Hoppa till innehåll
Anime.se

Fate/Stay Night Unlimited Blade Works (2014)


Klona
 Share

Rekommenderade inlägg

Introduktion
Fate/Stay Night  är från början en så kallad Visual Novel från företaget Type-Moon som handlar om att sju magiker ska slåss mot varandra i en alla mot alla turnering och vinnaren får den heliga gralen som sägs kunna uppfylla vilken önskan du än har. Det är värt att nämna att turneringarna oftast är blodig och mord hör inte ovanligheterna, så krig är nog ett bättre beskrivande ord. För att kvalificera sig så måste varje deltagare bli en master(mästare) och frammana en Servant(tjänare) från de sju olika klasserna Saber, Archer, Lancer, Berserker, Assasin, Caster och Rider som ska slåss vid magikerns sida. Servants får sin form från legender och varje klass har olika former och förmågor beroende från vilken legend de kommer ifrån. Dessa Servants har övermänskliga förmågor både fysiskt och magiskt så det är oftast de som står vid fronten. Vad som styr det beror på hur mycket mana magikern har när den frammanar sin Servant eller något annat som fungerar som katalysator.
 
2006 vs 2014
Likt många Visual Novels så kan du välja olika vägar i spelet som både ändrar själva historian men också slutet. 2006 animerade Studio Deen en väg i Fate/Stay Night som kallas för Fate där Saber är en av huvudrollsinnehavaren och som togs emot med blandade känslor. TV-serien som görs nu 2014 går på en annan rutt som kallas Unlimited Blade Works där Tohsaka Rin ​är huvudrollsinnehavaren. Den här versionen görs också av Ufotable som också gjorde Fate Zero som togs emot väl bland fansen, inte minst på anime.se. Det är värt att nämna att Studio Deen gjorde en filmversion av Unlimited Blade Works 2010.  

 

Historia
Det har varit totalt fyra turneringar/krig innan och det senaste var för tio år sedan. Vad som hände i det fjärde och senaste kriget kan man se i Fate Zero som är en prequel till Fate/Stay Night. Fate Zero sändes som två säsonger, den första sändes under slutet av 2011 och den andra och avslutande säsongen sändes under våren 2012. I den får man även veta lite mer om vad som hände i tidigare krigen.
 
Karaktärer
 
Emiya Shiro
mFod.jpg
En godhjärtad person som vill hjälpa alla även om det slutar med att han blir utnyttjad men det verkar inte störa honom. Han är teknisk av sig och har en förmåga att fixa saker även om de verkar helt trasiga.
 

Tohsaka Rin
FioM.jpg
En tjej som går i samma skola som Shiro men inte i samma klass. Hon kommer från en ärad familj som har haft stort inflytande i magivärlden. Hon är morgontrött av sig, är inte med i någon klubb efter skolan men hon är en bra magiker. Hon ser fram emot det nya heliga Gralen kriget där hon ska frammana Saber och vinna.
 
Matou Sakura
LuWT.jpg
Vän till Shiro som kommer hem till honom och gör frukost men också middag. Hon är en snäll person som verkar göra allt vad hon kan för Shiro. Hon är med i skolans bågskytteklubb.
 
Matou Shinji
db4V.jpg
Sakuras bror som inte är alls är lik henne, medan hon är snäll och trevlig så är han stöddig, arrogant och elak. Han verkar gilla Rin tills hon nobbar honom hårt. Han är också med i bågskytteklubben.
 
Illyasviel von Einzbern
bASQ.jpg
En liten flicka som inte ser ut att vara äldre än åtta år men trots det ger hon ifrån sig en mystisk aura som säger att man inte ska ta henne som ett sött barn. Hon bär pälskläder på sig vilken tyder på att hon kommer från ett kallare ställe.
 
Emiya Kiritsugu 
iZ4l.jpg
Huvudkaraktären i Fate Zero och Shiros adoptivfar. När man ser honom i Fate Zero så har han en kall och bestämd blick och han är känd som en magimördare som gör allt för att nå sitt mål. Av det vi får se i Fate/Stay Night så har en tom blick och ser ut som en trasig man. Vad hände egentligen med honom under det förra kriget kriget? 
 
Kotomine Kirei
zA89.jpg
En präst som har i uppdrag att följa det heliga gralen kriget och informera masters som kanske inte vet exakt vad de har gett sig in på. Han är förmyndare till Rin efter att hennes pappa dog.
 
Servants
 
Archer
NxHg.jpg
En vithårig man med röda kläder, han är lite av ett mysterium för han verkar inte minnas vem han en gång var. Som klassnamnet anger så är han bågskytt med bra syn men han klarar sig även bra i närstrid och där slåss han med två enhandssvärd.
 
Saber 
COVf.jpg
Representeras som en ung och vacker kvinna med blont hår och bär rustning. Hon är en plikttrogen person och som slåss för det rätta. Hon slåss med ett osynligt vapen som hon hanterar väldigt bra.
 
Lancer
4yhE.jpg
En ung man med ett leende som visar att han gillar spänning. Han verkar vara en person som gör sin plikt utan att tveka trots att han inte riktigt gillar det han ska göra. Han använder sig både av sin snabbhet och spjut i strid för att vinna.
 
Berserker
BUdA.jpg
En monstruös man som är lika stark som han ser ut, trots sin storlek så rör han sig onaturligt snabbt och tål mycket stryk. Till vapen har han ett svärd som ser mer ut att krossa än att hugga, en motståndare man gärna inte vill möta. 
 
Assassin
UtKx.jpg
En man som tar formen av en samurai och presenterar sig som Sasaki Kojirou. Olikt en lönnmördare så verkar han värdera heder och försöker heller inte besegra sina fiender med fega knep utan förlitar sig på sin svärdkonst men skenet kanske bedrar?

Caster
3zEe.jpg

En kvinna som osar mystik (det var till och med svårt att få en bra bild på henne). Hon använder sig främst av magi som hennes klassnamn avslöjar som kan användas för att flyga, skjuta lasrar och annat mystiskt. Hennes fysik verkar vara lägre än de andra klasserna men träffa henne verkar inte helt lätt.
Rider
Pp5B.jpg

Ännu en mystisk kvinna som vi inte fått reda på så mycket om. Hon verkar använda "smutsiga" trick och sin smidighet för att besegra sina fiender men mycket mer än så har vi inte sett. 

  • Uppröstad 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Hitils mycket bra!

Man kanske bör nämna fate/zero som prequel med, vet inte i vilken ordning de är tänkta att ses men..

 

 

Spoilers för de som inte sett orginal serien

Det är kul att se lite mera magi från "mages" i denna version, dock är magin fortfarande välddigt luddig. Vad kan de göra? Är kristallerna som kastas runt fyllde med mana(som rins halsband var?) eller är det bara magiska stena.

Man får ju även se Emiyas förmåga göra lite annat...

Var lite rädd att serien blivit övehypad av den gammla + fate/zero men lever mer än väl upp till förväntningarna.
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 4 weeks later...

Ledsen att jag inte har svarat på min egna tråd, jag hamnade lite efter och sen har det varit en del annat så jag har inte haft ork eller tid att uppdatera den eller ens skrivit något mer i den.

Hitils mycket bra!

Man kanske bör nämna fate/zero som prequel med, vet inte i vilken ordning de är tänkta att ses men..

 

Spoilers för de som inte sett orginal serien

Det är kul att se lite mera magi från "mages" i denna version, dock är magin fortfarande välddigt luddig. Vad kan de göra? Är kristallerna som kastas runt fyllde med mana(som rins halsband var?) eller är det bara magiska stena.

Man får ju även se Emiyas förmåga göra lite annat...

Var lite rädd att serien blivit övehypad av den gammla + fate/zero men lever mer än väl upp till förväntningarna.

Jag la till det. 

 

Om IJKs fundering

Angående magin så verkar alla ha sin egna unika magi som de använder. Jag antar att Rin använder sina kristaller för att förstärka magin som hon ska använda. Jag får intrycket av att Tohsaka-familjen verkar vara specialiserade på att använda stenar till sin magi.

 Fate Zero spoiler

Rins far använde sig av eld i Fate Zero men om det var hans egna magi eller om det var stenen på hans stav som förstärkte det vet jag inte.

 

Jag hade höga förhoppningar om den här serien och jag tycker att Ufotable har gjort ett riktigt bra jobb än så länge med serien. Tyvärr blir det inte riktigt lika spännande när jag vet vad som ska hända på ett ungefär eftersom jag redan har sett filmen men förhoppningsvis tar de med saker som filmen inte visade. Jag hoppades att den skulle bli säsongens höjdpunkt och det är den också.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Jag har sett serien i ordningen Fate/Stay Night (2006) > Fate/Stay Night: Unlimited Blade Works (filmen) > Fate/Zero s1 > Fate Zero s2 och slutligen Fate/Stay Night: Unlimited Blade Works (TV-serien). Jag tycker att det är svårt att säga vilken ordning som ger den bästa upplevelsen för när jag började titta på första serien (den från 2006) så var det bara den som fanns men jag tror att det fungerar lika bra att börja med Fate/Stay Night som med Fate/Zero. Den sistnämnda är en prequel så om du börjar med den så kommer du att få saker och ting i kronologisk ordning men om du istället väljer att se Fate/Stay Night eller Fate/Stay Night: Unlimited Blade Works först så kommer Fate/Zero att finnas till hand om du är sugen på mer och jag måste säga att jag fann den mest intressant av de Fate verk jag har sett.

 

En på Mal tyckte att om man bara skulle se animéversionerna så skulle man se Fate/Stay Night: Unlimited Blade Works > Heaven´s Feel (den kommande filmen som tar den tredje rutten i visual novellen) och sen Fate Zero. Enligt den personen så förvrängde Studio Deen hela Fate rutten från visual novellen till något dåligt så att den inte ens är värd att titta på, jag har själv inte spelat det så jag vet inte hur mycket det är som skiljer dem åt.

 

Jag vet inte om jag i slutändan var så hjälpsam eftersom jag i ärlighetens namn inte vet vad som ger den bästa Fate-upplevelsen men om du vill ha ett riktigt svar så skulle det vara att se på den i samma ordning som mig. Filmversionen av Fate/Stay Night: Unlimited Blade Works kan du skippa och titta på TV-serien istället och om du inte orkar vänta tills den är klar kan du gå vidare till Fate/Zero när du är klar med den första TV-serien.

  • Uppröstad 2
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 1 month later...

Nu har jag tittat på sista avsnittet och även om jag inte jublade i första halvan av avsnittet så var det ändå lite avkopplande att se dem slappna av och ha roligt.

Läs inte om ni inte har sett UTW filmen eller spelat spelet

Jag blev lite fundersam när Rin sa till Shiro att han inte behövde oroa sig för sin längd för han skulle växa och bli lång och när Shiro undrar vad hon baserade det på så vet hon inte först riktigt vad hon ska säga men menar på att han har en bra kroppsbyggnad så om han åt rätt och sov så skulle han bli stor och stark. Har hon någon aning om att Shiro kommer att bli Archer eller är det bara att hon blir tagen på sängen av hans fråga och genuint inte riktigt vad hon ska svara?

Lyckan blir inte långvarig och scenen med Caster blir riktigt bra när hon snor Saber som servant från Shiro och man riktigt ser hur Saber plågas av att behöva rikta sitt svärd mot både Shiro och Rin.

 

Jag har alltid gillat det här krigets assasin, det är lite så jag tänker mig att en samurai är/var. Han kan tänka själv och även om han inte kanske gillar vad sin mästare gör och till och med motsäger vissa saker men han har gett ett löfte och det tänker han hålla för det har han satt sin heder på.

 

Resten av avsnittet finns det väl inte så mycket att säga om förutom att Kirei är cool. Jag ser verkligen fram emot nästa säsong.

 

En rolig detalj bara, för många herrans år sedan hittade jag en bild som jag blev fascinerad av, varför vet jag inte men det kan ha vart kontrasten mellan något som är vackert och skört mot något lite skrämmande och brutalt. Bilden var 2bhZ.jpg

 

Då visste jag inte att det var från Fate/Stay Night och jag visste inte heller om deras relation så jag försökte hitta på lite olika scenarion som ledde till den här bilden. Jag gillade den så mycket så jag hade till och med med den här bilden på en skoluppgift som handlade om sagor eftersom jag fick/får sagovibbar av den. Varför jag kom att tänka på den bilden var på grund av en snabb bild från förhandstitten av nästa säsong.

phCv.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Såg avsnitt noll igår och början på 1. De har längd som dubbelavsnitt (~47 minuter).

Trodde först att det bara skulle vara avsnitt 0 för att de skulle få plats med allt i ett avsnitt.

 

Bara börjat titta men gillar det såhär långt, känns dock som om det är en spoiler i introt även om den är lite otydlig.

Det ser ut som om Saber sitter bredvid Emiya Shiro och att de då antagligen är mästare och tjänare vilket man i början av avsnittet inte vet något om

 

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Såg avsnitt noll igår och början på 1. De har längd som dubbelavsnitt (~47 minuter).

Trodde först att det bara skulle vara avsnitt 0 för att de skulle få plats med allt i ett avsnitt.

 

Bara börjat titta men gillar det såhär långt, känns dock som om det är en spoiler i introt även om den är lite otydlig.

Det ser ut som om Saber sitter bredvid Emiya Shiro och att de då antagligen är mästare och tjänare vilket man i början av avsnittet inte vet något om

 

Avsnitt noll och ett är dubbelavsnitt men sen återgår de till den vanliga längden på avsnitten förutom sista som också är ett dubbelavsnitt. 

 

Kul att du gillar den! Angående det där med introt så är det egentligen meningen att man ska se Fate/Stay Night först och sen titta på Unlimited Blade Works eftersom det är så spelet som serierna bygger på är upplagt. Sen tycker jag inte att det är någon direkt spoiler, dels för att det är första avsnittet och jag tycker att den vetskapen inte förstör intrycket av serien.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Det med dubbelavsnitt upptäckte jag när jag såg avsnitt två men jag trodde att alla skulle vara så långa efter som noll och ett var så långa och inte bara noll. Jag tycker att det var liten spol för mig iaf, jag satt och tänkte på vem som skulle tillkalla Saber när introt avslöjade det för mig.

 

Jag hade tänkt försöka se seriena i den ordningen du rekommenderade men Unlimited Blade Works är den enda jag hittat att streama lagligt.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 3 months later...

Efter att ha sett första halvan så är jag fortfarande lite splittrad. Dels för att när man sett Unlimited Blade Works-filmen så vet man på ungefär hur det går, dels så är fightingserierna energiska som de var i Fate/Zero. Roligt också att se hur de använder mer av de mindre rollerna.

 

Nu känner jag dock att jag blivit lite retro med originalroutern i Fate/Stay Night. Kanske för att den är mindre mörk. Men också på upplägget. Det är mycket som är ändrat och det är på bekostnad på vissa element. Sen så har jag ibland svårt för ansiktsanimationerna...

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...

Då har jag sett klart på serien och i det stora hela är jag nöjd men jag kan ändå inte låta bli att känna mig lite bitter hur serien utvecklades. Det kom inte direkt som en nyhet då jag har sett Unlimited Blade works filmen men ändå hade jag hoppats att de skulle ändrat vissa saker och samtidigt inser jag att jag har blivit mindre förlåtande mot saker jag ogillar.

 

Spoiler för hela serien

Lättaste platsen att börja är nog med ett av de större irritationsmomenten, nämligen Emiya Shirou. Med handen på hjärtat så kan jag inte säga att han är en speciellt bra karaktär, han väldigt enkelspårig, naiv och oftast dum. Fast det är väl inte helt på honom som karaktär som jag stör mig på som t.ex hans "hjälte ideal" att han vill hjälpa allt och alla och bryr sig inte om han blir olycklig av det bara andra blir glada, det kan jag köpa och tycker till viss del att det är ädelt. Det är mer det som händer av hans handlingar som jag stör mig på som när han störtar in i en strid som är omöjlig att vinna, han blir sårad och förlorar men det blir aldrig mer än så, han förlorar aldrig på att göra så och slutar heller aldrig att fortsätta så. Han gör så bokstavligen talat i hela serien, inser aldrig att den här striden kan jag inte vinna och då måste jag faktiskt säga att någon är dum.

 

En annan sak som jag stör mig på är hur han går från en vanlig människa/dålig magiker till att kunna slåss mot Gilgamesh och vinna, han som besegrade Berserker (Herkules) utan att direkt anstränga sig. Nu var ju Gilgamesh en av de få som faktiskt har övertaget mot Berserker med alla sina magiska vapen men nog om sidospår. Jag köper inte att han blev bättre och starkare genom att slåss mot sig själv (Archer), att han blev bättre på att svärdskonst och magi kan jag gå med på men inte i fysiks styrka, snabbhet och uthållighet. Så han lyckas vinna över sig själv men det såg jag mer som kamp om viljor eller något i den stilen än en riktig strid. Efter det kan han hålla stånd mot hjälten av hjältar och när han använder Unlimited Blade Works så kan han till och med vinna mot honom. Att de flygande vapnen tar ut varandra kan jag gå med på men att Gilgamesh inte krossar Emiya Shirou i närstrid tycker jag är mycket konstigt.

 

När jag ändå är igång så kan jag nämna några andra saker som jag tycker är lite konstiga. Att Lancer inte dog när han beordrades att döda sig själv med command seal. Vi har ju sett under seriens gång att tjänare kan kämpa mot den en del men i slutändan så slutar det att de utför kommandot och som det ser ut så hugger han sig själv i hjärtat eller om det bara är i bröstet. Den andra grejen är att Archer hjälper både Tohsaka Rin och Emiya Shirou i slutet, det såg verkligen ut som att han dog mot Gilgamesh men det kanske bara var för att få alla att tro det.

 

Jag har gått löst rätt hårt mot Emiya Shirou men jag tycker om honom som Archer och gillar konceptet att försöker få sitt tidigare jag att inse att vägen som han går på inte leder någon vart. Det påminner lite om när vuxna berättar visa ord för barn som de prompt inte vill lyssna på. Han är en tragiska hjälten som gav allt för att alla skulle bli lyckliga men efter att ha blivit sårad gång på gång så blev han bara bittrare och bittrare och till slut när han insåg att alla inte kan vara lyckliga så började han tvivla på sitt ideal. När han sedan såg slutet så kände han bara bitterhet och ånger över att han följt den väg han valt och svor på att om han fick chansen så skulle han göra om allt.

 

Förutom de sakerna jag har nämnt under spoilertaggen så tycker jag sista hälften av andra säsongen blev lite utdragen. Säsong 1 var helt klart den bättre säsongen av de både men jag kan inte säga att jag ogillar säsong 2. Den första halvan hade lika hög klass som säsong 1 och om man ser det som en serie så är det en väldigt bra serie men den kommer aldrig upp i klass med Fate/Zero.

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...