering till 'Summer'-scenariot

 

Själv tyckte jag Kanon var en bättre på att framkalla tårar.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Sett Air filmen nu, och den var sådär... Ungefär som en bättre regisserad version av recap episoden fast med mer fokus på enbart Misuzu/Yukito och Kanna/Ryuuya. (inte för att det skulle finnas tid till att introducera de andra karaktärerna i filmen förstås) Men jag föredrar nog original serien trots allt, delvis tack vare den utbytta karaktärsdesignern.

 

Jag vet inte varför, men filmen känns nästan lågbudget i jämförelse med tv-serien. Och varför alla dessa fula "effekter" som läppstiftskamera, och rutor som klipps av på mitten och/eller blir svarta. De hade lika gärna kunnat göra fler mysiga värmeböljor som det fanns gott om i tv-serien.

Men men, fortfarande en bra film om man har lust att återuppleva serien utan att gå igenom alla 13 episoder en gång till.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Spelet jag har kört var till PC och låg på två skivor. Den ena med själva programmet och den andra med musiken, och de hette Air Blå Skiva respektive Air Orange Skiva.

Ingen aning om det finns fler, fast DB nämner ju någonting om en spelversion av sommar arken.

Antingen har jag inte kommit så långt ännu, eller så finns det ytterligare ett spel där Kanna då är med.

 

Ett ero-spel är förövrigt ett spel med pornografiskt innehåll.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Jag vet inte varför, men filmen känns nästan lågbudget i jämförelse med tv-serien.

Filmen är gjord av Toei Animation, medan serien är från Kyoto Animation. Air serien håller extremt hög klass (och var extremt dyr), som en bra OVA rakt igenom, så det är inte så lätt att mäta sig med den. Dessutom har Kyoto Animation ett bra rykte. Munto 2 som kom för några månader sen var ytterligare ett bevis för det.

 

Ingen aning om det finns fler, fast DB nämner ju någonting om en spelversion av sommar arken.

Med spelversionen menar jag sommarscenariot i spelet. Det finns bara ett spel, men i olika varianter. Dels originalet till PC, sedan en version till Dreamcast, en till PS2 och så återportningen till PC. Sen finns det ju tonvis med hemmagjorda spel, men de räknas inte.

Air in Summer, OVAn som visas i slutet av augusti och början av september, kommer ha Kanna som huvudperson.

 

Hursomhelst kommer OVAn knappast tillföra något utan säkert ta upp skämten från spelet men som inte kom med i serien. Scenen vid vattnet, kycklingscenen och sexualundervisningen är väl alla troliga kandidater. Målgruppen är ju trots allt de som köpte spelet.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 1 year later...

Yes, idag kom den Air Vol 1 (DVD).

Fick den med posten idag, två veckor innan den egentligen skulle släppas :surprised:.

 

Mizusu, Kano och Minagi pryder framsidan.

IyQWCFFii.jpg

 

Nu väntar man bara på Vol 2. ;)

 

EDIT: Jag är avundsjuk på japanerna. I Japan har hela serien släppts på Blu-ray.

Snacka om lyxs Air i 1080p HDTV (1920x1080), kan man få bättre bild?

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Tydligen kan man det -- jag har hört att Bluray-utgåvan inte var så välgjord.

Stämmer bra, jag har den inte själv men av det jag har sett är den ganska dåligt uppskalad. Det enda som är riktigt snyggt på den är det förlängda introt som är gjort för 1920x1080.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

I Japan har hela serien släppts på Blu-ray.

Snacka om lyxs Air i 1080p HDTV (1920x1080), kan man få bättre bild?

Tydligen kan man det -- jag har hört att Bluray-utgåvan inte var så välgjord.

 

Japp... den recension som jag läste hävdade att det faktiskt blev bättre bild med DVD-utgåvan. Visserligen kördes den blueray-skivan på en PS3, och jag har ingen aning om hur pass bra den är på det där.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Tydligen kan man det -- jag har hört att Bluray-utgåvan inte var så välgjord.

Stämmer bra, jag har den inte själv men av det jag har sett är den ganska dåligt uppskalad. Det enda som är riktigt snyggt på den är det förlängda introt som är gjort för 1920x1080.

 

Det låter ju rätt så tråkig att bara introt till serien är i 1080p.

Det låter ju rätt så korkat att släppa en serie på Blu-ray fast inte utnyttja formatets möjligheter.

 

Men som tur är har jag introt i 1080p på datorn...så jag har väl fått min del av kakan. ;)

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 2 weeks later...
Gäst
Detta ämne är nu stängt för ytterligare svar.
 Share

×
×
  • Skapa nytt...