Hoppa till innehåll
Anime.se

En Anime.se podcast?


MathJuice
 Share

Rekommenderade inlägg

Jag har grubblat över att prova på att ha en podcast. Bara en sån ljudchatt där jag har en ursäkt att prata om ett intresse med personer som delar detta intresse i en och en halv-två timmar ungefär en eller ett par gånger i månaden. Jag vet att det redan finns Jam (även om jag inte hört så mycket från dom just nu), men det skadar inte att ha fler. En som är mer av communityt för communityt, där gästerna är medlemmar av detta forum. Vi pratar om förra säsongen, kommande säsong, nuvarande säsong, nostalgi, dåliga serier, klichéer och sen så packas det ihop till ett best of vid årsskiftet. =3

Så det jag undrar nu är om det skulle finnas intresse av att delta i ett sådant um...evenemang, kan man kalla det? Etablissemang? Finns det intresse att vara med helt enkelt?

 • Uppröstad 2
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Kul idé! Jag har velat ha en Anime.se-podd i flera år. Men om det ska vara en officiell poddradio (en officiell poddradio får en särskild avdelning på webbplatsen) så har jag några… kvalitetsönskemål, kan man säga.

 • Åtminstone de huvudsakliga värdarna bör ha en hyfsad kemi. Om de inte pratat (i synnerhet röstvis) mycket tidigare så behöver de nog bekanta sig med varandra innan de börjar göra inspelningar. Alltså, snacka, om samma ämnen som podden ska handla om. Då märker man om man kan hålla igång en diskussion. (Om inte så kanske det fortfarande går att hålla en poddradio, men det kanske krävs mer manus.)
 • Jag tycker att det ska vara hyfsat välplanerat, på så sätt att man har bestämt sig för vad formatet ska vara. Hur långt? Vilka sorts ämnen? Vilka sorts inslag? (Nyheter? Recensioner? Lekar typ frågesport?) Nu har du förstås redan specificerat dig, men en eventuell medvärd måste vara införstådd i det också. I korthet: vad jag inte vill höra i en officiell Anime.se-podd är "öh, vad ska vi prata om nu?" "jag vet inte". ?
 • Jag tycker att det ska vara hyfsat producerat. Ljudkvaliteten ska vara tillräckligt hyfsad, ljudnivåerna ska vara uttänkta (inte lågt tal och hög pausmusik! Och det ska vara samma ljudnivå på alla medverkande), och pauser i diskussionen ska vara bortklippta (går att göra automatiskt i Audacity). Förslagsvis kan varje medverkande person spela in sin eget ljud och sedan skicka till "ljudteknikern", så slipper man Skype-ljudbortfall – om det nu inte finns något bättre alternativ, någon röstchattmjukvara med ihållande bra ljudkvalitet.

Om du tänker dig en inofficiell poddradio… så tycker jag ändå att det är bra punkter att följa, men jag kan inte kräva något. ?

Oavsett vilket så vill jag vara gäst någon gång. Jag har dock inte förtroendet för att faktiskt leda ett program, men att vara gäst hade varit kul.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Officiellt var det nog inte planerat då garantin för att produktionskvalitén skulle hålla för det, även om vissa av punkterna kommer eftersträvas. Och det finns en eventuell plan till att ha livestream-till-VoD via YouTube/Soundcloud, så lite liveproduktion inbakat i det hela. Om det finns manus är det mer för hosten med stöd för att föra "talan" vidare och hålla det igång med deltagare. En eventuell tråd kan skapas med punkter om vad som kommer diskuteras för att ge deltagarna tid att tänka över vad man kan säga.

Well, så långt har jag kommit. Min träning inom medieproduktion bör nog hjälpa till lite också, om jag nu kom ihåg det...

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Jo, med "manus" så tänker jag mig bredden mellan stödpunkter att improvisera från, till skådespelat ord-för-ord-manus.

Som exempel på det senare så kan jag tänka mig att det hade varit underhållande med något i stil med de skådespelade popkulturkåserierna i humorsajten Crackeds webbserie After Hours. Fast för anime, förstås. ("De bästa och värsta Shōnen Jump-världarna att leva i", hah.) Därmed inte förespråkat för just din podd, menar bara att det hade kunnat vara underhållande.

Jag vet inte exakt hur de arbetar, men med recensionsinslagen i Anime World Order så – känns det som – brukar endast en av de tre fasta programledarna (plus eventuell gäst) ansvara för avsnittets ämne, och medan han/hon leder diskussionen utifrån anteckningar så kommer de andra in med kommentarer (om de sett verket) och frågor (om de inte sett); och det känns tydligt att ledaren har tänkt ut i viss detalj exakt vad hen ska säga, men det är inte ett stelt manus som inte kan hantera avbrott och sidospår. Jag tycker att det är en bra modell om man har ett ämnescentriskt program, och f.ö. en som jag eftersträvar när jag håller i presentationer, men förmodligen opassande för mer lediga program. Men, som sagt/antytt, så tror jag det är svårare att ha ett ledigt och underhållande program om programledarna inte har rätt personkemi sinsemellan. ('3')

Vad har du för träning inom medieproduktion, förresten?

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Jag skulle gärna vilja vara med som gästtalare i en animé-podcast och likt Sceleris så tycker jag att den ska ha lite struktur. Inget skrivet manus men en klar bild vad som är tänkt att gås igenom under själva avsnittet. Sen om man inte får med allt under tiden på grund av sidospår så kan man antingen spara det till nästa avsnitt eller om man släpper det. MathJuice hade du tänkt att de skulle släppas med en viss intervall eller mer när du känner för det?

 • Uppröstad 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Jag ser gärna en podcast eller talkshow där det är lite mer casual än vad Sceleris syftar på. Då skulle även jag kunna tänka mig att medverka. Dock så syftar ju Sceleris främst på en officiell podcast när det gäller kraven. Det känns som ribban är lite för hög när man ska representera Anime.se och det känns som att engagemanget kommer dö ut ganska snabbt och kanske blir resultatet en ganska stel podcast utan personalitet. Man måste ju börja någonstans och en podcast är väl bättre än ingen så länge den är intressant eller rolig oavsett kvaliteten. Jag har verkligen uppskattat de samtal vi haft på Teamspeak eller Discord om anime med mycket banter, ofta efter spelandet på spelhelg eventen som vi haft. Det är synd att vi inte fick inspelat då en viss tjej(legend) på forumet berättade att hon såg på en incest anime med sin broder. Däremot kan jag tänka mig att denne person aldrig hade delat med sig detta om vi satt i en podcast haha.

Jag tycker vi inte kan förvänta oss att få igång något om vi ställer krav på att alla som ska vara med måste ha en studio mick och ett externt ljudkort. Jag håller däremot med både Klona och Sceleris att man bör ha en planering. För det är ju viktigt för att hålla igång snacket, undvika onödiga pauser och hålla diskussionen intressant. Man kan hitta på egna segment, gärna något kul som frågesport eller något annat påhitt och givetvis ha med de vanliga som nyheter i anime världen, kommande anime, nuvarande säsongen etc. Men kanske inte lika seriös approach, jag skulle gärna vilja lyssna på en podcast där fokuset kanske var lite mer mot komedi men växlande inslag där det är mera seriöst. Om någon kollade på gamla "Top Gear" så förstår man precis vad jag pratar om. Dom hade sin struktur, gav seriösa reviews om superbilarna och sarkastiska och komiska reviews om de vanligare bilarna. Dom hade sina komiska "gimmicks": "The Cool Wall", testföraren "The Stig" som alltid bar mask och aldrig pratade. Gästerna på showen som alltid fick tävla i "reasonably priced car" osv. Detta är ju en tv-show och jag menar inte att man ska försöka kopiera detta rakt av men jag hoppas att jag fick igenom min poäng. Lyckas man med humorn så har man ett vinnande koncept.

Jag skulle kunna sitta och lyssna på Sceleris och Klona prata i en timme om olika teorier om vissa animer som är mer komplicerade eller har oklara slut som t.ex. Ergo Proxy och Code Geass. Ni skriver alltid så utförligt och nyanserat, frågan är hur ni skulle göra ifrån er i en podcast?

Kanske Mathjuice skulle provat hålla igång en live talkshow så som han vill ha det medans ni väntar på att köra igång någon riktig hardcore podcast. Kanske är en bra uppvärmning?

Tycker inte man behöver tvinga fram avsnitt till några regelbundna deadlines. Utan man kör ett snack när man har samlat på sig tillräckligt med material att prata om och tillräckligt många som kan prata om det. Vi har alla olika smak, är alla olika insatta osv och har olika tider att passa. 

På discord eller teamspeak så kan den som spelar in ändra volymer på enskilda personer i förväg och på så vis balansera ljudnivån. Förutsatt att den som spelar in har ett separat ljudspår för sin egen mikrofon. 

Det är mina tankar iallafall... Kör ni hardcore med studiokvalla och allt så kan jag vara eran maskot, arg norrlänning eller testlyssnare Pre-release.

 

 

 • Uppröstad 2
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

God argumentation! Men jag känner att jag kanske måste förtydliga en sak.

Med hyfsad ljudproduktion så menar jag faktiskt inte studioklassutrustning; ljudkvaliteten kan hålla bruklig nivå med väldigt enkla medel. Jag har två mikrofoner (1, 2) för kring 500-lappen, men jag skulle nog säga att en 50-kronorsmikrofon är tillräckligt bra under rätt förutsättningar: medverkande spelar in sitt eget ljud (för att slippa sönderkomprimering och ljudbortfall genom Skype/Discord/Teamspeak), och man gör inspelningen tillräckligt isolerad (för att slippa ljud från trafik eller diskmaskiner eller en mamma som ropar att man ska gå ut med soporna).

När man klipper ihop avsnittet så lägger man fem minuter (max) på att förbehandla varje ljudspår med en volymnormalisering så att allas röster i normalläge samt inklippt musik är lika högljudda, sen lägger man 10 minuter på att ta bort onödiga pauser (Audacity har ett plugin). Är man inte villig att lägga en femtiolapp och en halvtimmes jobb (utöver taltiden) så tycker jag att man är respektlös mot sina eventuella lyssnare.

22 timmar sedan sa Soverejn:

Jag skulle kunna sitta och lyssna på Sceleris och Klona prata i en timme om olika teorier om vissa animer som är mer komplicerade eller har oklara slut som t.ex. Ergo Proxy och Code Geass. Ni skriver alltid så utförligt och nyanserat, frågan är hur ni skulle göra ifrån er i en podcast?

Haha, "Scellans och Klonas animepodd", det hade varit nåt!

När jag skrivit ett långt inlägg så kan ni gott räkna med att jag suttit med det i två timmar, ibland så länge att jag blivit helt less på att stirra på texten. Och då menar jag exempelvis kortare "långa" inlägg på kring 1000 ord, sådana som skulle ta 5 minuter att läsa högt. Jag brukar tänka typ "vad vill jag säga i detta stycke?", och när jag bestämt mig så funderar jag på flera olika sätt att säga det, och filar på det en stund – men även senare kan jag fortsätta ändra: sätta in meningar, ta bort meningar, ordval, bilder eller textformatering, eller hela textstycken. Jag utforskar vad jag vill skriva (och ibland även mina egna åsikter) "on the fly", medan jag skriver, och det fungerar nog inte lika bra i diskussionsform. (Eller kanske det skulle kunna? En mer diskussionsorienterad, utforskningsorienterad poddradio. Hm…!)

Improvisation är inte min starka sida. Jag är en sån där som kommer på en bra comeback-replik först timtal senare och tänker att "fan, varför sa jag inte så!". Jag tappar lätt tråden när jag pratar. Och jag är ganska dålig – åtminstone långt sämre än vad jag vill vara – på att ta intryck av sådant jag ser och läser och lyssnar på. Så för att jag ska prestera som jag vill när jag ska prata om ett ämne, så måste jag förbereda mig ganska mycket. Ska man prata om en film så räcker det inte för mig att se igenom filmen medan jag äter popcorn och bara lever mig in, utan jag vill nog ta anteckningar under och efter den filmen och sedan tänka ut vad jag har fått ut att prata om; en del saker kommer jag ha tänkt ut även hur jag vill säga dem. Det är typ en stor del till att jag har svårt att hinna spela in något nu, jag skulle inte hinna göra ordentliga förberedelser. (Det skulle ju även tillkomma avsnittsplanering.)

22 timmar sedan sa Soverejn:

Tycker inte man behöver tvinga fram avsnitt till några regelbundna deadlines. Utan man kör ett snack när man har samlat på sig tillräckligt med material att prata om och tillräckligt många som kan prata om det. Vi har alla olika smak, är alla olika insatta osv och har olika tider att passa.

Jag vet inte hur det skulle fungera, men det lät som ett intressant frö till något där! Typ att ett avsnitt inte är inspelat på en gång, utan är sammanklippt av mindre snuttar. Små guldkorn ur en serie av interaktioner.

 • Uppröstad 2
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

 • 2 months later...

Själv har jag en del att göra just nu men om MathJuice eller någon annan skulle vilja hålla i projektet så skulle jag kunna offra någon timme till "manus" och sen till själva inspelandet. Klippandet överlåter jag helt för jag har ingen känsla för sånt (även om det hade varit bra erfarenhet).

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Det blev nog ett missförstånd i hur jag beskrev min vision. Jag börjar om:

Säg att jag skapar en tråd dedikerad till podcasten som berättar att detta datum, denna tid ska det ske och här är en lista på vad temat blir då men punkter på vad gäster kanske vill ta upp. Så manus hamnar hos programledaren (mig) och fungerar mer som en punktlista att driva samtalen om det stannar upp. Planen är en öppen diskussion men med viss styrning i nödfall. Detta sker via en livesändning på Twitch där jag innan sändning kan kontrollera aspekter som ljudnivåer och därefter enkelt klippa ihop det till en video och/eller ljudfil.

Så det som egentligen sökes är folk som gillar att prata med en trött-snart-30-årig-slice-of-life-nörd om varför det finns bröstavundsjuka bland kvinnor i serierna eller varför Re:Creators har bästa soundtracket någonsin. Det är typ planen. Det mesta jobbet hamnar då hos mig och det enda jag egentligen efterfrågar är lite av någons tid att slänga ihop något som vi varit med och bidragit till. Ungefär...

 • Gillar 1
 • Uppröstad 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
 • Skapa nytt...