Hoppa till innehåll
Anime.se

Vad kan vi göra för att rädda vår värld?


Hikari no Hohenheim
 Share

Rekommenderade inlägg

Titta på

angående växthuseffekten och tänk djupt på dess innerbörd (trångsynta personer varnas).

 

Vad tycker ni? Är vad han säger vettigt? Eller är allt detta blaj från någon överparanoid snubbe på internet? Personligen har jag tittat igenom många av videorna han har gjort, och jag kan ärligt talat inte hitta ett enda hål i hans resonemang.

 

Visst bör ni vara öppensinnade, men lita för guds skull inte blint på vad han säger; tänk efter för er själva. Hans argument bygger i stort sett på att ingen är perfekt – alla kan ha fel. Om ni är skeptiska mot vad han säger, rekommenderar jag att ni även kollar på

videon, och sedan ser igenom alla filmer som är listade i indexet i beskrivningen. Det kan visserligen ta sin lilla tid, men det ger en grymt bra insikt på hela resonemanget. För er tidspressade människor kan
samt
vara att föredra.

 

Detta må vara ett känsligt ämne, men låt oss hålla alla flames i schack. Om ni har motargument, var beredd att backa upp det med resonemang. Och om ni finner dessa videor vettiga, framför de gjärna till andra ni känner, och/eller till andra forum ni hänger på.

  • Gillar 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Jag tror inte att privatpersoner kan göra något alls så länge varje enskilt kolkraftverk eller annan skitig industri förorenar mer varje dag än vad jag sparar genom att sortera burkar. Visst, uppgiven tanke, men realism > självplågeri. Med detta inte sagt att vi ska skräpa ner så mycket vi orkar, bara att Svensson inte kan rädda världen.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Jag tror inte att privatpersoner kan göra något alls

Johodå, om man bara vill så kan man bojkotta t.ex. inköp av bensin (gå, cykla, åk tåg istället). Vägra flyga. Bara köpa närproducerade varor (sluta med ris, apelsiner, bananer etc och ät äpplen, potatis, morötter istället).

 

Om tillräckligt många gör det så slutar givetvis importen av sånt.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Ärligt talat har vi inte råd att vara överpessimistiska längre. Det handlar inte om hundratals år in i framtiden, utan ett decenium eller två. Om man har den attityden att det inte kommer att gå, så självklart kommer det heller inte att gå. Men om alla gör sitt bästa, och strävar efter att förbättra miljöpolicyn i vår kultur, kommer det definitivt ge resultat.

 

Gör inte misstaget att underskatta "folk". Tro't eller ej, men de flesta människor har faktiskt vett i skallen. Så istället för att stå och säga "Åh-nej-folk-är-för-dumma-det-är-kört-bu-hu-hu!!1", skicka vidare videon till andra du känner, så att de kan reflektera över det, och i sin tur skicka vidare den till andra.

 

Detta är inte menat som ett påhopp. Jag vill bara säga att förlora hoppet är det värsta som kan hända en människa. Dessutom handlar det inte om att folk måste sluta köra bil helt och hållet eller sluta använda datorer, utan små grejer som att byta till lågenergilampor, ta komunal trafik då och då, äta mindre kött. Om många människor ändrar sin policy, kan det mycket väl hända att kulteren själv ändras.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

För varje vän du lyckas övertyga finns det tusen raggare, rednecks, kineser, CEOs och uppgivna människor i hela världen som skiter i miljön. Pengar styr världen, och miljövänlighet ger mindre profit. Om t.ex. Alaskas oljetillgångar ska kunna exploateras med maximal effektivitet är miljövänlighet oviktig. Andra är helt enkelt lata.

 

Tro mig, jag har också varit idealist. Jag var vegan och "såndär djurrättstomte" i fyra år. I slutändan gav det mig inget annat än en ögonskada, illa tilltygad fysik, total brist på vänner och en avbruten gymnasieutbildning. Hjälpte det någon? Övertygade det någon? Kanske, men det kostade mer än det var värt.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Hoppas världen går åt helvete och vi får leva i en postapokalyptisk värld. Förövrigt så skiter jag i miljön, det är inte lönt och bry sig längre.

 

Vad kan vi småfolk göra egentligen? Påstå inte att vi kan gå ihop och kämpa mot dom onda företagen för det är bara larvigt.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Visst kan vi göra någonting, underskatta inte folk/pöbeln som sagt. Däremot, eftersom människan är som hon är, måste det till skada för den enskilda individen innan vi börjar reflektera och ta till aktion på allvar. Jag kan ju bara reflektera över min egna situation t.ex. Jag har levt på gränsen till överstress under de senaste två åren men har struntat i varningssignalerna och bara kört på eftersom det är vad som krävs av en. I slutändan orkade inte kroppen med och sade ifrån på allvar och det är först då man inser allvaret.

 

Jag tror det kommer bli exakt likadant med miljön. Det kan komma några varningssignaler men dessa kommer inte ha någon större effekt. Kanske kommer det talas om det i någon/några veckor men sedan är det bortglömt igen. Det kommer förmodligen krävas att hela världen påverkas rätt hårt på något sätt innan vi alla enas och gör någonting. Därmed inte sagt att man skall ge upp hoppet, absolut inte. Dock måste det till någon form av sanktion från landet/staten där det ger fördelar att gynna miljön och inte bara är jobbigt eller dyrare. Hur många kommer köpa lågenergilampor när de är dyrare? Hur många kommer köpa en energibil när den kostar skjortan och inte ger lika mycket krut för pengarna? Hur många kommer sopsortera etc när det är bökigt att slänga soporna och stationerna oftast är överfulla?

 

Ärligt talat tror jag att det måste få genomslagskraft på bred front för att folk skall börja göra någonting. Tycker givetvis att det är bra att det finns eldsjälar som går i bräschen för miljön för om det nu är så att det sker en global klimatförändringar så måste vi givetvis anpassa oss. Har vi som människor rätten att påverka levnadsförhållandena för alla djur etc? Tycker väl att man bör försöka leva i harmoni samtidigt som vi kan fortsätta att utvecklas. De utesluter inte direkt varandra.

 

Sen är det lite illa att det är de fattiga länderna som blir lidande eftersom de har svårt att göra något åt saken. Är väl oftast de som blir lidande för vad vi i industriländerna öser ut. Eftersom i-länderna inte blir direkt berörda så kommer någonting heller inte hända på bred front.

 

Att vara för miljön måste således ge något form av mervärde inte bara en inre känsla av välbehag av att man faktiskt gör något gott. Det mervärdet kan givetvis tänkas vara en natur/miljö som fortsätter att vara bra men det är heller ingen garanti. Kan väl liknas vid donationer osv. Om vi måste nå upp till en viss summa t.ex, då tänker varje enskild individ att det är omöjligt att nå upp till den eftersom andra inte kommer donera då de resonerar likadant. Om vi istället visste att alla vore 'up to the task' och att det verkligen skulle få effekt om vi som individ gjorde något också, då tror jag det skulle vara annorlunda. Annars känns det som om man gör massa skit på egen hand som i slutändan inte leder till någonting. Således förstår jag SayaSe's resonemang. Kul att dra kärran när ingen annan hjälper till så att säga.

 

Bla bla...

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

För varje vän du lyckas övertyga finns det tusen raggare, rednecks, kineser, CEOs och uppgivna människor i hela världen som skiter i miljön. Pengar styr världen, och miljövänlighet ger mindre profit. Om t.ex. Alaskas oljetillgångar ska kunna exploateras med maximal effektivitet är miljövänlighet oviktig. Andra är helt enkelt lata.

Det är just den attityden som har bidragit till att vi just nu sitter i kolumn B. Många – för många – tror att "alla" är lata, giriga och själviska människor som helt enkelt inte bryr sig om något annat än sig själva. Men hur kan en Svensson som du och jag avgöra hur stor del av befolkningen tycker vad? Personligen tror jag att om alla dessa "raggare, rednecks, kineser, CEOs och uppgivna människor" skulle få chansen att tänka till, det vill säga få tillräckligt med kunskap för, att dra sina egna slutsatser, skulle nog oddsen för att budskapet går igenom öka ofantligt.

 

Tro mig, jag har också varit idealist. Jag var vegan och "såndär djurrättstomte" i fyra år. I slutändan gav det mig inget annat än en ögonskada, illa tilltygad fysik, total brist på vänner och en avbruten gymnasieutbildning. Hjälpte det någon? Övertygade det någon? Kanske, men det kostade mer än det var värt.”

Inte för att jag vet vad du gjorde eller sa till dina nära och kära under den tiden, med det låter på dig som om du var en ultrapassionist som kämpade för att alla skulle följa exemplet; på bekostnad av ditt eget välfinnande. Det här är annorlunda. Den här gången behöver vi inte dra ner på vår levnadsstandard mycket alls, bara se till att vi har det i tankarna, diskuterar det då och då. Det enda jag försöker göra är att skicka vidare en idé; en idé som en snubbe offrade otaliga timmar på att framföra. En idé som är oundviklig.

 

Vad kan vi småfolk göra egentligen?

Skicka vidare denna idé! Få så många som möjligt att titta på videon, och tänka djupt om vad som är det vettigaste att göra! En liten människa kan inte göra mycket, nej, men ett myller av människor kan. Framtiden är osäker; vi vet inte hur, eller hur många, folk kommer att reagera, men det är bättre än att göra absolut ingenting. Jag säger inte att vi ska slå oss samman och bekämpa oljebolagen, utan att få så många små obetydliga enskilda människor som möjligt att tänka till. Bara då kan den nationella miljöpolicyn förändras. Tror ni att ingen kommer nappa? Kanske. Men dissa inte det goda i människorna för tidigt.

 

 

PS. En lågenergilampa kostar för övrigt drygt en hundring, men det betalar sig själv, då den räcker i ca. 7 år

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Ord, Timbo!

 

Alla mina lågenergilampor har alltid lyst upp så väldigt dåligt.

Och det är dåligt.

 

Själv tillhör man väl den där större delen som gett upp, eller som inte bryr sig.

Eller de som inte tror ett skvatt på alla varningar, om hundra år är det något nytt.

Typ, några kanske är kristna och inte behöver bry sig om andra då de snart svävar uppåt.

Men egentligen orkar de bara inte göra något åt det hela för att kanske bara hoppas.

Att allt detta är skitsnack, chansen finns.

 

Många verkar inte ens vilja att människan ska leva vidare dock.

Vilket sågspån man än frågar frågan.

"Hur tror du att det ser ut för människan om 500-50 000 år in i framtiden?".

 

Well, optimistisk som man är.

Jag vill i alla fall vara kapten för en stor rymdflotta vid namn Bazooka om 50 000 år.

 

Men växthuseffekten är BS. =)

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Men växthuseffekten är BS. =)

QFT. =) Påverkan av ökad växthuseffekt etc. det vill säga, så att vi slipper kommentarer av vissa Sceleris här på forumet. >:(

 

Jag är lat, girig, självisk och skiter fullständig i miljön hai. Så, nu var det sagt. :)

 

Och om miljöfjantarna vill skapa någon effekt så kan dom börja med att sluta kedja fast sig vid träd och vara allmänt dumma, Greenpeace är en utmärkt anledning till att vanligt folk ser på miljöpropagister som idioter.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Jag är inte orolig, faktiskt. Miljöfrågan är för stor för att det skulle kunna göras tillräckligt på individnivån -- det krävs nya teknologiska lösningar, och åtgärder som koordineras på nationell och internationell nivå. Den uppmärksamhet (och ibland rena alarmism) som klimatförändringen fått har lett till ett tryck på politikerna att göra något, och det trycket kommer bara öka. Så länge de genomför sådant som har en verklig effekt, och inte bara sådant som ser bra ut inför pöbeln, tror jag det kommer ordna sig. I stort sett.

 

Men växthuseffekten är BS. =)

Jag tycker det är intressant hur oinsatta människor kan med benfast övertygelse bestämma sig för saker som går stick i stäv med den överväldigande majoriteten av de insatta. Är det misstro till den vetenskapliga metoden? Övertro på den egna kompetensen? Det vete gudarna... :)

 

QFT. =) Påverkan av ökad växthuseffekt etc. det vill säga, så att vi slipper kommentarer av vissa Sceleris här på forumet. >:(

Ingen fara, det var ändå bara kul första gången. :D

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Jag tycker det är intressant hur oinsatta människor kan med benfast övertygelse bestämma sig för saker som går stick i stäv med den överväldigande majoriteten av de insatta. Är det misstro till den vetenskapliga metoden? Övertro på den egna kompetensen? Det vete gudarna... :)

Ord. Tycker även det är besynnerligt hur dessa tror sig känna alla alla människor, och vet med säkerhet att den största majoriteten inte bryr sig. Visst kan det kännas så, för det är dessa människor som syns mest i samhället, men man glömmer att mänskligheten är enorm. Nog finns det folk som bryr sig - och folk som inte har tagit ställning - men de är formodligen gömda i mörkret.

 

Jag är lat, girig, självisk och skiter fullständig i miljön hai. Så, nu var det sagt.

Så mycket större anledning för dig att börja tänka till. Om det värsta skulle inträffa - och nog kan väl alla hålla med om att det finns en chans för det; så gott som hela den vetenskapliga världen är trots allt eniga om det - kommer det nog bli svårare att få som du vill. TJENA att du inte bryr dig om havsnivån stiger 5 meter, landsmassan minskar drastiskt och att det blir massinvandring till de landytor som blir kvar. Kanske du har rätt - och tro mig, jag hoppas du har rätt - och ingenting händer, men är det verkligen värt att riskera allt för att inte behöva bry sig de närmaste tio åren, för att sedan få kämpa som ett djur för att hålla sig vid liv? Är det inte bättre att ta det säkra för det osäkra, då det säkra kostar så oerhört lite?

 

Jag är varken "miljöfjant" eller miljöpropagandist; om du ser på videon jag postade så förstår du vad det är jag talar för. Vad gör det för nytta att rädda skogarna när de ligger under vattnet? Nej, det är människorna jag är oroade för. Det enda jag vill är att så många som möjligt blir uppmärksammade om hotet, så att chansen ökar att vi kan göra någonting åt det. Som Sceleris sa, om politikerna får tillräckligt med press på sig, kommer vi definitivt få se resultat.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Sångarn i Blindside ringde sångaren i Koma en dag och sa:Ska vi rädda världen tillsammans? :P Han ahde sett den där Al Gore filmer...

 

hur som helst, jag tror inte att bilar påverkar växthuseffekten, jag har hört pastorer säga inte för att jag tror på dem men att det itne finns någon växthuseffekt. Samtidgt... har vi sett en växthuseffekt, fungerar det som ett växthus eller hur kan det fungera?

Jag tycker vi borde satsa på att skaffa "Coal-fusion" så man kan få oändligt med energi :)

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

För er som inte tror på växthuseffekten alls, eller att den inte är en fara för mänskligheten, rekommenderar jag att ni kollar in detta. Det här är ingenting från någon random bloggare, utan från en av världens mest respekterade vetenskapsrörelser. Gör en googling på AAAS, vetja. Över 2 miljoner hits. Vetenskapsvärlden är inte att underskatta, och dessa nissar står på toppen. Ändå riskerar de hela sitt rykte på sitt påstående, och det säger en hel del. Om dessa, som har högsta möjliga utbildning inom området och är ständigt utsatta för kritik och granskning, inte är att lita på, vem ska man lyssna på då?

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

hur som helst, jag tror inte att bilar påverkar växthuseffekten, jag har hört pastorer säga inte för att jag tror på dem men att det itne finns någon växthuseffekt. Samtidgt... har vi sett en växthuseffekt, fungerar det som ett växthus eller hur kan det fungera?

Herrejebus... Jag hoppas innerligt att detta är satir, för det verkar inte ens som en namnförväxling (växthuseffekt klimatförändring).

 

För er som inte tror på växthuseffekten alls, eller att den inte är en fara för mänskligheten, rekommenderar jag att ni kollar in detta.

Du kan visa vad som helst för sådana människor, det spelar ingen roll. De väljer inte vad de tror på baserat på förnuft och fakta, utan känsla och falsk auktoritet (pastorer?!), med stark psykologisk förstärkning. Allt vi kan göra för dem nu är att tycka synd om dem och hoppas att de gör så lite skada för resten av oss som möjligt.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Du kan visa vad som helst för sådana människor, det spelar ingen roll. De väljer inte vad de tror på baserat på förnuft och fakta, utan känsla och falsk auktoritet (pastorer?!), med stark psykologisk förstärkning. Allt vi kan göra för dem nu är att tycka synd om dem och hoppas att de gör så lite skada för resten av oss som möjligt.

Det vet jag väl inte men. Det handlar väl snarare om allt hetsande om överdrivna effekter som man inte tror på. Visst visst, det är mycket möjligt att deras hypoteser om en viss klimatpåverkan är sanna. Men vad dessa självutnämnda experter påstår är att p.g.a. våra utsläpp så kommer radikala förändringar ske som påverkar precis hela världen. Dessa utsläpp har i stor grad förekommit i ett århundrade, har klimatet direkt påverkats?

Och likaså finns det forskare och vetenskapsmän som talar emot all denna hype om klimatförändringar. Ni är medvetna om att klimatet inte alls såg likadant ut i Sverige för ett antal hundra år sen? Någon som minns denna lilla grej kallad istiden? Men snart säger väl någon "stor" forskare att det var metangasen som alla kossor fjärtade ut som orsakade dom klimatförändringarna. :)

 

Och allvarligt talat, jag skiter fullständigt i det. Jag tänker inte låta min vardag störas av något sådant, domedagen kommer när den kommer. Det värsta som finns är personer som tror att man kan tvinga folk till saker och ting, världen fungerar inte så. Kör en folkomröstning i Sverige idag så får vi se hur många som röstar för miljön i denna frågan.

 

Men sitt ni och oroa er och minimera era små utsläpp så lever jag glatt på som vanligt. "Den bensin du sparar, den använder jag."-stickern sitter fint bak på bilen. ^_^

 

Sen vad Spola rabblar om vet jag inte, men räkna inte in mig i det. ._.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Att medelsvensson inte kan göra något är 190% bullshit. Jäkligt många myrstackar som skulle byggas om varenda myra tyckte att "ähvafan jag kan inte bygga det här, skit i det!"

 

Växthuseffekten finns inte? Nej just det. Och nazisternas förintelse är också bara båg. Förresten, Jorden är platt. Och månen är bara ett påhitt. Apropå det tror jag inte på älgar. Det är bara stora hästar någon satt horn på för att lura mänskligheten. Och akta er, kungen är utomjording från nedre helvetet och är ute efter att äta upp hela Sverige. Och internet är till för att sprida demonisk propaganda. Och…

 

Wake up.

 

De som menar att man inte kan göra något är bara patetiska lata jävlar (ja, detta var menat som personligt påhopp) och säger det bara av ren och skär lättja. Det handlar om en inställningsfråga som måste genomsyra både mikro- och makronivå. Vi kan göra hur mycket som helst. Det handlar bara om att alla gör vad de kan och att man inte väntar på att grannen ska börja.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

De som menar att man inte kan göra något är bara patetiska lata jävlar (ja, detta var menat som personligt påhopp) och säger det bara av ren och skär lättja.

Detta upprepas in absurdum utan att konkreta exempel ges. Vad bör göras? Sopsortering? Lågenergilampor? Krav-märkta varor? Come again.

Ett enda ukrainskt brunkolkraftverk utan moderna filter spyr ut mer skit under en dag än vad jag kan spara på ett år.

 

Människor som JockeII är praktexemplar på varför ansträngningar å miljöns vägnar inte kommer att leda någon vart. Annat vore det om vi slapp dessa påhitt om "allas lika värde" och åsiktsfrihet, men det är några av demokratins nackdelar.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Detta upprepas in absurdum utan att konkreta exempel ges. Vad bör göras? Sopsortering? Lågenergilampor? Krav-märkta varor? Come again.

Om du hade sett på

, eller ens läst igenom mina poster, hade du inte frågat detta. Skicka vidare länken till alla du känner, låt dem tänka efter för sig själva, och i sin tur skicka vidare den till ännu fler. Visst, lågenergilampor och sopsortering är bra grejer som definitivt skulle göra nytta om tillräckligt många gjorde det, men det som verkligen måste göras är att få politikerna att reagera. Om dessa får tillräckligt med press från folket, kan de reducera utsläppen och fixa alternativa lösningar.

 

Att det finns människor som JockeII råder inget tvivel om, men är dessa verkligen en majoritet?

 

Det värsta som finns är personer som tror att man kan tvinga folk till saker och ting, världen fungerar inte så.

Ingen försöker tvinga dig till någonting. Tvärt om, det jag försöker göra är att få dig att tänka efter alldeles själv. För vad du än säger, tror jag inte ett dyft på att du inte kommer att bry dig när/om det värsta inträffar.

 

Men det värsta med din attityd är inte dina åsikter i sig, utan att du inte förstår att det inte bara är dig det handlar om, utan hela världen. Du har full rätt att tycka vad du vill om saken, men det här handlar inte om bara din egen säkerhet, utan allas.

 

När folk helt och fullt ignorerar att det ens finns en rimlig möjlighet att det kommer att bli en klimatförändring, och influerar andra att inte tro på det heller, utsätter de oss andra för fara. Och det är inte deras rättighet. Vi sitter alla i samma provrör. Nu säger jag inte att man inte får använda bilen, men "Den bensin du sparar, den använder jag."?! Inte helt på allvar, kan jag tänka, men jag hoppas du förstår varför jag blir uppretad av det.

 

Nu kommer jag förmodligen få en massa skrik om hur jag "kränker era rättigheter" eller liknande, men det är definitivt inte vad jag försöker säga. Det handlar bara om ren, sund logik om hur man handskas med en

för ett sannolikt och hemskt scenario.
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Detta upprepas in absurdum utan att konkreta exempel ges. Vad bör göras? Sopsortering? Lågenergilampor? Krav-märkta varor? Come again.

Ett enda ukrainskt brunkolkraftverk utan moderna filter spyr ut mer skit under en dag än vad jag kan spara på ett år.

 

Jo, kolkraftet släpper nog ut mer skit än dig (får man verkligen hoppas!), men låt säga gäller samma sak ifall hela Sveriges befolkning vs kolkraftverket? I think not... Sen att hela Sveriges befolkning antagligen inte skulle ändra sig är en annan femma, men om man ser på hela norden (har för mig Danmark och Norge är rätt så miljömedvetna också, så kan det nog bli fler personer än hela Sveriges befolkning).

 

Och allvarligt talat, jag skiter fullständigt i det. Jag tänker inte låta min vardag störas av något sådant, domedagen kommer när den kommer. Det värsta som finns är personer som tror att man kan tvinga folk till saker och ting, världen fungerar inte så. Kör en folkomröstning i Sverige idag så får vi se hur många som röstar för miljön i denna frågan.

 

Nog fan skulle Sveriges befolkning rösta för miljön i den här frågan skulle gissa på att det blir ca 60-90% som röstar på miljön beroende på hur man ställer frågan (vilket också är viktigt).

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Om du hade sett på
, eller ens läst igenom mina poster, hade du inte frågat detta.

Lessen, jag har svårt för videodokumentärer, särskilt sådana som inte går rakt på sak. Kanske orkar jag med den i kväll, om den blir mer intressant.

 

Jag säger inte att du har fel. "Problemet" är att jag tillhör kategorin uppgivna människor, som ser skadorna men saknar tron på att det finns en fungerande lösning. Ur mitt perspektiv är det realism.

 

Det har funnits en miljölobby i århundraden. Strategin om att "påverka makthavarna att lösa problemen" är ungefär lika gammal. Tyvärr har det inte fungerat hittills, och det du får övertyga mig om är varför det skulle fungera den här gången.

 

Människans självinsikt har knappast ökat i takt med befolkningstillväxten.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Återigen. Jag tror vi svenskar är mer miljömedvetna än de allra flesta och skulle förmodligen vara villiga att agera bland de första i världen också. Sverige ligger väl faktiskt gott till på diverse undersökningar och vi är bland de få länder som faktiskt lyckas minska våra utsläpp till skillnad från många andra. Däremot tror jag som sagt att det måste till någon rejäl konsekvens innan det kommer bli en ändring på en större skala, för det är väl trots allt det vi behöver? Det vi möjligen kan göra är att föregå med gott exempel och få andra att agera likadant.

 

Sen kan man säga vad man vill om klimatförändringen, växthuseffekten och så vidare. Personligen är jag inte hundra övertygad men det är en god anledning att få människor att ändra på sig. Att vetenskapsmän säger att det är så och så är väl bra för trovärdighet men forskningen kan bara säga så mycket. Många naturfenomen är helt och hållet irrationella och går inte att förutspå eller applicera någon algoritm på. Kolla bara hur jämförelsevis dåliga vi är på att förutspå nästa dags väder trots sinnessjuka datorer som är kapabla till att göra extremt komplicerade beräkningar. Vad jag försöker säga är nog att det krävs mer än att någon säger att det är något på G, inom ett område som är så osäkert, innan det sker en förändring.

 

Och som sagt, det måste vara lite rimligt att vara miljövänlig också, och man skall inte behöva känna sig straffad. Tycker mest det känns som om det är kändisar som går i bräschen för miljön eftersom deras image blir bra av det och de har ekonomiska möjligheter. Jag åker gärna kollektivt t.ex., men när jag får betala mer pengar än det kostar mig att åka samma summa med bil, även tillagt kostnader som försäkring osv då blir man fundersam.

 

Folk måste hur som helst vara lite ödmjuka och visa ömsesidig respekt i en sån här fråga. Tycker det är rätt tråkigt att se i en sån här tråd att det slutar med påhopp och annat. Var man har rätt att göra som han vill men behöver väl knappast basunera ut att detta är det enda rätta sättet? Det är oftast det jag gillar med 'miljövetarna', att det aldrig är ett tvång, snarare en uppmuntran. Tror vi som behöver ändra oss eller bli mer medvetna själva, måste vara lite mer tillmötesgående och förstående.

 

Känns mest som om jag försöker gå någon gyllene medelväg och vara en fredsmäklare mellan de båda grupperna, är väl mest för att jag inte är så oerhört intresserad av frågan men givetvis väldigt mån om att bevara naturen och miljön. Tror det enda som behövs för många av 'motståndarna' är någon form av eye opener. Miljön i Sverige är bra och många använder väl det som sin riktlinje, men här måste man tänka globalt och vad vi kan göra för att vara goda förebilder, och det är väl inte lika enkelt.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Du kan visa vad som helst för sådana människor, det spelar ingen roll. De väljer inte vad de tror på baserat på förnuft och fakta, utan känsla och falsk auktoritet (pastorer?!), med stark psykologisk förstärkning. Allt vi kan göra för dem nu är att tycka synd om dem och hoppas att de gör så lite skada för resten av oss som möjligt.

Det vet jag väl inte men. Det handlar väl snarare om allt hetsande om överdrivna effekter som man inte tror på. [...]

Jag menade inte ens klimatförändringsskeptiker som dig (för ni har ju faktiskt något att gå på -- en viss osäkerhet i vetenskapen, auktoritär skepsis, ...) utan de som inte ens kan tillräckligt om saken för att uttrycka sig begripligt, men ändå bestämt sig. (Till exempel de som är skeptiska till växthuseffekten, på riktigt.)

 

Strategin om att "påverka makthavarna att lösa problemen" är ungefär lika gammal. Tyvärr har det inte fungerat hittills, och det du får övertyga mig om är varför det skulle fungera den här gången.

Det är inte längre på gräsrotsnivå. Det är stora organisationer med koppling till regeringarna som står för rapporterna, som FN-tillsatta IPCC. Politiker har, på grund av att klimatfrågan uppmärksammats (via tidningar -- även de som vill sälja lösnummer med "klimatförändringen kommer döda din familj"-rubriker--, via Internet, via word-of-mouth, via kampanjer hos privata företag), numera stöd från folket att agera. Och de har starka vetenskapliga belägg för att göra det. Så DE får införa koldioxidbeskattning, förbjuda vanliga glödlampor nationellt och vad som nu kan göras.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...