Hoppa till innehåll
Anime.se

soleher
 Share

Rekommenderade inlägg

Presentationen nedan är skriven av Meatrose.
EXXBHmFKa.png
Titel: LuckyStar
Genre: Komedi, Slice of Life, Satir
Sändes: 08-04-2007 till 16-09-2007
Studio: Kyoto Animation
Regissör: Takemoto Yasuhiro (avsnitt 1-4 av Yamamoto Yutaka)
Längd: 24 avsnitt + 1 OVA


Anime.se Anime Awards 2007 (TV):

kjFrpLEbG.png

uIgoPjqmY.png

Anime.se Anime Awards 2008 (OVA):

nmhOXzgxy.png


Bakgrund


Lucky☆Star är ursprungligen en 4-panels-manga, vilket innebär att den i regel är uppbyggd av små korta historier som berättas i fyra bildceller. Vanligtvis refererar man till dessa som 4-koma och ofta saknar serier av det här slaget någon framträdande röd tråd i handlingen. Skaparen heter Yoshimizu Kagami och sedan januari 2004 har serien publicerats i tidningen Comptiq. Lucky☆Star blev snabbt populär, och efter att ha dykt upp som både drama-CD och Nintendo-spel kom slutligen ett uttalande från Kyoto Animation som sade att de hade för avsikt att animera serien. Detta var hösten 2006 och ett halvår senare rullade första avsnittet igång i CTC's "Chiba TV".


De fyra huvudrollerna


cVKuxSzuu.png jDrQYWwQp.png
Namn: Izumi Konata
Seiyuu: Hirano Aya


Konata är seriens frontfigur och egentligen sitter hon väl inne på de egenskaper som populära tjejer i high school brukar göra. Hon är relativt intelligent och är dessutom atletiskt lagd. Trots detta väljer hon att inte gå med i någon klubb då hon skulle få mindre tid över att spendera på hennes riktiga intressen. Konata är nämligen en fullfjädrad otaku som slukar allt vad MMO-spel, anime, manga och Visual Novels har att erbjuda. Pluggar gör hon gärna så lite som möjligt. Till en början bor hon själv med sin pappa som mer eller mindre delar Konata's intressen.


oDNNYcJFc.png zeLpNcnrw.png
Namn: Hiiragi Kagami
Seiyuu: Katou Emiri


Kagami är inte riktigt Konata's motsats, men hon fungerar ofta som motpol. Hon är väldigt intelligent, men till skillnad från Konata spenderar hon mycket tid på studierna och presterar därefter. Hennes förhållande med Konata resulterar jämt och ständigt i komiska situationer då hon mer än gärna tillrättavisar och kommer med syrliga kommentarer så snart den senare säger eller gör något galet. Bakom Kagami's tsukkomi-fasad är Konata en väldigt viktig person, troligtvis den viktigaste personen utanför hennes egen familj. Detta skulle hon dock troligtvis aldrig erkänna själv. Innanför den något kalla och hårda ytan döljer sig en varm och go tjej. Dessa tsundere-kvalitéer är tveklöst en av de större anledningarna till att Kagami's popularitet nådde de höjder som den faktiskt gjorde.


FujpJuBio.png zqJGrelHf.png
Namn: Hiiragi Tsukasa
Seiyuu: Fukuhara Kaori


Tsukasa är Kagami's yngre syster. Trots att de är tvåäggstvillingar är de ganska olika till sättet. Hon är mer tillbakadragen och framstår som lite lätt fumlig, men hon är en glad tjej som har nära till skratt. Tsukasa har väldigt svårt att hålla jämna steg med Kagami när det gäller studierna och både hon och Konata får allt för ofta förlita sig på Kagami när det gäller inlämningar och läxredovisningar. Skillnaden mellan dem är väl att Tsukasa åtminstone försöker studera när Konata snarare struntar i det och istället prioriterar natt-sänd anime eller långa onlinespels-sessioner. Bägge tvillingsystrarna bor med sin familj bestående av pappa, mamma och två äldre systrar.


HofvUOOBh.png LEJzGecCi.png
Namn: Takara Miyuki
Seiyuu: Endō Aya


Miyuki är klassens lilla prinsessa. Hon är vacker, smart och väluppfostrad. Hon är extremt artig i sitt sätt att tala, även då hon pratar med sina närmaste vänner. Hon tar sina studier på stort allvar och är en väldigt allmänbildad bokmal som ofta sitter inne på definitioner och förklaringar till det mesta. När hon förklarar något gör hon det oftast som om hon citerar ett stycke ur en bok hon har läst. Miyuki går i samma klass som Konata och Tsukasa. Stackars Kagami har däremot alltid fått gå i en annan klass, trots att hon inför andra året valde kurser som borde ha placerat henne i samma klass som syrran och Konata.


Handlingen och serien i helhet


Lucky☆Star är som sagt en 4-koma-adaption, och det medför att det inte finns någon direkt röd tråd i handlingen. Det tittaren däremot bjuds på är en ändlös parad av satir på vardagliga händelser, varm/söt humor och otaliga referenser till anime, manga och spel.

Efter att ha kastat ett getöga på källmaterialet kunde jag dra slutsatsen att Kyoto Animation ännu en gång har visat sig vara fullkomligt geniala när det gäller själva adaptionen. Till skillnad från deras "vanliga stil" används här väldigt minimalistiska animationer, och det fungerar riktigt bra. Seriens OP (opening) slog ner som en bomb och blev vansinnigt populärt över en natt. Det ackompanjeras av låten Motteke! Sailor Fuku som framförs av de fyra huvudrollernas röstskådisar.

Humorn i Lucky☆Star kan nog tilltala de flesta, men med tanke på den kaskad av referenser som kastas i tittarens ansikte kan man anta att tittare A som har sett 200 anime-titlar möjligtvis får ut lite mer än tittare B som bara har sett 3. Det här ska man dock inte hänga upp sig på, utan se till att ge serien en chans då den har en mängd kvalitéer som inte tar hänsyn till hur mycket anime man har sett. Jag var själv väldigt skeptisk i början, men min skepsis försvann spårlöst ganska omgående; "En varm 'slice of life'-serie med skön otaku-humor, tonvis med referenser till anime, manga och spel, mysigt simpel animeringsstil och framförallt 2007 års charmigaste karaktärer gör den till en fullträff".

Det där sista var ett utdrag från mina personliga åsikter om serien som jag postade i en annan tråd efter att ha sett det sista avsnittet i höstas. Hela den posten döljer sig under hide-tagen nedan, så om du känner dig skeptisk till serien och funderar över vad det var som fick mig att falla pladask trots att jag inledningsvis var så skeptisk... ta dig en titt för all del. Annars är det väl hög tid att sätta igång med första avsnittet, eller hur?

Så tyckte jag efter att ha sett Lucky☆Star

Lucky Star

När projektet utannonserades reagerade jag genom att bli besviken. Som en del av den skara anhängare av en viss light novel-serie som på sista tiden förpassats till ett av Animesuki-forumens mörkare hörn hade jag hoppats på ett announcement som siade om en fjärde installation i animeserien. Jag hade aldrig trott att jag skulle känna ett sådant här vemod när jag nu editerar bort Lucky ☆ Star från "Följer"-raden i min signatur.

Kyoto Animation toppar min lista över grymma anime-studios, tätt följt av namnstarka konkurrenter såsom Gainax och Production I.G. Något som slog mig efter att ha sett Suzumiya Haruhi no Yuuutsu var att precis allt de rör vid förvandlas till guld. Det föreföll därför naturligt att ge denna 4koma-adaption en chans. Efter att ha sett ett par avsnitt av animen undrade jag för mig själv vad KyoAni höll på med egentligen. Varför slösade de tid på sådant här när de har två påbörjade serier med massor av fans som inväntar fortsättningen på respektive serie? Det dröjde dock inte många avsnitt förrän de sockersöta små highschool-tjejerna lyckades charma mig, och det rejält.

Serien har ingen röd tråd. Faktum är att serien inte ens vet vad en röd tråd är. Trots detta fungerar konceptet, i varje fall i mina ögon, riktigt bra. Berättartonen är väldigt avspänd, och den humor som jag från början inte alls tilltalades av började, till mångt och mycket som följd av att man lärde känna karaktärerna allt mer, fräta bort den anti-Lucky ☆ Star-barriär som jag så noggrant hade byggt upp. Efter episod 7 hade den första skrivbordsbakgrunden letat sig upp på min skärm, och efter episod 11 pryddes verktygsfältet av en "desktop-buddy" i form av seriens protagonist; Konata. Faktum är att serien hade lyckats bli lite av en stöttepelare i min anime-fix varje vecka... serien som alltid levererade, i princip oavsett vad avsnittet handlade om.

Vad var det som tilltalade mig då? Tja, egentligen är det svårt att sätta fingret på det, men att karaktärerna spelade en fruktansvärt stor roll kan jag med säkerhet slå fast. Jag tror också att seriens upplägg bidrog mycket i och med att det inte direkt finns någon handling. Detta gjorde att det för mig kändes som att en gång i veckan få "besöka deras lilla värld" och se vad de har haft för sig. I mina ögon är Lucky ☆ Star numera en definition för uttrycket "slice of life", och när det gäller söta/roliga sätt att gestalta vardagliga små problem och företeelser på finns det ingen som smiskar den på fingrarna.

Det känns verkligen som om serien riktar sig mot Otaku-facket då den är fullproppad med referenser och dylikt. Att Konata sedan är en Otaku utan dess like bidrar till att "rätt" sorts referenser och händelser serveras på rad. De fyra största karaktärerna känns alla genuina och icke-konstlade, men de som i mina ögon sticker ut är Kagami och kanske framförallt just Konata. Den sistnämnda spelas för övrigt av en av branschens mest kända seiyuus, Hirano Aya, även känd för sin insats som rösten bakom Suzumiya Haruhi. En av mina favoritscener utspelar sig på Konata's jobb som naturligtvis råkar vara ett cosplay-café. Hennes vänner beslutar sig för att besöka henne på arbetsplatsen för att se hur hon har det. Just den dagen cosplayar Konata som just Haruhi, och faktumet att karaktärerna gestaltas av samma seiyū gör att Konata's switchande mellan sig själv och Haruhi blir en riktig höjdare. Just referenser är, precis som jag nämnde tidigare, ett ständigt återkommande fenomen. De vanligast förekommande har med Suzumiya Haruhi no Yuuutsu och Full Metal Panic! att göra, så har man sett dessa serier får man, i varje fall enligt mig, ut lite extra av det hela.

Nåja, det finns väl inte så jättemycket att säga om en serie som saknar huvud-story. Det enda jag kan göra är väl att säga att jag i slutändan älskade den för vad den var, och att Kyoto Animation i mina ögon lyckades perfekt... ännu en gång. En varm "slice of life"-serie med skön otaku-humor, tonvis med referenser till anime, manga och spel, mysigt simpel animeringsstil och framförallt 2007 års charmigaste karaktärer gör den till en fullträff. Jag trodde aldrig att jag skulle säga detta, men jag hoppas innerligt på framtida fortsättning på detta spektakel. Trots det måste jag säga att jag tycker att både Haruhi och FMP! förtjänar uppföljare innan det eventuellt är dags för ytterligare fördjupning i Konata & Co's helsköna tillvaro.

tdzBXRBaw.png



Vill man läsa soleheres första post hittar man den här

 
Såg ingen tråd om denna serie så jag gjorde en...

Vill för övrigt säga att jag har väldigt stora förhoppningar om denna serie eftersom att det är Kyoto Animation som gör den och att jag knappt orkar vänta på att den ska börja sändas.

Jag brukar iofs inte se serier som är ongoing men i detta fall måste jag göra ett undantag. :)


URL: <!-- m -->http://www.lucky-ch.com/<!-- m -->
[...]: <!-- m -->http://[...].info/perl-bin/animedb.pl?s ... e&aid=4777<!-- m -->
ANN: <!-- m -->http://www.animenewsnetwork.com/encyclo ... hp?id=7222<!-- m -->
AnimeNfo: <!-- m -->http://animenfo.com/animetitle,3875,xri ... _suta.html<!-- m -->



*Missa inte följande episka inlägget i den här tråden när ni har sett klart serien, Episkt inlägg /Avathar
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Avsnitt 1 var mycket underhållande enligt mig, humorn är väldigt dialog beroende och inte lika visuell som i många andra serier som går nu. Animationen är inte lika framstående som i andra Kyoani produktioner, dock så använder den sig av 24FPS för vissa sekvenser och kommer antagligen hålla en stabilare nivå än många andra.

 

Introt är också underbart, har säkert sett det 100 gånger snart...

 

Edit: Slarvfel...

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Introt är också underbart, har säkert sett det 100 gånger snart...

 

Kanske inte sett det så många ggr men nära på. Avsnitt ett var riktigt bra också, som jag skrev i en annan tråd sa var vissa dialoger tokigt roliga. :)

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Den här serien ska helt klart följas, verkar jävligt rolig och bra.

 

Dock kommer detta bli den första serien någonsin jag faktist tänker VÄNTA på(fråga mig inte varför) men jag kommer antagligen inte kunna hålla mig.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Hmm... efter att ha sett första avsnittet kan jag inte säga annat än att jag är sjukt skeptisk till vad Kyoto Animation väljer att lägga tid på at the moment. Ska naturligtvis inte döma ut en serie efter ett avsnitt då flera av mina favoriter har krävt ett tjugotal avsnitt innan de visat sin rätta sida, men som sagt... galet skeptisk efter första episoden. :|

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Lucky Star är ett utmärkt sätt att tjäna pengar på för Kyoani, jag vet inte om det finns så mycket bättre val. Fullmetal Panic skulle tex kosta mer att göra och inte ge dom lika mycket pengar.

 

Det finns väl inte så mycket matrial att kunna basera en andra säsong av Haruhi på om jag har förstått det rätt, är väl mest Shoshitsu som dom inte har rört vid och den ska väl vara väldigt Yuki fokuserande och inte så mycket om Haruhi. Så det är nog ett klokt val att vänta med den tills dom har mer material så kanske vi får en 26 avsnitts uppföljare istället. Själv skulle jag givetvis vilja se en uppföljare som handlar mer om Yuki, men för att vara realistisk så är det nog inte ett så smart val att utesluta huvudpersonen för mycket.

 

Sen så vet jag inte om det hade varit klokt att göra en serie på One, det enda Key spelet (fast det är Tactics egentligen) dom har kvar när dom nyligen har utannonserat Clannad och slutfört Kanon.

 

Lucky Star är enligt mig betydligt mer intressant än ovanstående alternativ, det ger dom en chans att vara lite mer kreativa och inte bara göra direkt konverteringar av källmaterialet. Men givetvis så passar inte Lucky Star alla, det kan inte bli mycket mer av en nörd anime. Sen är den trotsallt betydligt mer öppen med det än vad tex Haruhi var.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Mjo, det är väl sant att det är ett bra val ekonomiskt. Och sen ska jag ju inte sticka under stol att det verkar vara många som gillar serien redan efter ett avsnitt. Smaken är ju som baken som man brukar säga, men ska som sagt inte döma ut serien innan jag sett minst ett tiotal avsnitt.

 

Håller med dig angående FMP och Haruhi också. I FMP-fallet så finns det ju emellertid material, men med tanke på hur main-story-böckerna har varit efter Day by Day (efter Second Raid) så skulle en ny säsong i dagsläget vara tvungen att sluta "i moll" med rejäl cliffhanger. Tror inte vi kommer se något FMP-relaterat förrns den sista och avslutande boken har kommit (kommer i DM i september om man ska tro tillgänglig info), och Haruhi kanske behöver mer "kött på benen" som du säger.

 

Aja, inte meningen att dra iväg off-topic med tråden. Ska ge Lucky Star en ärlig chans... allt jag sett från KyoAni hittills har varit fullpottare i mina ögon. Förhoppningsvis byts min skepsis ut mot förtrollning... eller nåt. ;)

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Vad förväntade sig somliga egentligen?

Lucky Star är en fyra rutors mangastrip som började gå i Comptiq (bishoujospelstidning) på skoj. I ett nummer av tidningen fattades den ordinarie serien och i brist på annat så slängdes en strip på Lucky Star in. I princip tog man ett par nördarketyper och lät dem vara tjejer istället. De kollar på anime, kör smups och spelar eroge (som farsan langar). Hursomhelst så togs den emot rätt bra och Lucky Star har gått i varje nummer sedan dess. Väntar man sig någon djup och seriös serie av det så är man lite fel ute.

 

Däremot är det här ett bra tillfälle för studion att bevisa sig. Alla vet vid det här laget att de är bra på att återge redan fördiga handlingar och hög visuell kvalitet. Men att ta ett koncept som Lucky Star som ger i pincip obegränsad frihet där det helt hänger på studion att få till något bra är något svårare (och i min mening Shaft med Akayuki Shinbo fortfarande regerande mästare).

 

Sen så passar stilen och animationen min smak helt och är knppast så mycket billigare än vad många tror. Bakgrunderna i tex Kanon är ju vrålsnygga men de är till en stor del tämligen statiska. Dessutom (kan ha fel) så är brödanimeringen inte korea-sourcad.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Precis sett första avsnittet, gillar skarpt hur serien är upplagd med tyngdpunkten på dialoger/monologer istället för visuell komedi.

Nä, det är inget fel på upplägget... fast det hade varit roligare (för oss vanliga dödliga) om det var humor som gick att uppfatta (för oss vanliga dödliga). :)

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Precis sett första avsnittet, gillar skarpt hur serien är upplagd med tyngdpunkten på dialoger/monologer istället för visuell komedi.

Nä, det är inget fel på upplägget... fast det hade varit roligare (för oss vanliga dödliga) om det var humor som gick att uppfatta (för oss vanliga dödliga). :)

 

Är inte du en av oss odödliga :surprised:

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Nä, det är inget fel på upplägget... fast det hade varit roligare (för oss vanliga dödliga) om det var humor som gick att uppfatta (för oss vanliga dödliga). :)
Är inte du en av oss odödliga icon_eek.gif

Inte om man måste vara eroge-nörd för att upptäcka referenserna, nej. :P

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Precis sett första avsnittet, gillar skarpt hur serien är upplagd med tyngdpunkten på dialoger/monologer istället för visuell komedi.

 

Jag såg också första avsnittet och jag håller med. Så underbar serie, kommer nog bli en av dom bättre serierna under 2007 i alla fall i genren komedi.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Såg ingen tråd om denna serie så jag gjorde en...

 

Vill för övrigt säga att jag har väldigt stora förhoppningar om denna serie eftersom att det är Kyoto Animation som gör den och att jag knappt orkar vänta på att den ska börja sändas.

 

Jag brukar iofs inte se serier som är ongoing men i detta fall måste jag göra ett undantag. :)

 

 

URL: http://www.lucky-ch.com/

[...]: http://[...].info/perl-bin/animedb.pl?s ... e&aid=4777

ANN: http://www.animenewsnetwork.com/encyclo ... hp?id=7222

AnimeNfo: none

 

Jag skakade på huvet efter sett första episoden.... introt va asnice :P knasigt men satte sig på hjärnan.... men lixom de sitter där i 10 min o bah " Vad är huvudet på denna chokladbakelse? :O "

Håller med Meatrose genom att vara skeptisk :P

Jag har lixom sett Kyoto Animations verk som gourmet material, men Lucky Star verkar wierdo ;D Ser på den bara för att introt rockar ^^

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...